Najdi forum

Na pomoč

Drage kuharice na pomoč. Za rojstni dan sem dobila aparat za peko kruha. V navodilih je tudi nkaj receptov in v njih se velikokrat pojavljata dve sestavini, ki mi nista poznani in sicer DROŽI in PINJENEC. Prosila bi vas, če mi lahko poveste kaj je to in kje lahko to nabavim oz. s čim lahko to nadomestim. Naj še napišem, da imam aparat SEVERIN.
Če pa ima katera druga kakšen drug aparat pa bi jo prosila še za njene recepte.

LP, S.

Hej,aparata sicer nimam.Lahko ti pa povem pomen tistih dveh sestavin.

Namesto kvasa uporabljajo se ponekod domace drozi,ki jih pripravljajo doma.
Kruh,pecen z drozmi,ostane v poletnem casu dlje casa svez in nepokvarjen.
Ce so drozi prekisle,vzamemo pol drozi in pol kvasa.
Domace drozi pripravimo tako,da postrgamo s posode zadnje peke testo,ki ga oblikujemo v malo ploscat hlebcek,denemo na desko ali kroznik,potresen malo z moko in posusimo na zraku.
Na kg moke racunamo priblizno 3 dag drozi.

Za vinske drozi zmesamo rzeno in proseno moko s se kipecim vinskim mostom v testo,naredimo hlebcke,ki jih posusimo na zraku,a ne na soncu.
Kruha z drozmi ze dolgo nisem jedla,a se zdaj imam okus po njem,se zlasti po polnozrnatem ali crnem kruhu,kot smo takrat rekli.
Malo je kiselkast.

Moja nona je med vojno vedno imela drozi,se sosedi jih je dajala.Na vasi
so gospodinje redno to delale in dajale druga drugi. Jaz temu recem:
kruh prijateljstva.

Pinjenec je pa tekocina,ki je ostala,ko smo v pinji tolkli maslo.Vedno smo ga popili.Zdaj ga dobis na policah pri jogurtih in kislem mleku.
Namesto vode,das v testo pinjenec.
Tudi na to imam ziv spomin.Tisto maslo je bilo takooo dobro in pinjenec je zelo odzejal.
Zdaj prav vidim nono in mamo pred sabo pri teh krasnih opravilih.
Lep pozdrav Babi

Malo pobrskaj nazaj, v iskalnik vtipkaj ključne besede. O tem je bilo že toooolllikooo napisanega, in mislim da boš našla kup nasvetov.

Uspešno peko, LP
Zala

Hvala vama za pomoč in lep snežni pozdrav iz Zasavja.

LP, S.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close