na pomoč – srne pokončale vrt :)))
Ojla, eno pomoč potrebujem.
Kolikor mi je všeč, da živimo poleg gozda in da lahko kdaj zjutraj gledamo srnje družine, kako se sprehajajo skoraj poleg naše hiše, pa nisem bila prav nič navdušena nad včerajšnjih odkritjem, da so nam srnice (ena mami, dve majhni) popapcale vso špinačo (ki smo jo menili porezati in pojesti v soboto :))), ogulili dve papriki (ki sta zdaj samo žalostni stebli iz zemlje, in pojedli še šop peteršilja, k sreči je slednjega še veliko, in pomulile vso blitvo (aaaa, pa sem jo komaj rešila, ker jo je dobila zmrzal) …
Imate na zalogi kakšne načine, kako jih malce držati stran od mojega vrtička? Nočem ograje, prav tako ne električnega pastirja, se morda bojijo česa, kar je prijazno okolju (in ne nevarno njim)…
Zanimivo je, da poleti nikoli nismo imeli težav z njimi, ker je naokoli veliko hrane, a zdaj so se spravile na moj vrtiček, madona … :))))
čakam na ideje in hvala že vnaprej
Tina
Za obrambo pred srnami more bit kaj več kot lična ograjica.
Moji tašči so poleg najlepših glav solate, blitve, špinače… pojedla tudi vse vrtnice. In to nekaj let zapored. Pa sosednje vrtove je tudi obiskovala. Pomagalo ni nič, ne lovčeve žavbe, ne ograja (več kot m visoka), ne tastove nočne straže… Žal, je mir šele ob lanske pomladi, ko se je sosed lovec odločil da je za odstrel. Žal.
Tudi jaz imam podoben problem, le da so se do sedaj vedno sladkale le s solato… seveda najraje najmanjše in najlepše glavice……. Pa sem potem (po nasvetu tašče :-)) gredico pokrila z zeleno mrežo, ki jo vinogradniki uporabljajo za zaščito pred točo. Solata sedaj lepo raste, srne so pa malo prikrajšane…..
Lep pozdrav z Dolenjske,
Dunja
Nič drugega ne pomaga kot ograja.
Kar se pa rož tiče – ne saditi vrtnic, ker so srne nore nanje (so pač koze in te imajo najraje trnje!) Razen seveda, če jih zaščitite z mrežo. Od vseh rož pustijo na miru samo tagete, ki jim res smrdijo. Manjše grmovnice (hortenzije, mladi jasmin, španski bezeg ipd) je treba pomladi zaščititi, dokler se grmovje ne obraste oziroma, dokler ni druge hrane za srne v naravi dovolj. Sicer pa točno vedo kaj je dobro , najraje imajo seveda vse z vrta!
Pri nas se sprehaja srnja družinica – mama, ata in ta mal srnjaček deset metrov od hiše in to že od vsega začetka, že več rodov. Izgleda, da je tam že od nekdaj potekala njihova pot. Zato jih ne preganjamo, ker so prekrasne in jih imamo kar “za svoje”. Če svoje rastline pametno zaščitiš, v miru uživaš ob pogledu na to prelepo žival. Nekaj pa moramo riskirati, če imamo to srečo, da živimo tik ob gozdu, kjer je vsak dan posebej pravi božji dar!
LP
zdaj sem se pa prav nasmejala
mi je ravno mami vsa našpičena pripovedovala, da je ati začel sanjat, da bi šel nekam na dolenjsk na jago. Okej, sej to ni nič posebnega, če ne bi vsako jutro in ob vsakem mraku mami preganjala srne z vrta! Je rekla, da ko bo vse une “z zevnka” pospravil, da naj pa še drugam začne hodit :-))
idejo z lasmi ji bom pa posredovala, upam, da je res kaj na tem.
sosede smo imeli danes, oziroma smo šli mi k njim na meso :)))
Ja, pri nas jih še ni bilo, se bolj na uni strani avtoceste držijo, mi smo pod Vrhom
katarinica, si jih ti že videla?
Akcijo “špeh” smo opustili :)))), zaenkrat sem dala zraven moževe cunje z laufanja in tri vrečke sinovih laskov (smo ga ravno danes frizirali :))))
Tudi jaz sem danes srečala ljubko srnico na njivi…..saj si lahko mislite, kaj vse sem odkrila.
Sem našega kužka s hiško vred preselila k njivi in bomo videli, kako se obnese- seveda samo čez noč, ker mu nič ni jasno.
Pomagala bi naj tudi ovčja dlaka. Ker je trenutno nimam, sem nataknila na palice volnene nogavice. Mami bo pa že naredila nove?
Forum je zaprt za komentiranje.