Na hrv ali v ita?
Torej 10 dni doživetega dopusta. Kje? Spet se kaže, da bomo letošnji dopust preživeli na hrvaškem. Lošinj&kampiranje.
+Vožnja ni dolga,
+stroški ne tako visoki (kamp, nekaj hrane)
+vonj borovcev, ki traja
+urejenost
-slovenčki, ki mislijo, da je kamp njihova privatna lastnina in to družine, Štajerci (urlikanje, popivanje…pozno v noč). Ne bi pisal če ne bi doživel lani. Prve dva dni OK, potem pa…vsako noč, dobro, da je bilo zadnja dva dneva
– ni nekih dogajanj, ni jih
Po drugi strani pa – dolgčas. Saj se ne moreš ves dan kopati. Zjutraj je najlepše in zanimivo – jutranje, kakšna rekreacija, malo odplavati. Čez dan – kaj boš čez dan, tisto kosilo, pomivanje posode, potem pa – dremež. Vsak dan tako.
Šli bi v Italijo. Junija. Mi ni tuja (že sardinija, sicilija). Npr toscanski obmorski del. Ali pa Ravenna, Rimini, skok v San marino, pa še kej. Pokrajini puglia in campania pa naslednjič. Zamenjali dva, tri kampa. V zabaviščni park (z dveletnico še nismo bili nikjer). Preverili kakšno lepo plažo. Dogodek.
+spoznavanje novih (bolj kulturnih) ljudi
+ nove destinacije
+ nekaj drugačnega
+kvaliteta ponudbe
-daljša pot
-večji stroški
-večja obremenitev za otroka
Ma lohk napišete kar čte, tko to je.
Letos me je zanimala Sardinija, zato sem se v tej smeri malo bolj angažirala.
Letalske karte so bile za mesec junij smešno poceni. 70€ povratna karta iz Benetk, leta je za uro in pol. Plaže čudovite, pokrajina tudi, ljudje gostoljubni.
Moj znanec Sardinec priporoča kraj Villasimius.
Hrvaška je lepa, postaja vse dražja, nudi premalo animacije in ostalih dogodkov. Marsikje je čas obstal…
Meni je ok Italija. Kultura mi je ze druga, osebno se moras na tak dopust navaditi. Ce nisi oseba za v guzvo in ti je prijetno se s colnom vozit po jadranu, pa patangali, izbrana kuliarika pri kaksnem vascanu potem je fajn da najdes podobno zadevo. Povsod guzva, vsaj za moje oci.
Zacarla pa me je Korzika 🙂
Gužva je povsod, s koncem junija se začne, a spet ne toliko kot jul+avg. Tale JV Sardinije bi mi kar pasal, je kej za videt in doživet. Ne vem kako je z rentacarom (potrebujemo dodatni sedež). Mogoče bi se dalo s kakšnim javnim prevozom kam prit. Ne iščem najnajlepšo plažo, za to že potrebuješ avto.
Korzika? Bil tam z avtom. Mogoče pa še kdaj, a takrat z letalom.
Hodim na Lošinj že 10 let in zame je zakon. Pa nismo vedno v istem apartmaju. Všeč mi je , ker tudi julija in avgusta ni preveč gužve. Na Lošinju je povsod dostopna plaža, lahko si nekje na samem ali pa na plaži… povsod senčka in to je zame dopust. Potovanja so pa nekaj drugega .. v Italijo na potovanje grem v juniju ali septembru, da si kaj ogledam in vmes tudi okopam…
sem na Lošinju 7 dni in še sedem dni v Italiji ali nekje drugje na potovanju. Enkarta na leto grem , da sem lahko na dopustu 7 dni na off, drugače pa z možem potujeva okrog tudi po 5x na leto. za en teden, podaljšan vikend in se imava super. In na dopustu na Lošinju ne poležavam in ne kuham cele dneve , ampak kaj lepega preberem, si sposodiva kakšen dan kolo in kolesariva ali pa greva na kakšen izlet na Lošinju, veliko plavam….upam, da sem ti odgovorila in , da si razumel balnebi….
Dve leti nazaj smo bili na dopustu v Italiji. Ligniano Sabbadoro v Severni Italiji, le kako uro vožnje od SLO meje. Plaža krasna, peščena, neskončna. Strašili so nas, kakšna gužva je na italijanskih plažah, pa sploh ni bilo hudo. Sicer nisi sam, a je za vse dovolj prostora, tako na obali kot v vodi. Na plaži dobiš ležalnik, senčnik in omarico s ključavnico (ključ na zapestnici, kot v bazenih), da lahko brez skrbi pospraviš stvari in greš v vodo. Voda topla in čista (modra zastava). Tudi v mestecu se kar naprej kaj dogaja, pa vse je novo in drugačno (posebej primerno za otroke) in hura! skoraj ni Slovenceljnov. Tujci seveda žurajo, a manj razbrzdano in hrupno kot naši rojaki in bivši rojaki. Ljudje povsod prijazni, storitve profesionalne in nikoli nimaš občutka, da si odveč, ker natakarja prosiš, da ti (za plačilo) nekaj prinese (kot pri Hrvatih) ali da te bodo nategnili. Potem smo še za kakšen teden potegnili v notranjost: Gardaland, Padova, Gardsko jezero. To jezero je čudovito, super za kopanje in vedno se najdejo ugodne nastanitve (nič nismo v naprej rezervirali, le dan-dva poprej pobrskali po internetu). Nadaljevali smo še na Tirolsko, kjer je sploh vse po nemško urejeno, zanimiva mesta, Oetzijev muzej v Bolzanu je neverjeten. Po mojem mnenju se Hrvaška lahko skrije. Je pa res (morda) nekoliko dražje, predvsem hrana v restavracijah, zato je dobro najeti nekaj, kjer si lahko sam kuhaš. Ponudba zelo kakovostne in poceni hrane v trgovinah je odlična (k nam itak izvažajo samo drugorazredno robo, Italijanom pa slabe hrane ne moreš prodati).
@erza
Perfetto!
Za naju je Italija zakon, se vračava na krajše izlete/daljše dopuste že kakih 20 let. Predelala praktično vse razen Kalabrije (mogoče letos).
Zanimiva destinacija je recimo Elba, marsikaj za videt, lepi kampi, lepe plaže.
Fajn je tudi polotok Gargano, samo tam se je treba malo dlje zapeljat, če si hočeš ogledat zanimive kraje v tistih koncih.
Če ti je mivkasta plaža ok, je pa možnosti neskončno. Severni del – Lignano, Bibione, Jesolo …, pa potem južneje od Ravenne do Riminija, zahodna obala okoli Viareggia gor in dol, tam imaš fajn izhodišče za potepanje po Toskani …
Kampi so povsod lepi, mogoče se je malo za izognit tistim z veliko pavšalisti (v notanjosti pavšalistov večinoma ni), kamor greš, je veliko za videt, da o italijanski hrani sploh ne govorim. In še ena pomembna zadeva, nikjer razgrajaških Slovenčkov. V vseh letih sva jih srečala v kampih dvakrat.
Na Hrvaško sva zelo redko zašla, malo “na morje” za par dni, no zdaj še tega ne bo več, nimajo nič takega, za kar bi bilo vredno stat v kolonah na meji.
Forum je zaprt za komentiranje.