Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev na čakanje iz naslova nesposobnosti

na čakanje iz naslova nesposobnosti

POZDRAVLJENI
Imam zopet zprašanje ker me v službi niso mogli dat na čakanje iz krivdnih razlogov zdaj želijo da podpišem in grem iz naslova NESPOSOBNOSTI, prej ponujali odpravnino 4800 ev zdaj 5300ev.
Imam 37 let in 6 mesecev delovne dobe star sem 55let 6mesecev .
Je sploh mogoče tako iti na čakanje a dobim nadomestilo 2 leti 6 mesecev pa na SPIZU sem invalid lll kategorije delam 4 urni delavnik
hvala

Še enkrat: če podpišeš, boš ostal brez nadomestila na zavodu.

Dejstvo je, da te podjetje (razen če ne gre v stečaj) NE more odpustiti drugače, kot iz krivdnih razlogov – to pa terja postopek. Če postopek ni izveden pravilno, je odpust nezakonit.

Lahko si izračunaš, kaj se ti bolj splača – odpravnina (in potem nič nadomestila, vprašanje je tudi,ali boš sploh še kdaj dobil službo), ali pa nekako potrpiš (in ne podpisuješ ničesar) še pol leta, ko te podjetje lahko odpusti. V tem primeru dobiš prav tako odpravnino (odvisno od delovne dobe v tem podjetju in pravnih predhodnikih), na zavodu boš 2 leti prejemal nadomestilo, nato pa boš šel v penzijo.

Moje mnenje je, da je tvoj delodajalec en velik pr****, ki te hoče prinesti naokrog. Očitno te je nekdo “pozabil” odpustiti pred pol leta, ko bi to naredili zlahka, sedaj pa se te hočejo znebiti na grd način.

Veliko sreče. In še enkrat – poskusi si dobiti pravno pomoč – če ne pri sindikatu, pa vsaj brezplačno pravno pomoč, ki jo nudi država (malo pobrskaj po netu, obstaja neka brezpravna pomoč), mogoče ti lahko kaj koristnega povedo tudi na Inšpektoratu za delo oz. na Ministrstvu za delo.

Bi rekla, da se te delodajalec hoče znebiti. Zdaj je vprašanje kaj hočeš ti – še delati v tej firmi ali raje iti na zavod za zaposlovanje in poiskati drugo primerno službo.
Delodajalec te lahko odpusti iz razloga nesposobnosti, in sicer mora nekaj časa spremljati tvoje delo in te o tem obvestiti. Po vročitvi odpovedi ti pripada odpovedni rok, odpravnina po 109. členu in vse pravice na Zavodu. Obdržiš tudi nadomestilo za invalidnost – tudi po zaključku zavoda za zaposlvoanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close