Muslimanske športnice na OI
Jaz se danes čutim veliko bolj svobodno kot v Yu. Imam možnost potovanj, prej pa še v šolo v naravi nisem mogla it, ker doma ni bilo denarja. Morja nisem nikoli videla.
Imam možnost izobraževanja, moji starši je niso imeli, ker ni bilo denarja, so morali takoj v službo. Ne bom rekla, da so živeli v lakoti,amapk jesti pa res niso imeli veliko, velikokrat pokvarjen kruh, vsak dan isti žganci in tako naprej. Res pa je, da gremo sedaj pogsoto v drugo skrajnost: prenažiranje.
Recimo moja babica je bila trpinčena s strani moža, pretepana kar naprej. Pa se ni mogla ločit, ni mogla nikamor. Ni imela denarja, odvisna je bila od nasilneža. Danes se da to dosti lažje rešit, če se katera znajde v rokah nasilneža.
Izobraževanje pa seveda posledično prinese boljše življenje. Več svobode.
Če pa sežemo še bolj nazaj pa vidimo, da je cerkev močno slabo vplivala na žensko življenje. Recimo film Samorastniki je en krut film, ampak resničen.
Trda vzgoja, cenzura in je tako kot je.
Afganistan, Pakistan… ni šans, da gre tam tujka po ulici tako oblečena kot je recimo v Sloveniji.
Ruta, dolgi rokave, pokrite noge, če se ji zdi smiselno ali ne, mora to imet in preprosto nima izbire.
Pri nas dovolimo, da pridejo v muslimanskih oblačilih. Oni nam ne dovolijo naših oblačil.
[/quote]
Hmm, to so potem verjetno bili ljudje, ki sploh ne razmišljajo o tem, da obstajajo izven njihovih meja še drugačni ljudje, kaj šele, da bi te meje kdaj zapustili. Jaz vidim v teh ljudeh le strah, strah, da niso spoštovani. Očitno se počutijo preveč ujete v lastni veri, na nek način.[/quote]
@ Marko,
mogoče pa samo ne vedo, da obstaja kaj ali nekje nekaj drugačnega….
Pomisli kako bi se obnašala žival, ki bi od rojstva naprej živela v kletki, potem bi jo enkrat spustili ven….tako je tudi pri ljudeh. Večina ljudi v arabskih državah nima televizije, da bi lahko vsaj na ta način videla, da obstaja nekaj drugačnega, do pred kratkim pa niso imeli možnosti to drugačnost doživeti na lastne oči.
In zdaj si zamisli kakšen šok je za te ljudi, ko se pojavi nekdo popolnoma drugačen pred njihovimi očmi – njihovi možgani pa popolnoma oprani kar zadeva tovrstne stvari…
Žal je ta nerazvitost, neizobraženost in revščina vzrok za njihovo obnašanje do tujcev. Njihovi navadni državljani (tisti, ki tako odreagirajo do tujcev – ker jih tega učijo politiki, ne samo vera) živijo v izolaciji….po eni strani jim vera prepove marsikakšen užitek, potem jih še voditelji zj….
Rezultat pa je to, kar ste že napisali v prejšnjih postih.
Bosna je vseeno malo drugačna. V odročnih krajih naletiš na hude primere…ampak mesta, in bolj civilizirani kraji pa so kr…. Če mene iskreno vprašaš, je Tito (ki trenutno velja za zločinca), muslimanom v Bosni naredil gromozansko uslugo, ko je prepovedal nošenje feredže. Zadnja vojna pa je tudi pustila določene pozitivne (za moje pojme) sledi: večina muslimanov se je morala izseliti, torej je prišla v nove, bolj razvite kraje, in s tem hočeš-nočeš bila prisiljena sprejeti drugačnost. Niso se vsi navadili / vklopili, od starejših ljudi tega pa tega ni smiselno ali prav pričakovati, mlajši pa se vseeno razvijajo in gredo naprej – sprejemajo boljše stvari, ker so ugotovili da jim to prinaša boljše življenje. Seveda bo trajalo še kar nekaj generacij, da bosanski muslimani v celoti izkoreninijo brezvezne navade, ampak se stvari premikajo naprej.
Hm30, saj pravim, da verjetno niti ne razmišljajo o tem , da so še ljudje drugačni od njih. Razumem, kaj želiš povedat in se strinjam.
To je tudi dolgoletna vzgoja oz. vzgoja skozi številne generacije in omejene možnosti izobraževanja, cenzure.
Recimo, če pogledamo našega Urana. Če bi meni delodajalec ukazal izgon iz Slovenije, bi se požvigala nanj pa čeprav bi mi zagrozil z izobčenjem ali čimerkoli. Pri njemu oz. marsikomu pa je to tako v krvi, da spoštuje tako avtoriteto, ne bi se ji zoperstavil. Nekaj, kar se vzgaja skozi več generacij.
Tudi to je en vidik svobode, da mi pustimo drugim, da se oblačijo po svoje. Da se ne čutimo ogrožene. Da sprejemamo drugačne.
Čeprav burke (saj to je burka, ko se vidijo le oči ven) so pa tudi meni in verjetno marsikomu drugemu staršljive. Ne bi se mogla pogovarjat s človekom, če ne vidim njegove mimike, njegovih kretenj, telesne govorice. Je tako kot, da se menim po telefonu, po drugi strani pa on mene vse vidi.
Pa seveda varnost: pod tako obleko se lahko skrije tudi kak ropar, psiho in ne neka muslimanka.
Isto mi je recimo nekak neprijetno se menit s pustno šemo, manjka telesna govorica, mimika, če je maska na obrazu.
Te zgodbe se danes ponavljajo. Starši izpisujejo otroke iz srednje šole, ker jim zaradi ukinitve štipendij za dijake ne morejo plačevati malice, prevoza. Včasih so malice v srednjih šolah ostajale na pol zaužite, danes pojedo vse in še za dodaten kos kruha prosijo – ker doma dobijo premalo jesti.
Fizičnega nasilja je glede na to, da se prištevamo med civilizirane države, še vedno veliko preveč in tukaj uradne inštitucije ne pomagajo praktično nič. Žrtve so prepuščene same sebi in nevladnim organizacijam. Evergreen tema na marsikaterem forumu – šla bi stran od moža, pa sem brezposelna, nimam kam, nimam ničesar.
Svoboda je zelo relativna in krhka kategorija.
Ferbčna, ja to s štipendijami je pa grozno. Jaz si ne znam predstavljati mojega šolanja brez štipendij. Moji starši se ravno zaradi tega niso mogli šolat, ker ni bilo štipendij.
Če imaš revne starše ali starše, ki ne skrbijo zate ali starše, ki ne morejo dovolj poskrbet zate in če nimaš štipendije , je kriza. Sploh, če ne živiš v kraju bivanja. Jaz se brez štipendije ne bi mogla šolat. Pri študentih je potem lažje, ker imaš možnost študentskega dela.
Fizičnega nasilja pa tudi psihičnega je res še vedno preveč, ampak danes je to bistveno lažje rešiti. Kriza nastane, če ženska ostane brez službe, če pa ima službo pa se lahko loči. Ampak, moški se ne spremeni čez noč. Če je ona pprej hodila v službo, sta recimo 10 let super shajala, potem zgubi ona službo, mož se verjetno ne bo kar takoj spremenil iz princa v zver. Verjamem, da bodo težave, spori, ker bo manjkalo denarja, ampak nasilnež pa ne postane čez noč in samo zato, ker je ona ostala brez službe.
V teh državah bodo morali sami doseči stopnjo, da bodo hoteli takšne navade izkoreniniti. No, saj zdaj se dogaja tudi tam, kot se je pred 20 leti v vzhodni Evropi. Tudi tam (oziroma pri nas) smo morali sami “dozoreti” in poskrbeti za spremembo režima, če se lahko tako izrazim.
Vsiljevanje ljudem zaenkrat tujih načel se običajno ne obnese najbolje. Vedno gre za vprašanje kritične mase in ta enostavno še ni dosežena.
Za muslimanske ženske je velik uspeh že to, da smejo sploh tekmovati, pa čeprav ne v vseh disciplinah, torej so nekaj že dosegle.
Kar se ostalega tiče – ko recimo tukaj gor berem matjazkota, nimam prav prepričljivega občutka, da smo ženske v Slo ne vem kako svobodne, norme še kako veljajo, od št. spolnih partnerjev do zunanjosti. Če greš pa brat Cosmopolitana, pa itak povprečna ženska ni vredna, da jo pes poščije.
Ja, se premika na bolje, vsaj nekaj muslimank tekmuje na OI. Se strinjam, vsiljevanje ni nikoli dobro.
Ja, norme so še tudi v Sloveniji. Smo pa ženske vse bolj zahtevne in zato se dogaja to, da je kup samskih moških in kup samskih žensk. Te samske ženske imajo ponavdi kar ok službo, standard (ne mislim, da so bogate, ampak recimo imajo tam 800-1200€ plače), veliko hobijev, niso pripravljenje se komu podrejat, želijo sebi podobnega moškega.
Na drugi strani pa se dogaja, da je sicer veliko moških ok, pomagajo ženskam, ni jim pod častjo recimo skuhat kosilo in si oprat gat. Ampak jih je premalo. TIsti ta boljši so oddani, ostanejo pa predvsem tisti, ki niso ravno tako ok. Takih pa one samske nočejo, ker brez težav shajajo same.
Dogaja se, da je kup samskih, ambicioznih, zagnanih mladih žensk. In kup moških, ki niso takšni. Potem pa so težave in jokanja, da je nekdo samski.
Seveda je veliko tudi ok samskih moških, samo samih je veliko predvsem takih, ki niso ravno samostojni. Takih, ki iščejo gospodinjo.
Ali pa recimo sicer samostojni, ampak totalni deloholiki, Kaj bo ženska z deloholikom? Denar si zasluži sama. Želi si moškega, ki se bo z njo družil, ki bo imel poleg službe tudi čas za njo.
WORD!
Bila sem v eni “pravi” arabski državi, kjer se sicer mešata katoliška in islamska vera, pa vendar… Spoznala sem, da ima večina evropejcev popolnoma napačne predstave o islamu.
Za muslimanke v Franciji, recimo, pa lahko povem, da živijo bolje, VELIKO bolje, kakor slovenske žen(sk)e. Živijo čisto normalno, tako kot mi ateisti/katoliki itd. Hodijo v šolo, hodijo v službo, imajo vozniški izpit, so oblečene po zadnji modi, itd…
Poleg tega jim pa Francija, kot razvita in socialna država nudi veliko boljše pogoje za življenje, kot pa Slovenija eni ateistki/katoličanki…ki, sicer ima kao lepo bajto, lepi avto, lepega razvajenega otroka, nima pa duše, nima socialne in ekonomske varnosti (TO so namreč pravice, ki jih muslimanke tukaj imajo, v Sloveniji pa sploh ne, ker vsi vemo kakšna je situacija v Sloveniji). In menim, da ljudje v sloveniji sploh niso svobodni, temveč so sužnji kreditov, atekov, mamic, svojih prevelikih bajturin ipd…
To, da muslimanke nosijo burke pa sploh ni tako zelo strašno, kot si predstavljate v Sloveniji. In pravzaprav burke skoraj nobena ne nosi, temveč rute!!! Te pa so pravzaprav, kot neke vrste modni dodatek. 🙂 Tako kot križ na verižici, zapestnici slovenske matere.
Meni so muslimanke zelo všeč – so zelo močnega in trdnega karakterja, za moje pojme celo bolj samostojne, kakor pa katoličanke.
Nasplošno ima veliko ljudi zelo zmotne predstave o islamu. Recimo, sedaj je čas Ramadana – skoraj vsi mislijo, da ti ljudje 30 dni ne jejo, ne pijejo, ne seksajo ipd. V resnici pa ni tako. Ramadan – torej post traja zgolj podnevi, medtem ko ponoči, ko zaide sonce lahko jejo, pijejo in vse to, čemur se čez dan odpovedujejo. Spet ena, meni strašno zanimiva stvar – ponoči tukaj ulice zaživijo, muslimani jih preplavijo, saj v tem obdobju, ko se čez dan postijo, živijo nočno življenje – takrat jejo, se zabavajo, in počnejo popolnoma običajne stvari, kakor mi, “navadni smrtniki”, ki mislimo, da nam gre boljše, da imamo več pravic ipd…
In, ja…treba bi bilo razdelati, kaj so sploh temeljne “človekove” pravice in dolžnosti, ki s seboj prinašajo tako opevano svobodo.
Da se razumemo, sem ateistka in nobene vere pravzaprav ne podpiram, niti ne poznam dovolj dobro. Pa vendar…bolj ko spoznavam islam, bolj mi postaja všeč. Veliko bolj, kakor katolicizem in krščanstvo. Je pa seveda bistvena razlika med orto islamom v eni afriški državi in islamom v Bosni, Turčiji ali Franciji.
lej, to sploh ni res!
Si že bila tam? Al to pač slišiš, bereš??
Jaz sem bila v muslimanski državi po svoje oblečena. Je pa res, da če se hočeš počutiti varnega, da je bolje preko sebe dat kakšno ruto…To je pa tut vse.
In je tudi res, da so vsi buljili v mene, ker sem bila kao “razgaljena”.
Tako kot vi slovenčeki buljite v vsakega črnca, muslimana, ki ga tu pa tam v lajfu ugledate na ulici….
Jp. Ker je Francija postavila takšne pogoje oziroma tamkajšnje muslimane postavila pred dejstvo: take it or leave it. V drugih državah, kjer narodi različnih veroizpovedi (ne samo muslimani ampak tudi budisti, jevreji, itn.) imajo možnost izbire je stanje drugačno. Delajo v skladu s pravili države v kateri živijo, vendar svojih oblačil in običajev ne spremenijo.
Se s tabo zelo strinjam. Povedati želim le, da marsikje ni ali ne bi bilo nič drugače. Poleg tega pa so ta vprašanja kot tudi občutek svobode predvsem vprašanje percepcije posameznika. Še enkrat za primer: veliko ljudi se je v prejšnji skupni državi, ki nam jo danes poskušajo prikazovati kot diktatorsko, policijsko in ne vem kakšno vse, počuitilo mnogo bolj svobodne kot se počuti danes, ko imamo (menda) demokracijo.[/quote]
V Sloveniji ni nobene demokracije, temveč čisti kapitalizem. To se kaže predvsem v življenju povprečnega slovenca, ki nima za kruh, če že ima pa ga kupuje v Lidlu, hkrati pa zapravlja za avtomobile, hiše, potovanja – pure kapitalizem. Slovenci s(m)o popolni kapitalistični potrošniki. Niti malo pa ne demokratični in socialni. Mogoče, čez 20-50 let, da se bo razvil kanček demokracije in socializma, sicer pa v Sloveniji vse bolj vladata nacizem in kapitalizem.
@ Mikla!
Pakistan je res orto, orto. Jaz sem bila v Turčiji in Libanonu. Imam plan obiskati tudi Afriko – kjer so tudi ogromne razlike med državami; povezano s kolonializmom…
Sve u svemu, ni vse tako črno-belo.
Islam se razlikuje od države do države, tako kot krščanstvo. V Sloveniji ga poznamo v mili obliki, če greš v Južno Ameriko pa druga pesem poje – podobna, kakor v arabskih državah.
Slovenci pa še vedno menim, da ne živimo tako dobro, kot si to mislimo. Je pa res, da je od posameznika odvisno, kaj je za njega dobro in kvalitetno življenje….. Nekaterim pač odgovarja imeti dva huda avtomobila v garaži, nima pa za gledališče, za vrtec, za zdravnika, ko ga potrebuje ipd….
http://www.politikis.si/?p=25351
Na to sem mislila – ko sem napisala tisti post.
Nekatere države so muslimankam enostavno omogočile oz. dale svobodo kljub verskim načelom, kar je zame pozitivno, ker če bi obstajala možnost izbire: nošenje burke ali modnih oblačil, bi vse arabske muslimake v teh državah še vedno nosile burke….
To ni ista izbira -…..
Muslimanke imajo vcepljeno v glavi, da MORAJO nositi burko zaradi verskih pravil. V resnici je namen burke čisto drugačen…..nima nič z vero, ampak to je druga zgodba.
Ženske v Slo ali drugi državi v kateri je dovoljeno nošenje burke, jo ne bi nosile – pa jo morajo. Ne smejo niti reči, da tega ne želijo…
Žena, ki jo mož pretepa sama vztraja pri nasilnem možu….zaradi strahu. Tudi muslimanke same vztrajajo z nošenjem burke …. zaradi strahu… To so dejstva.
mikla nekje na tem forumu si nekomu dala en nasvet: da ljudje imamo pravico do drugačnega mišljenja in ni treba druge prepričevati, da edino ti sam imaš prav. Spoštuj svoj nasvet.
Če je tebi nošenje burke všeč in prav, OK.
Meni ni in nikoli ne bo. Ni treba z vsakim svojim komentarjem poskušati dokazati in druge prepričati, da je nekaj prav in ok. Pusti drugim, da si sami ustvarijo mišljenja in zaključke.
Še eno pojasnilo glede izbire:
– ženski, ki trpi nasilje bo slej kot prej kdo pomagal. Obstajajo inštitucije, ljudje v njeni bližini, ki jo bodo zaščitili ji pomagali, ko se bo odločila za zapustitev neznosnih razmer. In skoraj vsaka ženska se odloči za ta korak in se znebi nasilnega moža.
– arabka tudi, če se odloči, da odvrže burko in zaživi kot vsaka normalna ženska v sodobni družbi, bo doživela več nasilja od svojih domačih, sorodnikov, prijateljev kot pa neka ženska od nasilnega moža. Muslimanke se nimajo na koga obrniti in jim nobeden ne pomaga ko se želijo znebiti burke – vsi se obrnejo proti njim – ne glede na to v kateri državi živijo, ker so pritiski ˝njenih˝ tako močni da podleže….razen, če se odloči po svoje in tvega, da se jo vsi njeni sorodniki, prijatelji, znanci odpovedo in jo zapustijo. To so dejstva…
Torej, druge rešitve, kot da neka država sprejme zakon in tako osvobodi muslimanke burk ni.
Nikakor ne gre za isto vrsto izbire…..
Jaz, prav imaš… Tam stoji za vero celo država, čeprav se določeni posamezniki temu verjetno že upirajo, ampak dokler ne stopijo skupaj, se vsak v tem počuti samega in je zelo nemočen. Lahko se odpove vsem in zapusti državo, tako bi menda šlo. Torej, da se, še vedno je neka svobodna izbira, ampak je še veliko težje, kot ženski pri nas, ki trpi nasilje.
Forum je zaprt za komentiranje.