Muslimanske športnice na OI
http://www.rtvslo.si/sport/oi-2012/muslimanke-na-oi-hitreje-vise-mocneje-a-le-s-pokrito-glavo/288640
Berem in sem vesela, da pri nas ni tako. Da imamo ženske dosti več pravic. Da lahko plavamo, športamo, da ne rabimo moške varuške.
Vera je zame področje zasebnosti, ne razumem ljudi, ki morajo delovati kot ambasadorji svoje religije ob vsaki možni priložnosti, kaj boš s tem dokazal drugim, če si veren – in seveda pripadaš točno določeni religiozni skupini, ki je “boljša” in “pravilnejša” od drugih? Si zato kaj boljši? Večino to navdaja z nekakšnim ponosom in pripadnostjo, ki jo rabijo, da se tako identificirajo z idejami in pridobijo na samzavesti. Ponosem sem, ker sem musliman, ponosen sem, ker sem kristjan, ponosen sem, ker sem homoseksualec, ponosen sem, ker sem ateist??? To je zame preveč ideološko. Ponosen si lahko na dosežke, ponosen si lahko na svoj dober karakter… – kakor pa to vse skupaj postane preveč pozunanjeno, da se vidi, razkazuje, pa se mi zdi samo fasada brez neke globine in širine.
Gre se predvsem za to, da so ženske pri nas deležne precej večjega spoštovanja v samih družinskih odnosih, verjetno pa tudi v družbi. Še vedno pa si ga mora vsaka sama “priborit”. Mislim pa, da muslimanke te možnosti nimajo. Morajo se prialgodit določenim pravilom, ki jim kratijo svobodno odločanje in osebne pravice.
Če imajo muslimanke v Bosni več pravic, potem se mi ostale, ki jih imajo manj, resnično zelo smilijo. Slišal sem namreč zgodbice kolegov, ki imajo poslovne stike z bosanskimi možmi in niso nič kaj prizanesljive do muslimank.
Videm, da sem pozabila napisati NEKATERE…Na splošno imajo več pravic, kot tiste v arabskih državah, večina – vsaj tiste, ki živijo v mestu živijo dokaj normalno.
Sicer pa, tudi v Sloveniji kmečke žene in na vasi imajo malo drugačne navade, ki bij lahko nekateri uvrstili med kakšne hece…
Kakšne zgodbe pa so ti povedali….kaj točno se dogaja?
Ne spomnim se natančno, vem, samo, da se mi je zdelo skrajno ponižujoče. Ena je šla nekako takole… so sedeli za mizo kolega, ter mož in žena. Na mizi poleg moža je bila (menda) sol in mož namesto, da bi stegnil roko, je “ukazal” ženi, ki se je morala vstat in it okrog njega, da mu je dala sol pred nos. Nekako tako, v tem smislu.
svoboda ni to, da greš lahko v miniki in s prazno glavo po cesti. Ali pa, da imaš avto za 60.000€. Za njih je svoboda znanje, razgledanost in spoštovanje in vse to se skriva pod burko. Preberi si prosim knjigo Prebiranje Lolite v Teheranu ali pa knjigo Ženski kupe ali pa še bolje obišči muslimanski svet. Mislim, da imajo z burko več svobode kot me, saj jih ne posiljujejo s tem kakšne morajo biti in kako morajo zgledati in potem se želimo potolči, ker ne zgledamo tako kot so rekli po ZV-ju. Meni je bila najboljša izkušnja pogovor z žensko v Kašmirju v burki, ki je želela vedeti vse o mojem svetu. Mi pa preberemo en odstavek nečesa in mislimo, da vse vemo. Ljubi moji: papir prenese vse pa vendar niti do mezinca na nogi ne seže 10 min pogovor z eno od njih. Imela sem srečo!
ojej, po tej logiki je pa tudi precej Slovenc(lj)ev muslimanov, čeprav so krščeni :-))))[/quote]
Hahahaha, samo slovencem je treba pivo podajat ne soli. 😉
ojej, po tej logiki je pa tudi precej Slovenc(lj)ev muslimanov, čeprav so krščeni :-))))[/quote]
Saj pravim, da tudi pri nas si mora ženska spoštovanje še vedno priborit. Saj ne samo ženska, vsak človek si ga mora. Ampak ponekod jim vera to možnost odvzame in imajo vsaj izgovor, da jim tega ni treba. Pri nas pa so izgovori drugačni.
Seveda imam pri nas več pravic, več svobode.
Recimo svobodno grem lahko plavat, kadar želim, s komer želim, v članku pa je jasno, da te ženske sploh ne smejo nastopat v plavanju na OI. V službi sem lahko oblečena kakor mi paše, recimo sedajle v kratkih hlačah in kratki majici. Po službi grem lahko s komerkoli na potep, na pijačo, na kolo. Nihče mi ne brani moške družbe, v članku omenjene pa se sploh ne smejo družit s tujimi moškimi. Lahko se izobražujem na katerikoli smeri, tudi recimo za plavalno trenerko, če bi mi bilo do tega. Lahko berem kar želim, gledam TV programe po želji.
Kar se pa razmerij tiče pa je tako jasno, da je pri nas bolje. Če ti fanta ni več ok, ga lahko zapustiš in si najdeš drugega, ki se ne bo zgražal, ker ženska ni nedolžna. In fante/moške lahko izbiraš (in seveda moški tebe). Pri razmerjih pri nas imata oba enako besede: če sta oba za razmerje je razmerje, ne morejo ti pa kar vsiliti nekega moškega za partnerja.
Smeš se ločiti, smeš zavrniti nasilje.
V glavnem moški pri nas ženske smatrajo kot sebi enakopravne, ne pa kot svojo lastnino. NO vsaj večina naših moških.
Meni je recimo čudno tudi to, da se mi moramo prilagajat, muslimanni pa nam ne.
Recimo tujka ne sme it tako oblečena kot je doma (reicmo kratke hlače in majica) preko Irana, Afganistana. Se mora zaviti tako kot domačinke. Ok, vse prav, smo gostje.
Ampak, ko pridejo one k nam, pa ohranijo svoj stil, se ne prilagodijo nam. Celo cirkus nastane, če se kje prepove nositi burke (si predstavljate kako fajn se lahko pod tako obleko skrije kak ropar, morilec, psiho?).
Včasih človek misli, da se nasilje, zatiranje nad ženskami v teh orto-muslimanskih državah dogaja bolj na podeželju, da pa vendarle katere bolj svobodno zadihajo.
Pa vidite, da še na olimpijske igre ne smejo, razen, če so zavite. Večina športov pa zavitosti ne omogoča.
Vse se bodo morale zagovarjati in nobena ne bo videla božjega obličja :-))))
Drugače pa imaš tudi med muslimanskimi državami takšne kjer je cerkev ločena od države in tam so razmere zelo podobne našim. Ob enem pa so tiste druge (kot recimo Iran) v poduk kako bi lahko bilo tudi pri nas, če te ločenosti ne bi bilo. Že Poljska recimo je glede tega precejšen problem.
Mikla, a ko ti greš v Iran, se zaviješ v njihove cunje, se jim prilagodiš? Se ti to zdi smiselno?
Ja, se strinjam, niso vse muslimanske države enake. Letelo je na tiste, kjer so razmere take kot so v tisti novički Že v BIH so razmere bistveno drugačne. Čeprav pa ne dvomim v to, da nam je žesnkam v Sloveniji vseeno veliko bolje kot v BIH.
Se pa strinjam, da je znala katoliška cerkev včasih močno zatirat ženske, verjetno se to še marsikje dogaja.
Boom, kaj praviš, da dobiš za ženo eno, ki je sicer nedolžna, ampak potem ugotoviš, da si ne želi seksa s tabo, ker te ne ljubi, ker so ji preprosto dodeli moža in se je bila primorana s tabo poročit? Mislim, da ta način tudi za moške ni ok. TUdi moški bo raje imel doma žensko, ki ga ljubi, ki bo rada z njim.
Se s tabo zelo strinjam. Povedati želim le, da marsikje ni ali ne bi bilo nič drugače. Poleg tega pa so ta vprašanja kot tudi občutek svobode predvsem vprašanje percepcije posameznika. Še enkrat za primer: veliko ljudi se je v prejšnji skupni državi, ki nam jo danes poskušajo prikazovati kot diktatorsko, policijsko in ne vem kakšno vse, počuitilo mnogo bolj svobodne kot se počuti danes, ko imamo (menda) demokracijo.
[/quote]
Hmm, to so potem verjetno bili ljudje, ki sploh ne razmišljajo o tem, da obstajajo izven njihovih meja še drugačni ljudje, kaj šele, da bi te meje kdaj zapustili. Jaz vidim v teh ljudeh le strah, strah, da niso spoštovani. Očitno se počutijo preveč ujete v lastni veri, na nek način.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://web.vecer.com/portali/podatki/2010/03/13/slike/online_181805-300.jpg[/img]