Najdi forum

musaka

Lep pozdrav!

Za novo leto bi rada pripravila kakšno fino musako (ali morda dve), pa bi vas prosila, če mi lahko zaupate kakšen recept. Naj bo kakšna mesna in kakšna zelenjavna (par ljudi ne mara mesa).

Hvala!

Ayanna

Mesno musako delame takole:
1 čebulo narežem in pražim, da postekleni. Dodam mleto meso, začimbe: poper, sol, mleto papriko, origano, malo paradižnikovega pireja. Pražim samo toliko, da meso spremeni barvo.
Nato v pekač naložim plast na kolobarje narezanega krompirja, plast mesne mase, plast krompirja… dokler ne porabim vsega.
Posebej v loncu zmešam 1 liter mleka in 4 jajca. 1/3 shranim, ostalo pa polijem preko musake, pekač dobro pokrijem z alu folijo (robove lepo stisnem, da zrak ne uhaja) in dam v pečico. Pečem približno 1 uro pri 200 stopinjah. Odkrijem pekač, polijem z ostalim mlekom in dam dopeči.
Pred serviranjem posujem še nariban sir, da se lepo zapeče.

Lep pozdrav, alena

Zelenjavna musaka: skuhaš krompir, ga olupiš, narežeš na rezine. Shuhaš jajca, olupiš, narežeš na rezine. Podušiš ali skuhaš na drobne koščke narezano zelenjavo (grah, korenje, fižol – zrnja, koruzo, cvetačo) – soliš in po želji dodaš malo vegete, bazilike, rožmarina… Če imaš bučke, lahko krompir zamenjaš z bučkami (meni je tako veliko ljubše) ali jih samo dodatno naložiš kot plast.

Potem v pekač naložiš najprej plast krompirja (bučk), plast jajc, plast zelenjave, preliješ z mešanico iz kisle smetane, jajca, soli in majoneze (jaz dodam še precej stisnjenega česna – se mi zdi, da paše), nato spet plast krompirja, jajc, zelenjave, preliješ z zgornjo mešanico, na vrh pride še plast krompirja, ki jo spet preliješ z isto mešanico – jaz na vrh naribam še malo sira. Vse skupaj daš pečt v pečico na 180-200oC, dokler se ne zapeče (nič pokrito!). Pa dober tek!

Lp, mishika

Alena in Mishika, najlepša vama hvala! Tole zelenjavno si bom pa že kar danes naredila, ker me firbc matra, kakšna je. Z bučkami, ker jih obožujem.
Hvala in lep pozdrav!

poglej se v bazo receptov-kliknes zgoraj desno. tam je sicer lazanja z leco- malo priredis in je musake! se ena varianta! lp petra

Če imaš slučajno tastaro Ivačičevo kuharsko knjigo, notri je krasen recept za krompirjevo musako!
Vsekakor je bistveno boljša če jo delaš iz surovega krompirja, a traja dosti dlje.

Hej,rada imam zelenjavne musake,z jajcevci in parmezanom pa najbolj;
zelo okusno! Ce bi bila za to idejo,posljem recept. Lp Babi

Petra- hvala za predlog!

Daisy- žal nimam te kuharske knjige. Bom pa upoštevala tvoj nasvet in jo naredila iz surovega krompirja. Tudi tebi hvala za predlog!

Babi- musaka z jajčevci in parmezanom?! Njami, sliši se zelo fino. Ja, bi lepo lepo prosila za recept, če lahko! Hvala!

Lep pozdrav!

Hej,Ayanna!

V musaki,ki jo jaz delam ni nic krompirja;jajcevci so tista trdna osnova.

Sestavine(lahko kolicino zmanjsas):

5 jajcevcev,500g zrelega paradiznika ali vlozenih pelatov,1 velika cebula,2 mozzarelli,kar precej parmezana,nekaj bazilike,olive,kaperi,olivno olje, sol,poper,malo pekoce paprike v prahu

1 V bistvu so trije nacini,kako pripravis jajcevce.Opisala bom vse tri;se bos odlocila sama ali enkrat na en nacin,drugic na drugi.

Jajcevce narezes po dolgem na rezine z olupkom vred,jih malo posolis in pustis,vsaj pol ure,da spustijo grenki sok.Jih odcedis,obrises in malo popeces na vrocem olju,da so se socne,le zarumenijo.

Variante: lahko jih popeces brez nicesar,gole;lahko povleces po moki,lahko pa napravis pivsko palacinkino testo in jih v njem povaljas.

2. Naredis dobro paradiznikovo omako: pocvres cebulo in dodas olupljene nasekljane paradiznike,solis,popopras in dodas malo bazilike.
Lahko pa tako narejeno omako ze kupis.Dobijo se z vsemi okusi,jaz bi vzela tisto z jajcevci ali z baziliko(Barilla,Dolmio,Agnesi…)

3.V ognjevarno posodo zlagas: najprej malo omake,da samo pokrije dno.(namesto olja)
Na to das popecene rezine jajcevcev,spet omako,pest naribanega parmezana,nasekljane listice bazilike,na kockice narezano mozzarello, narezane olive, kapre in malo paprike.Potem spet jajcevci in tako nadaljujes do konca. Na vrhu naj bodo jajcevci,omaka in kar izdatno potresen parmezan. Das v ogreto pecico in peces priblizno pol ure.
Postrezes z dobrim domacim kruhom.

Dodatek: Lahko naredis omako tudi z mletim mesom in paradiznikom,ali pa
das na samo paradiznikovo omako malo prsuta ali sunke.Variant je veliko.
Ce ti je vsec besamel,dodaj pa se tega.
Ce se odlocis za jajcevce v pivskem testu,lahko malo testa prihranis in z njim prelijes zadnjo plast,malo prespikas in pustis 15 minut stati,da se vse lepo prepoji,posujes s parmezanom in potem v pec.

To je jed,ki jo lahko vsakokrat naredis malo drugace. Jaz dam vcasih tudi poprazene gobice.Namesto mozzarelle dam vcasih tudi nadrobljeno fetko,samo pazi,da ne bo prevec slano.Enkrat sem imela premalo jajcevcev,pa sem resila situacijo,da sem iz tistega pivskega testa spekla nekaj palacink in zlagala plast jajcevcev,plast palacink.
Ne vem,mogoce bi lahko delala tudi plast krompirja in plast jajcevcev.
Meni so jajcevci zelo vsec;zato imam najraje tako,kot sem opisala.

Upam,da ti bo vsec Babi

Mmmmmmmm, spet en slasten recept. Se ze printa in se bo v bliznji prihodnosti uresnicil. Hvala, Babi! :))))

Hej,Ursa!

Sem hotela napisati se recept za slastno rizoto iz treviskega rdecega radica;ves tistega na dolgih belih pecljih.Sem ga dolzna Frfri.
Pa sem se premislila,ker sem danes ugotovila,da je ta radic po 2600 sit.Ce vzamem sopek ali dva,nekako ne opazim,kako je drag.
Bo kdo mogoce res mislil,da sem z lune padla.Za to ceno dobis mesa za se res najesti. Sicer je vsak rdec radic dober za rizoto,tudi tisti v glavicah,ki nima tako dolgih pecljev.Je “samo” po 1600.Na obali so branjevke najdrazje. Pa skrbi za zdravo prehrano!
V Sloveniji pa bo snezilo. Lep pozdrav Babi

Babi, kar napisi recept, po moje ga bomo vsi veseli, tudi ce je radic drag.
Kaj pa, ce bi namesto radica uporabila rukolo? A bi slo?

Ja,obstoja tudi varianta z rukolo,v bistvu je isti postopek.Napisem zvecer.
Si videla tiste jadrnice in vozicke med okraski na sliki? Sem napisala
pri kdor caka…Lp Babi

Sem videla, vse skupaj je zelo fino. 🙂
A za vozicke se tista manjkajoca cetrtina lupine odzaga ali kako?

Najlepša hvala, Babi! Tudi jaz imam zelo rada jajčevce in prav tako večina drugih ljudi, ki bodo na večerji, zato po mojem s tole musako ne morem zgrešiti. So se mi pa kar sline cedile, ko sem brala recept; komaj čakam, da ga preizkusim. Verjetno bom že kar tale vikend naredila preizkusno verzijo.

Imam pa še eno vprašanje: kako vi naredite, da jajčevci niso tako mastni? Če dam dosti olja, ga skoraj vse popije in to ni najbolj fino, če ga dam pa malo, ga pa tudi zelo hitro vse popije, vendar pa se potem že napol žgejo dalje. Dosedaj sem ta “problem” reševala tako, da sem jajčevce kar v pečici pripravila- največkrat nadevane, včasih pa samo pečene.

Lep pozdrav!

Evo poskeniranega recepta iz kuharske knjige IVAN IVAČIČ :

Musaka s krompirjem (za 6 oseb)

Dober kg krompirja, približno pol kg zmletega mesa, 10 dag maščobe, srednje velika čebula, strok česna, sol, poper, ščep paprike, dve do tri jajci, nekaj žlic smetane in dve do tri žlice bešamela.

Meso drobno zmeljemo in ga na zarumenjeni čebuli najprej pražimo, nato pa prilijemo zajemalko juhe ali vode in ga do mehkega dušimo. Medtem solimo, dodamo česen, poper, žličko rdeče paprike, proti koncu pa še sesekljanega peteršilja. Surov krompir olupimo in zrežemo na nekaj milimetrov debele liste. Če pa imate primeren ribež, ga lahko tudi naribate.
Pekač ali jensko skledo namažemo z maščobo, na dno zložimo naribani ali narezani krompir, malo posolimo in potresemo s praženim in dušenim mesom. Nato naložimo spet krompir pa spet meso, vse do vrha. Na vrhu naj bo krompir.
Vrhnjo plast pomažemo z maščobo, prilijemo zajemalko juhe in postavimo v vročo pečico, da se do mehkega duši, povrh pa nekoliko zapeče. Med dušenjem po potrebi prilivamo juhe in kontroliramo, še se je krompir tudi v sredini že zmehčal. V kozici medtem pripravimo dve ali tri žlice bešamela, ko se ohladi, dodamo cela jajca, nekaj žlic smetane, malo solimo in gladko zmešamo. Z dobro premešanim jajčnim bešamelom prelijemo musako, potem ko je že dušena. Z vilicami rahlo privzdignemo plasti, da se bešamel razlije tudi v globino. Vse skupaj spet postavimo v pečico in spečemo do stopnje, ko je bešamel zakrknil, nekoliko narasel, povrh pa malo zarumenel.
Pečeno musako razrežemo na kvadrate in z lopatico polagamo na krožnike ali na ploščo. Še najlepše pa je, če smo jo pripravili v jenski skledi. V tem primeru musako samo razrežemo, in v isti posodi serviramo. Namesto bešamela bi lahko za utrditev musake uporabili samo stepena jajca in smetano, vendar je to dražje.
Namesto surovega vzamejo ponekod tudi kuhan krompir. Čas peke je tako krajši, toda musaka, priprav1jena iz surovega krompirja, je okusnejša.
Za musako lahko porabimo tudi obrezke kuhanega mesa ali pečenke. Če pa želimo, da bo dobra, moramo vzeti vsaj dve tretjini svežega mesa.
——-
Upam, da bo koristilo. Musaka pride zelo dobra, malo pa lahko tudi poštimaš po svoje… glavno, da je osnovni recept.

Oh, res hvala! Sem te že prej želela vprašati, če bi lahko na kak način tale recept objavila na forumu, pa sem si rekla, da te ne bom obremenjavala s tem. Bom tudi tegale sprobala še pred prazniki. Uf, bo pa konec leta pri nas musake kolikor hočeš!

Lep pozdrav, Ayanna

Hej,Ursa! Svak zelo previdno tisto cetrtino odzaga s tako fino zagico. Potem pa pocasi izbeza jedrce ven.Delo za potrpezljive!Saj gre tudi kaksna lupinica v nic. Colnicke je lazje delati. V sredino prilepis kolobarcek
plutovinastega zamaska in vanj vtaknes zobotrebec s prilepljenim jadrom.
Nekatere pustimo naravne,nekaj jih pobarvamo s srebrno ali zlato barvo.
Jaz pomagam tudi pri tem in okrasitvi vozickov.V vozicek pa damo kaksnega majhnega skarabeja,pikapolonico…Lp Babi

Hej!
Res je problem pri jajcevcih,da radi vpijajo olje. Najmanj ga vpijejo se pri
rezinah namocenih v palacinkinem testu.Moje izkusnje so take.Malo vec olja,da cela rezina plava,ne veliko rezin naenkrat,primerna temperatura(bolj vroce kot ne) in res kratek cas.Ce potegnem po moki,res samo malo.
Sem poskusila ze v pecici pod gril in tudi na zaru,pa je nekako brez pravega okusa in prevec izsuseno za musako.
Polnjene jajcevce imamo tudi zelo radi.

Ko jih pecem na zaru za prilogo,jih samo malo naoljim,popecem in dam v posodo,potem malo zalijem z oljem in pustim,da se vse prepoji.
To bi bilo za musako tudi v redu. Lahko dan prej popeces in pustis v olju do naslenjega dne,potem pa zlagas.Odvecno olje pa porabis za kaj drugega. Lp Babi

Naj še jaz pristavim enega od receptov za musako. Babi, tudi meni je zelo dobra musaka iz jajčevcev in jo večkrat naredim.
Ko sem si ustvarjala družino, naju je mami povabila na kosilo – na musako. Pa moj bodoči mož ni bil kaj preveč navdušen, ker se mu je v vojski musaka zamerila. Vendar mu je bila naša musaka zelo všeč. Torej, recept je naslednji:

Krompir narežeš na kolobarje, debele 0,5 cm, jih splakneš v vodi in na krpi osušiš. Popečeš ji postopoma na maščobi in jih odlagaš na papirnat serviet.
Preden se lotiš krompirja, si pripraviš nadev. In sicer na kockice narežem suho meso (vratnik, ki ostane npr. od velike noči). Nato pa nalagam po plasteh kot ponavadi, najprej krompir, pa meso, pa krompir…, na vrhu krompir in prelijem z mlekom, v katerega vmešam 2 jajci, malo kisle smetane in parmezan in malo posolim.

Okus je res malo drugačen – zaradi suhega mesa, vendar nam je super.
Če želite, poizkusite tudi to varianto.

Lep dan!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close