Najdi forum

Munchmallow

Danes sem jedla doma narejeno pecivo – Munchmallow. Super je bilo. Ima mogoče katera recept?

Lep večer vsem.

Tan

Ravno nekaj dni nazaj sem ga opazila na kulinariki:

Moj je malenkost drugačen. In, ne boste verjele, imam celo zapisan recept z navedenimi količinami. :-))) Količina je za ta velik pekač.

Podlaga:
25 dag masla (margarine)
30 dag sladkorja (drobnega ali v prahu)
6 rumenjakov
30 dag gladke moke
1 pecilni
3 žlice kakava (navaden kakav v prahu, ne benko ali podobno)
3 dl mleka

Nadev:
vsaj 6 beljakov
na vsak beljak 2,5 dag sladkorja v prahu

Preliv:
kupljen temni preliv (200 g) ali 20 dag temne čokolade, žlica margarine in 5 žlic vode

Pripravi si mešanico iz moke, kakava in pecilnega praška.Maslo, sladkor in ščepec moke penasto umešaj. Posamično dodajaj rumejake in vsakega dobro vmešaj. Izmenično dodajaj moko s kakavom in mleko, približno vsakokrat po četrtino in vsakokrat dobro razmešaj. Testo naloži v pomaščen in z moko potresen pekač in ga z žlico enakomerno razporedi. Peci pri 200 – 220° približno 10 – 15 minut (preizkusi z zobotrebcem).

Medtem stepi iz beljakov trd sneg, postopoma dodajaj sladkor in ves čas stepaj. Pečeno testo vzami iz pečice in takoj, še na vroče, naloži sladki sneg. Najlažje je, če na testo naložiš kupčke, ki jih potem z žlico samo malo stisneš iz razgrneš, na koncu pa po vrhu poravnaš z nožem.

Vse skupaj daj nazaj v pečico, jo izklopi in pusti 2 – 3 minute, da se sneg pregreje. Pazi, da po vrhu ne porjavi; čim bi se začel barvati na rumeno, vzami iz pečice.

V vodni kopeli pripravi preliv (kupljenega ali iz navedenih sestavin, ki jih raztopiš in gladko razmešaš) in prelij čez sneg. Previdno razmaži z vročim nožem in pazi, da se ti sneg ne zameša v preliv – ni nič hudega, samo videti ni lepo.

Navodilo za pripravo se bere komplicirano, v bistvu imaš pa pecivo gotovo skoraj v krajšem času, kot ga rabiš za branje navodila. Ni še to: po mojih izkušnjah je to izrazito “moško” pecivo, če bi kateri ta podatek karkoli koristil.

Hej, Jozica!

Tocno ta recept imam tudi jaz. Odrezana stran iz neke revije. In ne bos verjela, da sem jih naredila necaku za RD za festo s prijatelji.
Res je pri fantih palilo. Lahko noc!

Ali je pri 6 rumenjakih in 25 dag masla res potrebna še ena cela vrečka pecilnega praška ??
Jaz bi količino pecilnega praška zmanjšala vsaj na polovico. Kaj menite? Babi, ti imaš sigurno izkušnje s količino pecilnega praška in če sem prav razumela tudi ti nisi najbolj navdušena nad pecilnim praškom.

Občutek imam, da v mnogih receptih je pecilni prašek še za povrhu, da sigurno rata in da ni treba penasto stepati jajc in/ali masla. Sedaj, ko imamo električne strojčke, je stepanje zelo enostavno in hitro. Iz mladosti se spomnim biskvita in 6 jajc in 25 dag moke in nič pecilnega praška in biskvit je vedno lepo narasel in bil rahel.

Ne vem, morda se motim, a po mojem mnenju je tu pecilni potreben, ker ni beljakov. Saj so beljaki tisti, ki naredijo rahlost.
Za navaden biskvit pa tudi sama nikdar ne uporabljam pecilnega praška, a tam se uporabijo cela jajca oz. se stepe beljakov sneg…
Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hvala vam za recept! V kratkem naredim in poročam o uspehu…

Še nekaj me zanima… ali veste, s kom bi bilo primerno v pecivih nadomestit malso…če lahko sploh s čim?

Maslo največkrat nadomestim z margarino, res pa nekatera peciva nekaj izgubijo zaradi tega ( ne vsa).

Ojla, Babi! Recept sem dobila po “ustnem izročilu” od sodelavk (se ne spomnim, od katere) – tako kot večino kuharskega znanja. Se mi pa zdi, da sem kasneje tudi videla nekje objavljenega.

Ljubljančanka, če ne maraš pecilnega praška, lahko količino zmanjšaš na polovico ali ga celo čisto izpustiš. Testo bo mogoče malo bolj zbito in podobno keksu, kar pa (preizkušeno!) ni moteče. Je pa velika količina pecova, tako da mislim, da tudi s pecilnim ne bo hudega. V kupljenem kruhu, keksih itd. ga je vsaj toliko.

Tan, maslo lahko v nekaterih (redkih) primerih nadomestiš z oljem. Seveda lahko vedno namesto masla uporabiš margarino, ki pa je v vseh ozirih slabša varianta – tako po okusu kot prehransko, edino malo cenejša je. Sicer pa peciva ne ješ vsak dan in tudi ne v velikih količinah, tako da ne bo z maslom nič narobe. Razen, če ima kdo predpisano dieto zaradi zvišanega holestorola ali kaj podobnega, ampak v tem primeru se je treba izogibati vsem maščobam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close