Mularija
Kot proti utež temu (pa ne negiram napisanega) lahko povem, da na ‘naši’ šoli uči učiteljica (celo zadolžena je za tekmovanje iz logike), ki je bila sošolka v srednji šoli in je imela povprečje ocen slabo trojko. :/
Ne mislim, da se je potrebno vse povprek pretepat. Mislim pa, da je pametno, če te kdo mahne, da mahneš nazaj (no tisti, fant, ki mu je ta mulo preklal glavo, res ni mogel mahnit nazaj).
Se strinjam, da je ta otrok ubog, ker doma grdo delajo z njim. Vseeno pa mora nekje zvedet, da če nekoga udariš, da to boli. Torej, naj ga kdo mahne nazaj. Vrstnik, ne učitelj, da ne bo pomote.
Ko sem hodila v OŠ smo imeli enega nasilneža. Pretepal je vse šibkejše. Vsi smo se ga bali. Bil je iz višjega razreda, ponavljač.
No enkrat se je lotil tudi mene. Tako grdo me je udaril, da sem pobesnela. Treščila sem ga nazaj, s pestjo seveda. V tisti jezi in seveda bolečini od udarca, sploh nisem pomislila na posledice.
Posledica je bila pa taka: tip mi je dal za vedno mir.Čeprav je bil 3 leta starejši, močnejši, večji, sem se mu postavla po robu. Dojel je, da lahko tepe le tiste, ki se mu ne postavijo po robu.
Tale fant je po eni strani res ubog, ampak nekdo mu mora postavit meje.
Da pa ne CSD, ne šola ne ukrepa je pa katastrofa. Jasno je, da otroka doma zanemarjajo, tepejo pa nič. Nobena učinka od njih.
Fantič je prednostno dobil spremljevalca za čas šolskega pouka, policija pa je sprožila preiskavo zaradi suma zanemarjanja.
Če je dojel le to, potem tako ni dojel nič. Ker da dojameš, da lahko tepeš le tiste, ki se ti postavijo po robu, jih moraš najprej klofnit, da “spet” dojameš. :))
Dvomim pa, da tega fanta, o katerem je govora, doma ne pretepajo. Jaz mislim, da jih kar pogosto dobi.
Če je dojel le to, potem tako ni dojel nič. Ker da dojameš, da lahko tepeš le tiste, ki se ti postavijo po robu, jih moraš najprej klofnit, da “spet” dojameš. :))
Dvomim pa, da tega fanta, o katerem je govora, doma ne pretepajo. Jaz mislim, da jih kar pogosto dobi.[/quote]
Iz njegovega vedenja je jasno, da jih. No, pa menda je tudi večkrat porezan v šolo prišel.
Ja, tega fanta pretepajo. TUdi tega, ki sem se mu jaz postavila po robu, niso ravno lepo imeli. Samo včasih je bilo tako, da ti nasilneži vseeno niso bili ekstremni, ker se je precej otrok upalo upreti. Seveda je še vedno iskal šibkejše, samo manjši izbor je imel. Recimo ta, ki ga jaz omenjam, ta sošolcev ni upal pretepat, ker jih je hitro dobil nazaj po nosu.
Na tem mestu izrecno govorim o samoobrambi. Ne o tem, da mora kdo starejši tega otroka tepsti. Samo to,da bi se mu morali vrstniki upreti.
Senza, to je vse res, ampak učinka pa ni. Fant ni postal čez noč tak. To se vleče že leta pa še nič niso ukrepali. Več kot očitno je, da otroka doma zatirajo pa nihče ne ukrepa. Fantič doma naučeni vzore lepo prenaša v šolo. V šoli se je naučil le to, da je način, ki ga izvajajo pri njemu doma uspešen. Torej spraviti se na šibkejšega in je vse po tvojem. Doma je on šibkejši, v šoli pa je on v vlogič svojega očima in zatira vse po vrsti. Naučil se je, da z nasiljem postane glavni. Šola pa mu to dovoljuje. Šola ga ne nauči, da je to, kar doma doživlja narobe.
Moje mnenje je, da gre za celostno situacijo,ne moremo govoriti nasplošno-nujno je sodelovanje/vzgoja vseh:
– ko vpisuješ otroka v šola, malo manjka, da mu ne ponudijo brošure z njegovimi pravicami
– starši se lahko pritožijo na vsako figo, učiteljem je avtoriteta okrnjena
– starši tudi ob polni vzgoji, kolikor je premorejo in znajo, ne zmorejo biti vsega sami krivi,ker je sistem prepleten
– veliko družin enostarševskih oz. se oba starša ne vključujeta v aktivno vzgojo (ali npr. očeta sploh ni, ali le-ta v času ko je z otroci “pljuva” po materi itd.)
– razvoj tehnologije je problem – velikokrat vidim, da npr. 10-letniki aktivno uporabljajo internet, telefoni,…
– obstajajo različne vedenjske motnje, s katerimi se nobeden ne ukvarja, oziroma strokovnjaki niso usposobljeni za podporo staršem
-politični sistem pokvarjen,na volišče raje ne grem,ker laže en bolj kot drug
– ko so bili naši starši majhni, so bili popolnoma drugačni časi, časi ki so danes, so absolutno drugačni, vrednote so drugačne,….skratka, za naštevat ogromno…
BOLJ KOT KDAJKOLI PREJ,BI BIL V ŠOLI POTREBEN PREDMET ALA MORALNA VZGOJA,KI BI UČIL KAKO REŠEVATI SPORE NA PRIMEREN NAČIN, O MEDSEBOJNEM SPOŠTOVANJU, O MEDGENENACIJSKEM SPOŠTOVANJU, O SPOŠTOVANJU STARŠEV,…SKRATKA VZGOJA VZGOJA VZGOJA VSEH, STARŠEV, OTROK, UČITELJEV,….CELOSTNO, DRUGAČE BO LE ŠE SLABŠE.
O, vem, vem, spremljevalca in policijo sem omenila zgolj zato, da vemo, da se vendarle nekaj premika. Sicer je moje mnenje glede spremljevalca, da gre zgolj za simptomatsko reševanje problema, saj bo doma vseeno štala, ukrep s strani policije pa bo v vsakem primeru prišel prepozno. Damage is done, mene pa zanima, če smo tega fanta sposobni rehabilitirati.
Jaz se bojim, da bo propadel.
Tisti ‘moj’ nasilnež in več njemu podobnih. Je ponavadi propadlo. Šli so po potmi alkohola, včasih mamil, brezposelnosti, neizobraženosti (če so spacali OŠ, so v SŠ kar hitro zaključili). Pogosto so imeli zelo mladi otroke in to več, ne le enega. Otroci pa bodo verjetno spet sledili staršem.
Vbistvu je to kriza. Otrok doma zanemarjen, mogoče pretepen, mučen… pride v šolo. Se obnaša kot se je naučil doma. Agresivno, nasilno ali pa se zapre vase, nezaupa nikomur, je skoz tiho, v kotu. Obe skrajnosti vodjio v to, da ga sošolci ne marajo. On čuti, da ga ne marajo in postane še bolj nasilen ali pa še bolj zaprt vase, bolj tih. In tako se nadaljuje. Star je 20, 30, prepričan, da ga nihče ne mara. Čustveno pohabljen. Preprosto nikoli ni bil sprejet.
Potem seveda ljudje rečejo, da odrasel je sam odgovoren za svoja dejanja, da se ne more zgovarjat na otroštvo. Ampak ta človek ni nikoli ne doma, ne v šoli, ne v družbi začutil sprejetosti. Nikoli. Začararni krog se zavrti, če ima otroke.
Vse ali pa velika večina torej kljub vsej prepletenosti sistema družbe izhaja od doma, od staršev. Saj, če je človek sprejet tam, ima potem vse možnosti ali pa veliko večje možnosti, da je sprejet tudi v družbi. Če ne, pa je njegova pot veliko bolj trnova in težka, če se seveda ne vda in se nekako samouniči (možnosti je veliko).
Samo sistem bi moral biti tak, da pomaga takemu, ki ga doma zatirajo, pretepajo. Pa žal ni.
Koliko imamo tudi otrok, ki gredo v obratno smer. Doma jim zapovedujejo, da so neumni, da so grdi, da so slabi. To verjamejo, so tihi, sramežljivi in ker so ves čas na strani, so prepričani vse bolj, da so imeli starši prav, da so res slabi.
Potem pa se odpirajo teme: star/a 30 pa še nikoli imela fanta/punce, nihče me ne mara, ker grd/a.
Da ne govorimo o tem, da jih večina propade ali pa ima že v rosnih letih, ko so brez službe, kup otrok, na katere isto prenašajo.
Ušpičiti nekaj ali pa nekomu glavo preklat se menda vsaj malo razlikuje. Pa tudi ni isto, ali se fantje med seboj bockajo, ali pa se en in isti brutalno nad drugimi znaša.
Ta fant je v strašni stiski in resnično si želim, da bi mu ta spremljevalec znal pokazati zdrave vzorce in da bodo tudi ostali ukrepi v prid fantu in njegovemu boljšemu razvoju, zaenkrat so njegove predispozicije obupne.
Mhm, upam, da v tvoji (ožji ali pa širši) družini nikoli ne bo takega primera.
Fant pa že zdaj pokasira dovolj batin, tako da mu dodatni “dve okoli ušes” verjetno ne bosta pomagali.
Egoistični egoist!
Kot družba naj bi bili malo bol “pametni” in bi nam vsem moral bit glavna skrb nova generacija – otroci, ki bi jim moralo biti omogočeno vse kar je na razpolago, da se otresejo bremena “pohabljenih staršev”…. ne pa da se od njih zahteva, da plačajo nekaj kar jim je itak brezveze…..
Temu fantu, zaradi razmer v družini, starši niso vzpostavili pogojev, da bi lahko razvil spoštovanje, empatijo do soljudi, do vrstnikov, do nikogar. So mu pa pokazali kako se stvari streže da si priboriš “vrh” – pozornost, ki jo tako zelo potrebuje, ker še ni prerasel otroške miselnosti in s svojim načinom razmišljanja ne obvladuje svojega, fizično vse močnejšega, telesa.
Ponavlja napako (neodraslost) svojega očeta….
Lepo, da si se prvi javil.[/quote]
v napačnem trenutku vržen kamen … padel ti je na glavo[/quote]
Slabo vidiš, to ni bila moja glava.
Slabo vidiš, to ni bila moja glava.[/quote]
zelo dobro berem .. je[/quote]
Podpis: Malo Morgen
Forum je zaprt za komentiranje.