Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Mufinčki “spuščajo” maščobo

Mufinčki “spuščajo” maščobo

Ta vikend sem 2x pekla mufinčke po osnovnem receptu iz baze in dodala le koščke čokolade.
1. sem delala z maslom in 3 skodelicami moke
2. sem delala z oljom in dobrima 2 skodelicama moke

Obakrat so spustili maščobo, pod papirčki na modlu ostane kar maščobna lužica; pravi fuj

Ne vem kaj delam narobe, prvič so bili vsaj dobri, drugič pa je bilo definitivnio premalo moke, nič niso bili “kompaktni” in so se preveč držali papirčkov.

Se mi zdi, da je milijon receptovza mufinčke, jaz pa ne najdem enega samega, ki bi ga “posvojila”.

Aja pa še to, uporabila sem jogut LCA navadni in ne čvrstega.

Brez da bi pogledala v bazo, sem ti še brez priklopa na internet napisala odgovor. Potem pa – ups – osnovni mafini v bazi so vendar moj recept. Hehe, sem ti hotela dvakrat isto prodati 🙂

Mafine večinoma pečem v silikonskem pekaču, tako da ne vidim tega maščobnega efekta, se mi pa po spominu zdi, da papirčki res ratajo malo mastni. Vendar nič tako izrednega, kot pripoveduješ. In 1 dl olja (ali 10 dag masla) razdeljeno na vse mafine, ni ravno tako veliko.
Te pa čisto razumem tisto s posvajanjem osnovnega recepta. Dolgo sem se trudila, veliko receptov prebrala in kar nekaj mafinov spekla, preden sem se odločila za posvojitev. Ampak – to je ravno ta osnovi recept iz baze. Četudi kdaj pečem po drugem receptu, delam samo variacije na tega osnovnega.

Nič, ko imam že napisano, bom kar pustila. Zraven imaš še težinske mere, sem večkrat preizkusila.

Suhe sestavine:
2½-3 jogurtove lončke moke (30-35 dag moke)
1 pecilni
Mokre sestavine:
2 jajca
¾ jogurtovega lončka sladkorja (cca 10 dag)
½ jogurtovega lončka olja (cca 1 dl)
1 jogurt ali lonček mleka (cca 2 dl)
Dodatki (skupaj vsaj 10 dag, lahko eno vrsto, lahko kombinirano):
čokoladni koščki, žlička pravega kakava, rozine ali drugo suho sadje, orehi ali drugi oreški, kokosova moka, nakockano sveže ali zamrznjeno sadje, drobno naribano jabolko se čisto izgubi, samo doda sočnost, žlica ruma ali likerja…

Sedaj vedno delam po vrstnem redu za biskvit (mogoče je tukaj razlika, da masa ni bila kremasto zmiksana in se je zato maščoba ločila? samo ugibam, ne vem). Cela jajca zmiksam skupaj s sladkorjem v kremo, počasi dodam olje in mleko, na roke umešam presejano moko s pecilnim in dodatke, samo toliko, da se moka skrije. Polnim plosko do vrha luknjic, tako visoko narastejo. Pečem 25 minut na 180°C.

Ta vikend sem jih delala točno po tem receptu, dodala sem jagode iz jagodnega likerja (ostanek, ko sem odlila liker) in zamrznjenih višenj. Obojega skupaj je bilo kakšnih 20 dag, zgleda preveč, vendar pri pečenih ni. Mafini so bili mehki, sočni, ne presladki in ne mastni, lepo so šli od papirčkov. Zraven bi pasala še čokolada, vendar jaz sem poleg pekla še čokoladne, tako da je nalašč nisem dala. Sem jih pa pečene zvrha pomočila v čokolado, poleg višenj to vedno paše. Aja, to paše na vsake mafine, hehe.

A so mafini dobri ali ne, je največ odvisno od dodatkov. Sama osnova ni nič posebnega, če škrtariš pri dodatkih, je vse skupaj prazno, suho, pusto.
No, takšne so moje izkušnje. In še to so moje izkušnje, da se mi kljub vsemu vsake toliko ponesrečijo. Nazadnje sem naredila tako suhe kokosove, da si zraven potreboval največjo šalco mleka, da so sploh šli po grlu dol. Potem je ponesrečena varianta samo 2 lončka moke in sadje, vse skupaj je premehko, en sam poc, nekoliko užitno postane šele, ko se čisto ohladi (verjetno podobno tvoji izkušnji). Sedaj dajem 2,5 lončka za čokoladne, oreškaste ipd. “suhe” mafine in cele 3 lončke (lahko še do največ 1 dodaten lonček) za takšne bolj mokre z veliko sadja, naribanimi jabolki ipd.

Veselo nazaj na delo in uspešno peko mafinov, Mimi

Mimi,
najlepša hvala za izčrpen odgovor.
Tudi jaz uporabljam silikonske modelčke in papirčke.
Bom danes ali juti zopet poskusila in bom tokrat tehtala količine, ne dam se zlahka – morajo uspeti!
Delala bom po sistemu biskvita; bom poročala.

Meni so po tvojih nasvetih uspeli čudovito, malce razpokani po vrhu, puhasti in sploh in oh dobri.
Mimi, hvala za nasvete in recept.

Danes sem še enkrat poskusila sadne. Moke mora biti res več kot pri čokoladnih ali oreškastih, kar cele 3 jogurtove lončke, to znese okoli 40 dag. Dodala sem zmrznjene maline (cel kartonček, 30 dag), čisto so se raztopile. Vroči so bili pocasti in za nikamor, sem si mislila, da je spet ena zmrdarija, pa še na forum sem napisala. Vendar ko se ohladijo, dobijo trdnost, biskvitno strukturo in so dobri.

Po novem vse mafine oblivam s čokolado, v plastični skledici od skute imam stalno nekaj čokolade, v mikrovalovni samo stopim, po potrebi dodam novo čokolado, mafin na glavo noter, ostanek skupaj s skledico v vrečko in nazaj v hladilnik. Če bom moje tako razvajala, navadnih mafinov sploh ne bodo več hoteli… Je pa to res pika na i.

LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close