Najdi forum

muffini

Lepo prosim, zaupajte mi vaš najboljši in najljubši recept za muffine.
Tako rada bi jih danes spekla… take ful sočne, morda s kako rozinico. 1x na 100 let jih naredim, pa še takrat jih moram večinoma pojest sama, ker so vsem presuhi in brezvezni. Ne maram pa čokoladnih oblivov.
Hvala!

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=3690
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4101

Linki:

in

Ti zaupam moj najbolj uspešen recept-odkar smo pogruntali tega, ne smem delati nobenih drugih več ;))))
Za 12 muffinov:

220 g sladkorja
220g zmehčanega masla
4 srednja jajca
4 manjše ali tri velike zelo zrele banane, zmečkane z vilico
220 g moke z dobro žličko pecilnega
malo nasekljane čokolade in / ali orehov
cimet

1. Pečico segrej na 220. V veliki skledi penasto vmešaj sladkor in maslo, dodaj jajca, nato pa še pretlačene banane in čokolado/orehe. Na koncu v maso presej še moho in premešaj.
2. Nadevaj v dobro pomaščen modelček za muffine. Peci na 220 cca 15-17min.

Sočno da dol padeš, jih zelo rada je tudi naša dveletna češpla ;))

Mi pa prisegamo na te jabolčne muffine, le da damo le 100g sladkorja in dodamo rozine. Je pa s tega foruma, mislim, da ga je objavila TinkaraC. Muffine naredim in kar jih ne pojemo, jih dam v skrinjo in potem odtajam v mikrovalovni. Včasim pa namesto jabolk dam višnje. Takrat rozin ne dodajam.

JABOLČNI MAFINI

mokre sestavine:
350 g naribanih jabolk
125 g rastlinskega olja
1 žlička vanilijevega sladkorja
2 jajci
120 g rjavega sladkorja

suhe sestavine: 130 g polnozrnate moke
130 g bele moke
1/4 žličke sode bikarbone
3 žličke pecilnega praška
2 žlički cimeta

za 12 mafinov, 25 min., 180 stopinj.

OBVEZNO VEDNO !!!!!
– najprej posebej dobro zmešaš mokre in posebej suhe sestavine
Suho mešanico vsuješ v mokro! NIKOLI OBRATNO!

Segrej pečico že prej, da ti lepo zrastejo.
Če imaš tako z ventilatorjem, raje daj 20 stopinj manj ali pa (BOLJE) izklopi ventilator in peci pri predpisani temp.

Helena

Tudi jaz imam počasi en stalen najljubši recept v glavi (kljub temu kdaj naredim še kakšno variacijo po receptu). Evo, ravno sem za eno prijateljico napisala navodila za mafine, kopiram še sem.
Aja, najraje jih delam z zamrznjenimi višnjami (Eta) in čokolado. V sezoni z malinami. Zadnjič so nam ostale mehke breskve z velikimi rjavimi lisami, ki jih nihče ni hotel niti pogledati – čarovnija z dodatkom jajc in malo moke, pa niso mogli prehvaliti.

Mokre sestavine: (lonček = jogurtov lonček, tj. navadni jogurt ali od kisle smetane)
 2 jajci
 ¾ lončka sladkorja
 ½ lončka belega olja
 1 lonček mleka (ali jogurta, kefirja)
Suhe sestavine:
 2½ – 3 lončki moke
 ½ – 1 vrečka pecilnega
Ostalo:
 10 dag nakockane jedilne čokolade (skoraj obvezno) in/ali
narezano sveže ali suho ali zamrznjeno sadje
mleti ali narezani orehi
kokosova moka
rozine

Z mikserjem zmešaš mokre sestavine. Najprej jajce in sladkor, nekaj časa miksaš, da naraste. Dodaš olje in mleko. Več kot je olja, bolj so sočni (in dobri), sploh če ni noter drugega sadja.
Posebej v večji skledi zmešaš moko in pecilni. Če je sestavin veliko, težko sadje ipd., je brez problema lahko cela vrečka pecilnega, sicer zadošča tudi polovica. Več kot je pecilnega, bolj narastejo.
Mokre sestavine vliješ v suhe (ali obratno, eni zapovedujejo tako, drugi drugače, mafini ratajo tako in tako), dodaš tudi vse ostale dodatke. Z žlico ali kuhalnico narahlo zmešaš. Mešanja naj bo čimmanj, samo toliko, da se moka skrije. Bolj kot mešaš, bolj so mafini zbiti, ker razbiješ zrak od miksanja.
Z žlico nadevaš v modelčke za mafine, in sicer do ¾ ali do vrha, ne pa s kupčkom, ker pri peki še narastejo. Daš v vročo pečico, pečejo se okoli 20-25 minut na 180°C. Gledaš, da lepo porjavijo.
Če nimaš modelčkov za mafine, vliješ v srednji pekač z robom (približno velikost A4), spečeš in pečeno narežeš na kocke.

Ideje:
– Za čokoladne rjave mafine poleg moke dodaš 1 žličko pravega kakava (ali 1-2 žlici Benkota).
– V vsake mafine lahko na drobno naribaš kakšno jabolko. Če naribaš na drobno, se čisto razpusti in se sploh ne vidi, ne čuti, ne moti drugega okusa. S tem dosežeš večjo sočnost tudi ob manj olja, sploh pri takih mafinih, ki nimajo veliko svežega sadja. Seveda pa lahko narediš jabolčne mafine, v tem primeru dodaš več grobo naribanih jabolk.
– Osvežilni so limonini ali pomarančni mafini. Naribaš veliko lupinice za močno aromo (no, vsa lupina je pri nas škropljena, tako da ne več kot lupina ene limone ali ene pomaranče, prej jo dobro umiješ, lahko s sredstvom za pomivanje posode), dodaš tudi limonin sok (kar poleg mleka, se nič ne skisa; pa četudi se, je isto, kot če bi dodal jogurt). Če dodajaš pomarančni sok, ki ga je količinsko veliko, malo zmanjšaš mleko, da ne dobiš juhe.
– Zdravi in tudi dobri so mafini iz ovsenih kosmičev. Moko delno zamenjaš z ovsenimi kosmiči, količinsko je to še več, ker imajo kosmiči vmes več zraka. Recimo 2-3 lončki kosmičev in 1 lonček moke. Prej kosmiče pustiš, da se namočijo v mleku ali jogurtu.
– Krasni so korenčkovi mafini, dodaš 1 lonček na drobno naribanega korenčka. Vse skupaj je še vedno sladica, vendar ni preveč sladko, primerno zraven kave. Za korenčkove mafine velja, da so drugi dan enako dobri, ohranijo sočnost.
– Bučni mafini so podobni korenčkovim, dodaš naribano bučo.

Slani mafini
Vse skupaj je čisto enako, samo da izpustiš sladkor, jajca pa malo osoliš. Lahko dodaš kakšno žlico ajdove moke, koruzne moke ipd, lahko kakšno jajce več, mogoče malo več tekočine.
Dodatki:
– nariban sir, parmezan, skuta
– šunka, na koščke narezano razno meso
– prepražena čebula, česen
– prepražena slanina, panceta
– malo popražena zelenjava (paprika ipd.)

LP Mimi

Tinca23 tvoj recept sem preizkusila iz samo 1/2 mase pa mi je bilo več kot dovolj za 12 muffinov. Res so bili okusni in še jih bom naredila vendar povej prosim, kako velike mufine pa ti narediš iz te mase? so večji kot običajni kajne ?

Tinca23, tudi jaz sem preizkusila tvoj recept za muffine. Res so odlični. Delala sem točno po receptu, pa sem naredila 20 muffinov. Tudi mene zanima, če ti delaš večje?
Hvala za recept in lep pozdravček,
Rožica

Oprostite, sem bila malce odsotna…večje? Kaj pa vem, jaz imam take navadne modele, iz katerih dobim muffine take velikosti, kot jih prodajajo npr. v lokalih (ala Hvastjeve). Se pravi papirnat modelček, ki ga dam notri je visok 3-4 cm. Je pa s količinami tako, da so malo odvisne od velikosti jajc in velikosti in zrelosti banan.
Jaz sem si po par poiskusih zrimala taprave količine zase. Sicer jih pa tudi včasih naredim manj, pa naredim le iz polovičnih količin…najbolje da vsaka zase ugotovi koliko je tisto pravo zanjo..
Me pa zelo veseli, da so vam všeč
;)))))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close