muffin
Muffin modelčke lahko kupiš v vseh večjih trgovinah. Meni osebno so najbolj všeč tisti iz silikona, mislim da sem jih dobila v Baumaxu. Imaš takšne za 6 ali 12 muffinov naenkrat in različnih velikosti. Lahko jih uporabljaš s posebnimi papirčki (modelčki) za peko ali brez (in samo namastiš). Brez njih? V navadnem pekaču lahko spečeš muffine samo v teh papirčkih, a se bodo malo bolj razlezli in bodo bolj ploščati. Lahko pa testo za muffine vliješ v navaden pekač, saj ni nič drugega kot raznovrsten biskvit na 100 in 1 način. Pečenega pač razrežeš na kocke. Lahko prerežeš in polneš s kakšno kremo, marmelado, smetano; lahko preliješ s čokolado, posipaš s kokosovo moko, pač vse kar se počne z biskvitom. Receptov je ogromno. Bom kasneje prepisala čokoladno čokoladnega:)))
Malo nižje je Vesna spraševala za sočne muffine. V bistvu več kot je maščobe, bolj je biskvit sočen. Sočnost se da korigirati tudi z malo več tekočine (jogurta, smetane, mleka ali kar vode). Dodatek sadja poveča sočnost ravno iz tega vzroka, ker spusti malo tekočine, pa tudi samo sadje je bolj sočno. Lahko pa se kar pečene muffine malce prepoji s kakšnim sokom, malo likerja mogoče, ruma ali mleka. Če se jih kmalu potem ko so pečeni zapre v nepredušno zaprto posodo, bodo tudi bolj mokri in sočni. Tudi predolga peka jih lahko izsuši.
Recept pa malce kasneje.
LP Barb
Čokoladno čokoladni muffini
2,5 deci skodelica!
2 skodelici moke
½ skodelice sladkorja
1 čajna žlica pecilnega praška
½ čajne žličke soli
½ čajne žličke jedilne sode
1 skodelica mleka
¼ skodelice kakava
2 jajci
¼ skodelice masla ali olja
1 čajna žlička vanilijeve arome
1 skodelica čokoladnih koščkov (namesto tega lahko tudi kandirane ali aromatizirane češnje ali pa kakšne oreške)
Maslo in sladkor penasto umešamo. Posebej stepemo jajca in vanilijo ter počasi vmešamo v masleno kremo. Premešamo vseh 6 suhih sestavin in izmenično dodajamo mleko in suho mešanico k jajčni ter previdno vmešamo. Vmešamo še koščke čokolade (nasekljani koščki jedilne čokolade ali kupljeni chocolate chip). Do 2/3 napolnemo muffin modelčke (namaščene, če ne uporabljate peki papirčkov za muffine) in pečemo v ogreti pečici na 190stC približno 20 min.
LP Barb
Moram pridat še svoj piskrček, saj so mafini pri nas doma zelo ‘in’. Nakup posebnega pekača je bila zato dobra naložba, prav tako knjižica z recepti. Priporočam. Recept za dvojno čokoladne mafine, za čomfe po domače, je v tej knjigi recimo podoben Barbinemu, le da je postopek preprostejši.
Posebej zmešaš suhe sestavine (moko, sodo, pecilni, kakav), posebej pa mokre (maslo zmečkaš z navadno žlico v sladkor, dodaš jogurt, mleko, jajca, čokoladne koščke… in zmešaš z navadno žlico) Suho mešanico streseš v mokro in spet mešaš samo z žlico. Pipravljeno maso najlažje namečeš v luknje v pekaču z žlico za sladoled. Posebnih papirčkov za peko ne uporabljam, čeprav takšni mafini zgledajo bolj fensi. Pekač (oziroma luknje) samo dobro namastiš, pa je. Pečeš cca 25 min na 180.
Pri nas pečejo mafine tudi otroci (še ne najstniki), pa ni še nikdar spodletelo. Priprava mase vzame cca 5 minut, na koncu pa se v lijaku znajdeta samo dve umazani skledi in dve žlici. In še opozorilo: masa zgleda z eno besedo bljak!, ampak tako mora biti, da so mafini čim bolj njami.
Dober tek
A misliš knjižico od Hvastje? Jaz sem naredila pomarančne muffine po njegovem receptu pa so bili čisto suhi, potem sem naredila njegove cookije s čokoladnimi koščki, pa so se mi razlezli saj je v receptu očitno premalo moke…Pa sem kar dobra “pekarica”! V glavnem nad njegovo knjigo sem razočarana. Priporočam se za recept kakšnih dobrih cookijev. Lp, Jana
Forum je zaprt za komentiranje.