MS word
Zivjo.
Pišem diplomo v wordu, pa bi jo rada malo lepše oblikovala. Rada bi v header dala črto in naslov poglavja. Zanima me, kako se da narediti, da ni header na vseh straneh enak. A moram vsako poglavje shraniti posebej? Kaj pa, če bi želela, da na nekaterih straneh sploh ne bi bilo headerja, npr. na naslovnici.
Pa še to me zanima, kako naredim, da mi številke strani v footerju napiše enkrat na levo stran strani, enkrat pa na desno (ko pride zvezano, da so številke vedno na zunanji strani).
Hvala za odgovore.
Za Headerje je potrebno vsako stran ločiti z Insert Break (Next page recimo), tako kot za oštevilčevanje.
Kar se pa tiče, da “številke strani v footerju napiše enkrat na levo stran strani, enkrat pa na desno”, pa si lahko tudi pomagaš s Break-om oziroma View –> Header and Footer in potem poljubno premikaš številke na levo in desno stran, tako da so zmeraj na zunanji strani.
Lp, Max
No, pa pojdimo po vrsti.
1. Najprej pojdi v File -> Page Setup in v prvem zavihku ‘General’ odkljukaj ‘Mirror Margins’ (za cel dokument). S tem boš dosegla poravnavane robov oz. določanje velikosti ‘sredinskega’ prostora zaradi vezave.
V zadnjem zavihku ‘Layout’ označi:
– ‘Different odd and even’ – loči sode in lihe strani in jih oblikuj po želji (v Footer (in Header) moraš tako vnašati dvakrat. Na lihih straneh daš št. strani na desno, na sodih straneh pa daš št. na levo…)
– ‘Different first page’ – prva stran bo drugačna (brez Header in Footer)
2. V Headerju (kjer hočeš imeti naslov poglavja) vstavi (spet dvakrat – liho in sodo poravnavanje):
Insert -> Field … klikni ‘Links and Refereces’ v levem oknu in nato v desnem izberi ‘StyleRef’. Klikni na levi spodnji gumb ‘Options’ in v drugem zavihku ‘Styles’ izberi npr. ‘Heading 1’… oz. tisto, kar želiš. Malo se poigraj, boš že razumela… :))
Tako.
3. Aja še črta – v naslednji vrstici v Header (ali vrstica nad stranjo v Footer) je dovolj da narediš več kot 3 enake znake in pritisneš Enter – Word sam dokonča črto:
—– tanka črta
____ debela črta
==== dvojna črta
.
.
.
Ne razumem. Po opisanem postopku bi morali vsaj lihi pa sodi biti različni.
Če pa misliš na vsebino teksta v glavi, potem pa verjetno nimaš določenih stylov v diplomi.
Poskusi nekaterim naslovom (na različnih) v diplomi določiti style:
– označi naslov
– klikni Format -> Style
– izberi npr ‘Heading 1’ (če si tako nastavila v glavi)
in poglej kako se ti obnaša v glavi…
Sam neki….ni page break, ampak section break !!!
Narest more različne odseke, potep pa nastavt različne glave. In vedno, preden spreminjaš naslednjo glavo, moraš obezno kliknt gumb Enak kot prejšnji….
Glede črte v glavi….lepo spišeš glavo, označiš besedilo, greš meni Oblika, Obrobe in senčenje, narediš smao črto spodaj (v glavi) in črto zgoraj (v nogi) in imaš….
Drugače pa….pejt po telebana v knjižnico, poišči lekcijo o odsekih in veselo na delo….
Forum je zaprt za komentiranje.