Možnost vpisa hipoteke na delež
Pozdravljeni!
Lepo prosim za pomoč… Po umrlem očetu smo mami, sestra in jaz podedovale hišo, ki je sedaj lastniško razdeljena 1/2 na mami, 1/2 na mami, jaz in sestra, vendar ni določena kaj je čigavo, so samo deleži. Ker ima sestra velike finančne probleme, me zanima, ali lahko na svoj delež hiše vpiše hipoteko, oz jo zastavi, brez soglasja naju z mami.
Prav tako me zanima, kaj se zgodi, če sestra ne bo sposobna odplačevati vseh svojih obveznosti in pride do izvržbe. Se prodaja samo njen delež? Celotna hiša? Imamo kakšne prednostne pravice? Bi z etažno urejeno lastnino kaj rešili?
Hvala za odgovor!
Spoštovani!
Solastnik lahko s svojim deležem razpolaga (npr. ga odsvoji, obremeni) brez soglasja ostalih solastnikov – imate pa solastniki zakonsko priznano predkupno pravico pri odsvojitvi deleža drugega solastnika te nepremičnine.
Če pride do izvršbe, se na javni dražbi prodaja samo solastniški delež dolžnice. V takem primeru kot sorodniki dolžnice ne morete odkupiti njenega deleža. Predkupno pravico imate le v primeru, če bi sestra (dolžnica ) svoj delež prodajala sama.
Z vzpostavitvijo etažne lastnine bi nepremičnino razdelili na način, da bi se točno vedelo komu pripada kateri del nepremičnine. Kolikor je nepremičnina urejena tako, da so v njej ločena stanovanja, je to smiselno urediti, vendar pa je v tem primeru možnost prodaje na javni dražbi večja kot če se prodaja solastniški delež nerazdeljene nepremičnine.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Ali sem pravilno razumela vaš zgornji odgovor, da jaz kot solastnica ne morem kupiti deleža solastnice, ki je naprodaj na dražbi ?
Moj primer je nerazdeljena hiša katere solastniki smo trije. Na sodišče je (18.2.2013) vložen predlog vzpostavitve etažne lastnine po ZVETL z vsemi potrebnimi dokumenti, torej elaborat, odločba GURS-a, soglaje banke hipotekarne upnice deleža, ki ga ima v posesti 1/4 lastnica mojega solastniškega stanovanja.
Predlagatelja ( nečak in svakinja dolžnice) sva ZK lastnika 1/2 (samostojno stanovanje) in jaz kot lastnica 3/4 stanovanja, ki ga sicer v celoti zaseda dolžnica banki (svakinja). Seveda svakinja (in teta) ni želela podpisati tega predloga vzpostavitve etažne lastnine ker nasprotuje vsemu, tudi tej delitvi, brez argumentov.
Plombo za zaznambo spora bodo na sodišču vložili po uradni dolžnosti, ko bodo pregledali vlogo v celoti, v roku približno enega meseca, nadaljni postopek naj bi trajal vsaj eno leto, so mi pojasnili.
Kaj se zgodi nama, če gre hiša na dražbo ? Ali nisva predkupna upravičenca?
Na banki imam vložen ugovor tretjega na izvršbo od lanskega julija.
Prosim vas za pomoč, mnenje kaj lahko pričakujem, oziroma kaj mi je narediti?
Hvala.
Spoštovani!
Iz vašega opisa dejanskega stanja žal še vedno ni dovolj podatkov za podajo natančnega odgovora na vaše vprašanje. Predlagamo, da se z vsemi listinami, ki jih imate, oglasite pri odvetniku po vaši izbiri, da vam bo pomagal pri postopkih, saj je na prvi pogled primer zelo kompleksen. V skladu z navedenim bo naš odgovor bolj splošne narave.
Kolikor bo prodajo nepremičnine zahtevala banka, lahko kot zakonita predkupna upravičenca tako vi kot vaš sin, sodelujeta na javni dražbi. Kot zakoniti predkupni upravičenec imate tudi prednost pred najugodnejšim ponudnikom, če takoj po končani javni dražbi izjavite, da kupujete nepremičnino pod enakimi pogoji. Kolikor bo v tem času vzpostavljena etažna lastnina (pogoj 2 ali več etažnih lastnikov in ne več kot 5 posameznih delov), imate predkupno pravico pri prodaji na javni dražbi tudi v tem primeru.
Navedli ste, da imate ugovor tretjega zoper sklep o izvršbi vložen na banki. Ali to pomeni, da ste ga vložili na sodišče in ga je sodišče poslalo banki ali ste ga poslali samo banki? Ugovor tretjega se vlaga na sodišču in sicer vse do konca izvršilnega sodišča. Sodišče nato ugovor pošlje upniku (banki), ki mora v 8 dneh odgovoriti nanj. Če upnik tega v danem roku ne stori, sodišče glede na okoliščine primera v celoti ali delno ustavi izvršbo.
Začeli ste tudi s postopkom za vzpostavitev etažne lastnine. V primeru, ko je eden izmed solastniških deležev obremenjen, sodišče s sklepom določi na kateri posamezni del v etažni lastnini preide obremenitev .
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.