mož popušča
Zanima me, če se kdo od vas, moški, najde v tej zgodbi.
Sva srečno poročena z majhnim sinčkom. Pred tem je mož živel sam, vodil je sam gospodinjstvo in bilo je vse “kot iz škatlice”. Ko pa sem prišla jaz in še sinček, sem za vse naenkrat postala jaz odgovorna. Za položnice, za kuhinjo, za perilo, za pospravljanje,…skratka vse je na meni. Sem pa tja kaj naredi, če ga res 3x prosim, oz. če najdem po njegovem tisti pravi trenutek.
Nakar mi včeraj, po mojem ponovnem godrnjanju, da vsega pa le ne zmorem niti se mi ne da za vse sami skrbet pove, da se enostavno več ne najde. Prej je bil za vse on, sedaj pa se vtikujem jaz.
Če bom vse pustila, bo ogenj v strehi. Enostavno ne vem več, kako naj ga “navdušim” za delo, da bi mi kdaj pa kdaj tudi kaj pomagal tako, kot je bilo od začetka. Res, da sem doma cel dan, ker sem na porodniški in imam dovolj časa, da vse postorim, vendar bi mi malo dobre volje res prišlo kdaj prav.
Kaj vi mislite? Sem sama kriva, ker sem se preveč vtikovala in hotela povsod biti zraven? Naj ga povabim na pir in mu povem, da tko pa ne gre več? 🙂
Če prav razumem, je tvoj mož prej živel sam in je jasno moral za vse sam skrbeti. Potem pa si prišla ti in je vse padlo na tebe. Vprašaj se, zakaj je vse padlo na tebe. On ti verjetno ni ukazal. Si morda sam prevzela prostovoljno preveč opravkov? Če si, si precej tudi sama krivo za nastalo situacijo. Me pa zanima, če sta se kaj pogovarjala o tem in kaj on pravi na tvoje toženje po njegovi pomoči.
Seveda sva se že večkrat o tem pogovarjala, saj nočem biti sitna baba. Nazadnje mi je rekel, da se pač ne najde v tej delni vlogi v primerjavi z prej, ko je bil za vse sam. Prej pa mi je govoril, da je utrujen od službe, da potrebuje malo časa zase (potem gre za računalnik),….
On mi ni ukazal naj vse to počnem, mi je bilo pa logično, da bova tisto VSE od prej razdelila na dva dela – pa ne določeno delo, pač vsak vse, vendar vsak pol.
Na mene je prešlo sedaj vse verjetno zato, ker sem cel dan doma oz. večino časa doma, ker sem na porodniški. Pa mogoče tudi zaradi tega, ker imam rada kolikor toliko urejeno in sem pridna in mi ni težko.
Vem, da pride mož utrujen iz službe, ampak vseeno se mi zdi, da bi lahko vsaj smeti odnesel, če ga prej že 5x prosim.
Mogoče pa res ne znam ujet pravega trenutka…le kdaj je pravi?
Poglej, mlada mamica. Veš, kako je, če si cel dan v službi in ko prideš domov, si utrujen. Če bi tudi ti delala, ne bi rekla in bi se strinjala s teboj, da naj mož kaj postori. Glede na to, da si pa cel dan doma, in da si, kakor si rekla “pridna”, ti ne bi smel bit problem. Vem, da imaš z otrokom tudi sigurno veliko dela, ampak še vedno si cel dan doma, on pa cel dan v službi. Smeti mu pa naštimaj zjutraj, preden se odpravi, pred vrata in naj jih odnese. Najmanjši problem.
lp
nesta
Če obstaja vsaj načelna pripravljenost pri obeh, da si do neke mere delita delo (in tvoj post sem razumela,kot da obstaja), potem se pač dogovorita, katero delo bo od koga. Povsem neprimerno se mi zdi, da imaš ti vse delo pod kontrolo, pa potem ko se ti to zdi potrebno, ga ‘prosiš’, naj odnese smeti. Oziroma, grše rečeno, mu dodeliš to delo. Glede na to, da je prej vse obvladal in očitno delo znal tudi upravljati, se mu najbrž precej upira, biti tebi na voljo za posamezna opravila, kadar mu jih boš pač dodelila.
Predlagam ti, da se dogovorita, in ko bosta imela domenjeno, da bo (na primer) on ‘imel čez’ pospravljanje kopalnice, da se ti v to ne vtikaš. Ko se bo odločil, bo pač pospravil.
Se pa ne strinjam z idejo, da če si cel dan doma, da ti pripade tudi vse gospodinjsko delo. Porodniško prejemaš zato, da se ukvarjaš z otrokom in da si opomoreš po porodu, ne pa zato, da igraš služkinjo svojemu gospodu. Po tej logiki (in gotovo tudi v resnici) porabiš osem ur za ukvarjanje z otrokom v takem in drugačnem smislu, gospodinjenje pa si je pač pravično razdeliti ali pa najeti koga za to delo, če se vama ne da s tem ukvarjati.
“mi je bilo pa logično, da bova tisto VSE od prej razdelila na dva dela – pa ne določeno delo, pač vsak vse, vendar vsak pol.”
Mislim, da je tu glavna napaka. V takšni delitvi dela nihče ne ve kaj je njegova vloga, vsak se lahko vtika v opravljeno delo drugega, hkrati pa preloži nanj tudi odgovornost. To ne gre. Delitev dela in na način, da obe strani točno poznata svoje dolžnosti in pravice se mi zdi nujno potrebna tudi v partnerski zvezi.
Rada bi te videla cel dan samega z mulčkom. Je težje, kot če koplješ v jami in si utrujen, da ti je kar slabo. To je tako, kot če si v službi, samo da imaš tam čas da greš na WC, doma pa je to težje.
Sicer pa mlada mamica,
radelitev dela ni tako slaba ideja. Povej mu na lep način, da želiš da odnese smeti, da prtai perilo,… Vsak dan nekaj. Lp
M
Živjo!
vsedita se skupaj in se pogovorita in se dogovorita – natančno – kaj bo kdo delal – če je treba, tudi zapišita – če je žena na porodniški, še ne pomeni, da mora vse narediti – zato je potreben dogovor – se bosta potem oba bolje počutila – ti pa si poišči kakšno dejavnost izven hiše – morda joga ali telovadba – če si samo doma, je strašno dolgčas (po mojih izkušnjah – jaz sem hodila celo na kuharski tečaj, samo da sem nekam šla)
lep pozdrav!!!
Forum je zaprt za komentiranje.