mož na porodniško
Spoštovani.
Možu se 30.6.2013 izteče pogodba o zaposlitvi (podaljašali mu je ne bodo). Sama sem na porodniški do 28.7., torej skoraj mesec dni po prenehanju njegove pogodbe o zaposlitvi.
Zanima me, če gre lahko mož s 1.7. (ali pa tudi prej) na porodniško in koristi še preostali del in s tem “pridobi” mesec dni delovne dobe? Mu potem pripada tudi celoten dopust in regres?
Situacija je takšna, da sem sama brezposelna in imam možnost zaposlitve, zato bi mož koristil porodniško, sama pa bi se zaposlila. Kaj pa v primeru, če se sama v tem času ne bi zaposlila (dokler nimam pogodbe o zaposlitvi v roki, nisem sigurna), lahko mož vseeno koristi preostali del porodniškega dopusta?
Najlepša hvala za odgovore in lep dan.
kitara 😉
Partnerji lahko gredo na porodniško, ko je otrok star 3 mesece. Mislim da je 77 dni, da mora biti od poroda. Tudi če ostaneš brezposelna, je lahko on na porodniški. je pa tako, da se s tem ti odpoveš svoji porodniški oz. starševseku dodatku. Kar pač imaš. Če ne dobiš zaposlitve, se lahko potem prijaviš na borzo. Edino ne vem kako je, ker mu poteče zaposlitev. Pomoje, če gre na porodniško prej, mu ne morejo nič. Isto kot gredo določeni na bolniško, preden se jim izteče pogodba, da dobijo potem še kakšne ugodnosti.
pozdravljeni,
vaš mož ne more na porodniško; porodniško bi lahko imel v primeru, da bi mati pri porodu umrla (ne vem če tudi kasneje – tok podrobno ne poznam zakonodaje); kot oče ima pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 dni, od tega 15 plačanih, 75 neplačanih. 15 dni mora izrabiti do dopolnjenega 6. meseca starosti otroka, ostalih 75 do 3. leta otrokove starosti. prvo ste zamudili, drugo je pa nesmiselno – zaradi tega se pogodba ne podaljša. pogodba preneha z datumom prenehanja.
lp
ja…porodniški dopust je pravica matere, dopust za nego in varstvo otroka pa lahko uveljavlja eden od staršev, mislm da z nekim dogovorom lahko tudi oba. če se ne motim, se to ureja še v času porodniškega dopusta; ne glede na to kako bosta / sta uredila je bistven odgovor na vprašanje ta, da pogodba o zaposlitvi v vsakem primeru preneha z datumom prenehanja.
Tole ne vem če bo držalo. Moj partner je šel na porodniško s 1.1.2013, rodila sem 26.8.2012. Takoj po porodu je koristil tistih 15 dni. Od 1.1. do 26.8.2013 je na porodniški in prejema porodniško v višini minimalne plače. Ker je pač imel zadnjih 12 mesecev takšna nakazila na račun.[/quote]
Forum je zaprt za komentiranje.