motoristi
Ah, ah, spet eden, ki ga žulijo drugi. Najprej: policaji so motoristi in avtomobilisti. Motor je bolj okreten kot avtomobil, zato se motoristi počutijo varne, tudi če vozijo hitreje. Le redko sicer misli na to, da je kdaj treba ustaviti, a vseh ne gre metati v isti koš.
Mislim, da je brez zveze razpravljati o tem, kdo in koliko krši predpise, pri motorjih je pač tako, da prehitevajo, kjer se le da. Pravzaprav se jim ne čudim (mimogrede: sam nisem motorist).
Morda bi bilo bolj prav, da se vprašamo, zakaj tako malo voznikov zapelje k desnemu robu, ko je za njimi motorist, oziroma, zakaj jih je toliko, ki mu radi še malo ponagajajo. Ali mu zavidajo?
Skratka: bodimo strpni in se zavedajmo enega zelo preprostega pravila. Če vsak malo popusti, na koncu vsi pridemo na cilj hitreje (in bolj varno).
Saj me ne žulijo motoristi, kot praviš, žuli me enakost pred zakonom. zakaj moram jaz bolj spoštovati cestnoprometne predpise, kot nekdo drugi (motorist v tem primeru). Nisem nestrpen do njih, umaknem se jim, če se le da. Žal pa to ne gre vedno. Ne moreš namreč ves čas gledati v ogledala in vsak ovinek prevoziti skrajno desno (če s tem misliš strpnost). zaradi nihove hitrosti jih namreč v večini primerov opaziš zadnji hip. Pa bodi potem strpen, če si lahko. Mislim, da se je tudi tebi to kdaj zgodilo in najbrž nisi bil povsem strpen – v nasprotnem, vsaka ti čast. Napisano je, da naj vsak malo popusti. Bi bilo lepo, vendar mora v glavnem popusti avtomobilist, da mmotorist reši življenje. To, kako ti divjaki obvladajo vozilo (razen izjem, ki potrjujejo pravilo), je seveda druga tema. Skupaj z znano stabilnostjo na motorjih, zavorno potjo, možnostjo izogibanja oviri itd.
Skratka, tema je enakost pred zakonom. Vem, da je veliko avtomobilistov, ki norijo po cesti, vendar je procentualno tudi velika večina teh kaznovana, medtem, ko za motoriste to ne velja. In v tem je vsa stvar. Kaznujmo oboje, pa najbrž tudi motoristi ne bodo tako noreli, kot sedaj. Ko te udari po žepu, seveda na stvar gledaš drugače. Saj smo pred zakonom vendar vsi enaki, ali pa to ne drži več.
Pa srečno vožnjo vsem, tako enim kot drugim.
Lp.
Enakost pred zakonom glede prekrškov?
Saj je!
Kazni so dejansko za vse enake….ne vem od kje ti te ideje?!
Kot prvo, po CPP moraš VEDNO pogledavati v ogledala ( ne stalno gledati )!
Vidim, da imaš rad statistike…..poglej malo na http://www.motosvet.com….forum….statistično gledano je za skoraj večino nesreč motoristov kriv nestrpni/nepozorni avtomobilist…..
A zakaj vozijo prehitro: zato, da se izognejo in čimprej oddaljijo od prenapetežev v avtomobilih ! Preverjeno!
Tisto, kar je tebi samo dotik motorista z odbijačem (kar se na njemu niti ne vidi), je za motorista sunek, ki ga vrže iz ravnovesja in se v večini primerov konča s padcem, lahko tudi s smrtjo…..preveri na zgoraj omenjenem forumu kroniko smrtnih žrtev…..
Pa zavedaj se še nečesa: avto z ABS (večina jih že ima standard vgrajeno) lahko polno zavira sredi ovinka…..motorist tega ne more (v večini primerov), ABS pa imajo le redki (beri: zelo dragi) motorji…..
LP & mirne živce
Da, da, vse, kar si napisal, drži. Ampak, ali ni dolžan tudi motorist paziti na dogajanje v prometu? Iz tvojega pisanje se kaže, da ne. Torej, avtomobilist MORA paziti na motorista. Tu pa se vsa zdrava pamet končuje.
Dragi a ne vem kolikokrat. Kakor pišeš, tako tudi voziš. Iz pisanja veje, da si motorist in to zelo nestrpen. Po tvoji logiki se ti mora vse, kar je pred ali ob tebi obvezno umakniti. Enkrat se eden ne bo. Pa bo črna statistika cest spet bogatejša za točko.
Želim ti veliko sreče pri vožnji, jo rabiš!
Gornji zapis ne velja za vse strpnejše, ti vedo, da imam v nekem smislu prav.
Lp!
zopet si usekal mimo…..očitni v mojem postu prebereš samo tisto, kar želiš prebrati…..
Dejstvo je, da morajo motoristi vsaj 3x bolj paziti in spremljati promet kot avtomobilisti in temu primerno voziti…..in to tudi počnemo (sam imam samo vespico), drugače bi bilo dosti več žrtev med nami…..nikoli nisem trdil drugače !?!
Glede na to, da si kar določil moj način vožnje po mojem pisanju, sklepam, da si psiholog, ali kaj podobnega….zamenjaj službo, saj si tudi tokrat usekal mimo…..Moj stil vožnje (v avtu) je družinsko-previden, a še vseeno aktiven (ne maram pa cincanja in drekanja/oviranja tekočega prometa po cesti), brez prekrškov, vozim pa največ za 20km/h več kot je omejitev…..
Bom te pa prehitel…..da ne boš spet napačno in prehitro sklepal: na vespici sem še bolj umirjen, saj vozim veterana, ki nima nevemkakšnih zmogljivosti….
Umiri se in previdno vozi še naprej….nisi sam na cesti!
LP
Super! Še več takšnih, pa smo avtomobilisti rešeni. Resno. Sam pa veš, da si eden redkih motoristov, ki tako vozijo (če si res?).
Ni pa me treba miriti. Sem miren, saj vem, da imam možnost preživetja večjo od motorista (ne, ti si izvzet, saj lepo voziš).
Mimogrede, edini si se oglasil na moje pisanje. Pa ne, da je bila kakšna resnica zapisana?
Lep pozdrav in srečno vožnjo vsem!
sorry, boj, mogoče mal preveč burno odreagiral, ker vedno slišim samo kritike čez motoriste…..žal so vidni in opazni večinoma samo nagativci, normalni ne izstopamo……
Poleg prej omenjenega problema pri merjenju hitrosti pa je težava tudi z zaustavljanjem: obstaja velika verjetnost padca/poškodb/mat.škode, če ti kakšen zagret policaj skoči pri preveliki hitrosti z liziko pred motor…..potem pa sledijo tožbe & odškodninski zahtevki….
Drugače pa so dosti bolj priviligirane kot mi motoristi npr.: blondinke, prsate/dekoltirane bejbe, bejbe v minikah,….mogoče pri policajkah tudi kakšni godlooking fantje,….
LP
Na cesti smo vsi udeleženci prometa enakopravni. Predpise več ali manj kršijo vozniki motorjev in avtomobilov. Samo, da je med vozniki motorjev to kar večina. Pri voznikih avtomobilov pa manjšina.
Ne vem zakaj bi bil kdorkoli “fouš” motoristu, saj konec koncev je motor dost cenejši od avtomobila in si bi lahko privoščil zelo dober motor.
Ne vidim razloga, zakaj bi se umikal motoristu. Jaz grem namreč svojo pot, motorist pa svojo pot. Če me ima namen prehiteti, naj to stori varno in na dovoljenem mestu, ne pa da ogroža s svojo predrzno vožnjo sebe in ostale udeležence. Iz prakse vem, da se je bolje držati sredinske črte, kot pa desnega robu. Na desnem robu so tudi kolesarji. Če se držim sredinske črte, s tem preprečim marsikatero prehitevanje nasproti vozečega motorista. Prav tako pa tudi meni ni potrebno gledati, kdaj mi bo kateri motorist snel ogledalo, ko me bo na majhnem prostoru prehiteval.
Če bi spremljal vožnjo slovenskih motoristov z vožnjo tujih motoristov, bi lahko hitro opazil veliko razliko med njimi. Tuji se namreč večinoma držijo predpisov in ne ogrožajo nikogar. Na križiščih stojijo v vrsti, kot vsi ostali udeleženci. Na štiripasovnicah vozijo po svojem pasu. Prehitevajo varno in tam kjer je dosti prostora. Skratka s svojo vožnjo ne ogrožajo nikogar. Pravo nasprotje so pa naši motoristi. Vozijo slalom na štiripasovnicah med avtomobili, na križiščih obvezno prehitevajo po pasu, ki je namenjen za levo zaviijanje, tko da moramo vozniki avtomobilov zavirati, da preprečimo nesrečo. Že če se samo pelješ po stari cesti na morje, hitro naletiš na motoriste, ki sekajo ovinke in te prehitevajo na nepreglednih mestih. Na ljubljanski obvoznici te prehitevajo tako, da se stisnejo na isti pasu po katerem voziš. V ljubljani npr, dostikrat vidiš da vozijo skozi križišče po zadnjem kolesu… In ti praviš naj bom jaz do takih strpen! Č ese imajo namen, naj se pobijejo tako, da drugih udeležencev ne ogrožajo pa bo.
(seveda niso vsi vozniki taki, samo problem je da so tapravi vozniki motorjev v manjšini..)
ti si to bral v motoreviji… :)))
Ampak črna kronika v dnevnih časopisih pravi drugače. Letos je bilo kar nekaj hudih nesreč z motorji in tudi zdrsov zaradi prehitre vožnje. Pa ni bil kriv noben avtomobilist. Še tiste nesreče, ko kao avtomobilist zapre pot motoristu, prihod iz stranske ulice na glavno cesto ali zavijanje levo iz glavne na stransko cesto je dostikrat posredno kriv motorist 8samo dokazljivo je težje). Motorist dostikrat spregleda ali pa ne pri dohitevanju, da je voznik že dal smerokaz za zavijanje v levo in ga kljub temu začne prehitevati in trčenje je neizogibno. Prav tako kje v naselju ali na nepreglednih križiščih, ko se vključuješ na glavno cesto, ni videti nobenga vozila. Ko pa spelješ pa nekdo prileti kot sneta skira iza ovinka pa naj bo to avtomobilist ali motorist in se zaleti. Tudi tukaj je to posredbna krivda zaradi prehitre vožnje. Če bi se držal mejitve hitrosti (recimo 40 ali 50 km/h) sploh ne bi moglo priti do trčenja ali pa bi lahko varno zmanjšal hitrost.
P.S. jaz nimam ABS pa mi zaenkrat ni bilo treba zavirati na polno sredi ovinka, doslej sem moral na ovinku le malo močneje zmanjšti hitrost zaradi sekanja ovinka motorista….
Jaz rad pogledam za vozniki motorjev, če so ti normalni vozniki. Tistih prenapetežev na motorjih pa ne maram…in ne vidim razloga zakaj bi se jim umikal. Jaz vozim svojo vožnjo po predpisih, oni pa naj gredo svojo pot, ne da še ogrožajo s svojo predrzno vožnjo ostale udeležence.
No v prejšnjem postu, sem tudi napisal zelo opazno razliko med slovenskimi i ntujimi motoristi….pa to ni samo mnenje…
Ostajam brez besed. Ne morem verjeti, da se po cesti vozi toliko ne nestrpnih, pač pa samozadostnih voznikov. Češ, jaz vozim tako, kot se meni zdi, za druge me pa ne briga.
Morda pa kdaj vendarle poskusi in se motoristu na kakšnem odseku, kjer se dobro vidi, da ni ne kolesarja, ne zoženja, malo umakni desno (saj ni treba, da voziš po bankini) in za trenutek spusti nogo s plina. Po nekaj poskusih boš morda vendarle opazil, da je tako bolje za oba.
Najbrž se ne umakneš niti, ko med vožnjo v hrib po ovinkasti cesti za seboj delaš kolono, mar ne?
Bodi, no, malo prijaznejši, svet bo takoj lepši. Hvala ti.
Zdaj si ostal brez besed, drugič pa boš brez česa drugega, kar bo bolj grozno, ko tako zagovarjaš divjake na motorjih…
Pametnemu vozniku motorja se že umaknem malce desno azto ker nikogar ne ogroža, nikakor pa ne divjaku na motorju.
Kar se pa tiče tvoje “noge s plina” se pa to ne počne kar tako. Ker lahko hitro pride do nesporazumov. Vedno moraš peljati nekje enako, da lahko tisti, ki te ima namen prehiteti preceni ali lahko varno prehiti. (ne pa nogo na gas ali pa nogo z gasa)
Ne vem zakaj bi jaz ustvarjal kolono na ovinkasti cesti v klanec, jo še nikdar nisem. Ponavadi če cesta dovoljuje in če nikogar ne ogrožam vozim hitreje kot je omejitev. Izgleda, da si ti tisti nestrpni voznik do drugih udeležencev, ki recimo vozijo po predpisih in zaradi tega ustvarjajo kolone :)))
Jaz sem prijazen do vseh prijaznih voznikov. Ne bom pa dopuščal, da me bo kdo izsiljeval s prekrški in bil prijazen do divjakov na motorjih! Naj se oni malo zgledujejo po svojih so-motoristih iz tujine!!!
Verjetno si tudi ti opazil razliko med njimi, ker drugače, bi me tudi zarad tega mnenja že okrcal :)))
Ma, kaj naj rečem. Tudi mene motijo divjaki na motorjih, a raje jih imam (čim dlje) pred seboj kot v svojem zadku, kamor bi prej ali slej prileteli, če se jim ne bi umaknil :-))
Tisto o nogi s plina sem mislil potem, ko te že začne prehitevati.
Kar se tiče tujcev, tudi oni niso vedno in vsi popolnoma zdravi. Sem se letos kar precej prevozil po avstrijskih hribih in doživel marsikaj. So kar podobna kasta kot pri nas (no, saj kakšen zavije tudi v naše kraje, denimo na Vršič).
Naj končam: motoristi so (divjaki ali ne) šibkejša rasa na cesti in zato bi jih močnejši avtomobilisti lahko malo bolj upoštevali. Ko motorist naredi napako, jih ponavadi faše bolj kot avtomobilist (izjeme potrjujejo pravilo). Morda pa bi kdaj lahko takšno napako mi lahko zmanjšali, če ne celo izničili.
Saj glih to je najbolj nevarno, če daš nogo s plina dol, ko te začne prehitevati. Motorist se lahko zaradi različnega vzroka (vozilo nasproti) zadnji trenutek premisli in potem oba zmanjšujeta hitrost. Zame je veliko boljša reakcija, čim bližje desnemu robu pač odvisno od ceste.
Skratka če prehitevano vozilo vozi enakomerno, ne more zmesti tistega , ki ga prehiteva. Zmede ga lahko le če spreminja hitrost (nogo na gas ali pa z gasa)
Glede šibkejših, se bi motoristi morali prvi zavedati in temu primerno tudi voziti. Jaz žal nimam vpliva na samo vožnjo motoristov in jim ne morem pomagati.
No, fantje, vam bo motoristka povedala neki ;).
Letos že plačala kazen za prekoračitev hitrosti v naselju. Sicer samo 64 km/h namesto 50 km/h, ujeta na radar, v prehitevanju enga polžka jugeca. Kazen sem sprejela, ker če po pravici povem, sem si jo zaslužila, ker če prečekiram tisto furi z motorjem, sem bila v enem dnevu kar nekajkrat v prekršku (ups :):)). S policistom sva se usedla v hiško imenovano avtobusno postajo in skupaj pisala položnico. Pa kaj čem.
Strinjam se, da bi morali policisti malo bolj poostriti nadzor nad vožnjo motoristov, ker kar se sedaj dogaja na slovenskih cestah ni več normalno, pravo mesarsko klanje. Prav tako, pa tudi malo poostriti nadzor nad starejšimi vozniki avtomobilov, ker pleha je na cesti iz dneva v dan več in tega starejški niso navajeni, ker vozijo tako kot pred 20 leti.
Žalosti me, da ljudje opazijo samo divjake na motorjih (žal mi je, da taki divjaki tudi obstajajo). Itak pa ljudje na svetu vidimo samo negativne stvari. Pa v tole se ne bom spuščala, ker je itak škoda cajta.
Vožnja z motorjem:
Prvo: na motor samo s trezno in spočito glavo.
Drugo:ko se usedeš na motor, moraš čutiti en strah do konjička na katerem sediš, če tega ni, potem bolje, da sploh ne greš na vožnjo. Si že preveč pogumen.
Tretje: ko se usedeš na motor, se spomni, da moraš med vožnjo vedno misliti samo na vožnjo in to za dva ali tri, na svojo vožnjo, predvidevati vožnjo pred in za vozečega, pa še koga, ki uleti od drugod.
Četrto: ko ti je hitrost motorja postala preveč domača, takrat postaneš pogumen in je najbolje, da motor parkiraš, ker v taki situaciji ponavadi pride do nesreče.
Peto: no, najbolje je voziti tako, da čim manj ogrožaš sebe in druge udeležence v prometu ter, da pustiš dober vtis pri avtomobilistih ( :):):):):), čeprav to redkokdaj kaj pomaga, ker te itak vržejo v isti koš.
Joj, sem zatežila. 😉
p.s. Če se mi avtomobilist med prehitevanjem umakne na desni rob, ga vedno pozdravim z roko.
Moje osebne izkušnje z motoristi so zelo slabe.
Ne rečem, da ne obstajajo izjeme, predvsem pri tistih s šibkejšimi motorji oz. skuterji ipd., a velika večina vozi ne le skrajno nevarno (predvsem za njih same), temveč zelo agresivno in neodgovorno.
Npr. prehitevanje po desni strani, prehitevanje v ovinkih, skrajno neupoštevanje varnostne razdalje, esktremne prekoračitve hitrosti in še bi lahko našteval.
Primarno mi ne gre v glavo, ali se motoristi ne zavedajo, da s takšnim načinom vožnje predvsem ogrožajo sami sebe?!
Naj se vozijo kakor se hocejo! tudi jas se rade volje umaknem na desni rob! Policiste pa naj lepo klinc gleda! Da bi tak radi samo sluzili iz nasih zepov! Mam par prijateljev motoristov in se niti ne zmenijo na te modre janeze! Stvar je taka: motor spredaj nima reg. tablice zadaj jo pa malo vpogne in voila ze se ne vidi vec tablice!
Prej kot se ti lenuhi spravijo v te ople in forde in podobne hladilnike na kolesih si ze zdavnaj za desetimi gorami!
Zato jih niti ne ustavljajo!
L.p. KoRn
hec je, da se kr neki razburjate zaradi motoristov, ki prehitro vozijo, prehitevajo na nepreglednih cestah, …ipd.
Nikogar pa ne moti, da to isto počnejo tudi avtomobilisti? S tem, da imajo po pravilu precej manjše pospeške, slabšo okretnost in preglednost nad cesto,…..
Lahko se tukaj repenčimo v nedogled, pomagalo ne bo! Vsak naj vozi aktivno, a naj se ozira tudi na druge…..pa zavedajte se VEDNO, da vam lahko kar naenkrat, sredi idealnega prehitevanja (po pravilih) ali sredi umirjene vožnje sredi kolone, …..kar naenkrat en ata (recimo 70+ let) zavije na vaš vozni pas…..
lahko smo še tako previdni,….potem pa piše v cajtengih:
…..iz nepojasnjenih razlogov zavil na nasprotni vozni pas in povzročil nesrečo…..
Sicer “off topic” ampak, kako lahko starejše pustijo vozit brez vsakoletnih obveznih pregledov (jest n+bi jih dal kar na poligon!!!), če imaš pa očala, moraš pa vsake 3 leta na pregled…..-:((
Logika je podobna tisti iz vica z zlato ribico…..
LP
Sej se noben ne repenči čez motoriste, tokrat je tema le o motoristih :))) Sicer pa kršijo predpise eni kot drugi, le da jih večina motoristov vseskozi…in s svojo vožnjo ogrožajo poleg sebe (to me najmanj zanima) tudi druge udeležence…če se majo namen pobit, naj se raje sami brez vpletanja ostalih. Ta teden jih je spet (menda trije) šlo po gobe…
Kar se tiče 70-letnikov in lahko rečemo tudi 50-letnic, pa kakšne umetne blondinke z mobiteli v roki… to je vse res kar si povedal, vsi enak ogrožajo, nikdar ne veš kdaj bo zam,enjal vozni pas ali pa zapeljal pred tabo…