Motenje posesti
Sosed se z avtom vozi po moji parceli že 11. let. Že večkrat sem ga opozorila, naj se umakne. Sedaj sem ga pismeno pozvala, naj se umakne, saj ima dostop do svoje hiše z druge strani, t.j. po svoji parceli. Rekel je, da gre v tožbo, ker hoče še naprej uporabljati to parcelo za dostop do svoje hiše, poleg tega jo uporablja že toliko časa in mu pripada.
Prosim, če mi kdo pomaga, koliko let je po zakonu dovoljeno uporabljati parcelo, oz. pot, da si jo prilastnini.
Hvala za odgovor
Postavitev ograje ni prava rešitev – gledano s pravnega vidika (mogoče se pa v praksi res obnese), saj bi sosed lahko šel v tožbo za motenje posesti (parcelo namreč NEMOTENO uporablja že več let), katero bi zagotovo tudi dobil. Vi morate iti v tožbo na ugotovitev neobstoja služnostne pravice oz. za ukinitev služnostne pravice (ker ima omogočen drugi dostop do hiše, kateri pa seveda ne sme biti zanj dosti bolj neugoden, kot je ta, ki ga sedaj uporablja). Vsekakor boste za rešitev tega problema potrebovali odvetnika.
Obstaja možnost, da je sosed služnost priposestvoval. Za to namreč zadostuje, da je služnost izvrševal 10 let, moral pa je biti v dobri veri, kar pomeni, da je moral biti prepričan, da ima pravico voziti po tej poti.
Če ste ga k prenehanju pozivali že pred potekom 10 let, potem skoraj gotovo ni bil v dobri veri.
Forum je zaprt za komentiranje.