Moški škorpijon- ženska oven
Dva sta. Enemu ne gre najbolje oziroma mu gre precej slabo, drugemu pa gre odlično.
Ali je smiselno, varno, morebiti celo pošteno spraševati o obstoječih različicah zvez na osnovi astroloških znamenj, pošteno zlasti do sebe, do izbranca? Vkolikor sta si všeč, se čuti energija, kemija nima smisla furati vzporednic z nikomer, zlasti pa ne zgolj zaradi podobnosti znamenj iz neke ezoterične teorije, ki pa žal ni eksaktna. Že to je nenavadno, da to sploh sprašuješ, kakor da nisi ravno prepričana pri čem si oz v kaj se spuščaš. Astrologija ti žal zanesljivega odgovora ne more dati; verjemi kar želiš, a posledice za to pripiši sebi, ne zvezdam 😉
Ampak, a ni lažje posledic pripisat zvezdam, če so one krive? Kaj te mi smo, mi smo samo bogi siromačeki, zvezde so pa ta glavne frajerke, ki vse to vodijo in nadzirajo. 🙂
In vendar bog meče kocko…[/quote]
Meče že, ampak brez moje svobodne odločitve ali sprejmem številko ali ne, pač ne gre:).[/quote]Prijateljica, saj ne veš, kaj si napisala~~
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Prijateljica, saj ne veš, kaj si napisala~~[/quote]
Potem najbolje, da sedim in čakam kam bo kocka padla, kaj se bo zgodilo z mano. Težko sem pri miru:).[/quote]
Mogoče te mora zadeti samo dovolj velika kocka, da te malo umiri. 😉
Ja, sigurno, da res. Je sploh kdo pomislil, da je približno 1/12 ljudi na svetu rojenih v istem znaku? In vsem se bo dogajalo tako kot piše v njihovem horoskopu?
Par 1000 let nazaj so si umislili horoskop. Človek rojen na nek datum, je bil po horoskopu recimo rak, ker je bil na tisti dan na nebu ozvezdje raka. Ampak vesolje, ozvezdja, planeti, vse se spreminja. Tako, da je danes na nebu ob istem datumu drugo ozvezdje, Premaknilo se je že za 1/12. Ampak horoskoparji pa tega ne upoštevajo. Še vedno rečejo, da je nekdo rak, čeprav ob njegovem rojstvu sploh ni več ozvedzja raka na nebu, ampak je že naslednje ozvedje.
Da ne govorimo o tem, da v času nastanka horoskopa številnih ozvezdij, planetov in drugih teles niti pod razno niso poznali pa čeprav so obstojali. Še danes ne poznamo vseh. Torej planet, ki ga takrat niso poznali pa ne vpliva na nas? Vplivajo samo tisti, ki so jih slučajno poznali?
Tole je pa precej domišljava? predpostavka.
Planete so nekoč v nekih (pred)zgodovinskih obdobjih, poznali celo bolje kot pred kratkim, še vedno ne vemo od kod jim podatki, tudi jamske slikarije živali kamenodobnega človeka v Franciji sovpadajo z položajem ozvezdji, so v sorazmerju z njimi…. tako, da mogoče le nismo tako “pametni”.
Zraven tega pa spet ne moremo reč, da nekaj ne obstaja, če tega ne moremo izmerit z metrom nap.
Kaj pa če le nimamo orodja, da bi lahko izmerili vpliv nečesa kar nam je tuje, si niti ne predstavljamo, da obstaja?
In 1000let v astronomiji je prekratka doba za neke (nam) očitne premike ozvezdji 😉
On_, nisi razumel, kaj sem hotela povedat. Prvič: napisala sem, nekaj 1000 let.
In govorim izredno o času postavljanja horoskopovo. Takrat, recimo 2, 3000 let nazaj. So sestavljavci horoskopov upoštevali tisto znanje, ki so ga imeli takrat. Niso upoštevali znanje recimo Majev, ampak znanje, ki so ga imeli na dosegu roke, planete, zvezde, vse kar so takrat vedeli. Stvari so tudi zapisali in iz zapisov je razvidno kaj so vedeli in kaj niso.
In ja horoskop je bil pisan za tisto obdobje, torej so takrat vedeli katero ozvedje, današnji horoskoparji pa niso še dojeli, da so se stvari močno spremenile. Vesolje pač ni statično. Astronomi so dokazali premik ozvezdij.
Se strinjam, da ni statično, mislim pa, da je horoskop (v nekakšni obliki) obstajal že veliko pred časom, ki si ga navedla in podlaga zanj verjetno ni bila tako komercialna kot se nekaterim danes zdi.
Se pa za potrebe “tržnih horoskopov” niti ne rabi kaj bistveno spreminjat…. 😉
Ne vem točno kdaj so izpostavili horoskop. Zato sem napisala par 1000 let, ker mi pač te številke ne gredo. Takrat je bila to resna znanost. Takrat je bil rak tisti, ki se je rodil v času tega osončja na nebu. Do danes pa se je to premaknilo in v resnici nisi več rak ampak ne vem lev ali karkoli je že naslednje znamenje. Samo novi horoskoparji tega zamika ne upoštevajo.
Zdaj pa horoskope pišejo tako, da en član uredništva pač nekaj spiše in to je to. Malce pobrska po netu, po starih revijah in nekaj skupaj napiše. Se zgodi, da tudi kar skopira iz enega starega in to je to. Pišem to iz izkušenj, sem videla kako delajo :).
Sicer pa, če človek posluša razne napovedovalce usode, šlogarje in podobne recimo po radiu: kaj pa povedo pametnega? Vse nekaj dvoumno, kar bi lahkov veljalo za vsakega. Povedo kaj konkretnega ali je pa vse v meglo zavito?
Kar se tiče astrologije, lahko fiziki in astronomi podajo več znanstvenih ugovorov, da astrologi “meljejo” svojo teorijo na dejstvih, ki ne držijo, že iz tega zornega kota nam razum ne bi smel dovoliti naivnosti, da verjamemo v nekaj “netočnega”. Konkretno: precesija Zemljine vrtilne osi namreč pomeni, da se, ker Zemlja ni popolna krogla in njeno težišče ni v njenem središču, kot pri kolebajoči vrtavki smer Zemljine vrtilne osi počasi, vendar neprestano spreminja – v obliki stožca v približno 25.765 letih, ob čemer se premika tudi ekvatorialna ravnina. Zaradi tega pojava so vsa zodiakalna znamenja pomaknjena za eno znamenje nazaj. Oseba, rojena 26. junija, se tako ni rodila v ozvezdju Raka, temveč v ozvezdju Dvojčkov. Zaradi pripomb o dejanskem gibanju teles v vesolju, so se astrologi znašli in izumili t.i. 13. znamenje imenovano “Kačjenosec”, kateremu pa pripisujejo takšne izjemne lastnosti in posebnosti, da zasenči vsa ostala znamenja. Ob tem izumu sem dobila občutek, da so hoteli izumiti idealno znamenje, tudi njegovo trajanje je vprašljivo, trajalo bi naj manj dni kakor traja običajno znamenje (18), vrinjeno nekje med Škorpijona in Strelca, vsak ostala znamenja z upoštevanjem Kačjenosca pa tudi niso več v okviru klasičnih datumov, so prisotni zamiki, kakor sem že navedla na primeru Raka in Dvojčkov.
Astrologija nima ustrezne znanstvene teorije o tem, kako delujejo nebesna telesa na človeka, kar je eden od razlogov, da se kvalificira kot psevdoznanost, in kot taka je popolnoma nekredibilna za podajanje trditev o naravi nebesnih teles, ljudi in človeške psihologije. Že malo dvoma in kritičnega razmišljanja z nekaj znanja celo iz OŠ je dovolj, da pod površino astrologije odkrijemo neskladnost (po eni strani upoštevajo položaje dejanskih planetov, po drugi zgolj namišljena znamenja na ekliptiki), kontradiktornost (astrologija se ima včasih za znanost včasih pa ne, odvisno kakor ji ustreza v določenem trenutku) in vraževerje (ker vera v delovanje planetov v kombinaciji z nekimi 12 ali 13 (izberi poljubno!) znamenji kaj drugega ne more biti).
Ironično je, da ljudje do kvazi storitev v okviru astrologije pristopajo tako nekritično in radovedno, morda celo odrešilno; kot da je tak problem dandanes malo pobrskati za strokovnimi informacijami, na čem temelji in kaj jo spodnaša, sicer pa velja: za ovce je vsak horoskop dober, samo da je!
Seveda, naj se folk ozavesti, koliko je ura. Sem se z razlogom začela zanimati v čem je fora, ker sem nekega dne ugotovila, da sem pošteno alergična na to, da mi ljudje pod nos porivajo izgovore, češ kakšnega znamenja so, moraš biti res kekec, da se na to izgovarjaš.
Kar pa domnevno moški kracajo o tupoumnosti žensk ipd cvetkah, naj kar kracajo, naj si za silo poližejo njihove večne “rane” zaradi nas, medtem ko jaz povsem zadovoljno, srečno shajam brez njih 🙂
Se strinjam s Samičko in Metko84 o splošni rabi dnevnih horoskopov in razlagi vpliva ozvezdij, planetov na našo naravo, vseeno pa ne bi kar vsega vrgel med smeti iz preprostega razloga, ker kljub oddaljenosti nekaterih nebesnih telesnih ne moremo z gotovostjo trditi, da na naš planet in posledično na živelj na njem, nimajo nikakršnega vpliva. Mogoče imamo le pregroba merila, naprave, ki merijo vpliv podobno kot ne moremo izmeriti ljubezni med dvema, čeprav se lahko odčitajo neke vrednosti v hormonskem “neravnovesju” naprimer.
Forum je zaprt za komentiranje.