moški in komplimenti
Nekoč so vsaj obstajali večernji dopisni tečaji dunajske šole lepih manir in etikete. 😉
Obstajala je cela vrsta priročnikov in navodil kako je teba pisati vznesena pisma,
da dosežejo pričakovan učinek pri damah.
Navodilo za perfekten Handkuss, ki je že skoraj izumrl http://www.stern.de/lifestyle/liebesleben/gewusst-wie-der-perfekte-handkuss-509378.html?eid=509429 ;)))
Če pa dame izkazujejo komplimente, je to nevarno početje in lahko ima hude posledice za …
— Tango in z vrtnico med zobmi …
[youtube]K8Yw5SDa07o[/youtube]
Đorđe Balašević: U razdeljak te ljubim (1977)
Kad je pre mnogo leta bal pravio baron,
Fon Ligenštul je pozvan da naiđe i on.
Čim uš’o je u salu, onako lep i mlad,
prišla mu neka dama, i uzviknula tad:
“U razdeljak te ljubim,
svim žarom srca svog,
jer hoću da poludim
zbog razdeljka ti tvog.
U razdeljak te ljubim,
jer želim da se zna,
zbog njega razum gubim,
zbog njega nemam sna.”
Fon Ligenštul je hitro napustio taj bal,
Želeći da, pre svega, eskivira skandal.
Al’ već sledećeg dana ponovilo se zlo,
Stiglo je njeno pismo, na kom je pisalo:
“U razdeljak te ljubim,
svim žarom srca svog,
jer hoću da poludim
zbog razdeljka ti tvog.
U razdeljak te ljubim,
jer želim da se zna,
zbog njega razum gubim,
zbog njega nemam sna.”
Fon Ligenštul je bio zbunjen stvarima tim.
Izgubio je živce, promen’o se sasvim.
I poč’o je da traži u alkoholu spas,
mesto miseva belih, priviđ’o mu se glas:
“U razdeljak te ljubim,
svim žarom srca svog,
jer hoću da poludim
zbog razdeljka ti tvog.
U razdeljak te ljubim,
jer želim da se zna,
zbog njega razum gubim,
zbog njega nemam sna.”
Zase lahko rečem, da odkar sem s sedanjim partnerjem, to je že 7 let, imam veliko boljše mnenje o sebi. včasih sem bila kar mal preveč zakompleksana, za brezveze pa me je to motil pa uno, tretje . . . Večkrat mi pove, ali pa sama iz njegovega pogleda razberem, da mu je določena stvar ali ravnanje všeč. ob njem se počutim res lepo, sexy, pametno . . .
saj bi verjetno tud brez njega prišla do tega spoznanja, pa vendar je pripomogel.
Rada se imam in rada imam njega.
Kolikor razumem, če gre za ženske na splošno, vsaki ženski, tudi neznani, se lahko dá kompliment. Seveda ne gre, da bi »oblajavali« ali teatralično »skakljali« okrog vsake ženske,
ki jo srečamo. Tudi priložnost za dajanje komplimenta se mora nekako ponuditi sama od sebe. Kompliment mora biti naraven in ne zaigran, ne sme biti vsiljiv in načrtovan.Bistveno je, da ujamemo pravi trenutek, ker ne prezgodnji in ne prepozni kompliment nima pravega učinka. Pravi kompliment, mislim, da ni treba posebej poudarjati, mora biti – iskren. Edino tak, »pristni« kompliment ima priložnost, da preživi trenutek in doseže pravi učinek. In kompliment nima nobenih skritih namenov in interesov. Kompliment zadostuje sam sebi in je namenjen nekomu le v trenutku. Potem izgine, se neha, lahko ostane (ne predolgo!) le v prijetnem spominu obeh: tistega, ki je dal kompliment in tistega, ki mu je kompliment bil namenjen in ga je tudi sprejel.
Zame je dajanje komplimentov čisto nek odnos do sočloveka in ne nujno le do žensk. Vsakemu človeku ustreza in paše, če je opažen in to v pozitivnem smislu. Kompliment je lahko izražen na veliko načinov – npr.: s pogledom, nasmehom, pomenljivim dviganjem obrvi, rahlim naklonom, kakšnim prikimavanjem, prijazno besedo, zmerno pohvalo, gesto, dajanjem prednosti, s pridržanjem vrat, drobno pomočjo. Vse to so drobene in prijazne pozornosti namenjene moškim, ženskam, otrokom, starim, mladim.
Če povzamem, gre za hipen odziv in upoštevanje sočloveka, ko vsaj v nekem trenutku
v njem vidimo – človeka, se z njim poistovetimo in smo z njim le za hip tudi znanca,
morda tudi prijatelja.
Lahko bi rekli, kompliment nič ne stane, vendar ni zastonj.
Kompliment mora biti zaslužen, podarjen in sprejet.
Točno tako, kot je napisal MyD.
Le da bi dodal, da pravi kompliment (po moje) je edino besedni. Izrečen ali napisan – ampak vsekakor v besedah.
Pogledi so vedno lahko razumljeni drugače, kot so mišljeni, darila… hmmmm… so pač darila.
Še najbolj se komplimentu približa pozornost, pa vendar tudi to ni enako. Pozornost pomeni, da mi je nekaj pomembno (seveda to je lahko tudi oseba) – in tudi če je oseba, s tem ko mislim nanjo (ji izkazujem pozornost na kakršenkoli način že), pravzaprav več govorim o sebi.
Kompliment je pa vedno nekaj s čimer govorim o njej (seveda je lahko tudi za moškega) in njej. Je namenjen le tisti ženski, v tistem trenutku.
To s komplimenti ni kar tako: ;)))
Za tiste, ki še tega ne obvladajo, pa bi se želeli poučiti, – kratka navodila:
Alvin Soon: How To Give A Good Compliment http://lifecoachesblog.com/2007/02/13/how-to-give-a-good-compliment/
@Rok-1: Moj kompliment! Bravo! Kapo dol! Spoštovanje (po domače: rešpekt)!
Vse, kar sem napisal so izrazi komplimenta, so pa (ko gre za Roka) resno mišljeni.
Na Kitajskem bi se spodobilo večkratno zavračanje komplimenta. ;)))
Zdaj je treba počakati še pravi trenutek (!) in prelestno damo, da ji lahko rečem: Moj poklon!
;)))
Forum je zaprt za komentiranje.