Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika morski sadeži

morski sadeži

Prosim vas za nasvet ali kakšen dober recept z morskimi sadeži ali celimi kalamari. Jih imam zelo rada (če gremo na njih ven), kupim pa očiščene, vakumsko pakirane v trgovini. Ne vem pa jih kako pripraviti – še rižota mi ne rata, kaj šele celi kalamari.
Prosim za pomoč.

Kalamari so zelo preprosti za pripravo. Tu je le nekaj receptov.

Ocvrti kalamari:
Kalamare narežeš na kolobarje in dobro!!! osušiš, pomočiš v moko in v jajce in ocvreš na vročem olji cca 5-8 minut, da so zlato rumeni. Ko jih pobereš iz olja jih posoliš in ponudiš s tatarsko omako.

Kalamati na žaru:
Cele kalamare (tudi lovke) popečeš na žaru ali žar posodi, če si doma ali pa kar v teflonski posodi z olivnim oljem. Pečeš jih cca 10-15minut, da so lepo rjavi rdeči, dodaš česen, da zadiši in odstaviš. Omako pripraviš tako, da na olivnem olju popražiš česen in peršilj, zaliješ z belim vinom (0,5-1 dcl) in dodaš začimbe za ribe. To pokuhaš cca 5minut in odstaviš. Na krožnik zložiš kalamare in jih narahlo pomažeš z omako.

Lahko pa prej kalamare napolniš z pršuto in sirom.

Rižota z morskimi sadeži:
Na olivnem olju popražiš čebulico, česen in peršilj. Dodaš riž in pražiš, da postekleni in nato dodaš še morske sadeže. Dodaš por, in na koščke narezane pelate. Soliš, malo popraš in zaliješ z 1 dcl vina in 2-3 dcl vode. Kuhaš dokler vsa voda ne izpari. Rižoto ponudiš posuto z parmezanom.

Dober tek in Lp
TaNiTa

Hvala TaNiTa. Že vidim, kaj sem delala narobe (pa še kuharskega smisla nimam preveč :)). Najlepša hvala. Že vem kaj bo danes za kosilo, sam v trgovino še laufam.

Ker so bili omenjeni morski sadeži, ti bo mogoče všeč naslednji recept. Ta recept izgleda malo komplicirano, ampak ne se ustrašit, dela je kar nekaj, težko pa ni. Prvič sem jed poskusil v eni od ljubljanskih restavracij, potem pa sem s pomočjo tujih (kuharskih) spletnih strani sestavil spodnji recept.

ZARZUELA S SIROM

za 4 osebe potrebujemo:

2 kg dagnj (pedoče, klapavice

TaNiTa (zelo zanimiv vzdevek) !
Povej mi v zvezi z rižoto: za kakšno količino suhega riža je ta recept?
Ciao!

jutri

Pri rižoti je naslednji postopek.

Olivno olje
Česen
Sol
Morski sadeži
Čebula
Riž
Vegeta
Vino belo
Peteršilj
Najprej prepraži česen na olivnem olju, ko zadiši ugasni plin, poberi ven č3sen in dodaj oćiščene morske sadeže. Kuhaj jih 2 minute samo da se omehčajo. Pol jih daj v skledo in jih pokrij.

Pol daj na olivno olje pražit čebulo in ko postekleni dodaj riž. Razmerje je en lonček riža, dva lončka vode. Riž praži ene 3-4 minute in dodaj 1dcl vina ko se prepraži dodaj vodo. Sol vegeta po okusu! Ko je riž kuhan dodaj iz piskra morskesadeže in kuhaj še 5 minut na koncu pa po vrhu potresi eno pest oziroma po okusu peteršilj.

Pa dober tek!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close