Najdi forum

Morske ribe

Ojla,
sem se odločila bolj zdravo prehranjevati in s tem vključiti tudi ribe. Ker sem totalen laik v poznavanju le teh bi vas prosila za vaše izkušnje in mnenje, kaj kupiti in kako pripraviti. Predvsem so mi všeč morske ribe (da ni toliko kostičk). Do sedaj vem samo ovrti fileje osliča, pečena škarpina, to je pa tudi vse.
Prosim pomagajte mi!

Lp, Tina

Lahko ti povem eno ful easy varianto, kako se pripravi lososa (ok, ni ravno sredozemska riba, ampak se mi zdi, da bi te mogoce vseeno zanimalo):

Vzames file lososa (lahko tudi kotlet, ni vazno), ga das na kos alufolije, posolis in vse skupaj trdno zavijes. Peces v pecici na 200C priblizno 40 minut (ce je debel kos, potem malo dalj).

Zraven ponudis krompir (npr. kar v oblicah, ali pa pire krompir) in spinaco, vse skupaj pa zalijes z omako, ki si jo zmesala iz kisle smetane, drobnjaka in limoninega soka.

Dober tek! 🙂

Pozdravljena Biba,v vseh knjigah z zdravo prehrano pise,da je plava riba(sardele,sardoni,girice,skombri) bolj zdrava.Res je tudi,da je bela veliko drazja in nekateri jejo samo to(orada,brancin,zobatec,molo…).Sama imam najraje drobne ribe,ki jiih lahko pojes s koscicami vred.Zelo preprost recept: “frito misto”.Na olju ocvres sardoncke(zelo dobri),girice in sardelce.Polozis na papirnat prticek,da vpije odvecno mascobo.Potem odlijes malo olja in na preostalem olju na hitro poprazis malo cesna in petersilja,res na hitro,da se ne zge in zalijes s suhim vinom ali kapljo kisa.Pustis,da izpari in ponudis malo omakice zraven.Pazi,da se olje ne zge,daj vanj manjse kolicine ribic.

Isto lahko ohladis in prelijes preko lepo zlozenih ribic in pustis marinirati.Dobro hladno(poper,malo soka limonce).To dobis na Trzaskem v vsaki gostilni za malico.Preden pocvres ribice,,jih dobro osusi in samo malo poprasis z moko,da ti ne bo spricalo.
Pohan svez molo(prakticno nic kosti) je zelo dober,ce naredis filete in ocvres po parisko.Poskusi sveze in ne zmrznjene ribe,bos videla razliko.Ne vem,kako je zalozena tvoja ribarnica,tudi,kako se prodajalec spozna na kvaliteto rib in svetovanje.Pri nas ribo tudi ocistijo in naredijo filete.

Majhne ribe so seveda najboljse na zaru.Sedaj bo prilika za to.
Sploh je vecjo ribo najlazje speci v pecici.
Dober je” brodet(omaka)” iz vec vrst rib s polento.Tudi to mora prodajalec vedeti in svetovati,katere ribe so za to primerne.Ce ga lepo pogledas in in se naredis zelo nevedna,se radi potrudijo.

Se en nasvet za manj vesce:Oslice lepo zacinis,polozis na mrzlo olivno olje,dodas malo petersilja in cesna,oliv,kaper in pelatov,malo limoninega soka in lupinice.Vse pocasi dusis,da se ribe naredijo.Ce je potrebno,dolij malo vina in pusti izpareti.
Dietno in dobro.Zraven ponudi malo kuhane blitve s krompirjem,zacinjene s poprom in olivnim oljem(po dalmatinsko).Ce mislis veckrat pripravljati ribe ali morske sadeze,si omisli primerno knjigo.Sama sem se najvec naucila iz njih.

Mogoce sem ti kaj pomagala.Veliko uspeha in lep dan babi

Njam, kar sline so mi zacele tect, ko sem brala tvoje sporocilo.
Babi, super si!!!! 🙂

Me pa zanima, kako se naredi brodet, ki si ga omenila?

Sardele so zelo zdrave in tudi dobre ribe, pa še poceni so. Zakaj jih tako neradi pripravljamo, saj obstaja nešteto dobrih receptov?

Zelo dobre in znane so marinirane v olivnem olju in kisu ter čebuli (rahlo pocvti).

Za spremembo pa ti predlagam naslednji recept, ki je nekako domača iznajdba (po raznih kombinacijah in preizkušanjih se je ustavil takole):
sardele (lahko tudi mole, kot predlaga babi) očistiš in filetiraš-odstraniš drobovje, glavo in srednjo kost. Je kar malo zamudno, a se splača. Rahlo osoliš, paniraš v moki in jajcu in ocvreš.
Posebej skuhaš krompir, da je še malo trd. Seveda naj bo kaka dobra sorta, kajti krompir ni SAMO krompir. Narežeš ga na debelejše rezine in polagaš v naoljen pekač, nato naložiš plast rib in tako naprej. Narediš zloženko.Poleti dodam tudi plast ali dve svežih paradižnikovih rezin, pozimi pa kuhane špinače.
Začiniš po želji (sol, poper), nato vse skupaj preliješ z mešanico:razžvrkljano jajce,kisla smetana ter malo mleka.Pazi samo, da plasti ribe in krompirja niso pretesno skupaj, naj bo tako, narahlo nametano. Po vrhu potreseš plast drobtin zmešanih z malo parmezana. Vse skupaj lepo zapečeš v pečici.
P.S. sardele lahko nadomestiš tudi z drugimi ribami (kosi lososa, osliča, moli…)

LP in čimveč plave ribe, Meri

Sardele so zelo zdrave in tudi dobre ribe, pa še poceni so. Zakaj jih tako neradi pripravljamo, saj obstaja nešteto dobrih receptov?

Zelo dobre in znane so marinirane v olivnem olju in kisu ter čebuli (rahlo pocvti).

Za spremembo pa ti predlagam naslednji recept, ki je nekako domača iznajdba (po raznih kombinacijah in preizkušanjih se je ustavil takole):
sardele (lahko tudi mole, kot predlaga babi) očistiš in filetiraš-odstraniš drobovje, glavo in srednjo kost. Je kar malo zamudno, a se splača. Rahlo osoliš, paniraš v moki in jajcu in ocvreš.
Posebej skuhaš krompir, da je še malo trd. Seveda naj bo kaka dobra sorta, kajti krompir ni SAMO krompir. Narežeš ga na debelejše rezine in polagaš v naoljen pekač, nato naložiš plast rib in tako naprej. Narediš zloženko.Poleti dodam tudi plast ali dve svežih paradižnikovih rezin, pozimi pa kuhane špinače.
Začiniš po želji (sol, poper), nato vse skupaj preliješ z mešanico:razžvrkljano jajce,kisla smetana ter malo mleka.Pazi samo, da plasti ribe in krompirja niso pretesno skupaj, naj bo tako, narahlo nametano. Po vrhu potreseš plast drobtin zmešanih z malo parmezana. Vse skupaj lepo zapečeš v pečici.
P.S. sardele lahko nadomestiš tudi z drugimi ribami (kosi lososa, osliča, moli…)

LP in čimveč plave ribe, Meri

Tina,oprosti,da sem te imenovala Biba iz prebranca.Ursa,recept dobis.
Lp babi

Kje v Ljubljani pa kupujete ribe? Hvala vsem za recepte in pomoč.

Babi ni problema glede zmote v imenu.

Lp, Tina

Draga Babi in ostali!
Moram priznat, da sem v ta forum zašla po naključju. No Babi, zdaj si me pa ‘zašila’ s tistim brodetom, ha ha ha…..Mislim, da si mi naložila kar težko nalogo. Kot gotovo veš, za brodet ne obstaja točno določen recept. Razlikuje se od države do države (slo,it,hr), od kraja do kraja in celo od hiše do hiše. No, to je dobro, pomeni, da kakorkoli ga pripraviš, nikoli ne zgrešiš, ha,ha,ha.
Ti praviš, da ga pripraviš večkrat, jaz po pravici povedano, mogoče dvakrat na leto.
Sem namreč ena tistih ‘working girl’ (saj veš, iz vrst Bridget Jones ali kaj je že). Ali kot piše po raznih revijah: ambiciozna, moderna 30 letnica, samska brez otrok, služba od 7h do 18h…pa vse ostalo kar priložijo zraven.
V resnici pa čisto preprosta, s čudovitimi spomini (nostalgičnimi) na otroštvo pri noni, vonj po slastnem krompirju, pripravljenem na ognju v napol zažgani kozici (začuda, noben krompir mi kasneje ni tako teknil kot prav tisti, ki ga še danes lahko zavoham, če zaprem oči), vonj po zeliščih-sem že omenjala koromač, moram pa tudi še meliso, no sedaj sem malo zašla…
Torej, nisem tak velik specialist za pripravo rib in drugega Babi, kar pa skuham, skuham z velikim veseljem in ljubeznijo. Ponavadi za prijatelje, sorodnike. Zelo malo receptov imam napisanih, tako da velikokrat improviziram. In tako je tudi s tem slavnim brodetom.
Je pa ta moja priprava malo štosna. Skuham ga namreč v kotličku za kuhanje polente in to na ognju pri teti, ki ima peč na drva. Na steklokeramičnem štedilniku, v posodi AMC? No way, ha,ha,ha….

Vsakokrat pride malo drugačen, sestavine niso nikoli enake, a vedno je zelo pohvaljen. Na olivnem olju pogrejem par strokov česna (pazite, samo zadišat mora in ne zarumenet!), in nato počasi dodajam ribe. V ribarnici izberite kar nekaj različnih vrst: obvezna je škarpena, jaz dam tudi kose osliča, Babi, tista grda je morska žaba, sipice-seveda na koncu, nekateri dajo jeguljo, jaz je ne, naprej pa po želji, ciplji, moli, brez strahu vi kar izberite… V ribarnici samo povprašajte, katere se najdalj kuhajo in katere najmanj in to v tem vrstnem redu dodajajte. Seveda jih je treba zalivati in to se naredi z ‘juho’ (od očiščenih rib: glave, repi, kosti od nekaterih, malo zelene in korenčka, skuhamo ribjo juho in z njo zalivamo). Dodamo tudi paradižnikove pelate, malo belega vina,da ne pozabim, ko je že skoraj kuhano pa še par škampov in školjk-te naj bodo klapavice. No, verjetno sem kaj pozabila, kot pravim, nimam receptov zapisanih, ampak sproti improviziram. Ah, peteršilj na koncu, pa seveda malo morske soli, popra.
Ej, Babi, kaj če bi poskusila naslednjič s koromačem namesto peteršiljem?

Seveda, z brodetom je vedno polenta. Jaz pripravim obvezno belo. Verjetno ste že slišali zanjo. Je iz bele koruze, izhaja iz italijanske furlanije, uporabljali pa so jo in jo še tudi v Brdih. Je bolj nežna od rumene in ne prekriva okusa druge hrane.
Ker pa v kotličku za polento pripravljem brodet (ha,ha), skuham polento en dan prej in jo ob brodetu pocvrem na olivnem olju. Tako je še skoraj boljša.

Še nekaj za konec. Da ne pozabimo vina, pika na i. Tega pa izberite sami.

Upam, da sem vsaj rahlo pomagala z nasveti, čeprav to ni bil recept kot ste ga verjetno želeli. Vsem, ki se boste poskusili v pripravi brodeta: ‘Zlato pravilo je, da zlatega pravila ni.’

LP, Meri

Draga Meri,najlepse pozdravljena! In hvala lepa,seveda.
Tudi sama veliko improviziram in tudi spreminjam osnovne recepte.V tem sva si kar podobni,ceprav ne spadava v isto generacijo.Se nekaj naju veze,spomini na nonino kuhinjo.Moja nonica in mama sta prisegali na belo koruzno moko.Ker je pri nas ni dobiti,sem jo vedno kupovala zanju v Italiji.Tudi meni je boljsa,le moz ima raje iz rumenega koruznega zdroba.Nonica je namrec bila Furlanka ,skoraj na meji s Slovenijo.Zdaj sem se spomnila Pasolinija,ki je tudi prijateljeval s Slovenko.Ob vsaki hrani me disave ponesejo v svet otrostva in vse je bilo takoo dobro!
Prav zato sem te prosila,ce ti napises recept,ker jih je toliko in sama za nas ze znam,toda za druge…Je pac malo tezje razloziti,ce ne dobis ene ribe,,je pa druga…Seveda je odvisno od ribarnice.Moj svak je ribic za hobi in v glavnem lovi ribone.Mole da vse meni,ki jih s pridom porabim na razlicne nacine.
To,da lahko naredis v kotlicku,,je super.Doma tega ne morem.V sadovnjaku poleti
tudi mi veckrat tako kuhamo nekaksno ribjo corbo in prekmurski bograc.
Popecena polenta,ful dobro.V Furlaniji jo imajo v najboljsih restavracijah. Doma jo popecem pod grilom , nanjo dam koscek masla in na tanko narezano grano.
Nonica(tako sem jo vedno klicala) me je po vecerji redno poklicala k sebi in dobila sem kos tople polente z enako veliko rezino grane.Pa so bili revni vaski proletariat(nono cevljar na vasi,si mislis,kaksen zasluzek).In spomladanske frtalje z vsemi mogocimi zelisci!Po celi vasi je disalo.
Razmisljam,da bi zacela pisati spomine.

Zelo me je navdusila druzba mladih druzin z Goriske,ki imajo enkrat na mesec nonin dan in kuhajo jedi iz otrostva.Poglej pod post Krompirjeva polenta Goga,pa Kuhinja slovenskih pokrajin-Polz brez hisice.
Takrat me je ta forum potegnil,zasledila sem tudi duso v receptih, ne le golo vprasanje,ki je mogoce kar tako.

Imam vnuka,ki zivi dalec,toda vem,da mu bo spomin na mojo kuhinjo ostal .Zelo uziva pri nas.Ko grem jaz na obisk,sosed ve ,kdaj sem pri njih.Pravi,da zavoha Mediteran iz nase kuhinje in tudi vse poje,kar mu ponudim.
Tudi v tebi in tvojih receptih sem zasledila duso.Upam,da bo Ursa zadovoljna.
Lep dan vsem in kaj dobrega pojejte v prijetni druzbi! * * * * *

Odkar je dobil moj mož pri svojem zdravniku komando (zaradi malenkostno zvišanega holesterola) -jej več SS, jemo ribe običajno 2x na teden.
SS so sardele, skuše…nadaljujem s slaniki, tuno, ribjimi palčkami včasih postrvjo.
Ribe obočajno le posolim, pomokam in v vročem olju zapečem na rdeče…tudi danes bom….vsem dober tek in lep vikend!
Alenka

Ursa, ki pase v Merijino generacijo in tudi kljub zaposlenosti s sluzbo in studijem, zivljenjem, vesoljem in sploh vsem, zelo rada kuha in pri tem improvizira, je zelo zelo zelo zadovoljna in ze tocno ve, kaj bo v nedeljo, ko ima malo vec casa, naredila za kosilo. Brodet+polento. :))))) Se enkrat hvala, Meri in Babi!

Pa en lep pozdrav in lep vikend zelim vsem skupaj !!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close