monopod za fotoaparat
Palice Lekisport imajo tak nastavek, Tehnomat iz Kranja jih nazadnje, ko sem bil pri njih, še ni izdeloval.
Če se greš kolikor toliko resno fotografijo, raje nabavi tripod. Saj zdaj izdelujejo že zelo lahke.
Pri monopodu imaš same težave s postavljanjem, pa še ni stabilen (sidranje s tremi vrvicami, na trdih tleh ga ne moreš zapičiti v zemljo,…)
Sem lani s sabo v Ekvador vlačila mali tripod – namizni, pa sem ga komaj kdaj razstavila. Potrebujem pa ga kar nujno, ker mam objektiv 28-300, pa še roke se mi ravno toliko tresejo, da rabim en”naslon”. A ti na potovanja trogaš tripod? Kolikokrat ga uporabiš – a maš kakšen fajn sistem, kako je najlažje?
Hvala in LP
petruška
Hm, včasih je srečati koga, obloženega z vsemi mogočimi pripomočki. Ampak po nekaj potovanjih hitro ugotoviš, kaj res potrebuješ in kaj ne. Saj si že sama napisala. Bolečine v hrbtu ti povedo.
Drugače pa je, će hodiš z dovolj velikim avtom po Sloveniji in bližnji okolici in takrat vanj res lahko namečeš vse znanstvene pripomočke. Ob takih izletih pa res lahko posreduješ izkušnje tudi s čim, kar večina ne bi nikoli vzela s seboj.
lp
bv
Jaz sama nikoli ne nosim s sabo stativa, pa fotke na konc niso nič zmazane. Če poterbuješ daljši čas, pa že najdeš kaj za naslonit…za žival boš pa s kakršnim koli pripomočkom tko al tko prepozna… odločitev je seveda tvoja, drugač pa zdej delajo že kar lahke stative, tko da ni tolk problem v teži kot v prostornini.
Želim ti lepe fotke!
papa, anka
Če samo nekaj posnetkov s teleobjektivom narediš, ali pa če kakšne drobnarije z obročki slikaš, je stativ nujen. Zato je vedno v moji foto opremi. Nenazadnje pride prav tudi za kakšen gasilski posnetek, na katerem ne sme nihče manjkati. Ali pa za nočne posnetke, ali v slabo osvetljenih prostorih…
Ja, vedno ga trogam. Enega starega japonskega, ki se raztegne do višine 120 cm. Ko je zložen, gre pa v stranski žepek malega nahrbtnika. Plastični Hamini so sicer precej lažji, zato se jih pa ne da tako na drobno zložit.
Ojla “nočni ptič” – se strinjam, da je stativ nujen, če imaš teleobjektiv. A ti s seboj nosiš tripod ali imaš kakšne izkušnje tudi z monopodom – jaz ga še niserm uporabljala, se mi ap zdi za potovanje kar primeren. Ne vem pa, kako je v praksi. prosim za nasvet.O kakšnem japonskem je govora?
LP
ps – sem videla, da si v klepetalnici, a nimam pojma o tem, kako bi lahko sodelovala – sem poskusila, pa ne gre …
Monopod uporablja, ali bolje rečeno – ima oče. In sicer v kompletu s pohodnimi palicami. Poleg tega, da je precej zamudno odvijanje ročaja na palici in privijanje nastavka za fotoaparat, je tudi postavljanje te zadeve težko. Kar poskusi prisiliti palico, da bo sama stala pokonci in na vrhu nosila še dodatno breme… Tudi sidranje z vrvicami je bolj nesigurno, če nimaš možnosti palice zapičiti v tla.
Če ga rabiš samo zaradi teleobjektiva, in če greš na treking, kjer boš imela v vsakem primeru pohodne palice, je ta sistem čisto dober. Za teleobjektiv je važno samo, da imaš naslon, s katerim umiriš tresenje roke, tudi če ne stoji samostojno. Za kaj več (tudi za slikanje pravih nočnih ptičev) bi bil pa boljši pravi stativ.
Za svojega žal ne vem znamke, sem ga kupil pred 20 leti na bolšjem trgu.
Jest mam Cullmanovega Magic 2, ki je tudi dokaj lahek tripod, pa se enostavno ga lahko pritrdis na na rukzak. Lahko naredis ven tudi monopod, kar pomeni, da imas dva nacina v enem. Ima “quick release plate”, kar je nuja za hitro snemanje fotoaparata s stativa. Edino glava bi mogoce lahko bila malo bolj kvalitetna. http://www.fotodiskont.net/default-20005,1853.html
Glede uporabe pa… Na daljse potovanje ga se nisem vzel zraven, saj imam zelo majhen “day pack” za foto, tako da nimam kam pritrditi. Seveda ga pa lahko brez problema pospravim v veliki rukzak. Pri slikanju s telezoomom ti kdaj pride prav tudi samo monopod, ki ga imas samo za oporo, da omejis premikanje fotoaparata. Se najbolj uporabna zadevica pa je t.i. IS sistem (pri Canonu, Minolta ima AS, Nikon VR), ki vsaj pri Canonu odlicno deluje in lahko tudi v malo slabsi svetlobi brez problema slikas iz roke… (kar pomeni, 300mm lahko slikas pri 1/60 – 1/100).
Kadar pa potujem po Sloveniji, bodisi z avtom, bodisi z nahrbtnikom po hribih, pa gre vedno z mano…
Forum je zaprt za komentiranje.