Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Monklje je imel sreco ali…?

Monklje je imel sreco ali…?

Fotr sam ureja ograjo, do lani je na roke. Od sosedov noce nihce riti premaknit, on najstarejsi je sam za vse. Letos je pa z elektricno delal  ene 2 al 3 ure. Mama mu je spago premikala oz gledala. Kaj se mu ni zgodilo da se je kabel premaknil in ga je odrezal na ograji. Varovalko je vrglo ven. Jao, sem mislila da ga bo ubilo. In norc je kabel zalepil oz sestavil skupaj ter nadaljeval oz koncal z urejanjem ograje.

Jst ne bi. Vedno in raje na roke.( ok zdaj pac tudi jst ne delam vec to od poskodbe hrbtenice, saj bi mi povecalo bolecine v rokah ipd)

Fix stikalo je vrglo v stanovanju, ko je kabel prerezal.

FIT/FID stikalo vrže ven, zato da te ne ubije ali naredi požara.

Nič mu ni bilo in kabel je popravil. Paničariš po nepotrebnem.

No, jst se tega ne bi sla igrat. Drama gor al dol.

Avtorica, ker praviš, da zdej ne moreš več. A prej si tud avte šraufala, pa pa fasado delala, pa streho prekrivala, ok za vrickanje vem da si, ko si omenjala, skratka, vsa moška dela? Pol se pa sliši, da ženska vse vogle pr bajti podpira. Saj moškemu tako noben sploh ni na voljo ☺☺☺

Odgovor na objavo uporabnika
Špetirji, 13.06.2022 ob 06:51

Avtorica, ker praviš, da zdej ne moreš več. A prej si tud avte šraufala, pa pa fasado delala, pa streho prekrivala, ok za vrickanje vem da si, ko si omenjala, skratka, vsa moška dela? Pol se pa sliši, da ženska vse vogle pr bajti podpira. Saj moškemu tako noben sploh ni na voljo ☺☺☺

vrtičkanje*

Ce te ze zanima. Sem v osnovni soli, srednji faksu sama to ograjo strigla na roke s skarjami. Pa je bilo tega kar dosti. Vse okrog in okrog bloka pa parkirisca za avte. Poleti ni bilo fajn, ker te komarji popikajo, jst pa brez nic svinjarij od autana na sebi.

Potem je to mama prevzela dosti let, ko nisem od faksa vec pri njih zivela. Zadnja leta pa foter. V bloku se nikoli nihce ni zganil za nic. Ce bi pustili bi bila ziva meja tako visoka, da bi se letalo zaglavilo notri v pragozd ?

Do lani sem se strigla zivo mejo. Odkar imam tezave z vratno hrbtenico in bolecine v bicepsih…ramenih 24/7 ne smem tega.

Drugace sem pa norc glede strizenja ograj.

Kot studentka ko sem v Lj zivela v hisi in je bil vrt, sem naredila vse mozne oblike od srckastih dalje. Da je bilo za uzivat na travi al se ucit in gledat urejen vrt.?

Špetirji, 13.06.2022 ob 06:52

vrtičkanje*

Nisem za moska dela. Nisem pa clovek ki miruje in kvacka al krizanke resuje al gleda v zrak.

Pa se okrog bloka so vrtovi, ograja okrog in okrog. Sosedje imajo vodo za zalivat. Ze takrat je bilo toliko komarjev, ko so jih s to vodo srali, da se ni od junija do sept dalo sedet na terasi. Edino ce kavo kurijo se nekako gre za posedet 10 min. Ostalo pa ni sans da si zunaj kljub terasi in vrtu. No moji vode ne zbirajo, ne pomaga, ko pa sosedje to pocnejo.

Uni dan ko je mama fotru drzala kabel, po 3 urah ni zmogla vec, je bila po vratu in obrazu vsa popikana, vse rdece.  Kar skabo ji je ratalo od tolikih pikov. Se je kar s kisom zalila, ter sla pod tus.?

A upravnika bloka nimate, da se to plačuje in zrihta oz.najame? V teh časih…

A ni v blokih tako, da za to poskrbi upravnik in ta strošek spada pod obratovalne stroške, kateri se potem razdeli med stanovalce? A za ostalo, za kar bi moral poskrbeti upravnik, tud tisti poskrbi, ki ima glih pet minut časa?

To so tako bili problematicni ljudje v bloku. Sami izobrazenci veterinarji, pravniki, farmacevti. Moji so nestetokrat predlagali upravnika. Pa da bi bil blok vzdzrevan. Da se pobeli, naredi spodobna vhodna vrata, fasado, dimnike. Ni sans, starsem so samo nagajali. Oce se je nekaj let matral blok pobelit, notri ograjo. Pa so namenoma mu svinjali. Pa je nehal. Ko so si moji v pritlicju fasado rihtali so posiljali policijo, inspekcijo ipd. Ko so moji zeleli ogrevanje na plin se je vleklo 12 let, so se pritozevali, pa inspekcije. Fotr je popizdeval za eno 1000l cisterno met na svojem vrtu in se ogrevat cel kazin.

Velikokrat ko sem bila majhna cca 3-5 let, ko je mama prisla prva iz sluzbe in me sla v varstvo iskat je sla prej domov zakurit na drva. To je dimilo, skoraj je dimnik razneslo. Zgornji sosed, zleht pravnik ni pustil da bi dimnikarji prepucali dimnike. Samo da nam ne vlece. Mati se je 2x zastrupila z oglj.monoksidom, oce jo je nasel na tleh. Mene je posedla v dnevni na odprto okno ali poslala na vrt ven da je prezracila.

Sem tu ze pisala. Veterinar nam je strupil pse in macke. Pravnik se pritozeval.

Moji so vseeno speljali vse, ceprav je trajalo, bili so pa vztrajni.

Zdaj zivijo njihovi otroci in so isti klinc.

Jst nisem mogla verjet, pred leti smo zahtevali odstranitev azbestnih garaz. Fatmacevtka mi je trdila da to ni nevarno in da njena azbestna garaza ob nadi terasi ne bo odstranjena.

So ze prisli ljudje za to odstranit, niso dovolili. Tako da imamo edini v tem okolisu te strupene azbestne kritine.

* farmacevtka

* nasi

Meni kot studentki so tudi nagajali. Sem parkirala na terasi oz ob terasi. Oni zgoraj so imeli speljane iz balkona cevi in tocno tam kjer sem parkirala. Veckrat so balkon prali in nam zlivali dol na teraso vso svinjarijo, se posebej ko so zavohali in videli da se susi cisto perilo. Ali pa prali balkon z varikino in po tej cevi je varikina pritekla na moj avto. Za nagajat. Jst se nisem odzivala, starsa pa sta se.

Ko sem bila dojencek in v vrtu v vozicku z mamo, je zgornji pravnik cigaretni ogorek mi vrgel ali me zalil z urinom.

Skratka zleht, nori ljudje.

Ta nad njimi je bil sodnik. Zleht. Doma prezivel cas tako da je visel po vseh oknih kaj se dogaja zunaj.

Pozimi se nikoli ni ogreval. Toliko je bil skrt.

Ma kje to živite med samimi psihopati al kako?

To vam stalno nekaj dogaja, da se je za vprašat, koliko so te zgodbice dejansko resnične.

Jaz pa kar verjamem, ja…tudi za Bežigradom – Glinškova , je v enem od blokov pred leti…bila skupina Slovencev, ki je nagajala na raznorazne načine stanovalcem v pritličju…to pritličje je bilo še brez strehe in je dol letelo marsikaj, ni da bi govoril, tedanji hišni svet nič, vsi povezani…ne vem ali so bili fouš tega pritličnega stanovanja ali kaj…notri pa pridna, delovna družina, stanovanje so odplačevali po Jazbinškovem zakonu…no, saj otroci so prodali takoj, ko so lahko, ampak prej pa ni bilo mirnega bivanja…rešitve take problematike…kdo ve…selitev mogoče, ampak zakaj bi se neproblematičen umikal tistim, ki bi se špetirali ? Saj določeni normativi pa tudi so in ne moreš dopustit, da ti kozlajo na nepokrito teraso ( niso pustili strehe naredit…), da ti mečejo vse žive smeti dol, polivajo,…itd, itd…katastrofa od ljudi, žal.

Šnelca_783, 13.06.2022 ob 09:36

To so tako bili problematicni ljudje v bloku. Sami izobrazenci veterinarji, pravniki, farmacevti. Moji so nestetokrat predlagali upravnika. Pa da bi bil blok vzdzrevan. Da se pobeli, naredi spodobna vhodna vrata, fasado, dimnike. Ni sans, starsem so samo nagajali. Oce se je nekaj let matral blok pobelit, notri ograjo. Pa so namenoma mu svinjali. Pa je nehal. Ko so si moji v pritlicju fasado rihtali so posiljali policijo, inspekcijo ipd. Ko so moji zeleli ogrevanje na plin se je vleklo 12 let, so se pritozevali, pa inspekcije. Fotr je popizdeval za eno 1000l cisterno met na svojem vrtu in se ogrevat cel kazin.

Velikokrat ko sem bila majhna cca 3-5 let, ko je mama prisla prva iz sluzbe in me sla v varstvo iskat je sla prej domov zakurit na drva. To je dimilo, skoraj je dimnik razneslo. Zgornji sosed, zleht pravnik ni pustil da bi dimnikarji prepucali dimnike. Samo da nam ne vlece. Mati se je 2x zastrupila z oglj.monoksidom, oce jo je nasel na tleh. Mene je posedla v dnevni na odprto okno ali poslala na vrt ven da je prezracila.

Sem tu ze pisala. Veterinar nam je strupil pse in macke. Pravnik se pritozeval.

Moji so vseeno speljali vse, ceprav je trajalo, bili so pa vztrajni.

Zdaj zivijo njihovi otroci in so isti klinc.

Jst nisem mogla verjet, pred leti smo zahtevali odstranitev azbestnih garaz. Fatmacevtka mi je trdila da to ni nevarno in da njena azbestna garaza ob nadi terasi ne bo odstranjena.

So ze prisli ljudje za to odstranit, niso dovolili. Tako da imamo edini v tem okolisu te strupene azbestne kritine.

Pred 50 leti upravnik res ni bil obvezen, zdaj pa JE OBVEZEN, razen če ste oz.so mali blok. Ampak kot jaz razumem, je take velikosti, da ni dovoljena izjema.

V Sloveniji velja zakon, da je določitev upravnika potrebna, če ima večstanovanjska stavba več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov.

saj so poznane skupine zadrgnjencev, ki v nekem okolišu ne pustijo nič…recimo tam za bežigradom se dajejo glede stadiona, pa ko ima občina plan kakšnega napredka in bi odkupili zemljišče, da se naredi pločnik, razsvetljavo…pa takšni zavirajo, komplicirajo, nočejo, trmarijo, izsiljujejo glede cen zemljišča,…ta miselnost…namesto, da bi izpuščali, se znebili nepotrebnega….grebejo in nagajajo…pa zgodbe med sosedi…tega je še in še….težko je to urejat, žal se vpletajo potem tožbe in ni ne konca ne kraja…

Je veljajo že v starih časih, da je dober sosed zlata vreden, velja tako v hiši ali bloku.

Moji so dali gor “plasticno streho”, da so pridobili nekaj razdalje, da jim ravno na balkon vse ne leti.

To so bili bolniki, se zbrali na kupu. Ljubosumni.

Starsa sta jim bila lepa, mlada, ambiciozna. Pa pri 30 se hiso zidala. In njim je slo vse v nos. Moja mama se jim ni pustila. Ceprav je trajalo. Sele po smrti so odnehali.?

Celo zivljenje so zapravili za viset po oknih in bulit ljudi dol.

Od veterinarja zena je bila fizik in je na vse mozne nacine speljevala elektriko, da bi moji njeno placevali. Ali pa izklapljala.

V zacetku so hoteli da bi moja starsa bila njima hlapca.

Moj oce je bil inspektor. Hci od teh trzni inspektor. Bolna v glavo po starsih. Brcala policaje v jajca, hodila dol se pritozevat da oce ne sme zagat drv, z motorko grozila da ga bo razrezala. Moji niso bili navajeni policije klicat nad nobenim. Ta baba jih je enkrat kasirala od skupine ljudi kjer jim je kot trzna inspektorca po prihodu v njihovo trgovino s sadjem in zelenjavo obrnila stojnice ter pometala sadje po tleh, po steni namesto POZDRAVA. Dokler je niso naklestili da je bila na travmi 9 mesecev in dolgo na bolniski. Potem pa ni upala iz stanovanja vec.

Mojega oceta je sovrazila, ker je bil kot inspektor na zelo dobrem glasu, ona moskih ni prenesla in bila je nesrecno zaljubljena v njegovo sodelavko.

Zleht ljudje. Bolni. Zbrali so se na kupu.

Jst ko mala sem imela ful tezave z usesi. In mama je vedno gledala da me skopa in umije lase pa da sem v toplem. Zato je skrbela da je zakurila da drva. In vedno je bilo okrog dimnika vse sajasto, notri smrdelo. Obup. Niso hotelo cistit dimnikov. Potem so dimnik zacementirali. Tu je mama uspela po dolgem casu jih obtozit tega dejanja. Prisel je zdravnik na dom, videl v kakem smo, videl mene bolno z visoko vrocino in vnetji uses. Poklicala je inspekcijo, pozarno in so mogli stvari uredit. Se je pa vleklo.

Ce so se moji segrevali na elektriko, pa je fizicarka poskrbela za izklop. Redno je mami izklapljala elektriko ob sob in ned ko je mama rada kosilo pripravila v pecici, pa pecivo.

Velikokrat sem se tresla kot cucek v spalnici oz otroski sobi ker smo bili pozimi v mrzlem zaradi nagajanj. V spominu imam sploh zaspat nisem mogla ko mi je celo telo in zobje celjust od mraza drgetalo.

Tako da moji od lani so opustili kakrsnokoli urejanje notri bloka. Niti beljenje. Zakaj? Na lastne stroske ni sans.

Blok nima zaklenjenih vhodnih vrat, ne domofona. Tlaki se udirajo.Oce sam resuje problem v pritlicju kolikor lahko.

Jst sem se pa zadnja leta borila zaradi tega azbesta. Mama je bila rakasta bolnica. Najbolj proti odstranitvi je bila farmacevtka. Ki je odgnala vse ljudi in onemogocila odstranitev kritin, avta ni hotela umaknit in tezila s policijo.

Glede azbesta ne morem razumet se danes. Taka izobrazenka.

Pa vrt ko kaj posadi sosed mu pokrije z azbestom. Dobro vem azbest in dez kaj prinese solati in zemlji tam.

Toliko denarja kot imajo bi lahko imeli steklene urejene garaze.

Vsi okrog so azbest odstranili v ulici, sem zbirala podpise. Vsak podpisal. Edino nas blok ne.

Jst sem imela dosti tezav z usesi. Vnetja, kri iz uses. Ni mi mogla zagotovit topel prostor po feniranju lask. Verjetno imam zdaj tezave z usesi in vrtoglavicami, ker uho izpostavi davek v odrasli dobi, vsako vnetje drago placas.

Mama me je v akutnih tezavah z dimnikom pustila popoldan za 2 ure pri sosedi dokler so prezracevali ali se ukvarjali z intervencijo gasilcev, pozarne inspekcije….tako da sem bila bolj na toplem. Tezko ji je bilo placat varstvo sosedi, saj sta hiso zidala. Za hrano ni bilo.

Stanovanje je bilo treba veliko zracit zaradi oglj.monoksida in pozimi ko je bil mraz jst sem se tresla kot cucek. Imela sem bronhitise, astmo verjetno od teh saj in smradu.

oh a res, 13.06.2022 ob 11:00

Pred 50 leti upravnik res ni bil obvezen, zdaj pa JE OBVEZEN, razen če ste oz.so mali blok. Ampak kot jaz razumem, je take velikosti, da ni dovoljena izjema.

V Sloveniji velja zakon, da je določitev upravnika potrebna, če ima večstanovanjska stavba več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov.

V bloku je 7 stanovanj, eno od teh obcinsko( garsonjera)

Šnelca_783, 13.06.2022 ob 11:30

Jst sem imela dosti tezav z usesi. Vnetja, kri iz uses. Ni mi mogla zagotovit topel prostor po feniranju lask. Verjetno imam zdaj tezave z usesi in vrtoglavicami, ker uho izpostavi davek v odrasli dobi, vsako vnetje drago placas.

Mama me je v akutnih tezavah z dimnikom pustila popoldan za 2 ure pri sosedi dokler so prezracevali ali se ukvarjali z intervencijo gasilcev, pozarne inspekcije….tako da sem bila bolj na toplem. Tezko ji je bilo placat varstvo sosedi, saj sta hiso zidala. Za hrano ni bilo.

Stanovanje je bilo treba veliko zracit zaradi oglj.monoksida in pozimi ko je bil mraz jst sem se tresla kot cucek. Imela sem bronhitise, astmo verjetno od teh saj in smradu.

In kaj se je zgodilo s tisto hišo, ki sta jo zidala, da sta še zdaj v tem bloku?

sosedka, 13.06.2022 ob 11:12

Je veljajo že v starih časih, da je dober sosed zlata vreden, velja tako v hiši ali bloku.

Ja. Dober sosed je zlata vreden.

Se spomnem pred leti. Sem pripeljala enega duhovnika, Igor Loviscek, duhovnik k karizmo. In on veselo pride prvic k nam, mama ga caka na terasi. Se pozdravita, si malo ogleda okolico, vrt in pogleda gor na balkone. Prisel je na teraso in rekel obema “o bog pomagaj, kaki ljudje so to, stojijo na balkonu in hudobno gledajo, zli ljudje po pogledu.

In blagoslovi stanovanje. Se malo ustavi na terasi ter ob prigrizku poklepeta. Pa zapre oci in zacne molit. Potem rece “tu je veliko zlo  nad vami sta 2 soseda hudobna, ukvarjata s crno magijo, sovrazijo vas iz dna srca”. Potem sem jst rekla da na terasi je vedno ocetu zginil levi ali desni cevelj. Oce se je vedno zgovarjal da to pes pocne( imeli smo res psicko mesancko ki je znosila vse cevlje iz terase na travo in tam delala kombinacije, se igrala). Pa mami je zginjal modrcek ko se je susil na terasi. In ta duhovnik ji rece, dajte robo susit raje notri ali jo pobrat takoj, ne puscat cez noc ali ko vas ni doma. Da ne bo kaksen rak na prsi narejen. Moja mama ni verjela v to. Jst pa sem take stvari resno vzela. Naslednje poletje, leto po blagoslovu stanovanja sem peljala mamo k temu duhovniku da moli za njeno zdravje. Odkrili so ji raka na dojki in bezgavkah. Po sliki je bil podoben macki z rogovi. In ta duhovnik moli za njo, se prej ji rece “no ste vidla kako zlo prihaja iz bloka kjer zivite”. Meni je bil ta duhovnik vsec, ker je bil preprost in je imel dar prerostva. Moli in rece “avto vas pripelje pred blok in konca se vas rak”. In jst po tistem tuhtam kaj bo, bo ozdravljena al jo pobere…saj sem njegove preroske besede vedno 1000% jemala. In je res tako bilo zadnje obsevanje jo je pripeljal prvic in zadnjic sanitetni prevoz pred blok.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close