Monaco
Ne??? Sicer na “meji” nihče ne preverja potnih listov, ampak Monaco ne omogoča vstopa brez potnih listov 🙂
Zgodilo se mi je v Monacu, kjer policisti občasno opravljajo legitimiranje (spada med njihove naloge) in se ne zadovoljijo z osebno izkaznico (sem poskusil da vidim ali se bodo zadovoljili z osebno, ampak so tam policaji precej natančni in hkrati izredno vljudni in na nivoju). Ker sem imel tudi potni list, ne vem kaj bi se zgodilo če ga ne bi imel. Torej če boš imel to smolo da naletiš na vestnega policista, bo lahko zoprno.
Vem, da lahko prestopiš mejo s Francijo zgolj z osebno izkaznico, zanima pa me, če velja to tudi za mejo z Monakom?
Datum: 02.12.2003
Kategorija: Osebni dokumenti -> Osebna izkaznica
Odgovor:
Potovanje brez potnega lista v države, s katerimi Slovenija nima sklenjenih posebnih bilateralnih sporazumov, ni dovoljeno. Pravica do vstopa v neko državo zgolj z osebno izkaznico je torej vezana na bilateralni sporazum. Ker Slovenija nima sklenjenega tovrstnega sporazuma z Monakom, je odgovor na vaše vprašanje nikalen.
Ob tem Vas želimo opozoriti tudi na to, da to pravilo velja, tudi če med dvema državama ni mejnih kontrol.
Vir: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/faqKategorijaVprasanje.euprava?faq.id=24&faq.vprasanje.id=50
Od 1. maja naprej pa je dovolj osebna izkaznica.
Izhajajoč iz pravnega reda EU so po 1. 5. 2004 državljani držav pristopnic, tudi Slovenije hkrati tudi državljani države članice EU. Za državljane držav članic EU je predviden vstop na celotno ozemlje EU z osebnim identifikacijskim dokumentom. To sta v slovenskem primeru potni list in osebna izkaznica. Po pravnem redu EU so glede teh pravic z državami članicami EU izenačene tudi Norveška, Islandija, Švica, Liechtenstein, Monako, Vatikan in San Marino. Če se ti pogoji ne bodo spremenili, od 1. 5. 2004 dalje lahko potujemo v vse naštete države z enim od teh dveh dokumentov.
Forum je zaprt za komentiranje.