Molji v kuhinji
Plesen in vlaga…… To morate nujno sanirat.
Plesen in vlaga…… To morate nujno sanirat.
http://www.mouldportal.com/mould_mites.html
[/quote]
Hvala! Smo pogledali, ce je kje kaka plesen in je ni bilo nikjer, pa smo vseeno preventivno pospricali z Mellerud (sredstvo za odstranjevanje plesni). Je pa po mojem najvecji problem vlaga, ker se v kuhinji kuha, in pes. Vidim, da bo to velika “bitka”.
pohištveni črv morda? http://www.promin.si/hylotrupes/pohistveni_crv.htm
tudi nove je treba dobro preveriti – jaz sem jih enkrat prinesla iz trgovine Alnatura laneno seme celo v zrnju – še dolg rok trajanja – notri pa vse pajčevinasto od žužkov in črvi so lezli… sem samo stran metala…
kupila sem dve vrečki – iz ene odprte so letali, ko sem ugotovila, pogledam še drugo zaprto, enako vse prepredeno.
res ni druge kot samo popolni pregled vsega in samo stran z odprto hrano
Ne morem verjet, da toliko ljudi mece hrano stran. Uzitno, dobro hrano, za katero ste placali??? Tudi sama sem imela ze molje, pa nisem nic stran metala. Vse sem lepo presejala in dala v neprodusne posode. Tudi ce je kak molj kje, ne more ven in se ne razmnozuje. Najvec moljev se mi zdi pride z jesprenjem s trgovin. Odkar vse presujem v neprodusne kozarce, nimam tezav. Molji niso strupeni, da mecete stran. Vec ogabnih zivalic imate na tipkovnici in mobijih, pa jih verjetno ne mecete v smeti???
pohištveni črv morda? http://www.promin.si/hylotrupes/pohistveni_crv.htm
[/quote]
Ta je že bolj podoben temu, ki ga iščem. Mislim pa, da nima tipalk in je praviloma manjši.
Pa iverka je, se tja tudi zarijejo?
Ta je že bolj podoben temu, ki ga iščem. Mislim pa, da nima tipalk in je praviloma manjši.
Pa iverka je, se tja tudi zarijejo?
[/quote]
V staro iverko tudi, v novejše nisem videl da bi. Česar se pa dotaknejo je pa tako kot prah. Sem imel neka starega lesa nad garažo, ko smo kupili hišo in misliš da je nekaj, ko pa v roke primeš se pa dobesedno zdrobi v prah. Še za kurt ni nič vredno, kaj šele za drugo. Tako da kaki stariu leseni predmeti v hiši zanjo bit kar problem, če niso dobro zaščiteni s premazi, če je ap črv prej notri pa tudi premaz ne pomaga.
To si prinesemo domov iz trgovine.
Jaz tudi vse stran vržem, zaradi moljev ne delam velikih zalog. Hudo mi je vreči stran kakšna zmleta semena, ampak ne gre drugače. Zadnjič sem jih našla še v čiliju :(((
Moko, ovsene kosmiče… vse dam za nekaj ur v zamrzovalnik. Če je slučajno kaj, da se ne razraste. Tiste stvari, ki so pakirane tako, da vidiš vsebino skozi prosojno okence, vedno poglej. Moke pa žal ne moreš dobiti tako zapakirane.
V staro iverko tudi, v novejše nisem videl da bi. Česar se pa dotaknejo je pa tako kot prah. Sem imel neka starega lesa nad garažo, ko smo kupili hišo in misliš da je nekaj, ko pa v roke primeš se pa dobesedno zdrobi v prah. Še za kurt ni nič vredno, kaj šele za drugo. Tako da kaki stariu leseni predmeti v hiši zanjo bit kar problem, če niso dobro zaščiteni s premazi, če je ap črv prej notri pa tudi premaz ne pomaga.
[/quote]
Hm, res je kuhinja stara do 10 let, a prejšnja je bila še mlajša. Nismo zaznali, da bi karkoli trohnelo. Ob selitvi se je hrana prenesla, hroščki so se prikazali kasneje. Večkrat smo prečistili vse, jih ni nikjer za videti, potem se pa kar naenkrat pojavi kakšen. Se mi zdi, da so bližje čajem in zeliščem kot recimo moki in testeninam ipd.
Ni jih v izobilju, ampak od nekje morajo priti. Mislim, da so ličinke navadni beli mali cca 2 mm dolgi črvički.
Pri siblingu sem opazila poleg mould mites tudi ene cudne gosenice (sem nasla dva), so take kosmate in velike kake 3-4 mm ter rjave barve. In plazijo se po steni.
Imajo sicer zelo cisto, samo verjetno pes (mali pekinener) prinese domov s sprehoda. Ali pa dobis s hrano? Kje pa to kupujete tako hrano, kjer so molji? V vecji embalazi, kot je npr. XXL size ali 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} gratis? Da ne bo pri njih tudi tak problem.
V trgovini kupi tiste lepilne listice za kuhinjske molje, se lepo nalepijo gor.
Sama sem 3x vse vrgla stran in precistila, na vsake 3-4 mesece so se spet pojavili, zdaj imam v vseh omaricah na vratih nalimane listice in se pojavi sem tja se kak, a nic pretresljivega. Zamenjam jih na kake pol leta.
Prvi listki so bili pa polni moljev!
Ti molji so kot politiki – vedno se spet kdo pojavi od nikoder in dela škodo. No, v glavnem je problem v tem, da je problemov več:
1. Žrejo vse, kar vsaj malo spominja na kakršnokoli hrano. Pregrizejo se celo skozi plastične vrečke (nisem še uspel ugotoviti, ali odrasli (leteči) molji (torej matere) ali ličinke oz. črvi. Zanimivo je, da vlage sploh ne pogrešajo (kot črvi lahko vse življenje preživijo v popolnoma suhi hrani. Lezejo po stenah in stropovih in pridno iščejo hrano.
2. Ko so ličinke (črvi) dovolj zrele (so belkaste barve, podobne gosenicam, dolge ca. 1 do 1,5 cm), se zalezejo zabubit kamorkoli, samo da je suho, toplo in da imajo mir. Zlezejo v zloženo, nerabljeno perilo, zavlečejo se v kup papirja (časopisi, zvezki, knjige, …), ki stoji pri miru kje v kotu ali omari, pa seveda kar v hrani, … Malo se zapredejo v svojo svileno nit in počakajo, da preobrazba mine in kot odrasli molji odletijo na ženitev. Po parjenju samica odloži jajčeca in krog se ponovi.
3. Potrebno je veliko časa (pri nas to poteka že šesto leto), vztrajnosti, dela in denarja, da se jih dokončno znebiš. Leteče molje je treba pobiti (zmečkati), prav tako plazeče in zabubljene črve. Za leteče samce so odlične razne lepljive feromonske vabe in pasti, na katere se prilepijo in poginejo. Črve in bube pa je pač treba zmečkati.
3. Zaradi tega se ne smeš sekirati in sramovati, tako kot ne zaradi uši, mravelj ipd. Tudi ne sme se ti to zagravžati. Če dobro pomisliš, so pravzaprav črvi najbolj čiste živali. Treba je biti pozoren, sproti uničevati vse odrasle osebke in njihov naraščaj, pa paziti, da jih slučajno ne širiš naokrog.
Anonimno 1453, 23.08.2025 ob 19:35
Ti molji so kot politiki – vedno se spet kdo pojavi od nikoder in dela škodo. No, v glavnem je problem v tem, da je problemov več:
1. Žrejo vse, kar vsaj malo spominja na kakršnokoli hrano. Pregrizejo se celo skozi plastične vrečke (nisem še uspel ugotoviti, ali odrasli (leteči) molji (torej matere) ali ličinke oz. črvi. Zanimivo je, da vlage sploh ne pogrešajo (kot črvi lahko vse življenje preživijo v popolnoma suhi hrani. Lezejo po stenah in stropovih in pridno iščejo hrano.
2. Ko so ličinke (črvi) dovolj zrele (so belkaste barve, podobne gosenicam, dolge ca. 1 do 1,5 cm), se zalezejo zabubit kamorkoli, samo da je suho, toplo in da imajo mir. Zlezejo v zloženo, nerabljeno perilo, zavlečejo se v kup papirja (časopisi, zvezki, knjige, …), ki stoji pri miru kje v kotu ali omari, pa seveda kar v hrani, … Malo se zapredejo v svojo svileno nit in počakajo, da preobrazba mine in kot odrasli molji odletijo na ženitev. Po parjenju samica odloži jajčeca in krog se ponovi.
3. Potrebno je veliko časa (pri nas to poteka že šesto leto), vztrajnosti, dela in denarja, da se jih dokončno znebiš. Leteče molje je treba pobiti (zmečkati), prav tako plazeče in zabubljene črve. Za leteče samce so odlične razne lepljive feromonske vabe in pasti, na katere se prilepijo in poginejo. Črve in bube pa je pač treba zmečkati.
3. Zaradi tega se ne smeš sekirati in sramovati, tako kot ne zaradi uši, mravelj ipd. Tudi ne sme se ti to zagravžati. Če dobro pomisliš, so pravzaprav črvi najbolj čiste živali. Treba je biti pozoren, sproti uničevati vse odrasle osebke in njihov naraščaj, pa paziti, da jih slučajno ne širiš naokrog.
Nič se ne znebiš moljev, nimaš ti pojma. Odpreš vrata takoj prileti kakšen noter. Tisti, ki nimate komarnikov pa še čez okna. Letos recimo jih je veliko. Rešitev so feromonske vabe. Pa elektronski lopar tudi, ta itak vse pofenta, kar mu z lučko uspe privabit.
Na pomoč, 26.12.2017 ob 13:53
Te golazni je vedno več! Zdaj mi že letajo po vsej kuhinji. Začelo se je v omari, kjer imam shranjene testenine, riž, moko, kosmiče, čaje ipd. In natanko v tej omari se najverjetneje tudi množijo. Kako naj se jih znebim? Na googlu piše, da pomagata lovor in sivka. Ali je to res? Ali je že kdo izmed vas imel opravka s to golaznijo?
ZDaj cveti sivka..jaz sem si šopek dala v kuhinjo..je bilo bolje..zdaj se spet pojavljo..prvo leto..nikoli prej…in imam hiško za molje..sem pa tudi vse odprto vrgla v smeti…in pobrisala police
Forum je zaprt za komentiranje.