Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Molji v kuhinji

Molji v kuhinji

Te golazni je vedno več! Zdaj mi že letajo po vsej kuhinji. Začelo se je v omari, kjer imam shranjene testenine, riž, moko, kosmiče, čaje ipd. In natanko v tej omari se najverjetneje tudi množijo. Kako naj se jih znebim? Na googlu piše, da pomagata lovor in sivka. Ali je to res? Ali je že kdo izmed vas imel opravka s to golaznijo?

Najprej zavrži vso to hrano.
Lahko so tudi v čaju, čokoladi…..
Potem pa vse omarice dobro umij.
Jaz imam vso to hrano v dobro zaprtih posodah, redno preverjam rok uporabnosti.
V 20letih svojega gospodinjstva še nisem imela nobenega molja.

Preden molj dozori do letečega stanja, se mesece razvija iz jajčeca, ličinke, bube … poišči izvor, nekje jih imaš in glede na to, da so prešli v spolno zrelost (letijo), jih boš čez mesece verjetno spet imela, ker se ti bodo spet nekje zaredili.

Najbolje je vse vrečke pregledat, če je notri kakšna mreža, kot mini pajčevina – to so jajčeca moljev. Vse vrzi stran, prebriši omarice in preveri še vse ostale naravne materiale. radi se zaredijo tudi v kakšnih suhih rožah, posušenih zeliščih, začimbah … vse preglej, počisti, vrsi stran in potem tedensko vse to pregleduj.

Lovor, sivka … mogoče, ampak to bolj kot preventiva. Kurativa pa hišice za molje, dobiš v trgovini, nastavi jih, da se polovijo notri, je kar dobra vaba.

Isto kot zgoraj, pa nastavi jim feromonske pasti.

Sicer jaz vso suho hrano dam za par dni v freezer, da morebitne ličinke pocrkajo. Potem pa vse pretresem v posode ki se dobro zapirajo.

Kot so ti svetovale. Vrži stran vse, kar hraniš v vrečkah in je odprto (riž, polento, gres …), razen novih odprtih stvari (prej vseeno preveri), pomij omarico in zloži nazaj. Se zgodi, ni treba nič nastavljati proti moljem, omaro preglej in bo ok.

po čiščenju seveda … v kot omarice daj košček vate, gor nakapljaj par kapljic olja čajevca, čajevec jim grozno smrdi

… in če imaš potem hrano zaprto v kovinskih / steklenih / plastičnih posodah, lahko narediš še to, kar naredim jaz;
po pomivanju omaric, jih še premažeš s kisom – in ko se posušijo, zadnje stene in kote prešpricaš z Biokill-om. Pustiš da se posuši in potem stvari zložiš nazaj noter.
Seveda ne tako, da bi kakšen ostanek biokill-a prišel v direktni stik s hrano.

Čajevec ne smrdi le moljem, tudi ljudem. Kdo varga bo pa vohal. Sicer pa vsakega takoj zatolči, ki ga vidi letet, v tem toplem vremenu priletijo tudi od zunaj, v špecarijah se tudi dobijo vabe, itak pa stran zmetat vse od testenin, moke, riža, kot so že napisale.

V 25 letih gospodinjstva misem imela moljev, moja mama jih nima v 45 letih!
Ampak letos jih pa imam in se jih ne znebim za bohamileha!
Ze 3x sem vse stran zmetala, komplet vse, vse pomila in obrisala, imela celo tiste lovilce za molje, ni jih bilo 2 meseca, zdaj spet!

Najprej preglej omaro z moko, testeninami. Potem pa v trgovini kupi un trikotnik na katerega se prilepijo molji. Pri nas smo zamenjali ene 3, potem jih ni bilo več. Seveda pa vsak mesec pregledam omaro z živili. Pa velikokrat presejem kaše in podobne zadeve v tupperware posode ali vreče. Da res
nimajo kej za jest 🙂

Čajevec ne smrdi le moljem, tudi ljudem. Kdo varga bo pa vohal. Sicer pa vsakega takoj zatolči, ki ga vidi letet, v tem toplem vremenu priletijo tudi od zunaj, v špecarijah se tudi dobijo vabe, itak pa stran zmetat vse od testenin, moke, riža, kot so že napisale.
[/quote]

meni npr. zelo diši ta čajevec, pa sem tudi človek 🙂

Z besedo trikotnik sem mislila tole:

https://www.google.si/search?biw=1536&bih=753&tbm=isch&sa=1&ei=kWZCWpyAHZDIkwWts4XYAg&q=past+za+molje&oq=past+za+molje&gs_l=psy-ab.3..0i24k1.3917.4616.0.4832.4.4.0.0.0.0.186.479.2j2.4.0….0…1c..64.psy-ab..1.1.186….0.pEjWyVVaFqE#imgrc=vkp5tojqnAHSFM:

V 25 letih gospodinjstva misem imela moljev, moja mama jih nima v 45 letih!
Ampak letos jih pa imam in se jih ne znebim za bohamileha!
Ze 3x sem vse stran zmetala, komplet vse, vse pomila in obrisala, imela celo tiste lovilce za molje, ni jih bilo 2 meseca, zdaj spet!
[/quote]

Ja a delaš vse kar so zgoraj svetovali? Suho hrano takoj ko jo prineseš iz trgovine daj v freezer, pa nabavi posode za shranjevanje ki dobro tesnijo, kamor boš potem vse to presula.

vsa živila imam v takšnih steklenih posodah, moljev ni

https://mojpogled.com/kuhinjski-molji/

Molje prineseš že iz trgovine, jaz sem odprla vrečko ješprenja, neprodušno zaprta, so bili notri.

Ja a delaš vse kar so zgoraj svetovali? Suho hrano takoj ko jo prineseš iz trgovine daj v freezer, pa nabavi posode za shranjevanje ki dobro tesnijo, kamor boš potem vse to presula.
[/quote]

3x sem zmetala vse stran, od čaja, zelišč in začimb, vse žitarice, moko inriž itak, polento, ješprenj, testenine, orehe, celo cedevito, skratka ni da ni, kar nisem vrgla stran in to direk ven v kanto, ne notri, vse prebrisala po 2x, za zihr, vse posode pomila v pomivalcu na 70, kupila novo zalogo, vse pregledala in spet. Kupila pasti, bil 2 meseca mir in spet ponovila vajo. Zdaj spet po dveh mesecih.
Edino kar res nisem, nisem zamrzovala kritičnih živil.

Nikdar nisem imela moljev, moja mama tudi ne, tašča tudi ne, od nikogar drugega nič ne dobim, tako da ali so prišli od zunaj ali pa iz trgovine, a se tega hudiča očitno ne znebiš…

3x sem zmetala vse stran, od čaja, zelišč in začimb, vse žitarice, moko inriž itak, polento, ješprenj, testenine, orehe, celo cedevito, skratka ni da ni, kar nisem vrgla stran in to direk ven v kanto, ne notri, vse prebrisala po 2x, za zihr, vse posode pomila v pomivalcu na 70, kupila novo zalogo, vse pregledala in spet. Kupila pasti, bil 2 meseca mir in spet ponovila vajo. Zdaj spet po dveh mesecih.
Edino kar res nisem, nisem zamrzovala kritičnih živil.

Nikdar nisem imela moljev, moja mama tudi ne, tašča tudi ne, od nikogar drugega nič ne dobim, tako da ali so prišli od zunaj ali pa iz trgovine, a se tega hudiča očitno ne znebiš…
[/quote]

se znebiš, samo vztrajna moraš biti, pa tudi zračnike je treba z biokilom pošpricat in ne se bat čajevca, saj ne smrdi, ko se navadiš

se znebiš, samo vztrajna moraš biti, pa tudi zračnike je treba z biokilom pošpricat in ne se bat čajevca, saj ne smrdi, ko se navadiš
[/quote]

V omarice sem dala vato s sivko, bom poskusila še čajevec, meni čajevec ne smrdi.
Bom poskusila tudi z zamrzovanjem: koliko časa mora bit v zmrzovalniku?
Zračnik imamo v kopalnici in wc, no, nanju nisem pomislila, bom prešpricala in dala čez gosto tkanino.

V omarice sem dala vato s sivko, bom poskusila še čajevec, meni čajevec ne smrdi.
Zračnik imamo v kopalnici in wc, no, nanju nisem pomislila, bom prešpricala in dala čez gosto tkanino.
[/quote]
res poskusi čajevec, tudi v omare s perilom daj kakšno vatico z njim

zračnike sem zaprla z gosto tkanino od prozornih zaves … ko piha veter, je včasih prineslo svinjarijo v kopalnico, zdaj ne več

za zamrzovanje piše par dni, tega jaz nikoli ne delam, ker nimam prostora v skrinji niti mm 🙂

[/quote]

Baje naj bi bilo dovolj 24 ur, jaz za ziher pustim v freezerju vsaj par dni ali dalj, nič ne hitim.

Jaz nimam moljev, imam pa neke čudne ščurke. Mičkene. Niso črvi, niso ličinke, niso molji, ampak male temno rjave živalce. Najdem jih povsod. V moki, gresu, testeninah, začimbah, benkotu. Vse sčistla že 100 krat, s čistili, s kisom, ni da ni, a se še kar od nekod jemljejo. Aja pa hitro hodijo. Pojma nimam od kod se jemljejo in kaj je to za ena golazen.

Jp, dobil enkrat v kupljenih testeninah. Poglej to stran, je veliko zanimivega na tem področju. 🙂 http://www.magnetik.si/skodljivci/insekti/skladiscni-insekti/

Tole z zmrzovanjem je malo mimo. Ker tiste žužke . Licinke, karkoli itak porem pojeste, fuj in nehigienicno. Bolje pregledat , ko se prinese iz trgovine vsako stvar in jo preseliti v plasticne ali steklene zadeve. Pa pasti nastavit, vse pregledat, prebrisat z belim kisom

Seveda jih pojemo – beljakovine pač. Saj niso strupeni.
Mislim da pretiravaš s kompliciranjem.

Pa da še jaz izkoristim temo.

Vsake toliko najdem mini hrošča, velikost cca 2 mm. Je temno rjave barve, “gladek”, brez tipalk. Malo malo leti, sicer pa počasi hodi. Mislim, da se včasih tudi v kroglo zvije oziroma včasih ne veš, ali je žival ali ne.

Na zgornjem linku ne najdem česa podobnega. Kaj bi lahko to bilo? Kako odstraniti? Ne vem, od kod izvirajo, nikoli jih ni videti kje. Morda čaj?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close