Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Moka za krofe

Moka za krofe

Pozdravljene
Danes nameravam delat krofe po Tajninem receptu. Zanima me ali je dovolj , če uporabiš namensko moko za krofe ali moraš vseeno mešati z ostro moko?
Pa še to, kako naj dam marmelado v krofe?
Hvala in lep pozdrav

Dobra bo ta namenska moka za krofe.
Marmelado v krofe “nafilaj” z pisalko za torte, ki ima tisti malce daljši, kake 3 cm dolg, nastavek.
Lahko pa tudi testo razvaljaš tanjše, izrežeš kroge, na sredino kupček marmelade (ne prevelik), pokriješ z drugim krogom testa, malce stisneš ob robovih in še enkrat izrežeš z malce manjšim modelčkom. Tovrstna izdelava je zahtevnejša.

Ojla!
Glede marmelade…
Menim, da se bolj splača zapravit tistih nekaj tolarjev (mislim, da okrog tisočaka do največ dveh) in nabavit garnirno vrečko – vrečko za okraševanje, kot pa tvegat, da krofi ne bodo dobro pečeni…

Marmelada je namreč težka in bo krofe potopila v olje. S tem je večja možnost, da krof ne bo imel venčka. Poleg tega je možno, da se testo okrog marmelade ne bo dobro speklo…

Ob receptu za krofe, po katerem jih delam (žal ga nimam pri roki, da bi ga napisala), sem dobila še nekaj navodil. In moji krofi so se po izgledu že ob prvi peki lahko kosali s trojanskimi (po okusu pa so bili dosti boljši)…

No, med navodili je bilo omenjeno tudi polnjenje krofov.

Pečeni naj se malo ohladijo (priporočljive so papirne brisačke)… Tako se naredi struktura testa, ki ne bo “pocasta” okrog marmelade. Polni se še mlačne, s segreto in razmešano marmelado, potem se jih pa postavi “na bok” da marmelada ne zleze ven…
Še malo sladkornega prahu in – njamiiiiiiiii

Dobre in lepe krofe )))
LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Marmelado v krofe lepo napolniš s taperverjevo kroglico za smetano ali z veliko plastično medicinsko brizgo, pa tudi s testomatom za piškote. Pa seveda z vrečko za krašenje…
LP, Miranda

Luja, tudi jaz sem pekla po Tajninem receptu in krofi so odlicno uspeli! Delala sem vse po navodilih, tudi moke sme dala pol kg ostre in pol kg mehke bele moke. No, nekaj majhnih sprememb sem pri sestavinah res naredila – o tem se pisala ze v postu “krofi – lojzka ali kdo drug” – poglej pod to temo, ce te zanimajo moje izkusnje in spremembe v receptu!
Dobri so pa za dol past! 🙂

LP

Za krofe uporabljam Farino univerzal (že mešana mehka in ostra moka), danes pa je nisem imela in sem uporabila Primorsko posebno moko (Mlinotest). Tudi iz te moke so prišli krasni krofi!
Letos sem jih že dvakrat delala po Tajninem receptu in moj prejšnji recept je šel počivat. Saj so bili tudi dobri, ampak tako malo dela, kot je s krofi po Tajninem receptu, pa še ne!
Hitri, dobri, lepi. Za recept sta me prosili tudi mama in teta (obedve dobri kuharici!) – to pa pove vse, a ne?!

Tajna, če tole slučajno bereš – HVALA TI za ta dober in preprost recept. Sedaj pred krofi ne bom več imela treme!

Jaz sem jih tudi včeraj delala in so lepo uspeli, samo ali je možno, da so premalo vzhajali? Danes so čisto zbiti, nič kaj rahli. Izgledajo sicer lepo, ampak me vseeno zanima, če je katera poskusila dvakrat vzhajat (najprej samo testo, potem pa še kroglice).
Sicer pa tudi jaz še enkrat – hvala, tajna, za tako dober in preprost recept.

No, pa se komentar moje babice, ki je je vceraj mama pekla krofe po tajninem receptu – sem govorila z njo vceraj popolde, ko so bili krofi ze speceni, in odziv je bil takle:
“No, to so pa zgleda res eni cudezni krapi (in vrisk v ozadju na telefonu)!”
Kaj ni to prekrasno slisat!? :)) Recept je nato potoval na vec razlicnih konec po telefonu 🙂

Zvecer smo sli v nas mercator center malo nakupovat, srecamo ene kolege, se ustavimo in se pogovarjamo – mami izda najin uspeh pri krofih in glej – tista gospa je ze prosila za recept (ker je rekla da njej nikoli ne uspejo), in nato ne mine 3 minute, ko se pripelje stric (moz od tete, ki jej bila vceraj med peko krofov tudi pri babici in si je seveda tudi ona prepisala recept) – pride s tistim velikim vozickom, noter pa le nekaj malenkosti, in rece – “Mene so pa poslali pa po ostro moko….” In jaz v smeh – seveda za krofe :))) In potem smo se smejali vsi, ki smo bli tam, na racun ostre moke, in potem nasli se vec vzrokov za smeh (eni smo imeli v vozicku tune Calvo, drugi Rio Mare, in potem saj veste kako gre tole zbadanje z “navadnimi tunami” :))))

Tako da, Tajna, tvoji krofi so zakon in se enkrat hvala, da si recept delila z nami – v imenu vse moje “zlahte” :))))

Babi, zdaj pa res moras poskusit tudi ti! 😉

LP, zala

Jaz jih bom pekla jutri zjutraj, ker potem prideta starša domov. Upam, da bodo uspeli tudi meni.

Lp, Maja

Hojla,

ja punce kar smeje se mi in lepo mi je pri srcu, ko še letos se spominjate mojega recepta za krofe. Kaj, da se je še spomnite, s pridom jo uporabljate in je ne morete prehvaliti. Kdo bi si mislil. Dok nisem imela tega recepta sem tudi jaz preizkušala vse sorte receptov in stepala testo kot zmešana, saj veste 20 let nazaj ni bilo kruhomatov in mešalcev za testo…. pa so bili moji krofi kot palačinek. :))) Sedaj se smejim ob tem, a takrat sem se jokala. Na žalost pa nikogar nisem imela, ki bi mi znal kaj svetovati. Tašča 8naj počiva v miru) mi ni znala svetovati, ker jih nikoli ni pekla, okoli sosedov pa nisem hodila. NO do recepta sem se dokopala v službi, paše to čisto slučajno, ko se je ena hvalila. In sem ji rekla, da naj mi prinese. Takrat mi je zabičala , da je ne smem nobenemu datu (no to je bilo pred 20 leti), sedaj pa to ne velja več. Seveda in že prvič so moji krofi bili takšni, da so me hčerke vprašale:” Ja mami, kaj si že čarala, da so tako lepi krofi?”. Namreč recept mi je posredovala ena izmed kuharic, ki je delala pač v obratu, ki je bil znan po dobrih krofih.

Ja punce hvala vam, za vse pohvalne besede in prav vesela sem, da lahko delim z vami to “majhno skrivnost” velikih kuharjev.

Lep pozdrav vsem in veliko dobrih pustnih krofov!
Tajna

Hej, Tajna!

Povedala sem ze, da v svojem zivljenju se nisem delala krofov; samo pomagala pri cvretju.

Danes sem se pa lotila po tvojem receptu. In rezultat? Zelooo zadovoljna –
zaradi preprostega postopka in res dobrooooo. Hvala ! 🙂
Tudi maskare, ki so popoldne pridno zvonile na vrata so jih bile vesele.
Mackona pa maskar ne!

Ko smo imeli psa, je bil nad maskarami ogorcen. Danes sem pa opazovala svoja mackona. Vedno se obiskov zelo razveselita, tudi nepoznanih.
Maskar pa ne!!! Potem sta ze ob zvonenju zacela pihati:)))

Lep pozdrav Babi

Jaz sem pekla krof samo enkrat pred sedmimi leti, pa so bili takšni, da so romali v smeti. Tokrat pa sem ob prebiranju lanskoletnih postov in Tajninem receptu probala in moram se pohvaliti, da jih bom jutri že tretjič pekla, ker so zelo dooooobri in izginejo zelo hitro. Edino kar sem prvič narobe naredila, da jih nisem pokrila s pokrivalko in mi niso naredili venčka. Drugič te napake nisem ponovila, sicer še niso bili kot iz trgovine ampak kar precej podobni, dobri pa veliko bolj. Jutri se preizkusim še tretjič in upam, da bodo imeli vsi venček.

Ola !

Tudi jaz sem jih danes naredila in so ful dobri. Samo nimajo venčka, mislim, da je bilo krivo to, da je bilo preveč olja, čeprav sem delala po navodilih.

No, drugič bodo lepši. Glavno, da so dobri in nič mastni :))

Lp, Maja

Oh Babi ko bi me ti vdela kako sem se smejala ob prebiranju tvojega posta, zlasti tistega o mačkonih. Kar solze so mi tekle – solze veselja.

Čestitam, ker si bila korajžna in si se preizkusila v peki drofov. Jaz jih bom pekla danes, da bodo bolj frišni, če ne bodo kam izhlapeli prej. ja moj bo stal zdraven ko bodo šele vhajali, pa me spraševal, če so že za probat. Ah, ja…. Lepo je, ko človek doma peče krofe, ker to da nekam praznični vonj, vzdušje v hiši. Na žalost premalo cenimo to in premalo ohranjamo tradicionalne zadeve. Mladi pravijo, eh – vendar ko bodo starejši jim bo to pomenilo kar precej in tudi sami bodo začeli ceniti te tradicionalne dobrote in z njim povezane običaje.

Še enkrat bravo za krofe!

Tajna

Mislim, da je venček odvisen le od pravilno in primerno vzhajanih krofov.
Preveč olja nič ne škodi (razen, da ga več porabiš), če ga daš premalo, pa lahko povzroči, da se na spodnji strani krof preveč zapeče, ker se “tišči” dna.
Meni so letos uspeli krofi tako kot še nikoli. Dolgo sem tehtala po katerem receptu naj se jih lotim, pa sem zadnji trenutek dobila enega od sodelavke in ni mi žal. Vsi so se lepo narasli, čisto vsi brez izjeme so imeli lep venček, bili so izjemno rahli (to je posledica dodatka pecilnega praška) in niso bili mastni. Uporabila sem moko in ostale sestavine sobne temperature, le mleko je bilo toplejše. Testo sem fino pregnetla – “utepla” s kuhalnico, kakih 15 minut (po babičinem in maminem načinu 🙂 pustila 1/2 ure hajati, nato sem jih nežno razvaljala (ta sistem mi je hitrejši, kot ročna izdelava posameznega krofa) na cca 2 cm debelo in izrezala z modelom, polagala sem jih na peki papir (da niso bili pomokani) nato so hajali še kakih 10 minut, pokriti s prtičem, nato sem jih postopoma obračala, da so se dvignili še na drugi strani. Pekla sem jih na plinskem štedilniku pri majhni temperaturi 3- 4 minute na vsaki strani in so bili zelo svetlo rjavi (kot so mi všeč) in notri lepo pečeni.
Kako se ugotovi, kdaj je olje prav vroče za “prvi krof”: v olje pomoči ročaj kuhalnice in če se okoli začnejo delati majceni mehurčki, je ravno pravo, če ni mehurčkov še počakaj, če zelo zacvrči, znižaj temperaturo.

KROFI (najboljši recept:)

Sestava:

1 kg namenske moke za krofe (mešanica pol ostre in pol gladke)
3 rumenjaki
1 celo jajce
3 žlice sladkorja
8 g kvasa
1 dcl olja
1 dcl ruma
malo lim. lupine in soka
1 vanili sladkor
1 pecilni
ščepec soli,
1/2 litra mleka-mlačnega

Forum je zaprt za komentiranje.