Najdi forum

Moka v omaki

Zelo se motiš – pojma o kuhanju nima tisti, ki servirajo hrano, ki ima omako, kot juho,….Poleg okusa je pri hrani pomembna tudi konsistenca in tudi žica moke je v omakah alia juhah z določenim namenom.

No pa naredi dobre zrezke v omaki brez moke,…kaj bo ratalo- zrezki v juhi.

Zelo se motiš – pojma o kuhanju nima tisti, ki servirajo hrano, ki ima omako, kot juho,….Poleg okusa je pri hrani pomembna tudi konsistenca in tudi žica moke je v omakah alia juhah z določenim namenom.

No pa naredi dobre zrezke v omaki brez moke,…kaj bo ratalo- zrezki v juhi.[/quote]

No saj pravim, eni brez moke ne znate kuhat…

No pa naredi dobre zrezke v omaki brez moke,…kaj bo ratalo- zrezki v juhi.[/quote]

No saj pravim, eni brez moke ne znate kuhat…[/quote]

Eni pa tudi brez moke ne znate. Že če enačiš moko z vegeto, pove vse o tvojim kuharskem znanju.

No saj pravim, eni brez moke ne znate kuhat…[/quote]

Eni pa tudi brez moke ne znate. Že če enačiš moko z vegeto, pove vse o tvojim kuharskem znanju.[/quote]

Kje pa vidiš da enačim moko in vegeto? Si bolj kratke pameti?

Golaž gostit z moko? Zakaj že? Kot je ena zgoraj napisala, se kuha 5 ur, z veliko čebule.
Sploh se pa ne streže golaža z makaroni, buhpomagej :p

Dejstvo je , da tako res kuhajo samo tiste , ki nimajo pojma o kuhi ! Posledično so tudi nezdrave in debele , ker tudi ne vejo veliko o zdravem načinu prehranjevanja ! Tako so kuhale naše babice , pozabljate pa , da so imele tudi življensko dobo veliko krajšo ! Usajajte se 300 na uro , ampak res nimate pojma ! Zrezki plavajo v juhi ?? , golaž moka in takšne neumnosti ! Dober tek !

No, pa večina teh babic in dedkov je tudi fizično delala, recimo…

ti poleg moke še žlico vegete vsuješ in to na že stenstano in do konca zmrcvarjeno zelenjavo[/quote]Ja seveda.
Imam to srečo, da imam svojo bio zelenjavo in jo lahko “pokvarim” z MOKO in VEGETO 🙂

ma ene tukaj morte pokvart vsako temo, ker imate samo ve prav VSI OSTALI pa razmišljamo narobe in pika.

Mal stopite iz svojih ozkih okvirov in dopustite tudi kako drugačno mnenje pa boste lažje živele!!!!

A misliš, da je sestra Vendelina grešila, ker ona je dala v golaž vedno moko in so si vsi oblizovali prste, še pokojni papež.

zapri vsme takim tepkam goflo in jim reči, da imaš moko direkt iz mlina, tipa 850, kar pomeni črno ali še boljše, bio pirino moko in nato pa taka baba zaprla usta, verjemi…to lapajo osebki, ki so čez noč postali zelo pametni kar se naravne in drave prehrane tiče in bog en daj, da bi uporavil nekaj, za kar trdijo da ni zdravo…zakaj bela moka ni v redu?

Ker je prazna, kakor bel riž in slično…torej če jo ješ, jo pač ješ, ampak z njo ne dobiš ničesar dobrega v telo…zato sem jaz že davno lepo našla mlin, kamor hodim po črno in pirino moko in je doma in v duši mir;))…

Če pa pol še vegeto gor rukneš, je pa to itak že presežek :))))))

Kar se tiče zgoščevanja omak z moko je trik samo to da je ne damo v jed surove (žličke).. čeprav ni nič narobe, je pa boljši način zgoščevanja če jedilno žlico moke zmešamo v kozarec vode ter si v kozarcu pripravimo zgoščevalno maso, ki jo potem vmešamo v določeno omako, lahko tega naredimo večjo količino pri kateri moramo precediti maso, ki jo lahko shranimo tudi za kasneje in jo pred vsako uparabo še malo premešamo.

V kolikor se omaki ali golažu doda moka mene peče zgaga, in to je vsa znanost. Odkar se pri nas doma pri kuhi ne uporablja več moke za zgoščevanje tudi z zgago nimam več problemov.

Mene pa zanima s kom pa ve (oz.vi) zgoščujete razne omake in golaže, če jih sploh pripravljate.?? Ko ste pa toliko proti moki, da ta ni zdrava ali kaj podobnega. Saj tudi pržgnje ni dobro če je moka preveč zažgana in bo kaj kmalu se pojavila bolečina v želocu, če ne še kaj drugega.

Res pa je, da velike restavracije ali gostilne na hitro popravijo in dodelajo omako z dodajo moke in nekaj vode pa premalo pokuhajo. Vzrok tega je to, da jo je premalo ali jo je zmankalo.

Za zgoščevanje uporabim moko, smetano ali drobtine, dodano kmalu ko zalijem golaž ali podobne jedi.

Ja, s pravilno praženo čebulo v dovoljšnji količini.

tudi če daš veliko čebule je omaka še vedno “vodkasta”, zato je potrebno dodati moko, ampak je ni treba pražiti-žgati-, moko samo pomešamo s hladno vodo -dobro premešamo, da ni grudic in dodamo jedi, dobro premešamo in vsaj 5 minut kuhamo.
Ni res, da te po tako dodani moki peče želodec.

Že nekaj nedelaš prav. Moje omake niso nikoli “vodkaste”, čeprav nikoli ne uporabljam moke za zgoščevanje.
In ja, vedno, ko mi kje kdo podturi jed, zgoščeno z moko, me peče zgaga.

Ravno to je fora – jaz znam naredit golaž brez moke, da je GOST in tudi zrezke… Moka mi ni všeč, vsak malo bolj šolan kuhar pa ne dela z moko, to je skoraj bi lahko rekel, bolj ceneno živilo…

Res da ni zdrava bela moka, sam če jo uporabljaš zmerno, npr. tudi ni panike, določena količina enostavnih OH je pa sploh v določenih situacijah nujna za telo.

Mene tudi, v bistvu… Najhuje so pa kake menze, katastrofa – sem imela stalno prebavne težave in tak način prehrane povzroča npr. endometriozo pri ženskah in vnetja, kar je pač bilo pri meni. Ko pazim, tega ni.

Ni vodkasta. Daš veliko čebule in ni.

Mimogrede, gosti se z vsem mogočim – krompirjem, sirom, naribanimi bučkami, ali če komu paše s kako drugo naribano zelenjavo, čebulo, smetano…. Ne pravim, da je vse to zdravo, npr. kaka med temi pa je bolj od zgoščevanja z moko, pa ne spadam med obsedene z zdravjem, ampak res moka ni za vsak želodec.

Danes sem omako za kotlete gostila s finimi ovsenimi kosmiči iz Hoferja. Kot navadno sem prej popražila 1 veliko čebulo. Gostota omake in okus sta taka kot sm si želela.

Nisem pa nič proti gostenju omak z moko, danes sem pač poskusila oves, ker ga imam v omari.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close