Mojstri / delavci – priprava malice?
Malice jim ravno ne ponujam, ponudim pa vedno neko pecivo ali piškote, sok, vodo, kavo in čaj.
Smo pa imeli enkrat mojstra za peč cel dan pri nas, ker je bilo dolgotrajno odpravljanje napake, no temu smo pa ponudili tudi kosilo in malico in je z veseljem sprejel in jedel z nami za mizo na terasi. Pol se je itak 100x zahvalil, tako, da eni so res hvaležni takšne prijaznosti.
Malico jim plača delodajalec in zanjo poskrbijo sami, ti le poskrbi, da boš delo pošteno plačala. Sem proti tem jugoslovanskim praksam. Potem se človek počuti samo dolžnega. Danes so vse cene šle v višave, delavce se čaka zelo dolgo, naj skrbim še za njihovo malico? Če sem doma, ko delajo, pijačo-kavo-piškote z veseljem dam, več se mi pa ne zdi potrebno. Gre za odrasle ljudi, ki so zaposleni.
Ne, pripravim kavo, čaj, napitke, kake piškote in to je to.
Pa so nam prekrivali streho, odstranjevali staro peč, postavljali toplotno črpalko in spreminjali napeljave, delali sončno elektrarno…
Malico so imeli vedno organizirano drugače.
Le pred leti, ko so nam gradili vikend, smo prinesli tudi zanje kosilo, da smo jedli skupaj, ampak to ni bilo vsak dan, ampak recimo enkrat na teden do dva, ko smo šli v kontrolo.
Odvisno, kako se zmeniš. Ko so nam zidali hišo, sem bila itak v službi. Ponudilo se jim je kavo, pijačo, delo smo nato pošteno plačali.
Če imaš kakšnega mojstra, ki ti pride kaj naredit na črno in ostane par ur, pa mu ponudiš kavo, sok, čaj, tudi malico. Odvisno. Nekateri že takoj povedo, da jim ni treba dati nobene malice, ker gredo jest ven ali pa domov.
Delavci z juga pa imajo itak svoj način prehranjevanja in svoje navade. Najbolj pomembno je to, da imajo vsaj pijačo in da jim nato delo pošteno plačaš.
Smo pa imeli tudi primere, ko so nam delali in so imeli pri nas malico, kosilo, večerjo, kavo, pijačo, pri plačilu pa to ni bilo prav nič všteto.
Jenny*, 02.09.2025 ob 09:08
Ali je še navada, da se jim skuha malico? Npr. ko pridejo tlakovce polagati.
Meni sta dva keramičarja delala wc in kopalnico. Delala sta po 8 ur. Vsak dan sta imela kosilo na mizi. Jedla sta isto kot mi, samo posebej. Sem bila pa takrat na dopustu. Računala sta na uro, delala sta pa tudi hitro in pri kosilu se nista obirala. Jaz sem bila zadovoljna, onadva pa tudi.
Aja, tudi vodovodar je imel vsak dan na mizi kosilo. On pa je jedel z nami.
Moja mama vsem kuha, kot da so na poroki – ker se to tako dela in spodobi.
Ji razlagamo, da se je nekoč, ko ni bilo ‘mojstrov’ kot danes, ki svojim delavcem plačajo malico, danes pa ni potrebe…. A ne pomaga, ko so kaki majstri so prave pojedine. Pa ostanke na drugi dan, niti slučajno, vsak dan sveže.
Jaz vsem pijače v izobilju in kake kekse, pecivo. Malice pa ne.
sam vprašam, 03.09.2025 ob 17:47
A vam v službo, če npr. delate s strankami, tudi le-te prinašajo malice in kosila?
Glej, pri sebi doma se pač vsak sam odloči kako bo (ali ne bo) postregel ljudi, ki pridejo k hiši.
Če se odločiš, da delavcem ne boš ponudil ničesar, ker jim delodajalec plača malico, je to čisto ok in nič narobe.
Prav tako ni nič narobe, če jim ponudiš samo kavo/pijačo in mogoče kakšne kekse.
Tudi s tem, da jim ponudiš toplo malico, če veš, da bodo recimo cel dan delali in imajo po možnosti samo neke sendviče za jest, ni nič narobe.
Vsak po svoji želji, zmožnostih in načelih…
Sama sem mnenja, da me ne bo vrag vzel, če bom delavcem, ki ne hodijo ven na malico (kar je v bistvu že velika redkost), kaj pripravila ali jim naročila. Tudi pijače vedno pripravim dovolj. Kaj njim šef plača ali ne plača, mi je po pravici povedano vseeno, pač ne gledam skozi številke na to.
Dokler si lahko privoščim in ne gre za neko preveliko število delovne sile, bodo delavci dobili kaj za jest. Gledat nekoga, ki cel dan fizično dela ob enem piškavem sendviču, tega pač ne morem niti mi ni treba.
Forum je zaprt za komentiranje.