Mojemu se je zmešalo
Jaz pa te razumem.
Pri nas moz prinese denar – ima pac sluzbo taksno in je celo želel, da po otrocih ostanem doma saj je večino časa zdoma oz ima delo v tujini. Jaz sicer se s tem nisem strinjala, ker potrebujem social o interakcijo, delo, poleg otrok.
Skrbim za vse in tudi odločitve o marsičem moram sprejeti sama, pa on zaradi tega ni nič manj možat in jaz nisem nobena lovača itd..Sem ga poznala pred njegovim vzepnjanjem v službi in kariero.
In je prisel na idejo nekega projekta sedaj
Ob krizi- da bi za to dala prihranke.
Pa sva se pomenila, dala na tehnico vse in ugotovila, da počakajva se nekaj časa, da vidiva kam pelje to in se nato odločimo.
Časi so negotovi .
Ampak sva to naredila skupaj- smo družina in kot taka delujemo.
Tako je zakon- skupne odločitve zaradi katerih imava poštene odnose.
Kaj si on kupuje ob strani manjše zadeve sploh me ne zanima oz sem vesela zanj,tudi jaz zase.
Ampak ob tako celiki investiciji pa me je vprašal za mnenje.
In o tem je zakon.
In nobene nebuloze, da je moški pod komando ali ženska frača ali kaj vse je bilo tu.
Potemtakem si lahko ustvarim sliko zakonov v katerih ste drugi- in mi je žal za vas.
In predlog naj si poisce drugo delo poleg svojega , da uravna njegove finance- je idiotizem. Sta v zakonu, nikoli ne bo finančno enakovreden, če pa moski ovrednoti delo skrbi za dom, otroke, gospodinjstvo itd.. pa kmalu ugotovi, da je vrednost ženske večja. In če je moški predan družini, se zaveže za skrb, tega ne sme vzeti v zakup.
Gospa- vsedita se in pojdita skozi situacijo.
Če je njegovo delo narave, kjer pričakujeta konstanten prihodek, potem mogoče ni taka težava a kljub temu smo v časih kot smo. Nihče ne ve kaj bo jutri.
Amapk je vajina skupna odločitev. 🙂
In imate vso pravico oporekati- nežno z argumenti, da naj mogoče pocaka kasen mesec dva.
Srečno!
Z mozem sva partnerja, imava skupne finance, on zasluzi vec, zivimo dobro, ne manjka nam nic, imamo krizni fond… situacija podobna vasi torej, s tem da bomo z gradnjo hise komaj zaceli, pa vseeno za 30 rd je dobil od mene oldtimer bmw, ki ga dela za duso, vsak mesec gre ogromno denarja zanj, a smo zato lacni? Ne. Nam kaj manjka? Nic… vcasih je treba pogledat tudi na partnerjevo veselje. Pa kaj ce skuri cel fond, ce eno leto ne gres na dopust, ce si kupis eno torbico manj… moj moz je mehanik, to mu je v veselje in ce je on srecen, smo tudi vsi ostali. Ne bo vam hudega, ce si privosci nekaj za svojo duso. Ne biti egoist in pustite mozu naj si privosci tudi kaj zase… naj bo raje v delavnici in obdeluje avto, kot kaksno drugo 😉
ko sem jaz enkrat imela cel dopust cajt opazovat slovenske familije na Hrvaškem je to zgledalo tako, da so bili na plaži otroci, mama in vsaj ena babica. Okrog poldne je ena od odraslih žensk izginila, čez eno uro so šli otroci najbrž jest (nisem videla kam). Popoldne ponovi vajo. Ko sem že začela razmišljati, da je dopustu nenormalno veliko samohranilk, pa so se proti večeru od nekod prikazali moški, očetje, dedki, ki so prej cel dan nekje športali.
Večina Slovencev dopustuje na Hrvaškem, domnevam sicer, da se drugod v tujini ne obnašajo tako. Toliko o nekih bajnih dopustih.
Vedno bolj pa verjamem, da moškim družine v resnici dol visijo in da ima večina moških otroke samo zato, ker je to mus, ker bi bil sicer lahko hitro označen na pedra, v resnici pa jim za vse to dol visi.
[/quote]
Mater, si pametna.
Kakšni butlji ste na tem forumu. Normalno, da če je večino privarčevanega denarja njegovega, ker ima pač večjo plačo, da ima tudi več pravice do tega denarja. Ampak fora je v tem, da nihče pri zdravi pameti ne bi naenkrat porabil vseh denarnih zalog, sploh pa ne zdaj, ker vsak z malo slame v glavi se zaveda, da prihaja kriza. Tako če bo porabil zaloge ne bo problem le to, da žena ne bo imela, ampak tudi to, da tudi on sam ne bo imel. Kaj pa otroci
Kriza? Kakšna kriza? Kriza lahko pride kadarkoli za kogarkoli, pa so lahko časi debelih krav ali pa suhih teličkov. Potem lahko vsi samo zategujemo, šparamo in čakamo na smrt, da privarčevani denar zapravijo zanamci za svoj luksuz. Tebi bo pa pisalo na kamnu, da je šparal do smrti, samo ni nikoli ugotovil zakaj.
Družina, ki nima dolgov in ji gre očitno dobro, ima konstantni tok denarja, kar pomeni tudi, če v enem mesecu sprašijo večino, bo tok kmalu prinesel nekaj fonda nazaj. In vsekakor veliko več, kot 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slovenskih družin, ki imajo dolgove/kredite, pa komaj štukajo mesec z mesecem.
Midva sva se na začetku zmenila, da bova imela poled vsak svojega računa še en dodaten skupni račun, na katerega mesečno nakaževa vsak del svoje plače. Če zmanjka ali je potrebna investicija dodava enakovredno. Iz tega računa gre potem denar za vse tekoče zadeve, investicihe, dopust, oprema za otroke, rezerva za krizne čase,…. V začetku sva imela enako veliko plačo, in je bil tudi znesek, ki ga je vsak prispeval enak. Sedaj ko imam jaz plačo 2x toliko kot partnerka to pomeni, da tudi jaz v skupen račun vsak mesec prispevam 2x toliko kot partnerka. Kar ne gre na skupni račun tako ostane vsakemu, s katerim lahko razpolaga tako kot želi. Če se odločiva za investicijo se tudi dogovoriva, koliko v razmerju plače vsak prispeva vsak mesec. No tako imava midva dogovorjen odnos 50/50 ker se obema zdi pošteno, da če več zaslužiš, potem tudi več prispevaš. Vsekakor pa se nama je zdelo smiselno, da ima vsak tudi svoj račun in denar s katerim razpolaga brez predhodnega usklajevanja in odobravanja drugega partnerja. Naj povem tudi, da si tudigospodinjska dela deliva pošteno na pol. Če pa seveda bi kdo opravljal več gospodinjskih del, kot drugi, ki je npr. ta čas zaradi službe odsoten, potem bi bilo potrebno to delo tudi pošteno ovrednotiti in vkalkulirati kot doprinos v skupen proračun.
Bodi fer in na osnovi podatkov, kaj koliko stane oceni svoj in njegov doprinos. Če oceniš, da sta oba doprinosa enakovredna, potem ga pač povabiš na pogovor in mu razložiš, da bo izponitev njegove želje slabo vplivala na ekonomsko stabilnost družinskih financ. Če doprinosa nista enakopravna pa ti predlagam, da oceniš višino možnega stroška, ki si ga lahko privošči, da s tem ne bo ogrožal družinskih financ in ciljev.
Ravnanje na način, ki nima realne osnove bo psihično zdrav in stabilen moški vzel kot nerganje in teženje brez osnove, zato bo tudi reagiral temu primerno. Predlagam ti torej, da o svojih dejanjih premisliš, ker zna to močno vplivati na prihodnost tvoje družine. Nihče namreč noče živeti pod pritiski in v strahu, kaj bo, ko bo žena ugotovila, da sem si nekaj privoščil, še posebej pa nihče noče poslušati neganja…
[/quote]
Neverjetno, ko berem te odgovore. Njegov denar, njen denar…… Pa porkafiks no, a ne živita skupaj? Imata skupno lastnino? Družino? Življenje? Ja? Potem je edino normalno, da se o financah odločata skupaj. Doprinos bi ti analiziral/a? Ok. Ampak se gleda, koliko {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od svojega zaslužka nekdo porabi za stroške vseh v družini, ne pa koliko €. Nihče ga ni silil, da si je ustvaril življenje z njo. Vedel je, kaj ga čaka in to prostovoljno sprejel. Torej je metanje pod nos, kaj in koliko on plačauje, skrajno otročje. In je velika razlika med “nekaj si privoščiti” in zapraviti komplet vse prihranke za nekaj, kar se bo potem valjalo doma pokrito z najlonom in rjavelo, ter se nikdar uporabljalo. Za usposobit tak avto bi potem potreboval še eno injekcijo življenjskih prihrankov. Pa jih ima? Gotovo ne govorimo o prihrankih, ki štejejo 500€, ampak govorimo o več tisočakih. In to zapraviti za star, nevozen avto, je bedarija in nobena mi ne bo govorila, da bi svojemu možu to brez besed požegnala. In me zelo zanima, kako bi odgovarjali v obratni situaciji. Če bi sem pisala ena žena, da zasluži več kot mož in ji mož teži, ker bi si rada kupila čevlje okrašene s svarovskimi kristali, bi bila vse prej kot človek, mož pa pameten človek, ki si zasluži boljšo kot je ona.
Hehe, ti je stopila na rep, kaj? Čisto prav ima in kar je opisala, lahko vidi vsak, ki se ozre okrog sebe.
[/quote]
Ni mi stopila na rep. Če je imela cajt gledat je verjetno brez otrok in tako bo težko ona nekomu nastavljala ogledalo. Če jih pa že ima, je pa verjetno dec takšna copata, da more vse naredit tisti čas, ko ona zija na okoli in z viška gleda na ostale z občutkom kako ima ona bolj pošlihtanga deca doma. Boljše da gre kam drugam na dopust, če ji slovenska raja na hrvaški plaži ne odgovarja. V glavnem baba kot baba.
Neverjetno, ko berem te odgovore. Njegov denar, njen denar…… Pa porkafiks no, a ne živita skupaj? Imata skupno lastnino? Družino? Življenje? Ja? Potem je edino normalno, da se o financah odločata skupaj. Doprinos bi ti analiziral/a? Ok. Ampak se gleda, koliko {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od svojega zaslužka nekdo porabi za stroške vseh v družini, ne pa koliko €. Nihče ga ni silil, da si je ustvaril življenje z njo. Vedel je, kaj ga čaka in to prostovoljno sprejel. Torej je metanje pod nos, kaj in koliko on plačauje, skrajno otročje. In je velika razlika med “nekaj si privoščiti” in zapraviti komplet vse prihranke za nekaj, kar se bo potem valjalo doma pokrito z najlonom in rjavelo, ter se nikdar uporabljalo. Za usposobit tak avto bi potem potreboval še eno injekcijo življenjskih prihrankov. Pa jih ima? Gotovo ne govorimo o prihrankih, ki štejejo 500€, ampak govorimo o več tisočakih. In to zapraviti za star, nevozen avto, je bedarija in nobena mi ne bo govorila, da bi svojemu možu to brez besed požegnala. In me zelo zanima, kako bi odgovarjali v obratni situaciji. Če bi sem pisala ena žena, da zasluži več kot mož in ji mož teži, ker bi si rada kupila čevlje okrašene s svarovskimi kristali, bi bila vse prej kot človek, mož pa pameten človek, ki si zasluži boljšo kot je ona.
[/quote]
Seveda. Če on zasluži več, je od obeh. Če ona zasluži več, je on itak nesposoben in je vse od nje (videno tukaj že miljonkrat). Zato ne nabijaj kako bi moralo bit, ker vemo kako dejansko je. Bedarija je pač tebi, tako kot je njemu bedarija več ali manj vse, kar si ti izmisliš, pa je največkrat tiho. Tudi deljenje dela je zanimivo, ker, če ženska nekaj naredi, je to vredno najmanj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Če on nekaj naredi, je brez veze in vredno nič. Tudi videno miljonkrat.
In, če bi ženska tukaj prišla ven z idejo, da si hoče kupit torbico za tisoče eur, zasluži veliko več od moškega doma in financira vse, moški pa ji ne pusti, bi moškega raztrgale in predlagale ločitev takoj. Zato se ne sprenevedaj o “živiva skupaj” in vse je skupno. Seveda ti to paše, ker on zasluži bistveno več. Obratno ti sigurno ne bi. Kakšna dvoličnost.
Seveda. Če on zasluži več, je od obeh. Če ona zasluži več, je on itak nesposoben in je vse od nje (videno tukaj že miljonkrat). Zato ne nabijaj kako bi moralo bit, ker vemo kako dejansko je. Bedarija je pač tebi, tako kot je njemu bedarija več ali manj vse, kar si ti izmisliš, pa je največkrat tiho. Tudi deljenje dela je zanimivo, ker, če ženska nekaj naredi, je to vredno najmanj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Če on nekaj naredi, je brez veze in vredno nič. Tudi videno miljonkrat.
In, če bi ženska tukaj prišla ven z idejo, da si hoče kupit torbico za tisoče eur, zasluži veliko več od moškega doma in financira vse, moški pa ji ne pusti, bi moškega raztrgale in predlagale ločitev takoj. Zato se ne sprenevedaj o “živiva skupaj” in vse je skupno. Seveda ti to paše, ker on zasluži bistveno več. Obratno ti sigurno ne bi. Kakšna dvoličnost.
[/quote]
Točno tako je. 🙂
Pa ni to edina verzija ženske dvoličnosti.
[/quote]
Baba je gospa, ko njej paše,… baba dela, ko njej paše in baba je žrtev, ko njej paše!
In to vse na račun moških, ker se ne moremo upret enemu koncu poscanega mesa!
[/quote]
Torej ti bi na to mirno pristala? V nakup starega avta v nevoznem stanju, za katerega bi porabili vse prihranke? In potem bi s tem avtom počeli…..kaj?
Mimogrede, pri nas jaz zaslužim več. In ja, vse je najino.
Torej ti bi na to mirno pristala? V nakup starega avta v nevoznem stanju, za katerega bi porabili vse prihranke? In potem bi s tem avtom počeli…..kaj?
Mimogrede, pri nas jaz zaslužim več. In ja, vse je najino.
[/quote]
Prvič, kje piše, da je to nakup nevoznega avta? Glede na to, da bo šlo več denarja zanj (za vas so prihranki nekaj tisoč eur očitno, kar pomeni, da ste reveži), sklepam, da gre za nakup zrihtanega avta ali vsaj v zelo dobrem stanju, torej je vozen takoj. Kaj se počne z njim, upam, da veš. Zdaj a se tebi zdi to neumno ali ne, je popolnoma nepomembno, ker grem stavit, da se je tudi njemu zdelo neumno vržt tisoče eur v dograditve/opremo/vrt bajte, kar je bilo všeč njej. Mogoče se je njemu zdelo enako neumno, da si je gospa zaželela nov avto, čeprav je bil star popolnoma ok in ji ga je financiral. Mogoče se je njemu zdelo popolnoma neumno iti v xx kraj v xx hotel za 2 tedna za 5k eur, če bi lahko šli v kamp za 500 eur.
Pa je bil tiho. Financiral in to je to. Zdaj ko bi on nekaj rad, je pa ogenj v strehi.
Prvič, kje piše, da je to nakup nevoznega avta? Glede na to, da bo šlo več denarja zanj (za vas so prihranki nekaj tisoč eur očitno, kar pomeni, da ste reveži), sklepam, da gre za nakup zrihtanega avta ali vsaj v zelo dobrem stanju, torej je vozen takoj. Kaj se počne z njim, upam, da veš. Zdaj a se tebi zdi to neumno ali ne, je popolnoma nepomembno, ker grem stavit, da se je tudi njemu zdelo neumno vržt tisoče eur v dograditve/opremo/vrt bajte, kar je bilo všeč njej. Mogoče se je njemu zdelo enako neumno, da si je gospa zaželela nov avto, čeprav je bil star popolnoma ok in ji ga je financiral. Mogoče se je njemu zdelo popolnoma neumno iti v xx kraj v xx hotel za 2 tedna za 5k eur, če bi lahko šli v kamp za 500 eur.
Pa je bil tiho. Financiral in to je to. Zdaj ko bi on nekaj rad, je pa ogenj v strehi.
[/quote]
Da je avto nevozen, je napisala avtorica. Imam prijatelja, ki se ukvarja s starodobniki in vem, koliko taki avtomobili lahko stanejo, ter koliko stane, da tak avtomobil usposobiš in vzdržuješ. In nekaj tisoč evrov ni dovolj. Gre za velik denar. Če je ona kdaj hotela dopust ali omaro ali kavč za vse prihranke (kar močno dvomim), je tudi to zame norost, mož pa bebec, če je to financiral. Torej tebi bi tak nakup bil ok?
Da je avto nevozen, je napisala avtorica. Imam prijatelja, ki se ukvarja s starodobniki in vem, koliko taki avtomobili lahko stanejo, ter koliko stane, da tak avtomobil usposobiš in vzdržuješ. In nekaj tisoč evrov ni dovolj. Gre za velik denar. Če je ona kdaj hotela dopust ali omaro ali kavč za vse prihranke (kar močno dvomim), je tudi to zame norost, mož pa bebec, če je to financiral. Torej tebi bi tak nakup bil ok?
[/quote]
Nauči se brati in citiraj, kje je napisala, da je avto nevozen? Napisala je star in neuporaben, kar seveda ni enako nevozen. Star pomeni pač star, torej oldtimer, neuporaben pa je po njenem zato, ker je samo avto in njej neumna investicija. Kje je napisala, da je nevozen?
Tudi sama vem kaj pomeni imeti oldtimerja, ker ga imamo doma, kdo bi si mislil? In nikakor ni toliko groze in dela z njim. Če kupiš rjasto banjo, potem je normalno veliko dela, a to imajo nekateri za življenjski projekt. Drugi kupijo že zrihtane in uživajo. Občasno kaj crkne enako kot pri novih avtih, a popravila niso draga, hkrati pa tudi ne nujna in lahko narediš ko pač želiš. Če je tipu to “zakon”, potem ga ni večjega veselja, ko čez vikend zažene mrcino in gremo kam. Še jaz ga rada vozim, otroci so pa itak čisto nori nanj. Še boljši del vsega pa je, da ga lahko kadarkoli proda in ne bi izgubil dosti, ker držijo ceno (sploh, če kupiš kaj iskanega).
Tako, da ne bluzite ženske preveč, ker je jasno, da vam njegov denar diši in ste mnenja, da je “vajin”, torej po domače vaš. Babe bi rade copatko, ki je priden, domov nosi vaš denar in ga zapravlja po vaše, ker tudi, če bi kaj po svoje, ga je potrebno toliko časa maltretirati, da naredi po vaše. Ko ima dovolj, se loči in zamenja za mlajšo kimavko, je pa jok in stok. Pa saj niste resne.
[/quote]
Točno tako.
Podpis!
[/quote]
Torej tebi se zdi, da je mož bebec, ker bi recimo financiral veliko količino denarja v željo žene? Zakaj že? Taki pari točno vejo kako stvari potekajo in si ne mečejo polen pod noge. On zasluži več, pika. Ona od tega tudi dobi konkretno več. Pika. On si lahko tudi kupi več. PIKA.
Ker tudi, če financira konkreten denar v ženino torbico, avto, dopust, del bajte, liposukcijo, se to tiče le njiju in bodi prepričana, da imata ali pa bosta imela kmalu spet več prihrankov, kot ti, ki kupčkaš in šparaš celo življenje, zraven pa bevskaš nad moža, ko je odprl en pir preveč in si je že preveč privoščil za vajin skupen denar.
[/quote]
Ti si zihr jedna tužna..opp– Ena južna.
[/quote]
Realen pogled na doprinos nikakor ni otročje dejanje. Gre proprosto za delitev dela in delitev stroškov v družini. Glede na to, da družinska zakonodaja defacto predvideva, da je doprinos 50/50 in tako razmerje vsilijo tudi ob ločitvi, je edino pravično, da tudi življenjske troške družine razporejamo na povsem enak način – 50/50.
Na družino, zakon, so do leta 1960 gledali podobno kot na poslovno pogodbo in vsak je odnesel svoje in delež, sorazmeren doprinosu v družinsko blagajno.
Torej, če se gremo defacto 50/50 ob ločitvi, potem je nujno potrebno tako razmerje vzdrževati tudi tekom zakona oz. sobivanja še posebej pa zato, ker se danes cca. 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} parov loči.
Tu nikakor ne gre za metanje pod nos, gre za pravično porazdelitev obveznosti, še posebej zato, ker imajo danes ženske vso možnosti delati tudi kariero in služiti enako kot moški.
[/quote]
Ne le raztrgala… prijavila bi ga!l To, da ženi ne dovoliš, da si izpolni lastne želje in ji odteguješ denar, je ekonomsko nasilje!
Forum je zaprt za komentiranje.