Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mojemu se je zmešalo

Mojemu se je zmešalo

Pa je to res sreča-biti z žensko ki ga ima zaradi keša?

Moje mnenje
Krizni fond mora zadostovati najmanj za tri leta, če ostaneta oba brez vseh dohodkov čez noč.
Če imata samo ta en varčevalni račun je neumno privarčevani denar potrošit za avto, ki ga v bistvu ne rabiš nujno. Bolje, da odpreta se en sparovc in že danes začneta varčevati za avto, ki si ga on tako želi. Krizni fond nikoli ne sme biti namenjen za želje ampak za preživetje.
Je pa seveda še ena možnost, pol naj vzame za avto, pol naj pa pusti gor za krizo :))
Jaz sicer mojega fentam, da to naredi haha
[/quote]

Tako je, to je samo tvoje osebno mnenje, splošno pravilo je 6-8 mesecev mogoče +-2 meseca. Če imaš več je bolj pametno investirat dolgoročno v delnice, nepremičnine, plemenite kovine, obveznice…. Mrtev kapital je bedarija, kar imet za 3 leta rezerv na banki ali v štumfu zagotovo je.

Če gre dejansko za krizni fond, torej denar, ki ga imate na strani v primeru izgube dohodka ali kaj podobnega, se strinjam, da ga ni ok porabiti za luksuz. V kolikor gre za denar, ki mesečno ostaja in ga varčujeta, porabi se pa za večje nakupe, dopuste, renovacije itd., pa se mi ne zdi tako grozno, da si izpolni to željo. Zna biti prav zabavno, sploh, če ima namen avto poštimat. Boš preživela kakšno urico z njim v garaži, prinesla kakšno hladno pivo in kaj za pojest, mogoče se še kaj naučiš o avtih. Ko bo gotov, pa naj te pelje na izlet :). Tak, čisto poceni, recimo na piknik ob reko :).

Midva imava skupen denar, kar sva dala na stran za krizne čase je za oba nedotakljivo. Imam tudi jaz dosti slabšo plačo od moža (imam pa to srečo, da obožujem svoje delo), ampak kompenziram s tem, da skrbim za gospodinjstvo, imam svoj vrt in precej zelenjave pridelam doma, tudi za zimo dosti vložim. Od moje plače ne ostane nič, ker vse dava za redne stroške, hrano, otroške potrebščine za najino pupo… Od njegove plače nama kar nekaj ostane, nekaj gre na varčevalni račun za nepredvidene stroške (popravila, nakup kakšnega aparata…), ostalo je za luksuz. Jaz nekih posebnih hobijev nimam, frizer cca 4× letno, manikura in podobno nikoli, služba zahteva zelo kratko pristrižene nohte. Edino, kar si privoščim zase, je masaža 1× mesečno za 20€. Cunje in čevlje se z muko spravim kupovat, ko je res nuja. Mož rad dela z lesom, večkrat kupi kakšno mašinco za obdelovanje lesa, precej gre za material, vijake, lake in barve in kaj vem kaj še. Služi s tem ne, čeprav bi lahko. Dela pručke, stolčke, visoke grede, ni da ni. Večino razda. Ima pač s tem veselje in mi ne pade na misel, da bi mu težila okoli tega. Tudi, če bi jaz več služila od njega… Vsaj vem, da ni v gostilni al pa na drugi babi 😀

Tako je, to je samo tvoje osebno mnenje, splošno pravilo je 6-8 mesecev mogoče +-2 meseca. Če imaš več je bolj pametno investirat dolgoročno v delnice, nepremičnine, plemenite kovine, obveznice…. Mrtev kapital je bedarija, kar imet za 3 leta rezerv na banki ali v štumfu zagotovo je.
[/quote]
Zdaj pa ne vem več ali govorimo o kriznem fondu ali investicijah. Razlika med kriznim fondom in investicijo je ta, da krizni fond je namenjen samo in izkljucno obvladljivi krizi npr začasna brezposelnost, denar ki ti omogoča preživetje v času, ko si brez dohodka. Namen investicije je izboljšanje finančnega stanja ali lahko rečemo bogatenje. Čim ti enkrat nacnes investicijo (npr prodaš stanovanje, zlato itd… da lahko plačaš zaostale in redne s
stroške) piši kuci propadlo.
Kriznega fonda nikoli ne investiras. Iz investicij ali presežkov le teh tvoris krizni fond, torej vzdržujes z investicijami krizni fond in ne obratno.

Hm, mogoče imasta rada sado mazo igrice..
[/quote]

…če je valjar eno izmed “orodji”, potem se gresta res na “hard”!

[/quote]

Investicija v plemenite kovine v resnici ni investicija, ampak le “keep-up” z inflacijo – zame malo bolje kot štumf.
Samo posel ali delnice prinesejo kaj več…
Dividence dobro investiranega denarja bi znale tudi kakega oldtajmerja poplačat. 😉

Običajno so ljubitelji starega plehovja tudi sami šraufači. To ni slaba naložba za ure in ure, ki jih bo preživel v delavnici. Imel bo občutek popolne svobode, dejansko pa bo na samo malo daljši ketni. In pol seveda poskrbi, da boš na vseh srečanjih starodobnikov ti zraven, da ne pride kakšna novodobna.
Če ni sam šraufač, reči, da si za kompromis. Star avto, ampak ga bosta skupaj počasi obnavljala. Ti bo že našel kakšno krpo in zobno ščetko, da boš z matic šmir odmakala. In ne moreš vedeti, kako velik bonus dobiš, ko popustiš. Za vse življenje imaš – ko si si ti želel avto, nisem bila proti.
Ps: Sem ženska. S tem istim razlogom sem začela vozit motor 🙂 Imava se super 😀
[/quote]

Uuuuu! Zvita kot presta… ti, ti lisica! :)))))))))

OP je ekonomski analfabet na janševističnem nivoju. Avto je investicija, orodje, ki ti pomaga služit. Sej smo videli, janševiki znajo od danes na jutri ukinit javni prevoz, kako boš potem še hodil na delo. Pa tudi delodajalci gledajo, če imaš lasten prevoz, ker poznajo, kako je z javnim prevozom.

In kak je ta “stari avto”? Znamka, letnik, cena, … ?

…če je valjar eno izmed “orodji”, potem se gresta res na “hard”!
[/quote]
Mogoče pa rada jesta krompirušo… je okusna zadeva..

Ti take govoris in on te se poslusa? cestitam, vzgojila si copato. Da bi mojemu samo omenila kaj podobnega kot si rekla ti, znori totalno in celo plačo zapije. Preprosto moraš odraslemu človeku pustit, da kdaj tudi svoje želje zadovolji. Najbrž se tudi on zaveda trenutne situacije. Mislim da tole vodi v huda nesoglasja, ker na določeni točki bo pač imel dovolj komandiranja. Sploh pa tvoj denar je tvoj in njegov denar je tudi tvoj, saj on ne more prosto razpolagat z njim. Le kaj bi bilo če bi on teb začel težit kam daječ denar.

Zdaj pa ne vem več ali govorimo o kriznem fondu ali investicijah. Razlika med kriznim fondom in investicijo je ta, da krizni fond je namenjen samo in izkljucno obvladljivi krizi npr začasna brezposelnost, denar ki ti omogoča preživetje v času, ko si brez dohodka. Namen investicije je izboljšanje finančnega stanja ali lahko rečemo bogatenje. Čim ti enkrat nacnes investicijo (npr prodaš stanovanje, zlato itd… da lahko plačaš zaostale in redne s
stroške) piši kuci propadlo.
Kriznega fonda nikoli ne investiras. Iz investicij ali presežkov le teh tvoris krizni fond, torej vzdržujes z investicijami krizni fond in ne obratno.
[/quote]

Mogoče nisem razumno napisala, krizni fond (emergency fund) je dobro imeti za 6-8 mesecev življenjskih stroškov. Če ga imaš za večje časovno obdobje kot teh 8 mesecev, se ti ta denar bolj splača v kaj vložit kot pa da sedi na banki in izgublja vrednost. Še vedno lahko če je res nujno in potrebuješ denar likvidiraš investicije. Sicer pa, to kar imata ta dva ni krizni fond ampak samo dodati račun s katerim plačujeta večje izdatke in imata nekaj za rezervo. Seveda pa se ne bi strinjala s tem da bi ves denar ki ga imava na računu (kot to piše avtorica), namenil za star avto, čeprav mislim ta avtorica s tem “ves” pretirava. Realistično po mojem mišljenju, če bi po nakupu oldtajmerja na računu ostalo več kot 10.000€, me nebi nič motilo če si privošči ta avto.

Bolje star avto kot mlado igračko 🙂
Tudi očetje in možje si želijo oddahniti od tempa skrbi.

Ta denar, ki ga imate shranjenega za krizo ne velja za krizo srednjih let?

:)

Krizni fond je krizni fond. Pika. Nedotakljiv. Klicaj! Razen, če resnično zagusti. In pri tem je čisto vseeno, kdo zasluži več ali kdo je vanj prispeval več evrov. Ker je to družinski fond. In samo, ko se oba strinjava, bo ta kasica prasica načeta. Tako je pri nas.

Kaj pa dela kdo z viškom denarja, ki ostane potem, ko so plačani vsi stroški in družinske investicije, je pa njegova stvar.

In tale model si je res izbral neprimeren tajming za take pobude. Pa recite tipi kar hočete. Če kdaj, potem zdaj ne greš kurit rezervnega fonda. Pika.

Ob poroki je podpisal, da oba delava kar najbolje za skupno dobro in je tako tudi denar skupen. Žal moja plača ne bi zadoščala za ne vem kaj, zato nekaj seveda dam za hrano, ampak ostali stroški pa gredo na “njegov” denar, ne gre drugače. Kot vem je denar v zakonu skupen in oba odločava o celotnem znesku. Saj si je že do sedaj privoščil marsikaj, ne vlaga le v nas, je pa res, da je tale avto daleč najdražja stvar od njegovih idej. In ogroziti obstoj družine z nakupom tega se mi res zdi mimo.

Je pa res, da mu težko očitam kaj drugega in mi je po svoje hudo, da nasprotujem, ampak jaz res ne vidim neke dodane vrednosti tukaj razen izgube denarja.
[/quote]

Sem ženska in me je sram kakšno razmišljanje imaš! Praktično te vzdržuje, zase??? (ko bo avto zrihtan, še kako rada boš prislonila rit in se z njim peljala na izlet) pa ne sme porabit nič denarja? Daj ženska vzemi se malo v roke! Da sem na njegovem mestu bi vlagat v gospodinjstvo samo toliko kot ti….

Mogoče nisem razumno napisala, krizni fond (emergency fund) je dobro imeti za 6-8 mesecev življenjskih stroškov. Če ga imaš za večje časovno obdobje kot teh 8 mesecev, se ti ta denar bolj splača v kaj vložit kot pa da sedi na banki in izgublja vrednost. Še vedno lahko če je res nujno in potrebuješ denar likvidiraš investicije. Sicer pa, to kar imata ta dva ni krizni fond ampak samo dodati račun s katerim plačujeta večje izdatke in imata nekaj za rezervo. Seveda pa se ne bi strinjala s tem da bi ves denar ki ga imava na računu (kot to piše avtorica), namenil za star avto, čeprav mislim ta avtorica s tem “ves” pretirava. Realistično po mojem mišljenju, če bi po nakupu oldtajmerja na računu ostalo več kot 10.000€, me nebi nič motilo če si privošči ta avto.
[/quote]
Vsak po svoje. Pri nas je praksa 3 leta za bog ne daj osebno finančno situacijo. 6-8 mesecev je premalo. Treba je računat, da se ti lahko pokvari vmes kaj, niso nujno samo tekoči stroški. Torej nepredvideni stroški, ki lahko povprečno družino stanejo polovico mesečnih razpoložljivih fond sredstev (ljudje odlozijo v takem nepredvidenem primeru plačilo kao nenuje položnice ali dveh in pol se nabere in si spet naslednji mesec v minusu) Padeš in si zlomis kaj, nezmožnost dela se poveča na daljše časovno obdobje. Itd
Recimo, da ima neka xy družina s 3 člani 1000e fond sredstev mesečno, s tem morajo preživeti v krizi. V 1 letu je to 12 tisoč, v treh 36 tisoč. To ni noben velik denar za na banki imet in do njega lahko dostopas kadarkoli. V 8 mesecih je to 8000 jurjev. To pa sploh ni noben denar in zelo hitro gre, če ne uspeš v 8 mesecih doseči zastavljenega, kar se zgodi velikokrat in ljudje v stiski posegajo po raznih limitih in hitrih manjših kreditih. Potem pa prideš do točke, ko moraš načeti investicijo in to nikoli ni dobro, ker si brez fonda in kmalu boš še brez investicije, ki ti omogoča vzdrževanje fonda. Tako ljudje propadejo in imajo banke veselico.
V 1.5 letu ali 2 se lažje izvlečeš iz neke krize kot v 6-8 mesecih sploh če ti usoda nagaja.
Ampak kot praviš vprašanje kakšen fond imata avtorica in mož :)) nič ni točno povedala.

To ni veliko?😆
Kaj je narobe s teboj?

Vsak po svoje. Pri nas je praksa 3 leta za bog ne daj osebno finančno situacijo. 6-8 mesecev je premalo. Treba je računat, da se ti lahko pokvari vmes kaj, niso nujno samo tekoči stroški. Torej nepredvideni stroški, ki lahko povprečno družino stanejo polovico mesečnih razpoložljivih fond sredstev (ljudje odlozijo v takem nepredvidenem primeru plačilo kao nenuje položnice ali dveh in pol se nabere in si spet naslednji mesec v minusu) Padeš in si zlomis kaj, nezmožnost dela se poveča na daljše časovno obdobje. Itd
Recimo, da ima neka xy družina s 3 člani 1000e fond sredstev mesečno, s tem morajo preživeti v krizi. V 1 letu je to 12 tisoč, v treh 36 tisoč. To ni noben velik denar za na banki imet in do njega lahko dostopas kadarkoli. V 8 mesecih je to 8000 jurjev. To pa sploh ni noben denar in zelo hitro gre, če ne uspeš v 8 mesecih doseči zastavljenega, kar se zgodi velikokrat in ljudje v stiski posegajo po raznih limitih in hitrih manjših kreditih. Potem pa prideš do točke, ko moraš načeti investicijo in to nikoli ni dobro, ker si brez fonda in kmalu boš še brez investicije, ki ti omogoča vzdrževanje fonda. Tako ljudje propadejo in imajo banke veselico.
V 1.5 letu ali 2 se lažje izvlečeš iz neke krize kot v 6-8 mesecih sploh če ti usoda nagaja.
Ampak kot praviš vprašanje kakšen fond imata avtorica in mož :)) nič ni točno povedala.
[/quote]

[/quote]
Bog pomagaj. Le kako sploh preživijo tisti na minimalcu , če ti takšno paniko zganjaš.

Bog pomagaj. Le kako sploh preživijo tisti na minimalcu , če ti takšno paniko zganjaš.
[/quote]
Glede na to, da ima več nepremičnin v lasti, kot je že večkrat napisala tu na forumu, mora upoštevati tudi možne nepredvidene stroške povezane s tem. Nepremičnine so lahko velik strošek, ko gre kaj narobe. Vzdrževanje, popravila in podobno, to vse stane. Običajno več kot je vredno, dražje je vzdrževanje.

Glede na to, da ima več nepremičnin v lasti, kot je že večkrat napisala tu na forumu, mora upoštevati tudi možne nepredvidene stroške povezane s tem. Nepremičnine so lahko velik strošek, ko gre kaj narobe. Vzdrževanje, popravila in podobno, to vse stane. Običajno več kot je vredno, dražje je vzdrževanje.
[/quote]
Bab nalaga v tri krasne, čez par let niti doma za upokojence zanjo ne bo hotel nihče plačat.

[/quote]
Več ima, več hoče. Dvomim, da ima njen mož pravico besede! 🙄
Nikoli ni zadovoljna.
Kontrolo na finance, tipična!!!!!!”ž”!!!!!!!!!!!

Čakaj, čakaj. Do sedaj je vse financiral on. Hiša, dopusti, oprema, zavarovanja, večji in manjši stroški, položnice..vse on. Do sedaj ni bilo potrebno vrednotiti ničesar, ker se je smatralo, da on denar ima in bo financiral. Sedaj ko pa si on želi nekaj dražjega (in denar ima!), pa moramo ocenjevati, računati, vrednotiti in polagati račune ženi, da nam bo dokazala kako si tega ne moremo privoščit oz. je neumno kupit že v osnovi.

Je na poročni pogodbi pisalo “Odkupna pogodba moškega”?
[/quote]

Odkupna pogodba? 🤣😂😂😂😂😂😅😅😅😅😅

😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣😂😂

Hvala za smeh. 🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😅😅😅😅

Pa še ojštra je bila bojda. 🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂
A najboljši parfum je že porabila, ki ga ji je plačal. Corona je zajebal* vse po malem.

Odkupna pogodba* hvala za smeh 🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😅😅😅😅😅
Naj sama proba, bo kupila dedca s čim? Tole je nehvaležna babnca. Poleti bo vsa dosadna, ker jo oldtimer ne bo odpeljal na morje. 🤣😂😂😂🤷‍♀️🤗😅😅😅🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😅😅😅😅

Bab nalaga v tri krasne, čez par let niti doma za upokojence zanjo ne bo hotel nihče plačat.
[/quote]
Karkoli je že res pri njej, je dejstvo, da če imaš v lasti hišo, moraš sam plačati popravilo strehe ali kak drug nujen poseg. In to ni poceni. Če imaš avto, imaš z njim stroške. Že redni niso majhni, če se kaj pokvari, se pa hitro nabere. Bog ne daj, da se ti hkrati pokvari še pralni stroj in da te začne boleti zob in pod nujno rabiš kakšno privat zobozdravstveno storitev. Ali pa očala.

Ne pravijo zastonj, da ko ima hudič mlade, jih ima veliko. Je že dobro imeti kakšno plačo več na strani, kadar je to možno. Če ni, pa pač ni.

[/quote]

Se ne strinjam vedno, ampak tokrat 🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂😂😅😅😅😅, pa masko za 2 uri po 1 evro gor. 😅😅😅😅😅😅😅😅🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😅😅😅😅😅 Pa prazen lonec. 😅😅😅😅😅😅 saj ni smešno, samo prebiranje je. 😁

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close