Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev moje podjetje propada

moje podjetje propada

Pozdravljeni!

Ker naša služba že dooolgo več ne posluje kot bi morala, menim da imamo nov “Vegrad” imam kar nekja vprašanj v zvezi s tem:

1. A je delavec dolžan delati kot običajno če ni prejel plačila za preteklo opravljeno delo?

2. a je delavec dolžan it na teren če delodajalec ni zagotovil polnitve službenega terenskega vozila z gorivom? Delavci in delodajalci so sedaj že kar nekjakrat morali gorivo kupiti sami, ko pa so zaprosili za povrnitev denarja so se jim vodilni le nasmejali.

3. če se regres ni izplačal a res ne preostane drugega kakor tožba na Delovnem sodišču? Kako dolgo traja da pride do razsodbe?

4. Sliši se da ima vodilni kader namen podjetje spravit na “nulo” (ne me vprašat kaj so mislili s tem) in šele nato odpuščati delavce.

Podjetje ne plačuje podnaročnikom in le ti jim v zameno več ne opravijo določenih preddel ali pa jim celo zadržijo material ki je prišel v predelavo. Zgodilo se je da pa so ga samo čez čas vrnili – neobdelanega.

Ko pride na podjetje nafta za tankanje službenih vozil se na polnitev prvo zglasijo vodilni s svojimi svetovalci (svetovalci pa taki… ) in si napolnijo svoje osebne avtomobile.

Nadalje pa me še zanima, ker vem da če se služba menja se dopust ki je bil v prejšnji neizrabljen lahko prenese. Ver jetno je v primeru delodajalčevega nestrinjanja dokazljivo s plačilnimi listi?

A se lahko tako kot dopust prenese tudi pravica do regresa? Ali se mora v novem podjetju ponovno delati 6 mesecev da si upravičen do te pravice?

Najlpša hvala za vaš čas že v naprej!

Slovenka ki vidi da naša ljuba Slovenija propada in da se nihče ne zaveda da gospodarstvo drži gor VES slovenski proračun!

1.) Da, delavec je dolžan delati. Lahko poda redno odpoved (pogodbeni odpovedni rok, nima nobenih pravic na zavodu) ali pa izredno odpoved, če so izpolnjeni pogoji (vsaj 3 neizplačane plače – zaporedne oz, v zadnjih 6 mesecih ALI 2 meseca ni zagotavljal dela in plačila…). Več si prebereš tukaj

2. Moje mnenje je, da ne, razen če imate v pg o zaposlitvi navedeno, da je pogoj za delo lasten prevoz. V tem primeru vam delodajalec lahko odredi službeno pot z lastnim vozilom.

3. Delovno sodišče oz. delovni inšpektorat. Druge poti žal ni.

4. Izčrpati podjetje, tako da v stečajni masi ne ostane skoraj nič. Tako ste delavci oškodovani, saj kljub temu, da imate prednostno terjatev, ne morete biti poplačani, če ni premoženja, s katerim bi vas poplačali. Žal je tako.

5. Dopust, regres – ob prenehanju del. razmerja vam delodajalec izda potrdilo o neizkoriščenem dopustu in regresu. Svetujem, da čim več dopusta izkoristite. Del neizkoriščenega dopusta in regresa (samo del, ki vam zakonsko pripada) vam bo izplačal novi delodajalec (če boste seveda sploh dobili novo službo). Primer: za leto 2010 vam stari delodajalec ni izplačal regresa. Novo zaposlitev dobite julija 2011. Novi delodajalec vam je dolžan izplačati le polovico regresa za leto 2011, ostalega za nazaj (za leto 2010 in polovico za leto 2011 pa ne).

Veliko sreče!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close