Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mojca Mavec in prepisovanje kolumen

Mojca Mavec in prepisovanje kolumen

Kaj menite o tem, da so jo dobili pri očitnem plonkanju?

Pa to ne samo ene kolumne (tiste iz One), ampak jih je kar nekaj prepisala.

http://crnkovic.blog.siol.net/2007/07/20/cez-plonke/

Da za vsako rit palca raste.

Pa tako luštna izgleda :(.

Kako ji uspe, da ima obupne kolumne kljub prepisovanju 🙂

Pač ustvarja oddajo čez planke in je bila prepričana, da so Slovenke čisto zaplankane in ne berejo tujih časopisov in revij.
Huda blamaža in konec neke kariere.

Me prav zanima, kako bo to vplivalo na njeno delo voditeljice…

Odkar je isto počela Vida Žabot, se je še lahko bolj razmetavala na TV, so bile vse njene besede in poza zame samo še en velik blef. Najbrž bom do Mavčeve, če bo še kdaj javno nastopala (na TV) imela enak odnos. Čudim se, koliko ljudi piše, kako so jim bile njene kolumne všeč, jaz jih običajno nisem zmogla prebaviti do konca, tako da kar se mene tiče, ne čutim nobene izgube. Blazno bi uživala, če bi tiste pol strani v Oni v bodoče polnila naša Debela Zofa, ki je originilna in neznansko zabavna. Ampak sem ziher, da tega trenutka ne bom učakala.

Kar se pa tiče prepisovanja in prirejanja, pa vidim po odzivih na forumih, da je ogromno ljudi res bebastih in jim lahko prodajaš, kar češ. Pol odziviv je v stilu: pa tko je luštna, pa kaj pol, saj diplome tud prepisujejo, pa saj izvirnika nismo brali, smo pa vsaj prevod… Kljub vsemu obstaja kopica ljudi, ki so bolj ali manj zahtevni bralci. Ti si zaslužijo kvaliteto, avtorstvo in resnico. In, ker je tudi v mali Sloveniji dovolj ljudi, ki imajo zanimivo življenje in poglede na svet in jih znajo dobro preliti na papir, naj se njim da priložnost. Za prevajanje tekstov bodo pa še naprej skrbeli prevajalci. Najbrž so slabše plačani od kolumnistov, tako, da je to gotovo tudi v interesu lastnikov cajtungov.

Ja, jaz bi tudi takoj podpisala za nšo Zofo. 🙂

Mojca pa je sama sebi naredila medvedjo uslugo, mislim pa, da bo propadla le njena pisna kariera, na TVju se je ne bodo tako zlahka odrekli. Koliko bo pa še kredibilna, je pa že druga pesem.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Mene je ta vest prav presenetila, sem jo imela vsaj za avtorsko, če že ne izvirno. Njenih kolumn namreč že dolgo nisem (več) brala. Razlog; sem že zgoraj navedla – (ne)izvirnost teksta.

Precej kritično – vem. Sem si privoščila glede na svojo dvoletno prakso pisanja kolumn, sicer pri lokalnem časopisu pa vednar. Sama namreč neznatno uživam, kadar v obliki kolumn zlivam na papir sama sebe.

Jaz sicer ne berem kolumn sploh, so mi vecinoma popolnoma nezanimive, mislim pa, da sem nekaj Mojcinih zacela brati in nehala nekje pa polovici … Me moti pri njej ta neka kvazi poduhovljenost, ne znam opisati. In vse to mi je zlagano. Kakor, vzvisena nad vsem materialnim, vse je nekaj oh in sploh … Ma, bi mi napisala, da ja, pise se eno kolumno vec, ker pac tako zelo zeli denar, ker si tako na mesec lahko kupi en parfum vec, placa dve masazi itd. Ampak ne, ona pa ze to. To dela, ker ima toliko za povedati in misli, da njene besede spreminjajo svet. Pa izpade, da sploh niso njene. Kolikor sem jaz lahko na hitro razumela, kaj se dogaja, je Mavceva kradla avtorska dela in s tem sluzila denar.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

V tujini bi te taka stvar takoj pokopala, pa še na sodišču bi lahko pristal. Pri nas je to še dokaj medlo področje in le resen bralec bo to vzel kot resno dejanje prevare. Plagiatorstvo je kraja intelektualne lastnine in konec in tukaj vsaj zame, ne pomaga, da jokaš v kakem badu si bil, pa kako je težko vedno znova najti navdih in še in še. In sem šteje tako precizno citiranje kot tudi parafraziranje. In Mojca se je veselo posluževala obojega in to večkrat. Za to ni opravičila.

Zelo zanimivo je bilo v tej Oni brati kolumno Vesne Milek, kjer se razpiše o težavah z navdihom. Verjamem, da je težko kdaj kaj pametnega skracati a vsak pameten kolumnist bo raje objavil popoln drek in to tudi priznal. Bo vsaj njegov. Se zgodi tudi, da največji drek postane največja umetnina. Se je že in se še bo.

Pa še to, očitno je Mojca tudi mislila, da bo njeno “pisanje” ušlo razkritju, kar je zame res grobo podcenjevanje slovenskega bralca in to me je še najbolj podkurilo. Res je, da povprečen slovenski bralec ni dovolj “pismen” oz. “načitan”, a misliti, da pa ga takega pod vsem slovenskim soncem ni, ne vem, ne razumem. Opolzko, hinavsko ter nečimrno. Zgleda, da še vedno drži rek: Tiha voda bregove dere.

Tako da, še en glas za Debelo Zofo: zabavna, iskrena in pretkana.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Prebrala sem samo 2 njeni kolumni in sta mi bili všeč; ena o dvigalih in ena o žemljicah. Poetično, prijazno. Nisem zasledila, da bi bila vzvišena. V teh 2.

A o ostalih ne vem.

Podčrtano s šminko – v zastonjskem časopisu za kino – je bila to tudi njena kolumna? (oz. je verjetno še?)

Je.

In tudi tam so plagiati.

No, sicer se mi je pa ženska že od nekdaj zdela narejena Barbika, tako da me ne čudi, da ni sposobna pisat iz lastnega talenta.

Jah milni mehurček Mojca Mavec se je razpočil.
Njena oddaja čez planke, tudi ni njena. Ona ima zelo sposobno ekipo, ki ji vse prinese na krožniku, poišče zanimivosti, goste, se dogovori za sestanek … Skratka Mojca se le postavi prem mikrofon in oddrdra svoje.
Prijazno, prikupno, všečno.
Tako kot njene kolumne.
Jaz osebno je ne razumem. Punca je očitno načitana, obvlada vsaj štiri jezike (tekoče), a je milo rečeno ali glupa ali pa vzvišena. Pa, da gre prevajat iz die Welta, ki ga prav gotovo bere kar nekaj SLovencev. Lahko bi vsaj izbrala kakšen obskuren španski časopis.
Meni tudi njene kolumne niso sedle, preveč sentimentalne, pokroviteljske, preveč všečne za vsako ceno.
Vsak kolikor toliko resen novinar si želi imeti svojo kolumno. Ni lepšega kot pisati iz sebe. Če imaš seveda kaj za povedati. Seveda pa preko kolumne najbolj ispostavljaš tudi sebe in svoje bližnje. Samo, jebiga, vsakdo lahko reče, ne.
Ne vem no, stokrat težje je brskati po časopisih, si izbrati temo, jo prevesti oz. prirediti, kot pa se vsesti za papir in nekaj vreči gor. Razen, če seveda nimaš pod milim bogom nič pametnega za povedat. Si prazen sam in tvoje življenje.
Mi je pa po eni strani punce žal, čeprav si je vse to nakopala sama. Po mojem v medijih ne bo več delala. Kariera, ki jo je gradila leta in leta, se je v trenutku razblinila v prah. Ljudje so začeli iskati originalne vire za praktično vsako stvar, ki jo je kadarkoli objavila. Mora ji biti grozno!

Še moj dodatek. Ja, iz prve roke sem slišala od enega gospoda, ki dela na našem veleposlaništvu (sploh ni važno kje). Pravil je, da so se zanjo dogovorili popolnoma vse, poiskali oz. se dogovorili za intervjuje z zanimivimi ljudmi… vse! Tako rekoč napisali scenarij. Mojca je bila dokaj ošabna, očitno je njej samoumevno, da se jo pride iskat na letališče, poskrbi za vse zakulisje. Niti omenjeni niso bili!, niti v zaključni “špici”, kjer po možnosti piše, katera trgovina je poskrbela za Mojcine čevlje in frizuro…
In prosim, ne komentirajte zdaj v smislu, kaj so se pa ti iz veleposlaništva silili zraven… Saj veste kako je v službi, ko ti nadrejeni preprosto naložijo delo…

Od prebranega z linka mi je najbližji tale komentar:

“nimiy pravi:

21. julij 2007 ob 00:47
morala zna biti včasih nekaj izjemno absurdnega. tisti, ki so do sedaj MM najbolj zagovarjali, jo sedaj najbolj globoko tunkajo in to že s tem, ker se počutijo ogoljufane, razočarane, izdane… kot sem že v komentarjih pod člankom plagiat poudarjal, bi morala ta zadava ostati v domeni strogo tehnično profesionalne logike in ne stvar moraliziranja. plagiator ne more biti kolumnist. pika. z moralo tu nimamo kaj početi. in če bi to upoštevali, potem se danes nikomur ne bi bilo treba počutiti kot da je največji idiot in MM ne bi izpadla kot največja baraba kar jih kdo pozna. jaz si o MM še vedno ne mislim nič slabega. v življenju se pač vsak poskuša znajti po svoje. tudi tako, da goljufa, laže, se pretvarja… se zgodi. za to človeka ne gre obstojati. MM je, kar se mene tiče, lahko tudi super človek, samo kolumnistka naj ne bo, ker plagiator to, po logiki stvari, pač zame ne more biti.”

Človek kar težko verjame, kako bedaste so bile kolumne, pa kljub temu prepisane. Ko bi vsaj kakšne boljše prepisovala.

Ona sploh misli, da je Carrie iz Sex iz mesta…

Ona sploh misli, da je Carrie iz Sex iz mesta…

http://www.dnevnik.si/kolumne_komentarji/kolumne/259739/

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close