Najdi forum

moja omrežna mesta

Morda imaš drugi računalnik priključen s kablom na sprednji port. Priključi ga na stranskega, na desni strani modema – samo eden je namreč pravi port za povezavo drugega računalnika.
Sicer pa še vedno lahko vpišeš IP cifre pri obeh mrežnih povezavah, in sicer 192.168.1.1 na prvem in 192.168.1.2 na drugem računalniku.
Potem mora vsekakor ‘gret’, ali pa ne znaš pogledat, ali ti mrežna povezava deluje. Mislim, da bi ti moralo normalno delovati, razen če nisi poslušal predhodnikov in se lotil nastavljanja lokalnega omrežja kako drugače, npr. s pomočjo čarovnika v XP-jih. V tem primeru si se pač sam zakvačkal 🙂

ups… pa bom spet jaz vsega kriv?! 😉

Mimogrede.. a če mi bo trd ratal, pol pa ne bom več lačn? 😉

Jaz zdaj računalnik 2 priključim v ono kvadratek na modemu ob strani ?
Računalnik 1 pa ozadaj in ne ob strani ?
Kje vpišem ip ?
Vpišem ta ip, ko si napisal ?
Potem ko je to konec, kaj moram potem naret ? Pustim tak vklopljeno in na obeh računalnikih nastavim skupno rabo ?

Zdaj pa lepo prosim pojdi po vrsti.
Hvala

Prej si napisal, da si skupno rabo že nastavil. Sedaj pišeš spet drugače… Malo zmedeno deluješ kolega.

080 1000 pokliči, pa naj te Siolov operater vodi po telefonu, je čisto enostavno, boš videl.

Oni to tudi znajo povezat dva računalnika s skupno rabo ?

Večina Siolovih operaterjev to obvlada, ali naj bi obvladala, številka je namreč namenjena za pomoč Siolovim uporabnikom. Izvedel pa boš isto: večportni adsl router se obnaša kot router, zato je potrebno določiti le skupno rabo. Če to ni dovolj, pa vpišeš še ustrezne IP-je pri obeh računalnikih.

So mi rekli, da b moral kakšnega računalničarja vprašat. Lahko prosim to poveste.

Kje vpišem ip ?
Potem ko je to konec, kaj moram potem naret ? Pustim tak vklopljeno in na obeh računalnikih nastavim skupno rabo ?

Hvala

LOL

Zakaj se pa zdaj smejiš ?
So mi rekli, da bi moral kakšnega računalničarja vprašat. Lahko prosim to poveste.

Kje vpišem ip ?

Hvala
Prosim

hehe, pa saj to ni res…. :))

neznan.. če ti triji dobronamerni (ki sicer kljub temu, da se ne štekamo verjetno znamo vsi te reči brez težav narest ) nismo mogli niti za en pikec pomagati, potem se malo zamisli nad sabo. Sprašuješ pač kot en ali šaljivec, ki preizkuša obnašanje folka na forumu – ali pa kot nekdo, ki pričakuje, da mu bodo drugi izpolnil vsako najmanjšo željo, samemu pa se ne ljubi niti s prstom mignit, ampak raje vpraša vpraša ponovno tisto, kar naj bi že zdavnaj naredil.

Nihče pač ne ve, kaj in kako imaš ščarano doma, kaj sploh obvladaš.. morda.. bi bilo pa potrebno oba računalnika tudi samo…. vklopit? Veš, servisi pač obstajajo za tiste, ki ne znajo/nočejo/nimajo časa določene reči opravit, zato pa plačajo storitev nekomu drugemu. Če pa znaš sam, pa ni problema, le.. naučit se moraš. Naučiš se pa tudi tako, da kdaj sam kaj poizkušaš, prebereš, poiščeš… in če le ne gre, kje kaj vprašaš.

Poudaril si, da ne misliš investirat kakega keša v železnino ( mrežna kartica caa 10eur, switch ca 20 eur, ruter z vgrajenim switchem caa 30 eur..), sam očitno ne znaš nič in se niti ne potrudiš, da bi znal.. a naj ti pride kdo na dom zastonj to porihtat, pa naj s sabo prinese potrebno reč, da ti jo podari in spotoma še skuha kavo?

V kolikor se Maxi ne moti, te bo s svojim modemskim znanjem verjetno najlažje speljal čez težave, ampak… le, če ga boš bral, poslušal, ubogal. Se mi pa zdi, da se te je že rahlo naveličal… 😉

Sicer imaš pa v prejšnih postih že večkrat napisano, kje se vpisuje IPje… pa ni nujno, da jih vpisuješ, verjetno so že pravi. Preveri jih. Ali ti je morda pretežko prebrati nazaj tisto, kar smo enkrat TEBI že pisali?

Ko smo pa ravno pri teh siolovih in T2-jevih modemih…doma imam callisto 821+, v službi verjetno klasično T2-jevga, pa pri nobenem od teh ne gre lokalno omrežje brez dodatnega ruterja. Torej obstajajo tudi modemi, ki jih podtika ssiol in že imajo vgrajen ruter in torej za nezahtevno domačo uporabo ( in priklučitvijo naprimer 4 računalnikov) ni potrebe po nakupu novega? Oziroma… a se da potem siolov ruter celo izklopit, če imaš svojega, boljšega?

Pa… nedelja popoldne je, gremo mal vn, na zrak :))

LP

un tapametn, k se kr kadi od njega 😉

Calisto, če je to tisti beli, ki jih siol verjetno ne dobavlja več, je imel le en port, torej za priključitev enega računalnika.
Sedaj pa uporabniki večine paketov dobijo večportni adsl modem, ki zagotovo omogoča mrežno povezavo vsaj dveh računalnikov, kakor tudi medseboj neodvisno internetno povezavo na obeh mašinah. Če se mašini ne vidita brez vnesenih IP-je, jih pač vpišemo. Ti modemi se namreč obnašajo kot nekakšni switchi, siol menda za nekatere modele pripravlja firmware, da bodo uporabni tudi kot nekakšen router.
Če torej moja trditev ne drži, bi vsak uporabnik T-2 za internetno povezavo na drugem računalniku moral dokupiti router – pa ni tako. Če ima le ustrezen modem (uporabnikom seveda nameščajo različne modele, tako SIOL kot T-2 in drugi providerji), je ta strošek povsem odveč. Vse, kar rabi, je mrežni kabel.

That’s All Folks!

Iz prakse za prakso,
mAXi

Vi sploh niste napisal kam naj kaj napišem. Jaz vprašam nekaj zato da ne bi bilo kaj narobe. Vi vse kaj mi poveste ne deluje. Jaz sem probal doma s tistim kar imam. Ne morem jaz iti zdaj pa neki kabl. Pa eh si bom že sam nekak naredo.

Control panel… Network connectons… Local Area Connection… Properties… pomakni se na Internet Protocol /čisto spodaj/,… spet Properties in vpiši IP:

IP:192.168.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0
GETWAY: “prazno”

Na drugem pc-ju pa ista pot in vpiši tale IP:

IP:192.168.0.2
Subnet mask: 255.255.255.0
GETWAY: “prazno”

Bolj nazorno pa skoraj ne gre.

aha, hvala, torej se tudi tam dobi kao “vedno več” 🙂

za en računalnik vem, da ni blo ničesar drugega treba.. je bil pa potreben pač ruter za priklop mreže na modem. No, očitno počasi tudi tega ne bo več treba, pa da bo vse v eni škatli

LP
Un še zmeraj tolk pametn 😉

Sem že sam naredil. Samo kaj mi to zdaj pomaga, če pa nimam crossover kabla.

Sej sploh ne rabiš crossover kabla –
vzemi tistega navadnega od telefona pa na njem naredi tri vozle. To je zaradi induktivnosti, četrti vozel (opcijsko) pa da odganja komarje in vinske mušice od mrežne kartice. Pa vozli morajo bit, ker zato ima ime crossover.
Potem pa vštekaj vsak konec kabla v svojo mrežno. Je konektor premajhen a ne? Ja… potem pa konektor podkajlaj z zobotrebcem ali pa ga zamotaj v alu folijo oziroma v selotejp. Najbolje bi blo, če bi ga s kakšnim kitom ali pa gipsom zakital v mrežno, da ne odpade ven. Samo kita pa gipsa sigurno nimaš.

Seveda imam. Samo mi morate povedat kako ga zmešati, pa s čim ga zmešati, da ne bo kaj narobe.

Če še nisi rešil problema, še enkrat na kratko povej, kako imaš povezane računalnike doma v mrežo… Imaš router… Povej iz katerega na kateri računalnik hočeš prenašati datoteke (če jih imaš več)… Kakšen OS imaš na katerem inštaliran… Lahko tudi narišeš in pripopaš sliko.

Lp, Max

Nimam ruterja. Na sliki je natančno narisano.

Dej, kokn nam gor še oznako modema, če se ti da.

Sagem F@st 3344

Neznan… če ne bi narisal tele shemce, ti verjetno res ne bi več verjeli, da nas vse skupaj ne zafrkavaš 🙂 Torej, gremo naprej v nove zmage!

Neznan… kot prvo moraš mrežni kartici obeh računalnikov povezati na porta ETH1, po sliki sodeč je sedaj eden vezan na ETH2, kar ni v redu. ETH2 ima namreč drugo funkcijo. Torej prvi ETH1 najdeš na zadnji strani modema, drugi ETH1 pa na njegovi levi strani. Torej, prestavi kabla na ustrezna porta ETH1.

Sedaj resetiraj obe mašini.

Če imaš vpisane IP številke na obeh računalnikih in vključeno skupno rabo datotek, se morata računalnike ‘videti med sabo’ /My Network Places… Entire Network… Microsoft Windows Network… Workgroup (če je npr. ime tvoje delovne skupine na obeh mašinah Workgroup).

To pa prej preveri: My Computer… Properties… Computer Name… poenoti ime delovnih skupin na obeh mašinah. Skratka, imeni delovnih skupin naj bosta enaki.

Izčrpna navodila za tvoj komunikacijsi prehod lahko snameš tule:

Če ti še sedaj ne bo uspelo vzpostaviti mrežne povezave med obema računalnikoma, ti ne znam več pomagati.

lp mAXi 🙂

No še tale odgovor počakam, potem pa vse skupaj zaklenem..

In se nič ne čudim, da imajo (ne)sposobni serviserji računalniške
opreme toliko dela z strankami, če pa niti ne znajo postavljati pravih
vprašanj/odgovorov..

Tale agonija traja že 3 dni in kakšen je rezultat..

Počasi si vsi že grizete nohte, pričeli ste z zmerjanjem, skratka
tema postaja zrela za zaklep, kar se bo zgodilo v naslednjih 24 urah 🙂

Klemenxx

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Morda pa je bilo vse to tudi odraz splošne klime v državi, kjer se vse bolj nagibamo h konfliktom in zmerljivkam, kdo ve? Ljudje postajamo vse bolj nestrpni.
Sicer pa menim, da je na računalniškem forumu še dokaj znosno, sploh če pogledaš, kaj se dogaja na nekaterih drugih forumih MON-a – potem ja računalniški pravi balzam.
Po vprašanjih nekaterih uporabnikov pa res težko sodiš, kdaj so resna ali zgolj namišljena.
Ti kar zakleni temo Klemenxx, ali pa pomagaj fantu do rešitve, saj ga od nje loči samo nekaj klikov :)))

Lahko pa še pogledaš nastavitve od modema: odpri IE in napiši http://192.168.2.1 (U. ime: user/Geslo: user) in poglej nastavitve za DHCP… Vklopi DHCP, ali pa ročno nastavi IP-je (vse piše v navodilih)… Drugo naredi kakor ti je svetoval mAXi. Upajmo da ti je uspelo 🙂

Lp, Max

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close