Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek moj sosed, južnjak

moj sosed, južnjak

Jaz pa nikoli, ob dobrem ali slabem delu nekoga tretjega, niti za hip nebi pomislila “no poglej, tale je bosanc, pa je vseeno dober”.

Zgrešena miselnost.

Zame smo le dobri ali slabi (pa tudi kakšni vmes, ki so včasih tako, drugič drugače) ne pa Slovenci, Hrvati, Italijani …

Jst mam z “južnjaki” več pozitivnih izkušenj kot s kom drugim, nesebično ti ponudijo pomoč, poleg tega če se zaljubi vate, si res središče sveta, je pa res, da pol bolje, da ti kdo drug blizu ne pride 🙂 Mislim, da ni moškega, ki bi bil tako vztrajen…

Ej Koka, ti imaš srečo. Ob nekatere druge (rabljen, istrošen nemški avto), se pa drgnejo, jo šlatajo za rit in to brez lopate. He, he, he. Vidi ti nje.

Ko sem bila še mlada punca sem bila na žalost soseda samskega doma, kjer je stanovalo najmanj 200, če ne več samcev in to samih južnjakov.
Obupno so ragrajali, navijali muziko noč in dan, nabijali žogo, kradli cvetje, sadje, vpili oz. rjoveli, se opijali in nič nismo smeli reči. Nastopali so kot da je vse njihovo, oblajali in z oken vpili so na vsako žensko, ki je šla mimo. V prejšnji Yugi so imeli ta spodnji vse mogoče pravice, Tito je bosance dobesedno po rokah nosil. Kdor je prišel v kakšno industrijsko mesto v Sloveniji je nekaj časa živel v samskem domu, čez čas je šel po žlahto in jih pripeljal v Slovenijo. Nekaj časa se je več družin stiskalo v kakšni baraki in takoj prišli na prednostno listo za “stan”. Imeli pa so naraščaja ohoho. Pa še kakšno seko, brača itd. Vrtci zastonj, malica v šoli zastonj pa še kaj.
Na žalost nisem spoznala med vsemi tisoči, ki jih živi v našem mestu niti enega inženirja, nobenega pilota, ekonomista ali arhitekta. Samo nekaj domišljavih in malo sposobnih zdravnikov (ginekologov v prvi vrsti), ki so se že morali zagovarjati v zadnjem času tudi na sodišču zaradi šlamparij.
Tako, da smo v našem mestu dobili “džubre od džubreta” kot se je enkrat izrazil res en inženir, ki je samo obiskal našo tovarno. Pol se pa še sprašujete ta mladi zakaj smo proti njim nastrojeni. Zato, ker niso za k nam, ker imajo druge navade in čisto drug način življenja, ki nam ni všeč.
Pa nikakor se nočejo prilagoditi našemu načinu.
Niti malo me ne skrbi za Slovence v Evropi. Povsod so pohvaljeni in bolj malo slabega je slišati o nas, obratno, veliko pohvalnega. Slabo sami o sebi govorimo, ker nam manjka narodne zavesti, ki jo v šolah nočejo
učiti.

Aja, ker če bi bilo v tistem domu 200 Slovencev s pedigrejem in poštemplano izkaznico o rasni čistosti pa misliš, da bi bilo kaj drugače?! Močno, močno dvomim, sem ca. 5 let živel v študentskem domu, kjer so bili večinoma Slovenci in še zdaj ne morem verjeti, da je možen tak človeški primitivizem, kot ga je zganjalo kar precej Slovencev (tujci, tudi npr. t.i. “šiptarji” pa so bili zelo korektni, mirni, kultivirani in to prav vsi po vrsti, ne spomnim se niti ene same izjeme!).
Kar se pa tiče tega, kaj o nas govorijo v tujini, če že očitno ne moreš brati tujih medijev, pa vsaj poslušaj (ali gledaj) današnje dnevnike, kaj o nas trenutno mislijo npr. Američani … (pa ne da bi slučajno mislil, da bi oni bili lahko kakšen poseben zgled spoštovanja človekovih pravic …).
Pa brez zamere!

Tudi sama sem nekaj let živela zraven samskega doma, pa se ne spomnim niti enega primera, podobnega tvojemu. Prej obratno. So bili pa zato moji sosedi veliko bolj glasni, večkrat moteči in moreči, pa se imam glede tega za zelo tolerantno osebo.

Brez zamere, samo tudi za marsikaterega Slovenca bi lahko kdaj rekli “džubre od džubreta” ali po slovensko rečeno “gnoj od človeka”, a ne.

Lp

Meni je pa popolnoma vseeno ali je Bosanc, Slovenc, Hrvat, Srb, Italijan, Nemc,… važno mi je samo to kakšen človek je. Če je človek na mestu me niti pod razno ne zanima iz kje prihaja.
Čisto pri vseh narodih pa se najdejo dobri ljudje in izmečki, tako pri Slovencih kot pri “južnjakih”.
In tudi slučajno ne moremo govoriti o narodih na način ala: slovenci so tako super, Bosanci so pa kreteni, lahko razlikujemo samo ljudi, obstajajo dobri in slabi ljudje in ni važno iz kje so.

Ja, imaš prav. Bolje, da ti drug ne pride blizu… sama sem nekoč imela fanta, ki je bil sicer rojen v sloveniji, bil pa je potomec južnjakov. On je bil na to ponosen. Hvala bogu! Zakaj pa ne? Meni konec koncev tudi najbolj leži hrvaška glasba…

No, ampak nekega večera je v lokalu do mene pristopil prijatelj še iz otroških dni. Samo pozdravil me je, pa mu je ta moj “predragi” razbil zob, meni pa skoraj nos. Na vrat mu je nastavil še nož. Meni ni bilo nič jasno. Zagnala sem paniko, v jok in rekla, da se tega ne grem. No, pa mi je lepo razložil (ob še eni klofuti), da bo konec takrat, ko bo on to hotel.

Še danes mi ni jasno, kaj nekoga pripelje do tega. Tip je bil noro romantičen, nežen. Nikoli sledu nasilja. Takrat pa se v njegovih rokah pojavi nož. In grožnje. In udarci… Groza. Baje so, kar se tega ljubosumja tiče, bolj agresivni od naših. Ne vem. nikoli več ne bi rada iskusila kaj takega…

Ampak ne posplošujem. To je edina slaba izkušnja, ki sem jo imela z “južnjakom”. Vse ostale so pa super. Se mi zdi, da je marsikateri “drugorazredni južnjak” boljši človek kot “prvorazredni slovenec”. Predvsem pa mi je všeč njihova predanost družini…

Jaz imam pa sosede Bosance, ki spomladi in poleti skoraj vsako jutro na skrivaj točijo vodo v 50 litrske kante in jo tovorijo na vrtiček, da zalivajo flance solate. Pa cela žlahta se hodi kopat k njim in perejo jim cunje. Vode pa plačajo za 4 osebe. 🙂

Potem so tu še sosedi Hrvati. Ti pa so se do nedavnega sprenevedali in plačevali stroške stanarine za 3 ljudi, čeprav jih živi v stanovanju 5.

Torej… jaz tudi plačujem vodo za sosede Bosance in njihove prijatelje in sosede Hrvate. Tu mač! Prav nič jim ni nerodno.

A ne, kok so fajn!

In kaj si nardila? Si poklicala policijo, ali si stisnila rep med noge?

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

A slabih Slovencev pa se nikjer ne najde al kaj!!!!
Dej nehajte že enkrat s tem nacionalizmom, ker mi smo v določenih pogledih še slabši od “NJIH”!!

ja, rep med noge. Verjemi, da si nisem več želela konfliktov z njim. Danes bi morda ravnala drugače, takrat pa sem bila čisto prestrašena.

Odvisno katera leta po vojni si živela zraven samskega doma. Jaz takrat, ko so prišli gor še z zakrivljenimi copati in nepismeni. Pa so se spremenili danes samo v toliko, da nosijo čevlje. Tisto o “džubre od džubreta” je pa rekel en bosanski inženir, ki je prišel na prakso v našo fabriko. Mi jim nismo lasu skrivili, ker smo se jih bali. Nož je bil takoj pri roki. Še med sabo so se klali. Vi tule ste premladi in niste skusili razlikovanja med Slovenci in prišleki od strani oblasti zato jih tako zagovarjate. Mi starejši vemo drugače.

Ma tebi, starejši, se že kisa, ko kvasiš takšne neumnosti!

Haha, koka, kaj si spet zakuhala ::))))))))))

Človek bi rekel, da iz kupa snega lahko rata samo sneženi mož, a ne 🙂

He, he, he, ……. pa ne med Slovenci.Se bojo spraševali čigav je sneg, pa lopata k ga je nardila, pa piskrček na glavi, pa ogle za gumbe, pa korenček, pa metla, ……. pa parcela na kateri stoji, pa če ma gradben pa lokacijsko dovoljenje, pa če pršič ali je južn, …….

Pa ne le to…lahko se zgodi, da iz kupa snega nastane npr. džamija….ja tristo hudičev….

Koka, da se vrnemo k lopatam in kofetku, a ne? Zraven pa tele žajfnice in raztegovanje raznih elastik v vsemogoče smeri. In vsi tukaj zvenijo zelooooooooooo pametni…hmmm???

Ej koka…. si ti ena srečka! Moj sosed (Slovenec) je pa danes zjutraj kidal direkt na moj dovoz! Potem pa rinem z avtom po tistih kupih kot kak buldožer :))) Saj veš, lopatke pa tudi jaz ne smem letos uporabljat iz istih razlogov kot ti. Mislim, da mu gre moj avto v nos. Že pol leta ne ve, ali bi me pozdravljal al bi se zjokal, ko grem mimo :))))) No, pa to je že druga štorija.

Koka, pobožaj trebušček!

koka mi deluje tok groba ženska, da ne vem, če premore tolk nežnosti, da bi božala trebušček.

U madonca, tebe bi pa morali predlagati za Nobelovo nagrado za epohalen prispevek k spoznavanju človeških značajev na osnovi par sporočil na spletnem forumu … Prava revolucija v psihologiji! Daj napiši hitro vsaj doktorsko disertacijo!

Ej Koka! Mene pa zanima, glede na to koliko snega je zapadlo, in izgleda, da ga še bo, kako stojiš, sedaj, s sosedom in njegovo lopato? Ali zadeva še deluje, ali pa si dobila pomoč “nestrpnih ljudi”, ki bi tako radi dokazali večvrednost nad “južnimi” in s tem tudi kako dobri smo Slovenci.

ja, pa Koka, kaj si spet hotela povedat? Lepo, da ti je skidal, pa južnjak gor al pa dol. Svaka mu čast, sploh, če je upokojenec, pa se od unih mladcev ni noben zmigal. as si mogla poudarit, da je južnjak? Mam občutek, da stalno neki po malem u brezveze provociraš…

pa ne samo ti..Se pa tud kšni čistokrvni Slovenci obnašajo slabše, kot vsak “južni”. Kr v prvo oštarijo poglejte, kaj vse visi za šankom…pa pol pametujte.

Nisi na tekočem:))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close