Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek moj sosed, južnjak

moj sosed, južnjak

mi je predvčerajšnjim sam od sebe odkidal ves dohod do hiše, ko me je videl, kako se spotikam do poštnega nabiralnika in še pločnik naokrog. Eno uro je ponucal samo za to. Če si človek, si človek.

Mogoče si mu pa všeč…in je to prvi korak do povabila na pijačko..aaaa??:))

Zdaj pa razumem, zakaj meni nihče ne pomaga? :-))

Jutro punce! Meni se šiht že izteka :))))

Hja, kidanje snega…moram res malo uporabit šarm in pogledat po bajti, kdo bi lahko kidal, ampak po starostni strukturi, mi kaj malo ostane…

Aaaaaaaaa? Kako všeč? Kake pijačke? A je lažje verjet, da ima človek nekaj za bregom, kot pa to, da ti nesebično pomaga, če vidi, da si pomoči potreben?

Lepa reč! Človek je penzionist, jaz pa noseča. Bo to pojasnilo komu dodatno vzburkalo domišljijo? Upam, da ne.

Koka! Počasi!! Ej, joke!

Vsaj jaz sem danes nekam dobre volje! Dajva takole na daljavo eno kavico. Meni jo že kuhajo….

Imaš pa prav. Dobrota se čuti, težko jo je ukalupiti in marsikdo ima tisti prirojeni strah, ko občuti dobroto. Nenehno v preži, češ, kaj bo…in to je zato, ker smo tako egocentrični, fobični in kajvem kaj vse še.

Sem že ustavila konje 🙂 ah, kavica!

Kako????????????????????????????????????????????????
Južnjak je pomagal???????????????????????????????????

Mogoče se je pa začel integrirat v slovensko okolje, kjer je pomoč in sprejemanje sočloveka najvišja vrednota:)

He he he. Veš, moja hiša ima štiri vogle in štiri najbližje sosede. Same močne, mlade dedce. Tudi ti domorodci so kidali. In res je, da so me lepo in olikano pozdravili, ko so me videli gazit do poštnega nabiralnika.

Dejstvo pa je pač tako, da mi ni pomagal noben od njih, krepkih domačih mladcev, ampak “premalo” asimiliran človek v penzionu.

Če bi bil asimiliran s svojo sosesko, bi kidal pred svojim in samo pred svojim pragom 🙂

Napisali si, da je “pomoč in sprejemanje sočloveka najvišja vrednota”. Iz tvojih ust v božja ušesa!

Ja, pa še kako prošnjico zraven! Punce, jaz sem zaključila in grem v tale sneženi dan!

Ja, imam podobne izkušnje s sosedi. Tudi s tistimi, ki še pred svojim pragom ne pokidajo, moti pa jih sneg pred mojim pragom:)

Da ne pišem, kakšne narodnosti so ponavadi slednji…..ne bom posploševala. Sem pač tista črna ovca, ki človeka ne ocenjuje po narodnosti, ima mnogo tako slovenskih kot južnjaških prijateljev in hvalabogu, da vsaj med nami velja vrednota, o kateri sem pisala.

Oh Koka,

Vcasih me prav presenecas. Cel kup vcasih bolj in vcasih manj posrecenih sal znas stresti na temle forumu, vseeno pa se mi zdi, da le nisi tako narcisioidno bitje, za kakrsnega sem te imela v prvem trenutku. Tudi tebi je ocitno zlahka stopiti na zulj. Pa brez zamere! I like it!:-) Malo bolj cloveska si mi postaa, ker ocitno le znas tudi ti skuhati kako zamerico!

zakaj jih, južnjake, obravnavate kot drugorazredne ljudi. Zakaj posplošujete? moji prijatelji, južnjaki, so doktorji, arhitekti, ekonomisti, piloti, intelektualci, kultivirani, vljudni. tudi so vedno pripravljeni pomagati sočloveku, gostoljubni, skratka čudoviti ljudje. imajo svoje starše, ki jih imajo radi, imajo svoje otroke, ki jih obožujejo. prosim vas, ne posploševati. koliko med slovenci jih je, ki bi jih lahko označila kot navadne primitivce. res je, vsak narod ima svoje južnjake, ki jih ne mara.kot bomo mi v evropi veljali za južnjake in balkance (bila je situacija, ko sem v bruslju na konferenci poslušala predavatelja, ki se je zgražal nad “balkansko državico”, ki se rine v Evropo. Tudi mi bomo južnjaki in bomo lahko okusili, kaj pomeni biti “drugorazreden” . Ne rečem, njihova kultura je drugačna od naše, včasih naletimo na vedenje, ki bi ga obsojali, ne samo mi, tudi sam njihov narod. Bodimo ljudje.

Kako zamerico pa kuham tlele? Bom ugibala. A misliš, da trem sosedom zamerim, ker me je četrti lepo presenetil, oni pa ne?

V glavnem nisem zamerljiv, mulast, maščevalen in potuhnjen tip.Tako da žuljev ravno nimam, na katere bi mi kdo lahko stopal. Da si pridelaš žulj, te mora namreč nekaj dolgo tiščati. Sem pa kolerik. To je pa res. In ni nujno, da kdo stopi name. Dovolj je že, če me pipne 🙂 In potem izpadem narcis…

Amen pod kamen!

Ja, Koka, res so pridni tile južnjaki, kaj…

Človek bi se vprašal, od kod nam Slovencem fama, da smo delavni. Tudi jaz imam podobno izkušnjo, kadar rabim pomoč, mi hitreje priskoči na pomoč kak preprost “južnjak” (mah, saj mi je še besedo težko napisati), ki me tika, kot pa kak fin Slovenec, ki zna odlično vikati, ne ve pa, kaj je lopata.

Pa še to vsem nestrpnežem:
Doma imamo podjetje, kjer so vsi zaposleni “fizičarji”. A mislite, da smo že kdaj uspeli zaposliti kakega Slovenca? Kje pa. Pa ne zato ker bi bile nizke plače (ker te sploh niso nizke), ampak zato ker se Slovencem ne ljubi delati 8 ur na dan + do 10 nadur na teden…
Pa plačujemo Bosance in Albance, ki svojo zelo lepo plačo zadovoljno izvozijo v tujino, mi smo pa zadovoljni z delovnim rezultatom.

Pa še kdaj pokidajo in si prislužijo kavico in krof.

Moja izkušnja z “južnaki” je podobna: to so delavni ljudje, ki lepo skrbijo za svoje družine. Verjamem, da vsakdo pozna nekoga, ki je drugačen, ampak moja izkušnja je pač taka. Mogoče je za to zaslužna tudi moja odprtost in to, da nimam predsodkov, zato se tudi oni do mene odzovejo pozitivno. Če pa bi bila negativno nastrojena, verjamem, da bi tudi oni bili z menoj povsem drugačni.

What you give is what you get!

Ja, če so južnjaki tako fejst na vseh področjih in sploh in oh, kaj pa pol delate tle? Tja dol pejte, tam jih je na tone!!!

Pol pa ti pojdi dol. S foruma namreč, ali pa se nauči kulture. Vsak pove svojo izkušnjo, kakršna pač je, dobra ali slaba. Brez povišanih tonov tudi verjetno gre.

Lipa1,

saj niti dojeti nočeš, kaj hočemo povedati. Jaz sem hotela samo reči, da si večina ne zasluži drugorazredne obravnave, ki jo dobijo pri nas v Sloveniji.
So pridni in delovni.
Brez zamere, ampak podjetje imamo že vse od osamosvojitve Slovenije, pa nismo uspeli zaposliti niti enega Slovenca, ker se nihče preprosto ni javil na oglas na Zavodu za zaposlovanje. Ali pa poleti niso hoteli delati na gradbišču (pa čeprav so imeli samo dvoletno poklicno šolo narejeno)…

In ker je “tam doli na tone” (kot praviš ti), ki hočejo delati, pridejo sem in delajo. Nekateri jih pač obravnavajo drugorazredno (to nekateri delajo tudi s Slovenci – da ne bo pomote, se povsem zavedam tega), mi pa smo jih zaposlili, jih prijavili in zavarovali in plačujemo prispevke zanje.
Nikoli še nismo doživeli negativnega obnašanja z njihove strani. Je pa tako kot v vsakem podjetju – včasih tudi oni niso s čim zadovoljni ali pa imajo slab dan. Sicer pa je vsesplošen vtis pozitiven in zaposlujemo samo še tujce.

Tako menim tudi jaz, pa sem za Lipo 1 agresivna…

Seveda, amen pod kamen, ker ne maram popolnim ljudi.:-) Tistih, ki vse razumejo, pa jim se vedno ni nic jasno.

Priznam! Priznam, da jih verjetno smatram tako, kot smatrajo nasi severni sosedje nas. No, vsaj mene. Vedno sem morala pokazati vec, da sem bila v druzbi enakovrednih sprejeta na enak nacin.

No, lahko da bom kaksno skasirala na nos, ampak men sem vsaj posteno povedala, kaj mislim!

Moja stara mama (70 let) je pa cepila drva. V tem času smo imeli tudi Bosance na stanovanju. Hodili so mimo nje, pa tud eden od desetih se ni ponudil, da bi pomagal.
Malo kdo si zasluži besedo človek.

….tud tuki na tem forumu si kdo ne zasluži te besede……..

Moj sosed je tud južnak-dolenc. Pa me je sam gledu k sm kidala.Sram ga bodi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close