Moj prvi….
…..domači pannettone! 🙂
Babi, spekla sem pannettone po tvojem receptu, ki si ga posredovala že pred Božičem. Res mi je izvrstno uspel, le da sem dala vanj velikoooo več suhega sadje kot si navedla v receptu. Dodala sem rozine, kandirnano pomarančo, kadnirano limono ter na koščke zrezane suhe marelice, ki sem jih ravno isti dan kupila na sejmu – bile so sveže in božansko dobre. Saj sme vprašala od kod so, pa mi je tisti gospod odgovoril da jih prodaja nek gospod v LJ…in jaz sem pozabila vprašati kje v LJ??!
Očijev komentar: “Popolnoma enako dober je kot kupljeni, le da je ta brez konzervansov in narejen z ljubeznijo!” Pa se čisto strinjam 🙂
No, rekli so še da naj dam naslednjič noter malo več sladkorja in še malo več rozin in ostalega sadja. Pojedli smo tretjino kolača še isti večer ob filmu….njam njam!
Moram pa rečt, da mi najprej ni bilo jasno zakaj mora nazadnje vzhajati 8 ur…ampka je očitno to zaradi bogatega testa in zaradi teže vseh sestavin, če se ne motim. Vzhaja res počasi, čeprav sem ga imela skoz na toplem in lepo pokritega ob ploščah štedilnika.
Moj pannettone je vzhajal malo več kot 6 ur, drugič ga bom pustila celih 8. Definitivno pa ga bom spekla še sedaj za velikonočne praznike ker je res pregrešno dober in tako bo zlahka nadomestil kupljenega.
Ne boš verjela, ampak po vseh teh letih, je šele pred dobrim mesecem naš mercator center prvič dobil te kolače Bauli, ki so na, zelo všeč (čeprav je cena kar zasoljena si ga večkrat privoščimo, ampak do zdaj so nam bili dostopni vedno le v tujini in zato ob redkih priložnostih). Sedaj pa ga znam speči sama – odličnega, in ta zahvala gre tebi, Babi, naravnost iz srca.
Moški del družine ti je iz srca hvaležen za njuno res najljubšo sladico – brat ga je zadnjič nesel še nekaj v LJ 😉
LP, zala
Zala, mi lahko napišeš prosim link, po katerem receptu si ga delala, da ne brskam :o)
Hvala in lepo je brati tako navdušenje ob uspelem prvem poskusu. Bravo!
Morda se ga lotim…
Vladka
Hej,Zala!
Tako sem vesela,se zlasti,ker se mlada deklica loti kar zahtevnega recepta. To,kar si napisala,je vec kot zahvala!!
Saj je moja zasluga samo v tem,da sem prepisala recept. Z njim sem zelela povedati,da vse krajsnice in poenostavitve pripeljejo do dobrega sladkega kruha in ne do Panettona. Vzhajanje in sam postopek nista muhi,
ampak potreba. Tudi Mishika ga je naredila za zimske praznike in je bila zadovoljna.
V bazo receptov bom vpisala tudi zahtevnejsi recept za primorsko Pinco,kjer testo vzhaja trikrat po vsakokratnem dodajanju dolocenih sestavin.Delo zahteva vztrajnost in ljubezen,ki ju ti imas.Mogoce se bos kdaj lotila tudi tega ali pa se kdo drug.
Lep pozdrav tebi in tvojim iz kar hladnega Kopra Babi
Živjo Vladka, si se spravila k peki panettona?? Jaz sem se in to danes popoldne, samo ne vem kako bo, ker ga bom očitno dala pečt šele ob polnoči, da bo res 6 ur vzhajal :)…ne vem, ne vem…le kaj bo mami na to rekla 🙂
Sem ga pa danes malo bolj sladkala in ga nredila iz 1 kg moke. Notri sem dala okoli 380g in še veliko rozin ter lim. lupinico dveh velikih limon – sem ju res dobro oprala.
Sedaj lepo vzhaja, poleg sta pa še dva kruhka – en že pečen bel hlebček in še en v nastajanju 🙂 Ta vzhaja in sicer bom spekla kruhek v obliki panja s čebelicami – to bo za dedka, ker ima zelo rad čebele in čebelari (idejo sem dobila v velikonočni Lisi).
Upam da ti bo uspelo speči dober pannettone, če ga boš seveda pekla ne bo ti žal!!!!!)
LP, zala
Joj, Zala. Ne, nisem se spravila k Panetone… Danes sem pekla potico, pa sem razočarana. Vedno nekaj preizkušam in včasih se kaj tudi “sfiži”. Delala sem namreč kokosov nadev in sicer po receptu, kakor jaz delam kokosovo (Bounty) tortico…iz Kulinarike (kokos kuhan v smetani s sladkorjem in medom), s tem, da sem dodala še sneg dveh beljakov. Zaenkrat izgleda vse preveč mehko in preveč sočno, a se bojim, da je ta sočnost sam sladkor :o( In še pekla sem v pekaču, ki ga nasploh ne maram, ker se v njem vse preveč zapeče… res ne vem, zakaj sem vzela tega… ker sem hotela za spremembo okroglo potico (ponavadi pečem v navadnem štirioglatem pekaču).
Bomo videli, kakšna bo potica jutri, ko se bo popolnoma ohladila, spat pa ne bom šla ravno najboljše volje…
Jutri se verjetno lotim še poprtnjaka, tu pa računam, da ga skoraj ne morem kaj “usekati mimo” :o)
Evo, Zala, malo sem bila dolga, a kljub temu naj ti zaželim še res lepe praznike in uživaj v ustvarjanju še naprej!!
Vladka
Naj le dodam, da se je danes potica ohladila in tudi izgleda mnogo lepše. Nadev je postal bolj kompakten in tudi okus je čisto OK, le za moj okus malo presladek. Mož je rekel, da je v redu, le da se sploh ne čuti, da je to potica :o)
Pozdravček vsem in lepa jajčka želim tudi tistim, ki jih boste barvali danes!
Vladka
Ja, Babi, kaj naj rečem… res, res lepo se imejte s hčero in seveda uživajte tudi zvečer!
O, potica je že prava potica, le, da je kokosova in morda bolj primerna za bolj navadne dni… kot je zadnjič rekel g. Dori v oddaji Spet doma za pehtranovo potico… da je ta bolj za vsak dan. Smo res bolj navajeni orehove, makove, rožičeve… za praznične dni.
Še enkrat, vse najlepše za danes, jutri…!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.