Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Moj priljubljeni kroznik za vroce dni

Moj priljubljeni kroznik za vroce dni

Saj mogoce ta recept ze poznate,,je zelo osvezilen in kot nalasc za te dni.Pri nas je se zmeraj zelo vroce,le morje se je ohladilo in je zdaj super za resnicno osvezitev.

Za osebo racunam en (odvisno) zrel trd paradiznik,tunino,olive(rada imam kalamata),nekaj kaper,vlozen zeleni poper,baziliko,sol,poper,malo gorcice(po moznosti tiste,ki ima zrnca),po zelji majonezo,olivno olje,3 trdo kuhana jajcka.
Ce sem kaj pozabila,bom dodala v postopku.

Paradiznike pokoncno prerezem,izdolbem semenje,malo posolim in obrnem,da se se odtece voda.Skuham jajcka.Rumenjake pretlacim z vilicami,dodam tunino,ki jo tudi pretlacim,dodam se ostalo nasteto(olive in kapre malo nasekljam),natrgano baziliko in z gorcico(majonezo) in malo olivnim oljem razmesam v homogeno
zmes.Ce imate radi bolj pikantno,lahko dodaste tudi malo slanih filetov.Ce nimate radi bazilike,pa drugo zelisce.Tunina z rozmarinom je tudi dobra,ce ima kdo rad ta okus.Jaz nimam rada drobnih kosckov kuhanega beljaka,zato pustim za okras.
Ce vas to ne moti,nasekljajte se to.Pokusi in dodaj sol po potrebi in poper.
S to zmesjo napolnis prekata v polovickah paradiznika,ki jih malo obrise z notranje strani s p.brisacko..Okrasi z rezinicami kuhanega beljaka,olivo,listom bazilike,ki jih s prstom vtisnes v zmes.Daj na pladenj in v hladilnik cim dlje.

Popecem se rezine majhnih buck in melancan(na zaru ali v primerni ponvi),,jih dam v marinado iz olivnega olja,zacimb,zelisc,popra in soli-lahko malo balzamicnega kisa ali pa ne. Zelisca so tista,ki odgovarjajo tvojemu okusu.
Ce imam se kaj rizeve solate,,je kroznik pripravljen za pogostitev.
Imenitno je,da to lahko pripravis vse prej,zvecer ali pac ko imas cas. Na vsa pokusanja i packanja ze pozabis in ko prides iz sluzbe ves prepoten,odpres hladilnik in jed je tu.Vzames tudi na piknik.Jes lahko dva dni.

Kako serviram? Na velik pladenj dam v sredino malo rizeve solate,potem okrog marinirane bucke in melancane,zunanji obroc polnjeni paradizniki izmenicno s koscki belega vipavskega sira ali mozzarele.Sem pa tja se listic bazilike.Barve krasne!
To je ze pojedina.Zraven polnozrnat kruh ali popecene rezine kruha natrte s cesnom,kot za bruschetto.
Seveda je lahko samo polnjen paradiznik. Mogoce vam bo vsec.To imam raje kot nadevane pecene paradiznike,,je bolj osvezilno. Lep pozdrav vsem Babi

Pozdravljena Babi!
O kakšne sline se ti pocedijo, ko prebiraš Babine recepte. Tako okusno je, da mora takoj v moj računalnik. Le majhna težavica so moji kilogrami. V tem poletju se moram posušiti za 4-5 kg. Moram zaradi težav z nogami. No, pa bo že zdaj je čas okusnih poletnih solat in sadja.
Vedno sem vesela novic iz morja.
Z najlepšimi pozdravi Nina Stergar

Hej,Nina,paradiznike lahko napolnis tudi s primerno zacinjeno in z zelisci obogateno skuto.Imam tudi rada.Sicer je tale kroznik kar dieten,saj razen olivnega olja ni drugih mascob in jajcka in tuna tudi ne redijo.
Ravno prejle sem v dokumentarcu o Jemnu zasledila vzpodbudno vest(ravno konec sem ujela),da so zdravo ljudstvo prav zaradi uporabe res raznolikih zacimb,ki so naravni prijatelji zdravja,ker scitijo organizem.
Vesti z morja .Zelo soparen in vroc vecer.Voda pa za nekatere premrzla.Je cudovito osvezilna.Ob 8 sem se plavala. Lep pozdrav Babi

odprem racunalnik /navsezgodaj!!/ in kaj vidim! slastni babin recept! haj,babi,res je super!! ce bi bila sedaj doma,bi se ga kar lotila! sedaj je se hladno ! mislim,da imam doma cisto vse sestavine! bo pa za vecerjo! kolikor poznam moje,bodo navduseni.
pozdrav iz osvezene lj-ponoci je dezevalo. trenutno je prav prijetno. petra

No, pa se mi cedijo sline, kot kakem kužku. Mnjami, bi rekel moj dveletnik.
Ob vremenski osvežitvi še tako osvežilen recept … kaj bi radi še več? Bom definitivno sprobala.
Hvala.

Tudi jaz žekomaj čakam, da pridem domov in probam to specialiteto. Vedno prebiram recepte in tudi pripravim kakšno zadevo, samo če mi čas dopušča.

Svež pozdrav! Marinka

Babi, kaj sem ti ze napisala pred casom?!

Da si CARICA!!!!!!

Hvala za imenitne recepte in blagor tebi, ki imas morje pred nosom. Mi, veliki zaljubljenci slane luze, se hodimo namakat vsak mozni vikend. Tudi ta, ki je pred nami. Morda te kje srecam, te pocukam za rokav, ceprav te ne poznam, in ti v zivo povem, kako bozanski so tvoji recepti.

SE ENKRAT HVALA!

Vesna

p.s. Aja, kako pravilno poprazis v ponvi bucke in melancane? Moji so vedno prepojeni z oljem in to mi se zdalec ni vsec. Aja, in kako naredis ocvrte melancane? Hvala ze vnaprej, draga Babi!

Slisi se kot hrana za Bogove!!!

bom cimprej poskusial in javim!!!

babi – neskoncna hvala!!!

Nika

Pozdravljena Babi!
Najlepša hvala za nov recept, bom kar drugi teden preizkusila. Mož namreč praznuje rojstni dan. Tvoja riževa solata seveda tudi pride na vrsto, pa še kakšna solata, nekaj jedi z žara in seveda torta. Upam, da uspe.
Z najlepšimi pozdravi iz Ljubljane
Nina Stergar

Hej,Vesna! Ko pisem,mislim tudi nate,pa te ne imenujem,da se ne bi cutila dolzno
odgovoriti,ker vem,koliko zna zaposliti takle fanticek.
Melancane! Anekdota pravi,da je ne vem kateri rimski cesar obozeval melancane
in olivno olje.Zena jih je kar naprej narocala v kuhinjo.Ko je sel cesar v shrambo,je ugotovil,da je zmanjkalo ol.olja.Zeno je dal zastrupiti ali nekaj podobnega.
Melancane popijejo veliko olja glede na bucke,por…

Imam imenitno posodo(tezko jekleno,z izboklinami za prst debelimi po celem dnu)
s pokrovko .Mi sluzi kot zar.Dobro jo namazem z oljem in specem jajcevce kot zrezek na zaru,enako bucke, rezine paprik in cebulo.Ko je vse popeceno,dodam se petersilj in cesen,zacinim in pokrijem.Naredi se para,ki prepoji okuse.To lahko mariniras ,ali pa jes kar tako kot prilogo, ali samo z dobrim kruhom.Dobro tudi mrzlo.Vcasih dam kar na toaster,ki se odpre kot knjiga ,dobro segrejem im popecem(za manjse kolicine).Seveda,ce smo zunaj,pa dela moj moz na pravem zaru,ali na plinskem marmornem-ta je se najboljsi. To so pecene rezine.

Ce delam klasicno poprazeno in potem duseno,dam nekaj olja,pa ne prevec,narezem na tanke kolobarje bucke in melancane,dam na vroce olje najprej bucke,,jih malo popecem in mesam,potem se melancane.V bistvu je vse hitro narejeno.Ker bucke spustijo nekaj vode,ni nevarnosti,da bi se kljub majhni kolicini olja prezgalo.Dodas se petr.,cesen , pokrijes in se malo dusis.Ce ostane malo olja na dnu,ga enostavno odlijes in porabis za drugic,saj ni prezgano.Tako narejeno ne bi smelo biti mastno.

Vcasih narezem melancane na majhne kockice z lupino vred in vrzem na vroce olje in popecem kot krompircek.Zelo dobro.

Kaj mislis pod ocvrte? Panirane z moko,,jajckom in drobtinicami?
Vcasih naredim tako,vcasih samo moka, ,jajcek , vcasih samo potegnem po moki.
Ocvrem kot zrezke.To delam bolj za otroke,da jih pretentam,da pojedo zelenjavo,ker je hrustljavo.Isto bucke.Olje res vroce in polozim na pap.prtic,da vpije mascobo.

Zelo rada imam tudi indijski nacin :naredis testo,samo moka,sol in voda,pa malo radenske(bolj gostljavo),lahko tudi pivsko testo.Narezes zelenjavo na tanjse rezine,s prsti primes in potunkas v testo in v vroce olje,da lepo zarumeni.Ne dajati prevec na enkrat.To je najbolje v fritezi(ki je nimam) ali z malo vec olja,kot bi cvrli miske ali krostole.

Krasno je opazovati Indijke pri tem opravilu.Oblecene v sarije,
cepijo pri ognju, zaverovane samo v to.Na rokah zvenkljajo obrocki in z lepimi dolgimi prsti delajo cudovite gibe.Cista poezija!

Ne vem,ce si slisala,da je v Kopru najlepse urejeno kopalisce na obali.Veliko sence,slascicarna s teraso ob morju,pizzerija,peskovnik,igrala.Kar pridi in mi prej sporoci! Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close