moj otrok bo jedel pašteto še dalje!!
Avtorica, če ne marate, da se vaš otrok vsaj v šoli zdravo prehranjuje pa mu škodite in mu sami pripravljajte malico za v šolo, v čem je problem…..Jaz pa za moje želim, da se zdravo prehranjujejo kot doma tako tudi v šoli, ker sem odgovorna za njihovo zdravje. Nepravilna prehrana, če že ne prej, pa v odrasli dobi prikaže pomankljivosti in napake, včasih na precej krut način z oslabitvijo zdravja.
Ohoho, ste se pa našli tapravi vidim vmes med komentarji. Krasno!
Bi kdo rad rekel kaj o tem na štiri oči, da mi v oči reče kakšna mama sem? Sem takoj za!
Moj otrok doma je NORMALNO HRANO, evo recimo njegov meni med vikendom:
Zajtrk: umešani jajci, 2 rezine toasta pečenega, lonček jogurta
Malica: 3 domači piškotki brez vsega, polovica jabolka
Kosilo: domača goveja juha z domačo ribano kašo, rižota s piščančjim mesom, par rezin paradižnika (ne mara okusa po kisu)
Malica popoldne, ko se je vrnil z igrišča: kos kruha, žlica paštete argeta kokokrem, mini vindija puding
Večerja: 3 palačinke z nutelo in 1 z domačo marmelado, skodelica mleka
Pa naj še kdo napiše, kaj pa njegov 9letnik poje? Polnozrnate kruhke in humus? Za malico samo sadje? Za večerjo solatko in čija puding? … Dajte no…
Moj 9letnik je povsem normalno hrano, verjetno kdaj ko se igra na igrišču, zmazne tudi kakšen čips in smoki s prijateljčki (doma teh slanarij nimamo), pa?
Ne vem, za zajtrk, kisla smetana na kruhu s kislim zeljem. To ni za otroke, ko sem bil sam v šoli nikoli tega nismo imeli, smo imeli pa bolj domače iz temu zdej rečejo tradicionalni slovenski zantrk skoraj vsak dan. Zaradi neokusne in neznane hrane otrokom, jo gre 70% za pujske. Pa še kar silijo z svojimi bio eko dragimi hranami. Ni čudn, da kupujemo bio eko svinjino v trgovinah. Vsaj neki je dobrga od tega na koncu…
Škatlo hrane? ? pa potem še doma kombajn hrane? ??☺️☺️☺️ Pa še velik tošl rabijo ☺️☺️☺️ Okrog 12h iz naše OŠ v štacuni, kadar nabašem, kadar nisem v službi, je zanimiv repertuar nakupov, ko v vrsti čakaš in poslušaš vzgojene kot nevzgojene ? Se zmee na Mon spomnem. Ker so zgovorni, bom kerga vprašala, če so imeli čičerìko al so pršli kupit pašteto brez kruha ??? Ne razumem najbolje, zakaj na skrivaj hrano v sekretu, kot da mora hoditi nekdo od šolarja jesti v šolsko kuhinjo. Naredite jim zajtrk in kosilo doma. Pa kaj sadja jim v ruzak dajte. No al pa kruh in pašteto za na skrivaj v sekret do štacune z žepnino ?????
Sicer pa, glede na to, da se slišijo stvari, kako se v šolah s sadjem žonglira med šolarji, bi bil nauk spoštovanja do hrane, da vsi enkrat ostanete lačni. Ko ne bo opcije nad zmrdovanjem nad hrano. Kar se tiče šole, naj bo nek standard. Čičerike se res ne pritaknem ali recimo šparglje. A si predstavljate špargeljčka, kok lepo diši za učenci, ko gredo lulat in kakat, mi pa za odraslimi tudi. Sicer sta čebula in česen bolj zdrava, lulanje in kakci res ne smrdijo tolk kot šparglčki. Je pa pol bolj navzven. Kot spomin iz osnovne šole, pašteto glih ne bi oreferirala, ker so bilo že vse mal zarustano ?????☺️☺️☺️, ko si bil zgolj lačen in si pač jedel. Ker si bil lačen. Znala bi preživeti. 20 let nazaj sem rekla, da bo narava z živalmi udarila. Ja, polno smeha na ta račun, ki ga vidimo danes. Ne rabiš bit šlogar. Špoštujte tudi hrano. Ker dam kaj hrane zunanjim ptičem, mačkom, sem v zahvalo dobila parkrat tudi kakšno jajce, oa kokoši daleč ni biĺo blizu. Ali se je zasadila celo kkruza. Od khe, še danes ne vem. Spoštujte hrano, dokler ji imate. Ker tudi ona ni samoumevba, če vam svet z dogajanji neda misliti s politiko vred
.., 30.09.2024 ob 11:19
Moja dva se vedno pritožujeta glede hrane v šoli videt je dobro ko pa probajo pa baje ni za jest jaz res nevem kake kuharje imajo. Pa pogledam jedilnik pa se mi zdijo dobre stvari ampak baje da ni okusno.
Hrana je manj slana in brez “pikantnih” začimb. In drugo, pripravljena je z zelo malo maščobe. V konvektomatih. Do karamelizacije tako sploh ne pride.
To so glavne razlike in kar bistveno vplivajo na okus.
hja961, 30.09.2024 ob 11:57
Zdrave hrane v šoli vaša otročad ne bi jedla. Ko jim babica da kak piškot pa vse v luft skačete, da vam zastrupljajo otroke. Zdaj pa razumi, če moreš.
Ma to so balalajke! Zakaj potem doma moji otroci jejo joto, kislo repo, pražen krompir, čufte, zelenjavno mineštro, cel kup domačih preprostih kmečkih jedi, krompirjev golaž, pasulj, obaro, na prste ene roke lahko naštejem česa ne marajo (npr drobovina), v šoli (sedaj srednji šoli, kuhajo jim malice v bližnjem dijaškem domu) pa jim ne gre? Preprost odgovor – ker grem lahko tja kot zunanji gost na malico, sem šla, sem se prepričala, sem šla večkrat da se res prepričam, da pač prvič ni bil “dober dan”, in ja – ni dobro in pika. Jota ni jota, je oprano zelje v topli vodi z dvema fižoloma, pražen krompir dobim na krožnik kot kepo, pod katero se dela lužica vode, rižoto z govedino dobim na krožnik kot kepo, z vilico sem zabodla vanjo in jo v celoti dvignila s krožnika, vse zlepljeno, na kremni juhi plast mokaste skorje, zrezek na krožniku izgleda kot uho, suh, žagovinast, pire ki ni videl masla preko puta. Mi nismo izbirčni, znamo pa razločit če nekaj ni dobro. In če ni dobro, je vprašanje ali niso dobre sestavine ali ni dobro skuhano ali pač oboje. Tudi razumemo, da ne more biti isto kot doma, ampak roko na srce – smo jedli že v menzah, kjer se kuha na veliko in smo jedli kar solidno. Torej se da skuhat spodobno! Žal mi je, če so kuharji na minimalcu, ker to je garaško delo in razumem, da so zagrenjeni in brezvoljni, razumem, da so sestavine z najcenejše ponudbe, torej tudi tu je problem.
A si predstavljate špargeljčka, kok lepo diši za učenci, ko gredo lulat in kakat, mi pa za odraslimi tudi. Sicer sta čebula in česen bolj zdrava, lulanje in kakci res ne smrdijo tolk kot šparglčki. Je pa pol bolj navzven.
Za Rezi
Ne si ne predstavljam, ker jaz tega ne voham. Sposobnost zaznavanja vonja po spargljih je dedna lastnost, ki je nimajo vsi ljudje
malo biologije za Rezi, 05.10.2024 ob 08:59
A si predstavljate špargeljčka, kok lepo diši za učenci, ko gredo lulat in kakat, mi pa za odraslimi tudi. Sicer sta čebula in česen bolj zdrava, lulanje in kakci res ne smrdijo tolk kot šparglčki. Je pa pol bolj navzven.
Za Rezi
Ne si ne predstavljam, ker jaz tega ne voham. Sposobnost zaznavanja vonja po spargljih je dedna lastnost, ki je nimajo vsi ljudje
PA jaj me pol žališ z biologijo? Ne maram hiditi na sekret babnc v službi, razen če he res nuja. Se obrnen in grem, če je zasedwno. Ker če greš direkt, so vonji včasih grozni. Pa še vserjete se ne. Pa nima veze ne s sparglji ali čebulo, česnom. Voha se nehidriranost, ko žebljički ven padajo. Ne rabiš biti biolig al karkoli. Sploh pa ne źaliti, da izpadeš bolje. Priporočam banane. So nasitne, ima kot večha zgolj za dva jabuka kalirij, oa zdeace so za možgabe. Torej za šokarje super. ? Za kere na Mon oa tudu z bioloskega vidija, ko je preveč špargljev. ???☺️☺️☺️
Zgleda, da imamo zelo različen DNK. Meni so na dnk, analizi povedali da potrebujem 2 X manj hrane, kot ostali. Za kaj naskrivaj. Naj je javno, malico in še eno malico. Kaj pa pol. Moj brat je potoval z enim. Ki je dobesedno pojedel 2 pici, ko je on 1 in je bil bolj suh od njega. Pa javno povej, mi rabimo več hrane od drugih. En je bel en črn, jaz imam pa belo kožo, naj jo vsi vidiki. Za kaj bi se namazala z rjavo kremo, pa komu na čast. Pokaži, prvi jaz in ne sramuj se. Linnsy Bonn je na skrivaj pojedla čokolado in zmagala na svetovnem. Jaz jo bom pa javno. In še pokazala, bom, da I. Am ogromen trebuh, ker kljub dijeti in stradanja ne shujšam. In, kaj sedaj, ko bo vojna bom pa preživela.
Dedna lastnost ob nedednosti, če be ješ špargljev ???????☺️☺️☺️ Kot omenjeno, za vami se vonja vonj, ki greste lulat. Šparglji so del tega. Ostalo je oa zdravost tega vonja. Oz. sam vonj, ki ga naravno nekdo spusti. Že s prisotnostjo. Ne veš, ali seva iz organizma, Li je zgolj nemarnost, oa ko vlečete cunje iz omar po nesecih, jih operite bre praška. In nehajte nalivat mehčalce v cunje, ker je obupno to vohat. Pol pod nehčalci pa še umiti niste, predvsem sončki. In to zjutraj na busu, pa še kera manica od čebule prejšnjga dne ???? Še dobr, da je bratuš zdej bolj povezave zrihtala, če bi moral it dol z busa, zaradi zraka vonjav. Za božička doniram žajfo.
Gozdni Joža, 05.10.2024 ob 06:57
Ne vem, za zajtrk, kisla smetana na kruhu s kislim zeljem. To ni za otroke, ko sem bil sam v šoli nikoli tega nismo imeli, smo imeli pa bolj domače iz temu zdej rečejo tradicionalni slovenski zantrk skoraj vsak dan. Zaradi neokusne in neznane hrane otrokom, jo gre 70% za pujske. Pa še kar silijo z svojimi bio eko dragimi hranami. Ni čudn, da kupujemo bio eko svinjino v trgovinah. Vsaj neki je dobrga od tega na koncu…
mi bi to jedli, salame pa res ne..ves čas dobivajo neke sendviče s salamo.
Potem mu pa kuhajte doma ali pa ga odjavite od malice in kosila in naj prinese hrano s seboj. Me zanima kaj otroku kuhate doma? Mislim da otroka ne bo pobralo če bo v šoli jedel malo bolj zdravo hrano, če je že doma ne. Poleg tega pa ja verjetno so vas obvestili o novih smernicah v šolski prehrani, da sedaj ne bo več toliko sladic in mesa ter paštet na jedilniku, ampak več zelenjave stročnic in namazov, ki jih sami pripravijo v šoli. Kot je že zgoraj nekdo napisal je danes res vse več debelih otrok v razredu. Tam kjer sama delam imamo kar nekaj redukcijskih diet ravno zato ker je otrok prekomerno težak.
Forum je zaprt za komentiranje.