moj otrok bo jedel pašteto še dalje!!
Na naši šoli otrokom in potem nam staršem težijo, če otroci nosijo hrano v šolo.
Naša dva si prinseta dodatke. Če je za malico sano kruh z marmeldo, si prineseta še kaj zraven.
Dbro je, da ima ovrok nižji glikemični indeks. To najlažje dosežemo z beljakovinami in seveda z maščobami.
Zato nosita dodatke.
Bogpomagaj, 30.09.2024 ob 14:07
Se bo treba odločit enkrat, kaj bi sploh radi… Še ne dolgo nazaj je bila cela iniciativa, da je v vrtcih/šolah preveč nezdrava hrana, da je treba to spremenit, da imajo preveč predelane hrane, preveč kruha, preveč ocvrtih, sladkih in ne vem kakšnih obrokov še… Rezultati anket o zadovoljstvu s prehrano so bili obupni, na vsakem roditeljskem odprta problematika nezdrave prehrane…
Zdaj so spremenili, se usmerili v bolj zdravo in evo… spet ni prav… otroci tega ne marajo (na kar vrtčevske in šolske kuharice opozarjajo že ves čas, da zdrava hrana roma v pomije), otroci so lačni, otroci bi nazaj paštete, salame in makarone in pecivo…
Najbolje bi bilo prehrano ukinit in naj starši sami pakirajo, kakor komur paše. Samo komu neki bi se potem pritoževali…
Sele takrat bi vidli, kaj se vse “doma kuha”. Se posebej, ko bo za vse brezplacno. Temu se rece “svasta pi..a rodi”.
Koliko učk se po svetu zarosi ob pogledu. In kolikokrat se pogoltne slina in cmok ne gre dol, ko vidiš in te stisne pri srcu.
Pa ko vidiš, kako nekateri ravnajo s ženskami in obratno. in kako otroci trpijo.
Jeba je, ko si samski in veliko opaziš, ker veš kam gledati, da opaziš malenkosti.
Samo breme je kar veliko, ker želiš, da si ne bi delali drug drugemu, kar mnogi počnejo.
Škoda je naših otrok, domačih državljanov in seveda tudi tuji otroki so le otroci. Pa mamice samohranilke, nihče se ne ozre zanje za vse drugo je pa več kot dovolj,
Lina713, 30.09.2024 ob 11:11
Pa poslušajte, moj otrok pride lačen iz šole! Čičerikin namaz na črnem kruhu pa kozarc vode ali nesladkan čaj!
Za kosilo pa ričet in hruška?? Pa to še odrasli ne bi jedli!
In za malico sedaj imajo pašteto in nutelo mogoče 1x na mesec, pa še to na nekem čudnem kruhu, ki ga večina otrok itak ne mara??
Mu bom dajala naskrivaj v škatlo hrano ki jo bo vsaj pojedel, pa magari poje naskrivaj v veceju, kaj me briga….
Kako ste vi zadovoljni z temi novimi jedilniki?
Ričet pa rebrca ali klobasa zna bit super, pa kos polnozrnatega kruha zraven. Ampak enim uspe postreči prazen, voden ričet v zelo majhni porciji in to slabši, kot iz konzerve, nobene solate, nobenih beljakovin. Otroci rabijo beljakovine!
30, 40 let nazaj smo v šoli jedli navaden bel kruh, pašteto, nutelo, margarino, margarino in med, in veliko razne hrane, ki je danes prepovedana v šolah.
Kar me moti, je, da si “geniji” v vladah oz. v politiki mislijo, da so šole očitno tiste, po katerih se otroci redijo, očitno. V šoli imajo očitno strogo dieto, ko pridejo domov, pa se bašejo z vsem mogočim “sranjem”. In kaj so s tem naredili? Nič. Kvečjemu otroci prihajajo lačni domov, ker itak večinoma stvari ne jedo tam.
Mogoče je pa to ta šolska dieta? Hujšanje z lakoto?
MakroLopo, 30.09.2024 ob 21:27
30, 40 let nazaj smo v šoli jedli navaden bel kruh, pašteto, nutelo, margarino, margarino in med, in veliko razne hrane, ki je danes prepovedana v šolah.
Kar me moti, je, da si “geniji” v vladah oz. v politiki mislijo, da so šole očitno tiste, po katerih se otroci redijo, očitno. V šoli imajo očitno strogo dieto, ko pridejo domov, pa se bašejo z vsem mogočim “sranjem”. In kaj so s tem naredili? Nič. Kvečjemu otroci prihajajo lačni domov, ker itak večinoma stvari ne jedo tam.
Mogoče je pa to ta šolska dieta? Hujšanje z lakoto?
ČE starši niso opravili svojega dela pa imajo morda vsaj nekje možnost pojesti kaj zdravega. Ko bodo dovolj lačni bodo poskusili, morda se razvije nov okus, navada, kar v domu niso imeli možnost razviti.
Ajaaa283, 30.09.2024 ob 13:39
A ni čudno, da so otroci tako lačni, celo sestradani v šoli, pa hkrati predebeli? Kdor bo lačen, bo jedel ali ostal lačen. Imajo na izbiro eno ali drugo.
Ampak RES. Od kje pa je več kot 50% otrok predebelih? Oz. Od česa? Šolske hrane?
Šolsko hrano navadno diktira prehranski strokovnjak, ki je uravnotežena, skuhajo kuharice.
Pustite otroke in spodbujajte,,da pojejo ali vsaj poskusijo šolsko hrano. Da vsaj kakšen zdrav obrok pojedo, doma pa tisto predpripravljeno hrano pogrejte v mikrovalovki…in to vam je …hrana? Ostalo ( šolska hrana) vam je pa zanič?
Ohoho, ste se pa našli tapravi vidim vmes med komentarji. Krasno!
Bi kdo rad rekel kaj o tem na štiri oči, da mi v oči reče kakšna mama sem? Sem takoj za!
Moj otrok doma je NORMALNO HRANO, evo recimo njegov meni med vikendom:
Zajtrk: umešani jajci, 2 rezine toasta pečenega, lonček jogurta
Malica: 3 domači piškotki brez vsega, polovica jabolka
Kosilo: domača goveja juha z domačo ribano kašo, rižota s piščančjim mesom, par rezin paradižnika (ne mara okusa po kisu)
Malica popoldne, ko se je vrnil z igrišča: kos kruha, žlica paštete argeta kokokrem, mini vindija puding
Večerja: 3 palačinke z nutelo in 1 z domačo marmelado, skodelica mleka
Pa naj še kdo napiše, kaj pa njegov 9letnik poje? Polnozrnate kruhke in humus? Za malico samo sadje? Za večerjo solatko in čija puding? … Dajte no…
Moj 9letnik je povsem normalno hrano, verjetno kdaj ko se igra na igrišču, zmazne tudi kakšen čips in smoki s prijateljčki (doma teh slanarij nimamo), pa?
Lina438, 01.10.2024 ob 10:57
Ohoho, ste se pa našli tapravi vidim vmes med komentarji. Krasno!
Bi kdo rad rekel kaj o tem na štiri oči, da mi v oči reče kakšna mama sem? Sem takoj za!
Moj otrok doma je NORMALNO HRANO, evo recimo njegov meni med vikendom:
Zajtrk: umešani jajci, 2 rezine toasta pečenega, lonček jogurta
Malica: 3 domači piškotki brez vsega, polovica jabolka
Kosilo: domača goveja juha z domačo ribano kašo, rižota s piščančjim mesom, par rezin paradižnika (ne mara okusa po kisu)
Malica popoldne, ko se je vrnil z igrišča: kos kruha, žlica paštete argeta kokokrem, mini vindija puding
Večerja: 3 palačinke z nutelo in 1 z domačo marmelado, skodelica mleka
Pa naj še kdo napiše, kaj pa njegov 9letnik poje? Polnozrnate kruhke in humus? Za malico samo sadje? Za večerjo solatko in čija puding? … Dajte no…
Moj 9letnik je povsem normalno hrano, verjetno kdaj ko se igra na igrišču, zmazne tudi kakšen čips in smoki s prijateljčki (doma teh slanarij nimamo), pa?
A si ti v zenu? Niti ne a ne. Konkretno agresijo je zaznati. Sicer pa nobenemu prav zares ni mar, sam bo moral živeti s tem s čimer ga boste futrali. Domače kuhano je čist ok, te toaste, piškote in pudinge, jogurt, pašteto, nutelo bi pa komot nadomestili. Ti aditivi so problem na dolgi rok enako kot pesticidi. Zato pa je rak v porastu. Pa vem, da veš, da je vedno slabše..aditivi, pesticidi, to vse vpliva na ceno izdelkov in nadomeščajo jih z vedno cenejšimi, še neprepovedanimi, ki se šele s časom prepove.
Izbirčnost je prvi znak razvajenosti otroka. Razvajenost pa je rak sodobne družbe. Danes so naše brbončice uničeno od začinjene hrane, presladke hrane … Ne vem sicer kaj bi bilo narobe z zajtrkom in kosilom, ki si ga omenila. Naučite raje otroka, da vsaka hrana ni vedno dobra za okus, je pa boljša za zdravje.
Kdor je lačen, poje kar dobi. V kolikor se preserava, kaj bo jedel, ni lačen.
Sicer se pa v šolah lahko malica odjavi in jo otroci prinesejo od doma ali pa na poti v šolo kupijo v bližnji trgovini. Morda čips, smoki, liter ledenega čaja in gumi bonbone. Prijatelj, ki je starejši pa cigarete. Videno.
Za zdrav razvoj, sploh možganov, otroci potrebujejo hranila. Ne poln želodec, hranila. Obrazloži stanje slovencev taka prehrana ki jo ti zagovarjaš. Pašteta in bel kruh. Nobenih hranil. Za večerjo pa hrenovke a ne? 🙂 Fak večina živali boljše je kot otroci pri nas očitno. In potem imaš najstnike z okvarjenimi jetri, mentalnimi problemi, alergijami….čudaško res, le od kje to. Ne od smokija pri enem letu, ne od paštete pri dveh, ne od hrenovk pri treh, ne od instant pireja pri štirih, ne od zamrznjenih, predelanih, predpripravljenih, z miljon sestavinami za katere večina pojma nima kaj so….hrane. Ne, od cepiv je to 😀
Mushroom, 30.09.2024 ob 15:17
Tisti, ki je lačen bo jedel, pri nas še noben ni od lakote umrl. Razen pri orto čudnih veganih.
Naš je avtist, izredno senzorno občutljiv. Je zelo omejen nabor jedi. Smo bili podobnega prepričanja mnogi (če bo lačen bo jedel), vključno z mano. No, pa ni tako. Če mu ni OK, ne je. Če ga prisiliš, bruha.
V šolo svoje hrane ne sme nositi. Na kosilo ga prijavim samo če so čufti. Malic je malo več, v povprečju ga prijavim dvakrat na teden. Preden gre v šolo pozajtrkuje, ko pride domov si pogreje kosilo. V šoli pa ima vedno na razpolago sadje, na srečo ima jabolka res rad…
Avtist, 01.10.2024 ob 11:30
Naš je avtist, izredno senzorno občutljiv. Je zelo omejen nabor jedi. Smo bili podobnega prepričanja mnogi (če bo lačen bo jedel), vključno z mano. No, pa ni tako. Če mu ni OK, ne je. Če ga prisiliš, bruha.
V šolo svoje hrane ne sme nositi. Na kosilo ga prijavim samo če so čufti. Malic je malo več, v povprečju ga prijavim dvakrat na teden. Preden gre v šolo pozajtrkuje, ko pride domov si pogreje kosilo. V šoli pa ima vedno na razpolago sadje, na srečo ima jabolka res rad…
če je res takšna težava bi gotovo lahko pri pediatru (psihologu,psihiatru, ambulanti za avtizem) urgirala, da napiše priporočilo/prošnjo, da si prinese svojo hrano. Če bi napisal strokovnjak bi strokovni odločevalec na šoli to moral upoštevati. Dobrobit otroka je verjamem vseeno vsem na prvem mestu.
Imam čez 40 let in glede hrane, kot bi opisovala mene. Pri hrani mi je tekstura poleg okusa izjemnega pomena. Če mi kaj ni všeč, ne bom jedla. Sem raje lačna. Sem bila v OŠ v koloniji. Hrana mi nikakor ni bila všeč. Nisem jedla skoraj nič. Sem kolabirala, so me dali na infuzijo. Ne samo enkrat. Potem so klicali starše, da so prišli po mene.
Se pa ne pritožujem, če sem kje in ni nič zame. Sem kar navajena. Tudi kosilo skuham, ampak potem tega ne jem, ker mi ni všeč!
Ok, to večina ljudi verjetno smatra pod normalno hrano… Ampak, če malo pomisliš, je tvoj otrok pojedel sadja v enem dnevu samo 1/2 jabolka, zelenjave pa par rezin paradižnika in nekaj koščkov v rižoti. V istem dnevu je jedel še kruh pri dveh obrokih, jogurt, puding, piškote, pašteto, nutelo, marmelado in palačinke…
O tem je govora. To ni “občasno pojemo tudi kaj predelanega, sladkega, itd…”, kot večina staršev trdi, ampak je ravno obratno.
Jedilnik nekoga, ki občasno poje tudi kakšen junk, izgleda precej drugače in otroci, ki so ga doma deležni pač nimajo težav s šolsko prehrano.
gledam jedilnik svoje nečakinje v njeni osnovni… hja, če je otrok izbirčen, če ne je sadja, zelenjave, če ne je drugega kruha kot belega, potem je problem ja.
ampak po drugi strani pa, js sm zrasla gor ob palačinkah, smokiju in svežih salamah, pa sem ok. tudi v šoli smo imeli bolj ko ne nezdrave malice, pa smo danes vsi ok in jemo vse.
bolj je problem ko potem še odrasel ne je nič, moja znanka pri 42ih je samo makarone z mletim mesom, nutelo na kruhu, pa govejo juho s cmočki in zlatimi kroglicami, kot da bi poslušal otroka kaj je, ampak je res … meni osebno grozno, ampak kaj naj? vem pa tudi da jemlje kup dodatkov k prehrani
etdhag, 01.10.2024 ob 14:10
En problem je tudi, da je jedilnik lahko še tako luškan in raznolik, ampak dejansko stanje, kaj dobijo otroci na krožnik je pa marsikdaj tako, da marija pomagaj. Isto v vrtcih. Včasih tega še psu ne bi dala jesti.
JA, jedilnik naše oš je na videz prav spodoben. Ampak potem na krožnikih?!
Točno tako, kot si napisala.
Forum je zaprt za komentiranje.