moj otrok bo jedel pašteto še dalje!!
Pa poslušajte, moj otrok pride lačen iz šole! Čičerikin namaz na črnem kruhu pa kozarc vode ali nesladkan čaj!
Za kosilo pa ričet in hruška?? Pa to še odrasli ne bi jedli!
In za malico sedaj imajo pašteto in nutelo mogoče 1x na mesec, pa še to na nekem čudnem kruhu, ki ga večina otrok itak ne mara??
Mu bom dajala naskrivaj v škatlo hrano ki jo bo vsaj pojedel, pa magari poje naskrivaj v veceju, kaj me briga….
Kako ste vi zadovoljni z temi novimi jedilniki?
v naši šoli je pravilo da ne smemo dajat hrane za sabo. in kako naj 9letnemu otroku razložim da mora nekaj pojest od 8h pa do 15h, ker če ne se ne bo dobro počutil? če od tega kaj zdaj ponujajo, mi pride domov bled od lakote. ja pač je malo izbirčen in ne je vsega, ampak a odrasli jemo pa vse? tudi ne, ane?? meni se enostavno ne zdi pošteno da otroke silijo s to kao zdravo hrano, na koncu je pa otrok lačen. a ni bolje da poje tisti kos kruha s pašteto in je sit, normalno skoncentriran pri pouku, ker ni lačen, kot pa da poje od malice kos kruha, od kosila malo makaronov in za popoldansko malico spije mleko, ker so zraven neki neokusni ovseni piškoti??
Lina438, 30.09.2024 ob 11:31
v naši šoli je pravilo da ne smemo dajat hrane za sabo. in kako naj 9letnemu otroku razložim da mora nekaj pojest od 8h pa do 15h, ker če ne se ne bo dobro počutil? če od tega kaj zdaj ponujajo, mi pride domov bled od lakote. ja pač je malo izbirčen in ne je vsega, ampak a odrasli jemo pa vse? tudi ne, ane?? meni se enostavno ne zdi pošteno da otroke silijo s to kao zdravo hrano, na koncu je pa otrok lačen. a ni bolje da poje tisti kos kruha s pašteto in je sit, normalno skoncentriran pri pouku, ker ni lačen, kot pa da poje od malice kos kruha, od kosila malo makaronov in za popoldansko malico spije mleko, ker so zraven neki neokusni ovseni piškoti??
Aja, tvoj otrok je pač malo izbirčen in ne je vsega, zato takrat ko ne dobi paštete pride ob 15 uri bled in napol mrtev iz šole? Torej takrat ko ne dobi paštete za malico, ne je niti kosila?
😀
Sicer pa, v mojem otroštvu smo imeli v šoli za malico tudi pašteto. Ampak glej ga zlomka, jaz pa tiste paštete nisem jedla, ker je ne maram. Pa ko smo dobili za malico navadni jogurt, tudi nisem jedla. Ko smo pa dobili zelenjavni namaz, mi je bilo pa dobro.
A ne dajete otrokom doma izključno zdrave, eko, bio, brez-sladkorne, nepredelane hrane?
Hecno, ko govoriš s starši, ko bereš zapise na kateremkoli družabnem omrežju in spremljaš objave v skupinah namenjenih kuhanju za otroke, povsod se ob omembi cukra, salame, hrenovk in pomfrija vsuje plaz kritik, tega se otrokom ne daje, pri njih doma se vse kuha iz svežih sestavin, njihov otrok je samo zdravo, njihov otrok obožuje zelenjavo in sadje, sladkarij pri 113-ih mesecih še ni poskusil, sol le izjemoma, za sok še ne ve, da sploh obstaja.
V vrtcih in šolah pa po nekem čudežu otroci zdrave hrane, zelenjave, črnega kruha, sladic brez sladkorja in nesladkanega čaja ne marajo. Kar ostaja, vse, kar je zdravo. Lahko je še tako okusna zelenjavna enolončnica in korenčkov kolač brez moke, jajc in sladkorja, ampak v promet ne spravijo nikakor… Pa vsi od doma navajeni na izključno prehrano polno polnovrednih žitaric, mesa za vzorec in bog ne daj ocvrtega, kupov zelenjave, sladic iz suhega sadja, oreščkov, korenja in chia semen, brez bele moke, mleka, jajc, sladkorja, jedi iz leče, čičerike, raznih kaš in rjavega riža… V šolah in vrtcih bi se morali tepst, kdo bo več dobil, ne pa da puščajo čičerikin namaz.
Nemogoče, da otroci jedo doma ocvrtke, pašteto, pomfri, bel kruh, sladkarije in podobno nesnago… To jim samo babice dajo, ki so pa itak za na goli otok, če ne kaj hujšega… mislim, tako zastrupljat otroke, kaj se pa to reče…
Moja dva v šoli jesta skoraj vse, obožujeta hrano v šoli, hodita po dodatek in že vnaprej pogledata jedilnik za tisti teden. Imajo pa precej klasičen, ne orto zdrav jedilnik, npr. pogosto kaj sladkega, skoraj vsak dan tudi meso. Me prav preseneča njuno navdušenje nad šolsko prehrano. 🙂 Očitno je doma preveč zelenjave.
jaz enostavno ne verjamem tem mamikam ki doma otroku dajo za zajtrk čija puding z mandljevim mlekom in jagodno marmelado brez sladkorja. daj daj, ko pa tak otrok pride k nam se igrat, pa prosi če lahko še dobi še eno porcijo toplega sendviča z sirom, ker da to je pa tako dobro in tega oni doma ne jejo.
lepo vas prosim, stara sem 40 let, zdrava, ravno prav kg, odrasla sem ob pašteti, belem rezanem kruhu, čokolinotu, sladkih pudingih s smetano, viki kremo 1x tedensko, smokiju, sladkanih sadnih čajih…. doma smo kuhali sicer vso hrano, sem jedla tudi zelenjavo (tudi moj otrok jo je, ampak pač ne vse), nisem pa nikoli delala, niti zdaj, rižoto z ješprenom namesto riža, čia pudinga, raje skuham navadnega čokoladnega,…. s kravjim mlekom!
hočem povedat, da ne rabijo otroci zdaj jest vsak dan hrenovk in paštet ter faširano za kosilo, ampak ljubi bog, djate nazaj hrano ki jo otroci jejo….
na roditeljskem sem to omenila, nekaj mam se je celo strinjalo z mano ampak so pač nato skomignile, kaj čemo, nič ne moremo, tak je red sedaj in je bila debata zaključena.
pa saj otrok ne more slediti pouku, če je lačen no…
Kaj je narobe s kosom kruha brez vsega? Stoletja so otroci to jedli za malico, pa še kako jabolko zraven, tako malo, kislo, črvivo. Sit si od kruha, ne od namaza, tista pašteta je tam samo zato, da da okus, nima nobene hranilne vrednosti. Prav zaradi paštet in hrenovk so otroci zamaščeni pujski. Naj pač jejo sam kruh, če jim čičerikin namaz ni všeč, jim ne bo škodilo.
Lina438, 30.09.2024 ob 13:12
jaz enostavno ne verjamem tem mamikam ki doma otroku dajo za zajtrk čija puding z mandljevim mlekom in jagodno marmelado brez sladkorja. daj daj, ko pa tak otrok pride k nam se igrat, pa prosi če lahko še dobi še eno porcijo toplega sendviča z sirom, ker da to je pa tako dobro in tega oni doma ne jejo.
lepo vas prosim, stara sem 40 let, zdrava, ravno prav kg, odrasla sem ob pašteti, belem rezanem kruhu, čokolinotu, sladkih pudingih s smetano, viki kremo 1x tedensko, smokiju, sladkanih sadnih čajih…. doma smo kuhali sicer vso hrano, sem jedla tudi zelenjavo (tudi moj otrok jo je, ampak pač ne vse), nisem pa nikoli delala, niti zdaj, rižoto z ješprenom namesto riža, čia pudinga, raje skuham navadnega čokoladnega,…. s kravjim mlekom!
hočem povedat, da ne rabijo otroci zdaj jest vsak dan hrenovk in paštet ter faširano za kosilo, ampak ljubi bog, djate nazaj hrano ki jo otroci jejo….
na roditeljskem sem to omenila, nekaj mam se je celo strinjalo z mano ampak so pač nato skomignile, kaj čemo, nič ne moremo, tak je red sedaj in je bila debata zaključena.
pa saj otrok ne more slediti pouku, če je lačen no…
Nobena šola nima SAMO take hrane, kot jo omenjaš. Še vedno imajo čokoladno mleko in tudi sladice.
Če pa 1x tedensko namesto belega kruha dobijo pirinega ali rižoto z zelenjavo brez mesa pa jih ne bo konec.
Že tako so debeli ko prasci. V moji mladosti smo imeli na šoli mogoče 10 debeluhov, zdaj jih je v enem razredu toliko.
Se bo treba odločit enkrat, kaj bi sploh radi… Še ne dolgo nazaj je bila cela iniciativa, da je v vrtcih/šolah preveč nezdrava hrana, da je treba to spremenit, da imajo preveč predelane hrane, preveč kruha, preveč ocvrtih, sladkih in ne vem kakšnih obrokov še… Rezultati anket o zadovoljstvu s prehrano so bili obupni, na vsakem roditeljskem odprta problematika nezdrave prehrane…
Zdaj so spremenili, se usmerili v bolj zdravo in evo… spet ni prav… otroci tega ne marajo (na kar vrtčevske in šolske kuharice opozarjajo že ves čas, da zdrava hrana roma v pomije), otroci so lačni, otroci bi nazaj paštete, salame in makarone in pecivo…
Najbolje bi bilo prehrano ukinit in naj starši sami pakirajo, kakor komur paše. Samo komu neki bi se potem pritoževali…
Kaj ne smejo nositi hrane v šolo? Kje to piše? Če ga ne naročiš na malico, nosi svojo malico s seboj. Vedno in na vsaki šoli. Odjavi ga, pripravi mu sendvič vsak dan in mirna bosna. Moj zaenkrat še malica šolsko malico, a letos jo je večkrat pustil kot pojedel, tako da mislim, da ga bom lepo odjavila. In tudo ti ga lahko.
oink oink, 30.09.2024 ob 13:56
Nobena šola nima SAMO take hrane, kot jo omenjaš. Še vedno imajo čokoladno mleko in tudi sladice.
Če pa 1x tedensko namesto belega kruha dobijo pirinega ali rižoto z zelenjavo brez mesa pa jih ne bo konec.
Že tako so debeli ko prasci. V moji mladosti smo imeli na šoli mogoče 10 debeluhov, zdaj jih je v enem razredu toliko.
Pa prav rižota redi, ko že omenjaš debele otroke, ne pa meso. Riž, kruh, krompir, pašta, polenta itd., to dela špehec. Beljakovine, torej meso, jajca, sir, mleko, jogurt, skuta….. pa mišično maso. In ne, v šolah že dolgo ni več belega kruha, ampak črn kruh – kadar imajo pšenični kruh, en dan je ržen, en dan ajdov, itd. Tako da ne izmišljuj si kar nekaj oziroma ne bluzi kar nekaj na pamet, kar sploh ni res in se tebi samo zdi.
Forum je zaprt za komentiranje.