Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Moj nov experiment z jagodami :)

Moj nov experiment z jagodami :)

Hojla!
V četrtek sem dobila nekaj kg jagod, in jih je bilo treba nekam spravit…ok, najboljše so same, in tako smo jih tudi največ pojedli, nekaj jih je šlo v skrinjo, ostalo pa v pecivo, ki je izpadlo nebeško dobro!! In še izgleda super, zato sme ga poimenovala kar Jagodni nebeški vrt :)))

No, pa še recept (dala sem ga tudi na Kulinariko, a še čaka na objavo):

2,5 dcl smetane (živalske; jaz uporabljam tisto svetlo modro od pomurskih mlekarn)
500 g PASIRANE skute (najboljša je tista znamke mercator, ker je res neverjetno kremasta)
250 – 300 g navadnega tekočega jogurta
600 g lepih jagod

200 g sladkorja v prahu

2 jajci
ščep soli
1 zvrhana žlica pravega (grenkega!!) kakava
5 žlic vroče vode
3 zvrhane žlice moke
4 žlice mleka
1/4 žličke sode bikarbone

za navlažitev biskvita: mleko+cimet(segrejemo okoli 1,5 dcl mleka do vročega in dodamo kakšno 1/3 žličke cimeta)

po želji za okras: citronska melisa

za pekač okoli 35×22 cm

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V pekač položimo peki papir. Grenek kakav gladko zmešamo z vročo vodo in prihranimo.

Biskvit:

Ločimo beljake in rumenjake, nato beljake skupaj s ščepcem sladkorja stepemo v trd sneg, ki mu nato dodamo 5 polnih žlic mletega sladkorja. Stepamo kakšne 3 minute, da masa postane res kompaktna. Nato najprej primešamo 1 rumenjak in miksamo na najnižji stopnji hitrosti, takoj dodamo še drugi rumenjak in še miksamo, toliko da se sneg enakomerno pomeša z rumenjaki.
Na to mešanico presejemo moko s sodo, in ročno z metlico narahlo premešamo, nato počasi dodajamo raztopljen kakav in mleko. Maso predevamo v pekač in jo poravnamo. Pečemo 20 minut. Po peki odstranimo papir in položimo biskvit nazaj v pekač in ga ohladimo, nato ga napojimo s segretim mlekom s cimetom.

Krema:

Skuto in ves preostali sladkor ROČNO pretlačimo z žlico v večji skodelici (če miskamo, skuta zelo razvodeni in postane kot jogurt) . Zelo trdo stepemo sladko smetano v ozki in ohlajenii posodi, in ji nato dodamo pretlačeno sladko skuto in jogurt in dobro razmešamo z metlico.

30 srednje velikih jagod prihanimo za okras – operemo jih, nato jim odstanimo peclje in jih prerežemo na polovico.
Ostale očiščene jagode zrežemo na četrtine in jih vmešamo v kremo (več kot je jagod, boljše je).
Kremo polijemo po ohlajenem biskvitu in jo poravnamo. Na vrhu okrasimo z polovičkami jagod, tako da jih položimo ob krajši stranici pejača po 6 v vrsto, ob dajši stranici pekača pa po 10 v vrsto, tako da so raporejene lepo simetrično v vrstah. Dekoriramo z lističi citronske melise (izgledajo kot jagodni lističi).

Pecivo s pekačem postavimo v hladilnik na najnižjo možno temperaturo in ga priporočljivo čez noč pustimo v haldilnku, da se krema res dobro strdi.

Iz pekača navedene velikosti sem dobila 10 lepih pravokotnih kosov peciva (visoko okoli 6 cm), vsak je imel na vrhu po 6 jagodnih polovičk (v vrstah po 2×3 jagode).
Kot ste verjetno že opazili, je krema brez želatine, in se prav lepo sama od sebe strdi, le če je pecivo dovolj časa na hladnem (krema je potem res presenetljivo kompaktna!).

No, saj recept ni zahteven, le opisan je podrobno! Rezultat je pa boooožanski 🙂

LP vsem na ta vroooč dan
Zala

Mamljivo. Recept sem že shranila. Ko se bo jutri ali pojutrišnjem na vrtu našlo dovolj jagod, pa se bom spravila k peki, saj so navedene takšne sestavine, ki jih tudi sama obožujem.
Lp

Zala, tole se pa super bere. Zanima me samo, ali si kremo delala brez sladkorja. Ni bila preveč grenka zaradi skute in jogurta?

Aja, ah… če bi jaz malo bolj zbrano brala 🙂 Tistih 200 g gre kar v kremo, kajne 🙂

Zala, hej!

Upam, da si lastne recepte kam varno spravljas:))), kajti, ko bos
“velika in zdravnica”, bos

” Najboljsa mojstrica sladic med zdravniki” !!!

Lep pozdrav Babi

Kresnica, 200 g sladkorja s erabi za celotno sladico – torej za biskvit in za kremo skupaj: od tega gre 5 zvrhanih žlic mletega sladkorja v sneg belkajov (potem primešaš še rumenjake), ves preostali sladkor pa gre v kremo. Vedno uporabim pusto skuto, tako da ima sladica tudi enkaj potrebnih in koristnih beljakovi, ne pa samo mlečne maščobe, ki je itak dovolj da smetana. In tudi potem krema ni presladka, in to mi je pri sladicah najbolj všeč, da ti potem ne zabije želodca 🙂

Babi, ne, ne spravljam vseh svojih receptov….zadnje čase se pa trudim, priznam :))) Ker me mama lepo prosi, še ko sedimo za mizo in jemo kakšno dobroto, naj si kar pripravim zvezek, da en bom pozabla zapisat sestavin in priprave…..no, in potem, ko ati in mama pijeta kavico, vzamem jaz zvezek in vse skrbno zapišem…in mji je zelo všeč tako :)))

LP vsem

MajdA,
a veš da tudi jaz čakam da se bo na vrtu nabralo dovolj jagod in bom potem zopet ponovila tole :)) Res! Ker povem vam, to je nekaj takoooo dobrega…… osvežujočega…..mmmmm…. 🙂 In zdaj opozarjam vse, da če hočejo tole spet jesti, naj pustijo jagode na vrtu pri miru…kakšne muke, ne?! Že za druge, kaj šele za mene, ki sem strawberry-fanatic 🙂

LP

Zala, na kulinariki si napisala nekaj o albumu. A si to mislila na album tukaj na internetu? Ker če si, bi te lepo prosila za naslov (če niso to seveda osebne slike), ker bi rada malce občudovala tvoje sladice in še kakšen navdih dobila.

Letos se nisem tako izkazala s pecivom za RD kot lani s pikapolonico. Preveč sem hitela in mi je krema iz rolade kar bežala 🙂 Noja, pojedli smo vseeno!

lp

če hočete provat še nekaj ZELO DOBREGA Z JAGODAMI….

20 dag zdrobljenih piškotov zmešaš s stopljenim maslom ali margarino, to maso položiš na okrogel pekač in zapečeš na cca. 150˙C – 15 min.
Ko se to testo ohladi ga namažeš s kremo mascarpone zmešanim z enim vanilijevim sladkorjem, na vrh pa položiš razrezane jagode. Da je pecivo popolno, ga preliješ s tortnim prelivom, ali pa sokom zmešanim z želatino.

Pa dober tek!

Kresnica,
tukaj je link, ampak gor so zaenkrat samo slike medene hišice…bom pa dala tudi kaj drugega gor, zdaj ko imam počitnice in imam več časa za razne umetnine :))

LP

no, evo, pa še tukaj z nekaj dodatnimi slikami 🙂

LP

Joj, kako mi je žal, da ne bom mogla letos naredit tega peciva. Vse jagode so namreč pojedle srne :((((
Kupljenih jagod pa ne jem.

lp, Maja

Majuška, pa poskusi s čim drugim – npr. z borovnicami, malinami, robidami, višnjami….tudi z ananasom bi bilo dobro, ampak najboljše je pač z jagodičjem vseh vrst! Pa še to: če res nimaš druge možnosti, potem kupi npr. v mercatorju zamrznjene maline/borovnice/jagode/višnje/mešane gozdne sadeže od Ete (te kupuijem jaz si so SUUUUPER) in sem prepričana da bo krasen okus. Sama bi uporabila maline ali borovnice, lahko tudi mešano.
LP

Zala, imaš prav. Bom počakala na maline in ameriške borovnice :)))

Lp, Maja

Spet sem naredila tole pecivo, ki je za moje pojme res božansko nebeško dobro 🙂

Se vedno mi pa ni jasno zakaj s emi noce malo bolj strdit. Sicer se ne sekiram ravno kako pecivo izgleda, glavno da je dobro za jest, ampak vseeno mi ne da miru.

Imela sem ga celo noc v hladilniku, nato pa se malo v zmrzovalniku, pa se vedno ni bila pretirano kompaktna masa…ima mogoce katera kaksno idejo?

živjo h&m,

res ne vem zakaj se krema ne strdi…čudno, meni se vedno in je ZELO kompaktna……Glej, želatine v receptu ni, ker ni potrebna, se pravi, krema se dovolj strdi tudi brez želatine, tako da se povsem lepo reže in obstoji tam kjer je treba 🙂 Če pa imaš res take probleme s strjevanjem, potem dodaj 2 lista želatine v to maso – več ni treba.

Katero smetano pa uporabljaš (jaz svetlo modro od Pomurskih mlekarn pa tudi tista rumeno-zelena iz LJ-mlekarn je zelo v redu, še skoraj bolja)? Jo stepeš dovolj trdo? Jaz jo stepem res zelo trdo, nato ap počasi vmešam pasirano skuto z zmletim sladkorjem, nato še jogurt…….in ne smeš uporabljat mikserja, ampak lepo počasi z ročno metlico.

Naj ti uspe! In poročaj! 🙂

Lp, zala

Vse sem tako delala. Sem dala se celo kremfix v smetano. Sumim pretekoc jogurt in premalo odtaljeno sadje. Verjetno je sadje spustilo se nekaj vode…pa je bilo prevec vodeno. Definitivno se naredim pecivo…ker me v bistvu ne zanima videz, glavni je okus 😉

Torej si uporabila ZAMRZNJENO SADJE !!! Sploh jagode spustijo ogromno vode, zato niti pod razno ne moreš primerjati zmrznjenih s svežimi !!!!!

Imela sem maline in nekaj robid, ki so bile tricetrt odmrznjene pa se ozela sme jih prej. Niso bile direkt iz zmrzovalnika.

Še moja pohvala receptu. Prima je! S tem, da sem dala jagode za okras narezane kar v kremo (nisem ravno mojster za okraševanje), pa namesto ene sem dala dve smetani, da pride kreme še več. Sicer krema ni bila tako kompaktna, je bila pa vseeno dobra. Pa malo manj sladkorja…

Drugič sem delala z zamrznjenimi jagodami – je bilo čisto OK. Močno sem jih ožela, sok prihranila in ga sladkala, s tem sokom sem polila biskvit (namesto mleka in cimeta). Mi je bilo še bolj všeč. Ker sem dala več smetane, sem si privoščila vrečko želatine. Ampak vseeno ta ni spravila kreme na nivo trdote, ki bi si ga želela. Je bil pa okus zato odličen in pecimo po(pre)hvaljeno.

Hvala, Zala!

Tole jagodno dobroto sem vzela s seboj na eno druženje, kjer krožniki in vilice niso ravno najbolj udobni, zato ponavadi naredim mafine, ker so že porcijski in v papirčkih. Začela sem rezati in zlagati tole jagodno pecivo na servirni krožnik za sabo, pa ni šlo najbojle, pacalo se je in vnaprej sem videla, kako bomo tam vsi spackani.

Pa se mi je posvetilo: narezala sem luštne kocke, podobne minjonom, vsako posebej sem vložila v papirnato košarico in v škatlo, lepo eno poleg druge. Ne morete misliti, kako je to z jagodami lepo zgledalo, rdeče-belo, vse žareče. Joj, če bi imela digitalca… In krasno se je jedlo brez krožnikov in vilic ter brez pretiranega oblizovanja packastih prstov.

Primerno tudi za pripravljen bife na kakšnem praznovanju, nič dela s serviranjem. Edina nevarnost: ker je tako dobro, zna takoj izginiti, vsak reče – samo še en majhen košček :-))

LP Mimi

Hoj,
jaz bi pa vprašala, kako ožamete sadje, ki je odtaljeno? Sama bi naredila tole pecivo iz zamrznjenih malin, pa si ne predstavljam ožemanja. Po moje bi se maline čisto speštale, če jih zavijem v kako cunjo in stisnem.

Helena

Helena, ne odmrzuj sadja oz. malin. Svetujem ti, da vliješ kemo na biskvit, nato gor potrosiš večino zamrznenih malin in jih nato z žlico potlačiš v kremo. Potem posuj po vrhu še 1-2 pesti preostalih zamrznjenih malin.
Biskvita ne rabiš navlažiti ali pa res minimalno.
Na tvojem mestu bi jaz dala v kremo še 2 dcl trdo stepene smetane več in bo sigurno držalo. Če nisi prepričana, daj še 2 lističa želatine, ampaka zagotavljam ti, da pecivo z želatino nima več istega=tako dobrega okusa……
LP

Zala, hvala. Bom poskusila, kot si napisala in to brez želatine.

Helena

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close