Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev moj netto-NA POMOČ

moj netto-NA POMOČ

Kaj naj naredim…Na razgovoru za novo službo, mi je delodajalka obljubila netto plačo 650 eur in sem službo tudi sprejela zaradi malo izboljšane plače kot sem jo imela možnost sprejeti drugje. Tudi v pogodbo smo zapisali, da je moja plača 650 eur NETTO. Ko pa je prišel prvi plačilni dan, pa vidim, da je v moj netto vštet tudi prevoz in malica. Na ugovor naše računovodkinje, da to ni pravilno, je delodajalka samo izjavila, da se nismo razumele in da bomo naredile novo pogodbo. Z mano pa o tem še ni niti spregovorila niti ne dobim plačilne liste, da bi videla, kaj se mi je sploh nakazalo.
Kaj naresti…pogodbe nove ne bom podpisala, ker me je nategnila po celi dolžini…kam prijaviti pokvarjenko, ker me je __________. Kar se pa tiče, da se nismo dobro razumele je pa velika laž, saj pri 40 zaposlenih že mora vedeti kaj je netto in kaj so dodatki.
Na pomoč!!

Kolikor jaz vem, čeprav nisem pravni strokovnjak iz tega področja, ti je delodajalec po zakonu dolžan na dogovorjeni plačilni dan izročiti plačilno listo. Nedolgo nazaj je moral vsak zaposleni celo podpisati, da mu je bila vročena plačilna lista. Med drugim morajo biti na plačilni listi jasno napisani neto plača, dodatki (prehrana, prevoz na delo) in na koncu plačilne liste seštevek neto plače in dodatkov – izplačilo na osebni račun. Upam, da ti bo še kdo, ki bolje pozna to področje, odgovoril. Predlagam pa ti, da si, glede že na začetne težave z delodajalcem, čimprej poiščeš drugo službo. Ta delodajalec te bo sigurno še naprej “nategoval”.

V pogodbo sta lahko zapisali samo bruto znesek, ker neto znesek se nikoli ne vpisuje. Malica in prevoz pa z plačo nimata nič.

Res je, v pogodbe se vpisuje bruto zneske

Ja, v pogodbo naj bi se vpisoval samo brutto znesek, ampak je tudi naša računovodkinja rekla, da je lahko tudi netto, glede na to, da je bil ustni dogovor le o višini netto plače. In, da je brutto bolj navada kot uzakonjeno pravilo. Tako da je pogodba veljavan, čeprav se moja šefica na pogodbe ne da nič in tudi tujcem kar neke cifre vpisuje v pogodbe, samo da dobi štempelj iz zavoda za zaposlovanje, končna plača je pa čisto nekaj drugega. Mislim, da je tu tudi velik problem, ker delovna inšpekcija skoraj da ne hodi po terenu ampak je morala šefica iti k njim v Ljubljano kazat pogodbe, seveda je imela vse lepo pripravljeno, realnost je pa druga…

Če je tvoja neto plača bistveno nižja od tiste, ki je napisana v pogodbi in če to traja že vsaj dva meseca, lahko delodajalca pisno opomniš na izpolnjevanje obveznosti, prav tako pa (istočasno) o tem obvestiš inšpektorja za delo. Če se v nadaljnjih osmih dneh ne bo nič popravilo, lahko daš izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razlogov na strani delodajalca. Pri tem ti pripadata odpravnina in nadomestilo na zavodu.

Brez skrbi lahko pokličeš na inšpekcijo dela. So zelo prijazni in boš dobila odgovor iz prve roke. Ne rabiš seveda povedati za katero firmo gre (ali pa tudi), vprašaš pač na splošno.
So te pa vsekakor totalno prinesli okrog.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close