Moj najstnik me je mahnil
Mal si pozna, pogrnila si pred leti ze kar se vzgoje tiče. Socialno klič če hočeš ti met probleme. To je tvoja odgovornost baba zmesana, ti bi zdej zarad ene klofute klicala vse (ne)pristojne sluzbe za to, namest da bi opravla svoje delo kot mama. Predvidevam da je tudi oče večkrat dvignil roko nad njega pa zdaj to nočeš priznat. Skratka, nisi m od mame, bols da ti ga vzamejo pa v rejo dajo.
Buuuu, 21.07.2021 ob 08:29
Mal si pozna, pogrnila si pred leti ze kar se vzgoje tiče. Socialno klič če hočeš ti met probleme. To je tvoja odgovornost baba zmesana, ti bi zdej zarad ene klofute klicala vse (ne)pristojne sluzbe za to, namest da bi opravla svoje delo kot mama. Predvidevam da je tudi oče večkrat dvignil roko nad njega pa zdaj to nočeš priznat. Skratka, nisi m od mame, bols da ti ga vzamejo pa v rejo dajo.
Kako butasto. Najstnika naj da od doma, kdo ga bo pa vzel v rejništvo? Noben. Je prestar. Mladinski domovi za vse najstnike ni rešitev. Najstniki imajo pač polno hormonov in samo kažejo stanje družine.
Res je, z nasiljem nikamor ne pridemo..lahko pa kaj rešimo z normalnim pogovor.. vprašajte ga, zakaj je to storil, kje res tiči glavni vzrok njegovega vedenja.. če morda prej ni bil tak, zna bit, da se z njim trenutno nekaj dogaja in je to njegov obrambni mehanizem. Seveda, če ne zmorete sami tega ugotovit in rešit problem, potem pa le poiščite strokovno pomoč, da ne bo prepozno..lp
Nevem no. Sem bila v podobni situaciji pred 15 leti. Tudi sama sem skoraj povzdignila roko nad mamo, ker me je ona tak dalec sprovuzirala. Kaj zdaj ce je na racunalniku ali spila igrice? Dokler ocene ne trpijo, dokler se zmenite da zakljuci do dolocene ure zvecer (recimo do 21:30, max 22:00 med vikendi recimo 23:00) in se zmenite da pomaga tudi doma s hisnimi opravili, ne vidim problema. Neke prepovedi racunalnika, telefona, interneta ali karkoli cloveka se bolj razjezi in se naceloma situacija slabsa. Meje morajo biti, jasno, ampak prepovedi in nasilje poslabsa situacijo. Najstniki so ze v obdobju, ki se bodo v primeru obcutka ogrozenosti, branli. Vem kako znajo mame kontrolirat in mislit da s tem pomagajo otroku, ubistvu pa je realnost drugacna. Pogovorite se z njim, postavite dolocene meje in pravila, povejte jasno da se nasilje v druzini ne tolerira in da to ni bilo korektno od njega. Med drugim mislim da za to zgodbo stoji dosti vec. V primeru, da ste ga sami sprovuzirali, ste se tudi Vi dolzni opravici za provukacije.
Srecno
Skrušena mama, 19.07.2021 ob 11:56
Da, kot piše v naslovu, pred dvema dnevoma me je moj 15 letni sin mahnil, ko sem mu rekla naj pospravi svojo sobo, ki zgleda kot da je eksplodirala atomska bomba. Rekla sem mu, da ne bo računalnika, če sobo ne pospravi in me je smrkavec mahnil. Prvič, da je položil roko name in tudi zadnjič. Rekla sem mu, da bova o tem še govorila, mož meni da je edina ustrezna kazen dve okoli kepe, vendar sama smatram, da nasilje samo rodi nasilje, zato sem moža tudi odvrnila od tega, da bi ga klofnil za kazen. Kaj naj naredim? Otroski psiholog? Socialna? Ne bom boksarska vreča lastnemu otroku in ne bom tolerirala nasilnega vedenja iz njegove strani. Dobil bo ultimat ali psiholog ali pa prijava na policijo.
Ma sončke bi imela no, ki si bo dovolil te še mahati al kako? Kolikokrat te naj še zmlati? Da boš dojela.
Sicer pa vzorci izhajajo primarno od doma. Meje določate vi, ne mi.
Če ne bosta z možem takoj pametno odreagirala se bo nasilje samo še stopnjevalo.Usedita se z njim in mu resno razložita, da ga bosta dala v prevzgojni dom v kolikor se kaj takega samo še enkrat ponovi. Ukinita mu telefon ter računalnik popolnoma do 01. septembra, naložita mu vsakodnevna dela in mu prepovejte vse izhode v svojo družbo, resno.Če ne bo šlo drugače pojdite z njim do psihiatra, poiščite nasvete že zdaj pri psihologih. Srečno.
Ko to berem več ne vem ali je vecina normalna. Res. Ko te je vdaril, bi ga morala tako nabutat, da bi se mu bliskalo. Postaviti meje. Vzet vse – računalnik, telefon, izhode s prijatelji za nekaj časa. Naj razmisli. Naj si prisluzi nazaj tvojo pozornost. To v primeru, da nimate nasilja v druzini – med tabo in partnerjem. V kolikor pa imate doma tako, začni ločitveni postopek.
Psiholog, CSD – misliš da ti bo to pomagalo? Menda res v pravljici živite.
Nimam pametnega nasveta, ampak ravno vceraj smo si mel priloznost na parkiriscu v btc ogledat manjso druzinsko dramo. Najprej smo slisal samo otrosko vrescanje, besnenje in razbijanje v sosednjem avtu. Nato je mama odkorakala proc in vresceci otrok se je drl za njo, da naj TAKOJ pride nazaj. Ker mama ni hotela prit nazaj na ukaz, je vrescece bitje (staro 10-12 let) prislo iz avta in steklo za njo ter jo zacelo tepst.
Iskreno, dans me ne preseneca nic vec. Na konc je verjetno smrkljo se kam peljala za nagrado…
Neprijavljena, 20.07.2021 ob 22:07
doživeto in preživeto, 19.07.2021 ob 16:22
uf, avtorica…..
Ja, doživeto podobno nasilje – ko je sin dvignil roko nad menoj, oziroma me je že porinil po stopnicah, ko sem ga lepo prosila ob pol dveh zjutraj naj zaključi z igricami, ker je kričal in nabijal po računalniku, s hčerko sva želeli nemoteno spati; , ker je bilo treba zjutraj vstati ob 6ih in iti v srednjo šolo, službo… Se mu je nabralo nasilje. Tako iz igric, kot iz dožiljanja psihično-fizičnega nasilja s strani nasilja spoščanja s strani njegovega očeta nad njim, ko je imel oče svoje poslovne probleme v službi.
Je bil pa to vzorec, ki ga je doživljal od svojega očeta, ko je imel probleme v službi, pa ga je za vsako malenkost, ki mu ni bila po godou “oklofal” okoli ušes, z zmerljivkami, po glavi, pospremljeno s kletvicami – celo pred lastnim očetom, da je očeta “zaskrbelo, kako se gospod sin obnaša do vnuka….. To je izjemno poniževalno in na mladih možganih pusti hude posledice. NIkakor pa nima nobene pravice nad tebj lastni otrok dvigniti roke – sploh, če si ga vzgajala v moralnih normah, z ljubeznijo, spoštovanjem -ta vzorec pa je priučen od nekoga, zagotovo. Če ti nisi nikoli dvigvala roke nad svojim otrokom, potem več, kje se je tega naučil in pridobil ta vzorec, ga izkusil.
Gospod oče v naši družini je bil sicer kravatar in položajni nastavljenec, narejen imidž in strahospoštovanje na delovnem mestu za podrejene, plezalec po pozicijah z nastavljenostjo in urejenostjo njegovih služb s stani drugih, ker je bil na uslugo in njihova “pussy”, ritlizalec….ka se je izkazalo šele z leti; na položaju sicer v slovenski družbi trenutno- se je še kako s svojimi frustracijami sproščal nad otrokoma zadnja leta zakona. Grozljivo. Otroka mu bosta že izstavila svoj račun,vse ob svojem času – zagotovo – toliko morale že imata privzgojene. Če ne prej, pa na njegovi smrtni postelji. Prasec…….
Avtorica – heads up – maldi možgani zorijo do 22 leta po naravni poti – ogromno kemije se jim dogaja, na katero nimajo tudi vpliva – ker ga ne morejo imeti. Če ni doživljal nasilja s strani katerega od vaju – samo pogovor. Če pa je kdo od vaju morda (bil) nasilen nad njim – ima vzorec, ki ga je prevzel.
In kaj si bila ti? Nemi gledalec? Otrok ims 2 starša’ mamo in očeta. Če ga foter tepe, mama pa mu drži štango to pusti velike posledice na otroku. Verjetno je še bolj jezen nate kot na očeta, ker ga nisi zaščitila in to ti je pokazal na edini način, ki ga zna. Svoje je naredil tudi umik v virtualo in zasvojenost z njo.
Avtorica- a sine že igra igrice?
Se popolnoma strinjam. V mojem zakonu je prišlo do nasilja nad mano in otrokoma. Sem zbrala vso moč in se ločila. Danes je moj 15-letnik lahko za zgled svoji generaciji. Če bi ostala pa se sprašujem kaj bi bilo. Na nas mamah(ali očetih v taki poziciji) je, da zaščitimo otroke in jim pokažemo kaj je prav in kaj ne. Žal. Vse ostalo je zatiskanje oči in izgovori.
Forum je zaprt za komentiranje.