Moj fant bi moral prevzeti kmetijo jaz pa biti gospodinja
Jaz sem dala pogoj, da če bova tam si bova gradila za ogalom – tako da z domačije se ne vidi k nam, ker je tak teren.
On pač skoči domov opravit (do doma 200m) jaz pa doma lepo po svoje.
Tašča ne vidi, če jaz v soboto popoldan ležim na terasi ali pa če delam na vrtu kaj ali ne.
Večja dela hodim pomagat.
Za štalo sem povedala, da ko ne bosta mogla tast in tašča pač živali več ne bo.
Mi doma redimo svojega pujsa in kokoške in imamo za sebe dovolj.
Je pa res, da smo se najprej tudi pošteno udarili, potem sem rekla da tja več ne grem, da lahko moj fant prihaja k meni. Ker ga je to logistično zelo obremenjavalo (zvečer pri meni, prespati pri meni, zjutraj pa prevoziti 60km in biti ob 5:00 v štali in ob 7:00 v službi ni hec), zato je imel velik interes in voljo čim prej končati hišo in se vanjo vseliti.
Sedaj se s tastom in taščo sicer lepo pozdravljamo, smo pa vsi rajši, da se čim manj vidimo,
Po moje si onadva mislita o meni da sem ena lena izkoriščevalska pra*ica, ki mantra njunega sina, namesto, da bi kaj naredila namesto njega.
Jaz pa pravim, da zaradi mene se ne rabi mantrat in hodit delat tja.
Če pa se sam sili pa se naj sam sebi zahvali!
Hvala vsem za mnenja. ja tle gre za veliko več stvari. Gre se za 40 krav (in to se še širi) in ne vem kolko hektarjev zemlje. Oba sva zaposlena (polni delovni čas), in on vseeno gre še pred službo v štalo (občasno) in še zvečer. Res so vsi zelo pridni in ne podcenjujem njihovega dela. že ne vem kolikokrat sem mu to povedala, da ga občudujem in spoštujem ker toliko dela in ker zna postoriti skoraj vse. Problem je da je vse kar je tam pisano na starše, nič ni nanj. In oni so bili tudi vajeni, da je bil skoz doma, da je delal, zdaj je malce drugače, ker tudi mi2 grema kam, ampak dela pa isto. Njih je verjetno strah, da bi ga odpeljala od njih, ampak jz tega noče. Tudi skregat ne, ker starši so starši. Samo jaz nočem biti več na njihovem. Razumem jih da jih skrbi za sina, kaj bo ko jih recimo ne bo, kako bo on vse skupaj sam, ampak sej tudi ni nujno da bo mel kaksno partnerico, lahko da bo sam, torej dobim obcutek da samo iščejo delovno silo, vse ostalo ni važno. Tudi pristala bi na kakšna manjša dela, tako kot je rekla ena avtorica, pokositi kaj, pograbiti, pomoč v kakšnem vrtu. ampak za v štalo mi pa ni. Tudi sama sem mu predlagala, da ne zdaj ampak sčasoma najdema skupaj kakšno stanovanje ali pa kakšno hiško v najem, pa sva zasebe, on pa še vedno lahko hodi domov pomagat, ampak pravi da ne bo vsega pustil. Res imava popolnoma različni življenski standard. S tem, da sma se poznala še preden sva začela vezo, in ko sva se začela spuščati v nekaj, sem mu vse povedala, nisem se pretvarjala, da sem nekaj kar nisem. Pa sem mu že takrat rekla kako bo to funkcioniralo. Pa je rekel bova že kako, važno je da se imava mi2 rada. Zdaj pa očitno to ni več dosti. Sej njegova nista slaba, samo vem pa da ne bom nikoli dosegala njihovega standarda. Oni res delajo cele dneve, nimajo časa za počitek, ampak jaz nočem iti po njihovih stopinjah, vsaj v teh pogledih ne, da nimajo dobenega drugega življenja.
No, že mogopče, ampak ob takih starših jaz mislim, da si sebi primerne nikoli ne bo našel. Četudi bo hodila v štalo in delala vse, kar naj bi se od nje pričakovalo. Pri takem odnosu že ne. Vprašaj se, zakaj vaščani o fantovi mami menijo, da je žleht. Ne rečem, da bi en tako mislil, ampak večina? Fant je star 29 in drzneta si mu plozati, kaj je zanj primerno in kaj ne? Pa še: fant je star 29 in se jima ne upa zoperstaviti? Slaba prognoza v vsakem primeru, če mene vpšrašaš. Pa imel on mestno ali kmečko.[/quote]
Torej je tisto, kar eni govorijo po vasi RES????? Ti verjameš govoricam. Tudi v redu. Potem bo že res..[/quote]
oh daj no se sprenevedat. ženska, ki uleti k 29-letnemu sinu in njegovemu dekletu in se scmeri v zgoraj opisanem stilu (“sosedov ima že tri otroke in ženo ti pa takole” itd po tem spisku plus tastov poniževalni prispevek), ni žleht, po tvoje?
Sem tudi sama z vasi in garačka, ampak v naši vasi kar dobro vemo, da samo z garanjem si še ne pošlihtaš vsega v glavi, kar si rabiš za pošlihtat. Največji garači zamudijo marsikaj, kar bi si z vsaj malo pameti lahko uibr olajšali. Tale starša, npr. in tale sin. Z malo drugačnega odnosa, čisto malo.
Ampak ti pač vidiš samo garanje in miljone, za odnose ti očitno dol visi in ne vidiš tistega očitnega.
Kako si pa fant to predstavlja?
A kmetijo pa še službo zraven?
Predvidevam, da sedaj kmetijo furata bolj ali manj tast in tašča, ki sta doma.
Kdo pa bo potem ostal doma?
Ker kmetija in služba ne bosta šli.
Ne moreš pa pričakovat, da bodo starši prepisali kmetijo, ker jih je najbrž strah, da bo kakšna tamlada sina odvlekla v blok in celo kmetijo z njimi vred prodala – tako, da tukaj jih moraš razumeti 😉
ti kar pozabi na rešitev, da se bo fant odselil.
tisto, važno, da se imava midva rada, je za otroke.
v reali bo to zgledalo tako, da bosta živela na kmetiji, ti pa boš morala delat kot vsi ostali, ali pa se sprijaznit s tem, da te bodo gledali postrani. najprej tast in tašča, ko bosta polizala med, po par letih skupnega življenja, pa ti bo še fant začel očitat, zakaj ne delaš tako in tako, kot je to delala njegova mati.
tako velike kmetije praktično ni mogoče upravljat brez, da vsi poprimejo za delo. razmisli. danes delajo trije – tast, tašča in tvoj fant. čez petnajst let bosta tast in tašča obnemogla, misliš, da bo tvoj fant sposoben sam prevzeti delo treh?
in take kmetije verjetno ne bo kar opustil, ker mu prinaša kar dosti finančno.
Ne moreš me soditi glede na delo, če sem poštena oseba ali nisem. In ni mi pod častjo pomagat. Vendar ne v vsem. Sicer pa imamo sami vikend, kjer je tudi delo, in se ne gre sploh za to, da ima kdo krono na glavi. Ampak nismo vsi za vse. Poleg tega sem občasno tudi do večera v službi. Nihče niti ne zahteva da se odpove kmetiji. Sicer je pa on mene našel, kljub temu da je od začetka vse vedel, in ne jaz njega.
Ne moreš me soditi glede na delo, če sem poštena oseba ali nisem. In ni mi pod častjo pomagat. Vendar ne v vsem. Sicer pa imamo sami vikend, kjer je tudi delo, in se ne gre sploh za to, da ima kdo krono na glavi. Ampak nismo vsi za vse. Poleg tega sem občasno tudi do večera v službi. Nihče niti ne zahteva da se odpove kmetiji. Sicer je pa on mene našel, kljub temu da je od začetka vse vedel, in ne jaz njega.[/quote]
Torej, če ga imaš rada, ga pusti. Da si lahko najde eno punco, ki bo primerna za njega. Ti pa enega mestnega škrica najdi. Pa bosta oba zadovoljna.
Če bi meni tast ali tašča enkrat samkrat prijavila kakšno tako nesramnost kot “niti ne vem, če ima krava rep”, bi v naslednjem hipu spokala stvari in dala fantu 1 teden časa za razmislek. To so bolni družinski odnosi, ki se jih ne da spremeniti nikoli, edina možnost za fanta je, da dobi eno ravno tako tutko putko, kot je tašča, ali pa da se odseli. Ampak ker je ravno tak, kot so njegovi starši, požrten na lastnino in delo in imetje, se drugo ne bo nikoli zgodilo.
Tudi na zlate zakone tipa “na kmetih se dela cele dneve” in prepričanja, da je vse, kar je v življenju še več od garanja, za tiste taprave kmetavzarje navadno preseravanje, jaz ne dam nič. Pač je moj vrednostni sistem drugačen, ne glede na to, da tudi sama lahko kvečjemu sanjam o urniku od sedmih do treh.
Sama sem v podobni situaciji, le da naju loči še 130 km razdalje pa tudi moj sin, ki je čisto pravo mestno dete. Sama imam zahtevno službo, po šestih letih vikend veze sva lani celo prekinila (ker sem se menda obotavljala predolgo) in po sedmih mesecih ugotovila, da drug brez drugega ne moreva.
Tudi sama sem tipično mestno babše. Niti me ni strah kmečkega dela (ki ga niti ni preveč), strah me je, kako bom zmogla vse skupaj. Dobro uro vožnje do Ljubljane, kuhanje, skrb za precej zahtevnega smrkavčka in delo, ki ga je dosedaj opravljala njegova mama. Predvčerajšnjim me je vprašal, če vem, koliko je 150 m2 vrta, he, he. Mičkeno bolj sva se pogovorila, tista prekinitev veze nama je prinesla tudi nekaj pozitivnega, pogovarjava se bolj odkrito, direktno sem ga vprašala, kaj pravzaprav pričakuje, koliko dela sploh je in odgovor je bil manj strašen od mojih pričakovanj. Tudi tisti vikendi, ki jih imava, nekaj povedo. Da je delo z njim pravzaprav zabavno, samo če nekaj počneva skupaj, z mičkeno smeha, z mičkeno crkljanja, s kakim žleht pogledom, z energijo je vse gotovo prej in z manj napora. Je pa tudi res, da se sama z njegovo mamo dobro razumem.
Moj nasvet bi torej bil: sooči se s svojimi strahovi. Pojdi v štalo in ga opazuj pri delu. Da sploh vidiš, kaj točno to delo obsega. Pojdi z njim v gozd in poskusi uživat, prepričana sem, da ti ne bo naložil več kot zmoreš. Potem boš na razpolago imela več konkretnih informacij, manj predsodkov, pa bo odločitev morda lažja in jp, tehtnica pri pogajanjih z njegovimi starši se bo obrnila v tvojo stran. Tudi se običajno delo na kmetiji razporedi po khm, načelu specializacije. Ena rajši kuha, pospravlja, druga se bo temu raje izognila in izkoristila vsak trenutek za delo na prostem. In šele potem postavi meje staršem (še bolje, postavi naj jih tvoj partner).
Načeloma lahko greš tudi tja in živiš po svojih predstavah svoje življenje, s tem, da bo on moral narediti red pri starših – in to oreng red.
Pa je sposoben tega?
In po drugi strani spet se vprašaj, če je za tebe takšno življenje – ti v službi cele dneve, popoldan pa za vse sama (sedaj še gre, ko sta samo 2, kaj pa potem ko bodo še otroci in bo tvoj cele dneve doma delal?). Lepi dnevi so namenjeni temu, da se dela, ne pa da se gre na izlet, sprehod, na bazen.
Velike kmetije, ki laufajo in ljudje na njih živijo kolikor tolikor normalno življenje s svojimi hobiji, laufajo zato, ker so dovolj velike, da preživijo 2-3 generacije ljudi.
Ata in mama gresta na izlet in tisti dan dežurajo babica dedi in dovolj veliki otroci.
Naslednji teden se zamenjajo…
Pri tebi pa najbrž tast in tašča komaj čakata, da se sin poroči s primerno punco, da bo šla v štalo, da tašči več ne bo treba 😉 Denar od mleka pa bo že tast primerno investiral v nakup kakšne dodatne krave…hehe
Jaz mislim, da če bi bila tvoja tast in tašča malo bolj “človeška” in bi imela svojega sina raje kot kmetijo, ne bi bil pri vama sploh noben problem in bi vsi veselo in srečno živeli tam 😉
A nikoli ne pomislita, kaj bo s sinom (in navsezadnje tudi s kmetijo), če mu bosta odgnala vsako punco? Ko bosta onadva umrla oz obnemogla bo sam za vse! Še za kuho in pospravljanje in pranje!
Ti bi celo s časoma šla kdaj v štalo in ugotovila, da pa to sploh ni tako hudo.
Ampak na silo in s takšnimi besedami to ne gre – logično, da je bila tvoja reakcija upor!
Sicer sem mu že včeraj sama predlagala konec veza ali vsaj pauzo, da vidima kako pa kaj, pa noče o tem niti slišati. Obema je težko, ker on razume mene, pa tudi starše. Samo na rezumem zakaj hočejo vedno več starši, če so bolani in starejši že, namesto da bi malo zmanjšali vse. In poleg tega jamrajo, da ni denarja v tem, da ni denarja. Zakaj potem tako vztrajajo. Ne gre mi v glavo. In se sama sem ga vprašala, tudi če bi vse ostalo delala, pa samo v štalo ne bi hodila, če bi jim to zadostovalo (staršem), pa je rekel da po vsej verjetnosti ne. Se pravi.. Ni računa.
V mojem primeru je podobno, naj opišem situacijo.
Sama sem iz vasi, fant pa tudi iz kmetije. Oddaljena sva dobre 40 minut in sva skupaj 4 leta. Dobiva se enkrat med tednom popoldne in v nedeljo, ko ima čas cel dan, saj ostale dni vedno mora delati. Po službi mu oče vedno pove kaj bodo delali. Velikokrat se zato tudi skregava.
Na začetku je prišel k meni zvečer, nato pa celo popoldne, ker sem mu rekla da naj si zame vzame vsaj malo časa.
Pri njemu sem samo za vikend oz. en dan. Moti pa me seveda naslednje:
– ima še starejšega brata, ki nima partnerke, ima še dve mlajši sestri ki sta še doma, a njegovi mu vedno govorijo da bo on ostal doma (saj je pomagal graditi njihovo novo hišo- stara bi ostala nama), graditi novo štalo, delavnico), bratu, ki je prav tako delal vse pa bi pripadlo podjetje, ki ga imajo
– nevem kako lahko to starši določijo že ob otroštvu, sama se s tem ne strinjam saj ne želim tja, to sem mu tudi povedala, vendar ne vem kako so bo izšlo (ker ga po eni strani ne upam siliti drugam)
– njegov oče je deloholik, je že v penziji in dela tako še v službi kot doma cele dneve, še kakšno nedeljo in seveda zato misli, da bodo drugi isto
– naj vam povem še en primer: približno leto nazaj sva se skoraj odločila, da bova na moji parceli gradila hišo, njegova mami je začela jokati, ko sem prišla sploh ni govorila z mano, potem ko je pa rekel da še neve kako bo, pa je spet govorila z mano, njegova sestra je rekla, da če pridem mi nebo treba delati nič
– sama tudi poleg službe ne mislim delati nič, saj grem od doma ob 7, ter sem ponavadi doma ob 17-16, drugače je pri njegovi mami, ki skrbi samo za 5 krav in travo in ni nikoli hodila v službo, se pa strinjam s tem da tudi jast lahko urejam vsa kmečka opravila, vendar potem ne bom hodila v službo- ampak tudi denarja potem ne bo
Bomo videli kako bo, ker včasih sem sita vseega in sploh nevem kaj naj naredim
Glej…ni point v tem, da se ti sprašuješ, če bo to zadostovalo njegovim staršem.
Ti moraš njega vprašat, če bo to zadostovalo njemu.
In seveda ti bo rekel da ja – da bo to super fajn in ah in sploh – ti ga moraš pa toliko poznat in vedet, če je to res ali ne. Da ne bo potem kakšne jeze z njegove strani, ko boš ti šla z otroci na sprehod on pa v štalo….
Če bo to njemu RES zadostovalo potem se mora on dalje menit s svojimi starši, da naj ti dajo mir in se te naj izogibajo dokler se ne bodo skulirali.
Ker ti boš tam zaradi njega in ne zaradi staršev.
Kar se živine tiče – tukaj jim ne moreš suflirat, da naj dajo živno stran, ker bodo to razumeli kot leno snaho ki bi rada se rešila kmetije. Pač naj delajo kolikor lahko, ko bodo enkrat dosegli točko preloma bo šlo pa navzdol s št. živine.
Če boš sedaj še ti pomagala pri živini (ne pravim da ne smeš) bodo pa to izkoristili v smer še povečanja št. živali. Tako, da tukaj se ne sekiraj – pač živi svoje življenje in se ne pusti motit.
Je pa res, da moraš za to biti dovolj močna in stabilna oseba, ker drugače te bo nonstop žrlo kaj si mislita tast in tašča.
Pa še nekaj ne sme fant dopustit – da bi te šimfala oz jamrala preko tebe.
Slabo stanje bo po moje trajalo nekaj časa potem pa se bo uneslo….
punca, ni problem v tem, kaj bi on rad, česa on noče.
verjamem, da noče niti slišati o tem, da bi šla narazen, ker po vsej verjetnosti pričakuje, da se bo itak vse izteklo tako, kot si je on zamislil. se bo odselil s kmetije? nehal kmetovat? ne, nikoli.
vprašanje je, kaj ti hočeš. če se ne vidiš v tem, da boš tam pri njih, boš ti morala prenehat s fantom, ne pa njega spraševat, ali bi, ali ne bi.
sem mislila, da prekineš z vezo, ko se tako odločiš, in ne, kot ti da fant dovoljenje za to….
Moj fant s kmetov pa hodi čez teden v službo in pomaga doma (na srečo ni določen, da bo ostal doma in po tem tudi nima neke želje), čez vikend pa obvezno sobota delovna akcija.
K meni pride čez teden kakšno popoldan in pa v nedeljo, ko pa je zaradi službe in dela doma itak tako utrujen, da se mu nič ne da in ponavadi cel dan preživiva na kavču in on spi.
Ga imam že počasi pun kufer in bom tudi počila vsak hip, da se naj odločim al bova tam ali tu al greva pa nekam na svoje, ker to tako ne gre.
Sej zdaj tko ne vem, ali sploh še debatirajo o tem ali ne. Ne sprašujem. Niti se ne obremenjujem če me ogovarjata. Njemu hočem samo dopovedat da nočem biti na njihovem, ker jaz nimam nič tam, in se ne mislim selit vsakih par mesecev, v primeru da spet nekaj ne bi bilo ok. On pravi da v štalo ne rabim it, ampak naj vsaj pokažem voljo (čeprav ne vem kako naj pokažem voljo za štalo če je nimam). Naj bom navdušena pa stojim pred vratim štale? Kako bo on razpoznal to mojo voljo. Pa naj bom več zunaj, naj se magari z njim na traktorju vozim (ampak nekaj takega je bil spet predlog staršev). Njih moti že to, da sem not. Pa ni važn kaj delam.
punca, ni problem v tem, kaj bi on rad, česa on noče.
verjamem, da noče niti slišati o tem, da bi šla narazen, ker po vsej verjetnosti pričakuje, da se bo itak vse izteklo tako, kot si je on zamislil. se bo odselil s kmetije? nehal kmetovat? ne, nikoli.
vprašanje je, kaj ti hočeš. če se ne vidiš v tem, da boš tam pri njih, boš ti morala prenehat s fantom, ne pa njega spraševat, ali bi, ali ne bi.
sem mislila, da prekineš z vezo, ko se tako odločiš, in ne, kot ti da fant dovoljenje za to….[/quote]
Ni bilo mišljeno kot dovoljenje, ampak iskala sva rešitev. In sem pač rekla da bi mogoče bilo pametno narediti malce pavze, ker se sedaj še mi2 pričkama glede tega. In ker noben ne vem kaj storiti.
prej ko boš spoznala, da bi moral tvoj, če bi bil taprav dec in te res imel rad, govoriti ravno obratno od tega, kar govori, bolje bo zate. on bi moral reči, pa ne tebi, svojim staršem, ob prbvi žalitvi, namenjeni tebi, naj te ne žalijo, da tega ne dovoli. poslušaj residentevilxxx! ne pa, da skušaš dopovedovat svojemu, kaj ti hočeš. večkrat se pove samo v mlinu, ti si svoje že povedala – ampak on opčitno noče slišat. on hoče eno tako, ki jo bodo odopbravali starši. zato druge, kot da ti enostavno spokaš imn to utemeljiš z dejstvom, da te ne spoštuje (beri te ne zagovarja pred starši), nimaš. ga nimaš kaj spraševat za dovoljenje, spokaj in zadeva rešena. naj si res najde eno ne po svojem okusu, ker on svojega okusa očiotno sploh nima, po okusu staršev. bo videl kam ga bo pripeljalo – to mora žal izkusiti na lastni kožio, več kot očitno.-
Hahahahahaha lol “Pa naj bom več zunaj, naj se magari z njim na traktorju vozim (ampak nekaj takega je bil spet predlog staršev)”
In kaj pri hudiču bo od tega dobrega, če se boš vozila s traktorjem zraven njega?
Tega, ki je to predlagal bi bilo pa res potrebno po zdravju vprašat.
A ni potem boljše, da gre tvoj s traktorjem na njivo, ti pa tačas notri pospraviš pa kosilo skuhaš?
Ne vem no, kje je tukaj logika – aja vredno je samo zunanje delo…
Pa da še ti povem nekaj o zunanjem in notranjem delu žensk na kmetijah – pri mojem doma nameravata it tašča in tast delat na njivo…ok…zjutraj se vstaneta, tašča naredi zajtrk, pripravi na pol vse za kosilo, se najesta, gresta na njivo, delata OBA na njivi celo dpopoldan in še pol popoldneva, prideta domov, gre tašča kuhat kosilo tast pa pred TV, ker to je notranje delo in ni za dedce (aja a zunanje delo pa za babe je???), potem tašča pokliče tasta in sinove jest in potem pospravi po kosilu. Fantje so popoldan frej, tašča pa na vrt,ker je to tudi za ženske….
Forum je zaprt za komentiranje.