Moj 6 letnik in hrana
Moj sin, ki je star 6 let, ne je oziroma noce jest nobene zelenjave, od sadja je samo banane, palacinke z nutelo, makarone z mesno omako, kaksno bistro juho, pa od mesa samo ocvrtega piscanca (file prs), od zelenjave pa v bistvu samo krompir na dva nacina.
Kako naj ga prepricam da bo jedel zelenjavo, vso sadje in recimo rizote, paradajz, jabolke,..
Hvala.
Kaj si mu pa kuhala 6 let?
Meni je jasno, da so otroske brboncice zelo obcutljive in zato iscejo nevtralne okuse, jasno mi je tudi, da vsak ne mara vsega in da mame oac veckrat skuhamo tisto, kar ima otrok rad, ampak na okuse se otroka navaja s prvo hrano, na jedilnik pa z zgledom.
Od kod ti pohanje? V 25ih letih so moji doma jedli pohanje mogoce 3x!
Nimam pojma kaj lahko zdaj naredis, moji so od malega jedli vecinoma vse.
No, evo, imam en nasvet:
Spodbujaj ga, da probs!
Naj da v usta en grizljaj in naj ugrizne, naj zvalja po ustih in naj potem pljune ven. Zabicaj mu, naj nikar ne pogoltne! Naj samo ugrizne, okusi in pljune!
Namesto, da mu vsiljujes, mu prepovej jest sadje in zelenjavo, a naj nujno okusi.
Pa ne zacet z izrazitimi okusi in vonji, ampak z blagimi, enako kot pri dojencku.
Jaz se s tem ne obremenjujem vec. Prvi ni skoraj nic pametnega jedel, kljub temu, da sem pripravljala vedno tudi zelenjavo in da oba z mozem jeva tudi sadje. S tem so bili izgledi za drugega (vzor prvega) ze v startu slabi. Zdaj, ko je prvi skoraj odrasel, se vedno ne je skoraj nobenega sadja in zelenjave, drugi, ki je najstnik, pa je zacel par stvari jest, predvsem sadje. Z mozem se vedno jeva zelenjavo in sadje, prakticno pri vsakem obroku.
Glede pametovanja pa tudi preslisi: kdor ma enega “pridnega” otroka, mogoce pri drugem, ki ni tak, dojame da prvi ni samo njegova zasluga. Enako celja za hrano. Je pa seveda tudi res, da danes zivimo v obilju hrane vecinoma, vcasih pa ni bilo tako in je bilo moznosti manj in tudi otrok, ki ne bi jedli skoraj vsega.
Sama si kriva, 08.08.2021 ob 13:00
Kakor si ga navadila tako je.
Moji jedo vse, od sadja, zelenjave, mesa, čokolade, skratka vse kar jim dam, kar skuhajo v šoli, vrtcu, kar doma kuhamo. Nikoli nobenih problemov s hrano.
Nič ni kriva.Otrok se že tak tudi rodi.Eni so bolj, drugi manj ješči.
Avtorica, ne sekiraj se preveč.Z leti se bo navadil tudi na druge okuse.Vem, kaj govorim.Delam v vrtcu in vidim vsemogoče okuse, pa tudi sama imam tri otroke.
Forum je zaprt za komentiranje.