Modras v Istri
Preventivs, 21.08.2025 ob 08:12
Imamo hisko v Dalmaciji.
Spomladi in potem enkrat polet res zažgemo gumo. Seveda pitem, ko uredimo okolico. To se vedno ni zahotovilo, da kač ne bo.
Nismo jih še srečali na našem dvorišči, na plaži ob škarpi pa.
Zato tudi nimamo kamnitih škarp in ograj.
V Rukavcu na Visu sem videla dve kači. Ena je dobesedno visela iz trte pred hišo ( spodaj je jedilna miza), druga je pa pri neki drugi hiši ravno lezla mimo vhodnih veat. Baje nista bili strupeni. Od šoka nisem niti gledala, če imata rožička in ketno. Vem, da sta bili veliki. To se je zgodilo dva dni zapored v dveh 200m oddaljenih hišah. Drugi dan zvečer smo bili že na trajektu.
na visu videla dve kači, 21.08.2025 ob 08:40
V Rukavcu na Visu sem videla dve kači. Ena je dobesedno visela iz trte pred hišo ( spodaj je jedilna miza), druga je pa pri neki drugi hiši ravno lezla mimo vhodnih veat. Baje nista bili strupeni. Od šoka nisem niti gledala, če imata rožička in ketno. Vem, da sta bili veliki. To se je zgodilo dva dni zapored v dveh 200m oddaljenih hišah. Drugi dan zvečer smo bili že na trajektu.
Velike kače so goži in dalmatinci jih imajo za “kučne zmije” namesto mačk, da jim lovijo miši in mrčes. Običajno so črni.
Nam je to malo tak-tak, ampak se navadiš in strah izgine.
Cik-cak pa imajo tudi smokulje.
Monklja, 21.08.2025 ob 08:53
Velike kače so goži in dalmatinci jih imajo za “kučne zmije” namesto mačk, da jim lovijo miši in mrčes. Običajno so črni.
Nam je to malo tak-tak, ampak se navadiš in strah izgine.
Cik-cak pa imajo tudi smokulje.
Navadiš? Nikoli. Kač me je groza odkar pomnim. Celo slepca me je strah. Ne morem si pomagat. Če me hočeš ubit, me zapri v sobo s kačo , lahko je nestrupena. Najkasneje v par minutah bi me kap. Tudi taki smo. Enih je smrtno strah pajkov, nekaj nas je smrtno strah kač.
Malo razmišljam. Tisti dve kači na Visu sigurno nista bili črni. Bili sta precej veliki in nekako “pisani”. Toliko se spomnim….potem sem bežala.
Šnelca_783, 21.08.2025 ob 07:55
česa se kača boji, 21.08.2025 ob 07:14
Česa se kača boji, ne mara? Mislim v smislu kakega smrdljivega hgrmovja, polivanja česa ipd. Na vrtu smo že videli belouško, enkrat kobranko. Upam, da se ne bojavi šek kak modras!!!!
Zazgat gumo zunaj, to jih odzene. Tako so ljudje vcasih delali.
Jim to smrdi? Na kolikšni površini ima učinek in koliko časa? Imamo vikend v Istri, precej kamenja nedaleč stran.
na visu videla dve kači, 21.08.2025 ob 09:24
Navadiš? Nikoli. Kač me je groza odkar pomnim. Celo slepca me je strah. Ne morem si pomagat. Če me hočeš ubit, me zapri v sobo s kačo , lahko je nestrupena. Najkasneje v par minutah bi me kap. Tudi taki smo. Enih je smrtno strah pajkov, nekaj nas je smrtno strah kač.
Malo razmišljam. Tisti dve kači na Visu sigurno nista bili črni. Bili sta precej veliki in nekako “pisani”. Toliko se spomnim….potem sem bežala.
Saj je čisto razumljivo. Zelo malo ljudi poznam, ki jim ne bi bilo ob kačah vsaj tesno pri srcu, če že ne groza.
Ampak kot vsak strah se tudi tega da spraviti pod vzdržen nadzor, če seveda to želiš.
Pri nas imamo itak srečo, premoremo le dve vrsti strupenjač. Zamisli si trope z raznimi mambami ali puščave z efami, Ameriko in Mehiko s klopotačami, Azijske divje predele, da o džungli v Afriki in Južni Ameriki ne govorimo. Pa hodijo ljudje bosi in goli mimo njih.
Živalski vrtovi in razni terariji ponujajo možnost spoznavanja kač na dotik blizu. Če bi se resno lotila nadzora nad strahom pred njimi, bi recimo šla tja in se postopoma strahu znebiš. Strah nas je itak vedno tistega, česar ne poznamo. Vse je v glavi.
Meni so precej bolj neprijetne strupene žuželke. Nadloge micene ne vidiš, kačo vsaj opaziš.
Ja, vem. Lažje reči, kot narediti. Ampak če bi morala, bi tudi to zmogla. Predstavljaj si, da se je kača znašla poleg zibke tvojega otroka… bi padla v komo od strahu ali reševala situacijo?
Tole z mungoti je kot kolobarjenje. Se namreč namnožijo, ko je veliko hrane (kač), potem kač zmanjka in so mungi klali domačinom kure. Nakar so njih iztrebili, pa so se spet kače namnožile. Pa spet na novo.
Menda so na Krku od sedemdesetih let do zdaj šli že skozi več takih krogov in še niso prišli do uravnoteženja števila mungov v populaciji.
Trenutno imamo par let kač v celi srednji in južni Evropi, je pa to posledica velikega porasta glodalcev pred par leti (miši) in visokih temperatur.
Kolikor sem brala o mungih, jih na Krku niso omenjali. Baje so jih poleg Mljeta naseili tudi na Brač, Hvar, Šolto 100 let nazaj poleg Mljeta. In na Braču in Šolti baje niso preživeli, na Mljetu pa se noro namnožili. Kolega je bil par let nazaj na Mljetu in pravi, da jih je še vedno polno. Očitno imajo še dovolj ostalega za žret. Žabe, kuščarje itd.
Forum je zaprt za komentiranje.