Modras v Istri
Piše, da je 7-letnega dečka blizu plaže v Istri ugriznil poskok – je to modras ali gad?
evo198, 20.08.2025 ob 21:44
Piše, da je 7-letnega dečka blizu plaže v Istri ugriznil poskok – je to modras ali gad?
Poskok je modras.
Bejz, brrr.
pa v kamp zaidejo, pa na vrt med fizolete…
..https://www.glasistre.hr/istra/dok-je-brao-fazolete-na-njivi-kraj-zminja-ugrizao-ga-poskok-735651
Vcasih so ljudje gume zakurili, boške niso bile tako zarascene kot zdaj, pa take vrocine ni bilo pred let…
Šnelca_783, 20.08.2025 ob 22:32
Bejz, brrr.
pa v kamp zaidejo, pa na vrt med fizolete…
..https://www.glasistre.hr/istra/dok-je-brao-fazolete-na-njivi-kraj-zminja-ugrizao-ga-poskok-735651
Vcasih so ljudje gume zakurili, boške niso bile tako zarascene kot zdaj, pa take vrocine ni bilo pred let…
Viš Šnelo, zdaj se pa ne boš upala niti na sprehod več, ko veš da lahko modras preži na veji in hop po šnelotu. Ni dobro, ni dobro.☝️?
Teta pa tolkla dokler jih ni zmanjkalo.?
Jaz sem imel gadov okoli hiše, ko smo se priselili. Pred pragom, ob hiši, na vrtu, celo iz žleba pri tleh je mlad gad prilezel. Povsod. Ko sem oreng ropotal. kosil. jih pa ni bilo več in jih ni. Kak slepec se v travi pojavi. Ob gozdu smokulja ali belouška. Goža sem za hosto enkrat videl in to ogromnega. Drugega ni. Zelenih kušcarjev je bilo precej. Pa so jih tudi sosedovi mački zdesetkali. Tako da tudi kuščarja zelo redko vidim. Pa ježe imam stalno vsako leto. Ti tudi red delajo.☝️?
sem zadnjič brala, na katerih hrvaških otokih bi naj bili modrasi.
Je pisalo Krk, Pag, Vir, Brač, Hvar, Mljet. Verjetno sem še kakega pozabila, ampak gotovo so tudi na drguih še, to so samo našli.
Tam leta 1920 so na Mljet dali 10 mungotov, ki lovijo kače in so se vmes fejst namnožili in zdesetkali kače. Pa so dolga leta mislili, da modrasa na Mljetu več ni, leta 2008 pa so spet našli enega, to so prav iskali znanstveniki, ki jih zanima ta Mljet in kaj mungo naredi na ekosistemu
Tole z mungoti je kot kolobarjenje. Se namreč namnožijo, ko je veliko hrane (kač), potem kač zmanjka in so mungi klali domačinom kure. Nakar so njih iztrebili, pa so se spet kače namnožile. Pa spet na novo.
Menda so na Krku od sedemdesetih let do zdaj šli že skozi več takih krogov in še niso prišli do uravnoteženja števila mungov v populaciji.
Trenutno imamo par let kač v celi srednji in južni Evropi, je pa to posledica velikega porasta glodalcev pred par leti (miši) in visokih temperatur.
česa se kača boji, 21.08.2025 ob 07:14
Česa se kača boji, ne mara? Mislim v smislu kakega smrdljivega hgrmovja, polivanja česa ipd. Na vrtu smo že videli belouško, enkrat kobranko. Upam, da se ne bojavi šek kak modras!!!!
Letos je kač ogromno. Skoraj povsod. Žal, tudi modrasov je veliko. Seveda se jih ne sme pobijat- čez par let bodo lezli od povsod !
ogromno, 21.08.2025 ob 07:41
Letos je kač ogromno. Skoraj povsod. Žal, tudi modrasov je veliko. Seveda se jih ne sme pobijat- čez par let bodo lezli od povsod !
Pred skoraj 40 leti so jih naseljevali-medvede. Očitno preveč. So se nenormalno namnožili. Odstrela ne dovolijo. Podobno bo z risi, ketere tudi zadnjih nekaj let naseljujejo. Ja, kače so tudi zaščitene. Vse mora imeti neko mero, ravnovesje.
modrivrag, 20.08.2025 ob 23:22
Viš Šnelo, zdaj se pa ne boš upala niti na sprehod več, ko veš da lahko modras preži na veji in hop po šnelotu. Ni dobro, ni dobro.☝️?
Teta pa tolkla dokler jih ni zmanjkalo.?
Ves kaj … kace so hudiceve in hinavske.
V mestu fartufov ob mp socerga…ne bo v boški žvajznila 200 migrantov, ampak se bo spravila prej konec avgusta/sept na psa tartufarja dirita v gobcek.
Moj oce je gume zazigal na njivi in so kace pobegnile pomoje vse do Ucke.?
Ti si ljubitelj kac, kaj cmo. ?
Ce jih dobim pred vrata, bom vedela da si bil ti.??
Ne maram jih.
Ko otrok se od nonine hise sibala do cerkve( k masi, verouku) in na poti sem vedno srecala dva. Strasili so me da skace, zato ime poskok.
Kače imajo rade mir. Obratno torej velja, da ne marajo gužve. Slišijo sicer nič, muzika torej ne pomaga, zaznavajo pa gibanje in tresljaje po tleh.
Kako žabo za ravnanje asfalta si omisli ?
Drugače so pa belouške in goži koristni, potamanijo ves mrčes in miške. Če se pa še žlahti pohvališ, da imaš kače doma, so pa sploh koristne…
Anonimnež, 21.08.2025 ob 07:50
Ves kaj … kace so hudiceve in hinavske.
V mestu fartufov ob mp socerga…ne bo v boški žvajznila 200 migrantov, ampak se bo spravila prej konec avgusta/sept na psa tartufarja dirita v gobcek.
Moj oce je gume zazigal na njivi in so kace pobegnile pomoje vse do Ucke.?
Ti si ljubitelj kac, kaj cmo. ?
Ce jih dobim pred vrata, bom vedela da si bil ti.??
Ne maram jih.
Ko otrok se od nonine hise sibala do cerkve( k masi, verouku) in na poti sem vedno srecala dva. Strasili so me da skace, zato ime poskok.
To je pisala Šnelca, zakaj je vrglo na Anonimnez??? Kaca je kriva, je ze na Monu.?
Forum je zaprt za komentiranje.