Najdi forum

močnik

Ali mi lahko kdo napiše, kako se pripravi močnik?
Hvala in pozdrav

Barbara

Ojla tukaj prepisujem iz kulinarične slovenije:

3žlice moke
1 jajce
sol poper
1l vode

Moko in jajce sol in poper zmencamo z rokami, da dobimo svaljke in to zakuhamo v vrelo vodo, še 5 min pokuhamo, da se zgosti in je močnik

Lep dan.

Mislim, da je boljši kuhan na mleku.

Sicer pa smo pri nas doma jedli močnikovo juho: moko in jajce obdelaš z rokami ali mikserjem v večje drobtine. Na maslu prepražiš riban korenček, nato še drobtine iz moke in jajca, zaliješ z vodo, dodaš jušno kocko in sesekljan peteršilj, kuhaš še kakšnih 10 minut.

Hvala, sem mislila z mlekom. Verjetno bo v redu, če zadevo skuham v mleku.

B

več moke, približno pol litra!!!

to, čemur pri nas rečemo močnik, pa je s tujko gris, napravimo tako, da v vrelo slano mleko vsipavaš počasi pšenični zdrob, ne preveč, da ostane tekoče. kuhano je hitro, po dveh, treh minutah. Odstaviš, in primešaš žličko sladkorja, mi dodamo še čokolado v prahu in malo cimeta.

Nastja, pri nas je to mlečni gres, močnik pa čisto nekaj drugega.

TOLE SEM ŠE NAŠLA … ČE KOGA ZANIMA

MLEČNI MOČNIK OSNOVNI:

1 liter mleka
15 dag moke ( mehke )
1 jajce
sol

Moko in jajce z vilicami vmešamo, da nastane svaljkasta zmes. Nato še z rokami obdelamo, da porabimo vso moko in nastanejo usukančki. Takoj jih s pomočjo šibe stepalke zakuhamo v vrelo mleko. Vrejo naj počasi 10 min, med vretjem jih dobro premešamo s šibo. Če se nam zdi, da je močnik pregost, ga razredčimo z vrelim mlekom ali vrelo vodo.

HRUŠKOV MLEČNI MOČNIK:

25 dag suhih hrušk
15 dag moke
1 jajce
1,5 litra vode
1 dcl smetane
sol in sladkor po potrebi

Hruške zakuhamo v vrelo vodo. Vrejo naj počasi pokrite 10 minut, nato jim primešamo osukančke iz moke in jajca in nadaljujemo s kuhanjem še 10 minut in jed je gotova. Zabelimo ga lahko s sladko smetano ali topljenim maslom.

Namesto hrušk lahko uporabimo mešano suho sadje.

Super. Hvala!

Lep dan Barbara

gris je nemška beseda in pomeni zdrob, gres pa je spačenka iz te besede.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close